Спомени и впечатления за социализма в България

• 534 504
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 915
Фортуната и Хасинта много го гледах, а сега нищо не помня... май Хасинта беше руса и богата, а Фортуната мургава и бедна. Накрая и двете бяха с един и същи мъж и Хасинта реши да отгледа детето, което Фортуната му беше родила... така ли беше..

# 3 916
От някаква сцена в Арабела се изплаши дъщеря ми и ни създаде големи главоболия.
Сега се сетих, че в началото в петъците си вървеше руска телевизия без превод, после
започнаха да дават наши новини и руски филми с превод.

Робинята Изаура я засякох наскоро по един от нашите канали, но не помня кой.

# 3 917
  • България
Фортуната и Хасинта много го гледах, а сега нищо не помня... май Хасинта беше руса и богата, а Фортуната мургава и бедна. Накрая и двете бяха с един и същи мъж и Хасинта реши да отгледа детето, което Фортуната му беше родила... така ли беше..
Да. Има и книга, доста дебела Simple Smile.

# 3 918
Не си спомням много, много малка съм била. Да, едната беше руса, другата с тъмна коса.
Ето това намерих, същите са от корицата на книгата

Скрит текст:

# 3 919
Имаше един период, в който задължително в понеделника след новините даваха опера или балет.
В понеделник имаше "Телевизионен театър".  Помня Стъклената менажерия с Искра Радева.
Не съм фен на ТВ, предпочитах радиото. Обичах радиотеатъра. Вечер, лягаш и слушаш. Петък след обед - "Разговор с вас" Божана Димитрова, четвъртък - "Музикална стълбица"....

Едно от нещата, които не харесвам у соца е, че направи от жените трактористки, арматуристки, кранистки и причее. Това да си домакиня беше насадено за срамно.
Вярно, но пък кариерата на жената - труженичка приключваше на 55 г., че и по рано. Wink

# 3 920
  • София
а кранистките и арматуристките се пенсионираха на 43 год. с добра за времето си пенсия.
Една от най-добрите шивачки в София беше пенсионирана кранистка.
Да се добереш до коридорчето на апартамента и и да ти вземе мерки си беше като поне 5тица от тотото.
Сръчна беше и умееше да изпипа дрехата.
Иначе имаше и шивашки ателиета във всеки квартал. Но там понякога съсипваха плата и не можеха да пригодят кройката от Бурда и подобни списания към фигурата на клиента.

# 3 921
В понеделник имаше "Телевизионен театър".  Помня Стъклената менажерия с Искра Радева.
Не съм фен на ТВ, предпочитах радиото. Обичах радиотеатъра. Вечер, лягаш и слушаш. Петък след обед - "Разговор с вас" Божана Димитрова, четвъртък - "Музикална стълбица"....
Да, вярно, театърът беше в понеделник. Peace
Само не мога да си спомня операта и балетът в кои дни е бил, но съм сигурна, че ги имаше в определен
ден. Може и да са се редували в началото.
"Разговор с вас" и на мен ми беше любимо предаване.
Имаше пуснати плочи от "Музикална стълбица", но пак с връзки се снабдявахме в нашия град. Много
бързо се изчерпваха.

# 3 922
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
имаше един чичо Климент ли се казваше, който рисуваше на стъкло... Thinking
освен Арабела, си спомням и Призраци в блока и Призраци под виенското колело.
също и Детство мое и за още някой филм се празнеха улиците, но не помня кой....
Пинко и аз го дебнех много.

по радиото си спомням винаги в 12ч. на обед четяха нивото на р. Дунав в сантиментри  hahaha
голяма досада.

# 3 923
Ау, ми сутрин по радиото едно петле май кукуригаше ли, някакъв ужасон беше в 7 без 10, пък "България -дела и документи" в 7 и 15, тук май тръгвах за училище. ..

# 3 924
освен Арабела, си спомням и Призраци в блока и Призраци под виенското колело.
също и Детство мое и за още някой филм се празнеха улиците, но не помня кой....
Пинко и аз го дебнех много.

по радиото си спомням винаги в 12ч. на обед четяха нивото на р. Дунав в сантиментри  hahaha
голяма досада.

Не беше ли в 15 ч.? Simple Smile

# 3 925
Само не мога да си спомня операта и балетът в кои дни е бил, но съм сигурна, че ги имаше в определен
ден. Може и да са се редували в началото.
И аз не помня кога, но помня и операта, и балета.

Имам спомен за К.Кеворкян, преди 1979 г. т.е. преди Всяка неделя. Точно по обяд той представяше нови заглавия на книги. Какво е било това не знам, но така ми се е запечатало преглъщането му ...

по радиото си спомням винаги в 12ч. на обед четяха нивото на р. Дунав в сантиментри  hahaha
голяма досада.
15 часа на три езика - български, руски и френски.

# 3 926
Климент Денчев - бате Климбо

по радиото си спомням винаги в 12ч. на обед четяха нивото на р. Дунав в сантиментри  hahaha
голяма досада.
Тази досада с бюлетина за нивото р.Дунав я спряха 2016 г., ако не греша

пп: Да, в 15.00 часа слушахме с интерес Бюлетина за нивото на р.Дунав и се шегувахме, че ще се
изпитваме след това. Joy

# 3 927
  • София
Ау, ми сутрин по радиото едно петле май кукуригаше ли, някакъв ужасон беше в 7 без 10, пък "България -дела и документи" в 7 и 15, тук май тръгвах за училище. ..

Помня го 😊

# 3 928

Помня го 😊
Петелът кукурига и сега по програма Христо Ботев. Дъщеря ми слуша приказката преди да стане.

# 3 929
Стане ли дума за соца, все до кривите банани се стига...Как ги нямало целогодишно и се налагало да висите на дълги опашки. За ваша информация, обаче, наскоро четох, че същият проблем е имало и в бляскавия Запад... до към 1984 година, когато са измислили техническо съоръжение, нещо като фризер, за съхранение на плодове. А дотогава и в Западна Европа рядко са виждали банани.Но, разбира се, това няма значение, важното е, че у нас не е имало, и затова е виновен само гадният соц, че ви е лишил от ценни витамини. Е, днес поне всички ящни за банани могат на воля да папкат, има в изобилие и целогодишно. Гледам, обаче, че разните му там екзотични плодове отлежават по рафтовете в супермаркетите, щото няма кой да ги купи. А доста от любимите ми, изобщо не се намират у нас. Демек пак има дефицит. Но, вече е демократичен дефицит ?!...Но, то на кое ли няма дефицит, днес ?!...

...Аз не си падам по бананите, и ми е все едно дали ги има, или ги няма. Не споделям ценностите на консуматорското общество, където всичко се изразява само във вещи, лъскави джаджи и плюскане. Други неща са ми важни, и като не ги откривам вече, ми става много тъжно...И никакви банани не могат да ми оправят настроението...

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 02:55 от Russalka

Общи условия

Активация на акаунт