Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 012
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 870
  • Куциндрел
Не ми се вярва в прогнилия запад един телевизор да е струвал 5 пъти повече от една средна за страната заплата и то местно производство. Не сме ли можели да произведем повече бройки или са се изнасяли, че е имало записване за тях?

# 3 871
  • Бургас
Типичен пример за краденето и тъпченето на пари под дюшека е филма "Да обичаш на инат". Въобще в много от филмите от онова време много тънко се бъзикаха с действителността.

# 3 872
Този филм го снимаха в моето училище. И за по-голяма достоверност, играе направо нашия учител по физическо като такъв във филма Simple Smile

# 3 873
  • Бургас
Не беше ли именно учителя по физическо дето ги строяваше и ги караше да пеят или се бъркам?

# 3 874
Не ми се вярва в прогнилия запад един телевизор да е струвал 5 пъти повече от една средна за страната заплата и то местно производство. Не сме ли можели да произведем повече бройки или са се изнасяли, че е имало записване за тях?

За съотношението на средна заплата:цена на технически артикул в различните държави преди 30 години не мога нищо да кажа, т.к. нямам данни. За у нас си беше и скъпо, и дефицитно.
Правеха се във Велико Търново и помня, че имаше и износ. Бяха с руски части, освен кинескопа, който май беше на Тошиба. Руските кинескопи горяха, затова тези бяха май японски. Обаче за куцуз нашият, баш, изгоря. Трябва да похваля сервиза обаче - смениха ни го бързо.
Ето колко струваше телевизорчето - оригиналдъ етикет  Laughing:

Ето нещо интересно - таблица на средните работни заплати за България през десетилетията от 1948 до 1999 г.:

http://trudipravo.bg/index.php/znanie-za-vas/1054-srednomesechna … siguritelen-dohod

И днес има хора, дето като кажат, че баницата била 10 ст. мислят, че голям бил келепирът.

# 3 875
Ето нещо интересно - таблица на средните работни заплати за България през десетилетията от 1948 до 1999 г.:

http://trudipravo.bg/index.php/znanie-za-vas/1054-srednomesechna … siguritelen-dohod

И днес има хора, дето като кажат, че баницата била 10 ст. мислят, че голям бил келепирът.

Отличен линк. Вижда се и къде са краднали парите - 1951/1952. После 61/62 - може би деноминация? Които са продали имот тогава и са имали пари в банките, са ги загубили. Така се изгради комунизмът - с кражби. Кражби на пари, кражби на имоти, валутни заеми и с безплатен труд.

# 3 876
Така се изгради, да! С робовладелски строй. Бригадирско движение, безплатни ученически и студентски бригади, трудодни и тем подобен данък.
И сега потомците им смятат, че пак тъй ще върви, ама нещо тази година се отчита най-голям процент работодатели, които не могат да си намерят кадри. Разбяга се тоз народ, пустий! Не случайно по "онова време" бяха затворени плътно границите - ако бяха ги отворили, човек нямаше да остане тук.
...
Въобще лично за мен, съвсем не човекозадължаващо, днешните "красоти" са си напълно логична и направо задължителна последица от "вчерашните" изпълнения.

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 14:35 от Judy

# 3 877
  • София /Абсурдистан
И аз не бих заплакала. Но някои бяха много добре тогава...
На мен като дете ми правеше впечатление, че магазинер да си на онова време беше най-проспериращо. Един строй, в който полуграмотен сервитьор, магазинер и мозайкаджия са на по-голяма почит от интелектуалеца...Какво да говорим за такъв живот?

Вярно, както и шофьор на тир. Joy
Беше престижно и особено доходно да работиш в безнзиностанция или на бар.
Даже имаше и приказка " барманче ли си, или бензинджийче, че така ти е дебел врата?" Simple Smile
Колко къщи си построиха хората с тези професии и колко пари направиха Simple Smile

# 3 878
А за барман трябваше да служиш и на други служби.

# 3 879
Ох, а помните ли, че който искаше да му прекарат телефон, ходеше да копае за БТК канали за жици? Сега се присетих - голям майтап беше това! Всеки гръб до гръб в трапа - и бармана, и професора.

# 3 880
  • Куциндрел
Ние проимахме телефон след промение, щото беше много трудно да ни прокарат, при положение че съседите ни имаха.
Просто ги е мързяло да изпратят някого да ни включи.

# 3 881
Във връзка с паричните "реформи", обрали народа през 50-те, мога да разкажа накратко как е станало в Чехия. Моделът е същият, диригентът е Москва, годината е 1953.

Реформата е била пазена в тайна до края. Имало слухове, които били отречени изрично от чехословашкия президент. Хората обаче започнали да изкупуват всичко, което имало в магазините, а то не било много.

Разменният курс е бил следният: за малки суми 5 към 1, за големи - 50 към 1. Акциите и облигациите се стопили изцяло. За върхушката е имало специален курс на обмяна.

Всичко това станало за дни. Имало хора, които след като си обменили парите за деня се оказало, че новите пари не им стигат за билет за автобуса.

Цените на стоките обаче не са спаднали със съответната промяна. Изглеждало е по следния начин: събираш под дюшека пари за кола, събрал си 560 хиляди от нужните 600 хиляди. Идва реформата и в нови пари ти дават 12 хиляди, цената на колата става 40 хиляди.

Това е грозната мутра на комунизма в Европа.

Сега тези, на които много им липсва, да си помислят безплатните блага колко са били безплатни.

# 3 882
Ние проимахме телефон след промение, щото беше много трудно да ни прокарат, при положение че съседите ни имаха.
Просто ги е мързяло да изпратят някого да ни включи.

А нашият телефон беше дуплекс - когато "колегата" приказваше по неговия, ние не можехме и обратното. Даже съм чувала какво си говорят другите "дуплексари" понякога. Чукахме си по вилката, за да "пуснат" телефона, когато го "лапнат" за дълго, а нашите нужди ни се струваха спешни. Инак беше евтиния да си лафиш - с часове съм откъртвала да приказвам по телефона. Даже сме си правили майтапи - звъняхме на произволни номера, за да се лигавим.  

# 3 883
Всички телефони бяха дуплекс тогава.

Аз пък звънях на телефоните за поръчки от каталозите Некерман и Квеле. Никой не ми вдигаше обаче Joy

# 3 884
Една съученичка пращаше празна картичка на дует Ритон и те й я връщаха с автограф Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт