Спомени и впечатления за социализма в България

• 538 823
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 930
  • густо майна Филибето
Аз и сега не купувам банани. Не са ми от любимите, а и с тая цена....
Нямаше найлонови торбички. Нямаше найлонови чаши и найлонови опаковки.Нещо, което сега се опитваме да постигнем Grinning
Продуктите бяха истински. Сега плащаме много по-скъпо за същите.
Децата спортуваха много и безплатно. Имаше всякакви кръжоци (сега им казват школи).
Имаше час по Трудово обучение, а не по Технологии и предприемачество, и наистина ни учиха как да си ползваме ръцете.
Нямаше Закрила на детето, и ни оставяха по цял ден сами да си скитаме с ключовете на врата.
Културата беше на почит.
Престъпниците бяха в затвора, а не по улиците. Всъщност престъпността беше далеч по-малка.
Жените се пенсионираха на 55 (тук може и да не съм толкова точна), а многодетните майки и по-рано. Пенсиите стигаха.

Недостатъци много, но като се замисля от днешна гледна точка - някои са били наложителни.
Например циганите да имат и задължения. Да имат работа и да са задължавани да работят.
Гражданството държеше хората по родните им места. По селата, освен селско стопанство, се правеха цехове на разни фабрики, за да има работа. Сега ревем, че селото се обезлюдило.
Ученическите бригади учеха на труд и дисциплина.
Пионерските лагери също учеха на дисциплина.
Казармата беше гадно нещо, но имахме армия и суверенитет.
Училищните униформи мразехме, но те не създаваха комплекси.Чувствахме се равни и създавахме приятелства на база личностни качества. Сервилниченето идваше по-късно, когато някой се издигне по партийна линия.
Нямаше много коли, карахме велосипеди. Сега се борим да ограничим движението по пътищата, особено в градовете, защото замърсявали. И сме се обездвижвали. И правим велоалеи.
Желаната работа се намираше с връзки, но работа имаше за всички.
Трудностите в ежедневието ни правеха по-подготвени в живота. Почти всеки мъж беше майстор по всичко. Смеехме се на западняците, че викат водопроводчик да им смени кранчето.
Заплатите бяха ниски, но стигаха, защото безплатните неща бяха много.
Бяхме бедни, защото строяхме заводи, а не ги събаряхме.
Пътната мрежа, и голяма част от железопътната, бяха построени по това време, за 45г. Без европейски средства. Сега за 30 имаме само рушаща се магистрала. Заводите ни са чужди, и магазините също. Ние сме само роби. Обаче с избор и свободата да пътуват. Най-често избираме да си пратим децата в чужбина. Или те го избират, и с това се приключва избора.
Лошият облик на социализма идва от това, че до властта се домогват алчни и посредствени хора и социопати. Както и сега, впрочем. Явно на такива хора им се отдава, за съжаление.

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 06:36 от Ljuboznatelna

# 3 931
  • София
Банани Няма, но тролове дал Господ. Кой ти пречи да изповядвам специалните си ценности?
Ах, и жителството било хубаво нещо? Ами отиди да заселиш някое обезлюдени село де, дай личен пример. Или "другари, дайте да дадем е твоето мото? Като предишната, дето не могла да познае дядовата си къща, защото никой не й я поддържа. Това нагло изискване от останалите хора да се грижат за вас и личните ви интереси не знам индивидуално качество ли е или ви е насадено от комунизма. Апатични същества, които стоят и чакат някой да се погрижи за тях. Това е най-големият грях на строя, създаде амеби.

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 07:10 от ToHu_

# 3 932
  • Насред хаоса
То пък да не смее някой да каже, че нещо от онова време е било по-добро от същото днес. Всичко е било лошо, грозно и трябва да се унищожи. Ама защо ли ние се оказахме единствените тъпанари от бившия соцблок, които решиха, че в името на "демокрацията" всичко предишно трябва да бъде унищожено, та се стигна чак до избиване на животни. Другите страни си използваха наличното оттогава и започнаха да надграждат върху него. Взеха хубавото, отстраниха лошото и продължиха нагоре, не сложиха кръст на всичко. И отдавна се чудя колко да е бил негоден тоя период, щом вече 30 години се краде от направеното и постигнатото през него, че и още има за крадене.

# 3 933
Промитите мозъци са най.голямата заслуга на строя. И още ги държи. За какво да си говорим, като само бананите са ви ясни.

# 3 934
  • Насред хаоса
Твърде малка съм била за политики и подобни, когато падна, за да ми бъде промит мозъкът. А тези с демократично просветените мозъци така и не разбраха, че във всеки строй има криво и право, добро и лошо, и при промяна трябва да се вземе доброто - при всички положения е по-разумно от това, да сринеш всичко, да ограбиш наличното и после да викаш "ми то социализмът е виновен".

# 3 935
  • густо майна Филибето
Тони, погледнах ти постовете, разбирам защо говориш за тролене Joy Ако може да се троли за къщи и градинки, приемам , че съм трол. Stuck Out Tongue Winking Eye
Няма пълно щастие, това е истината Wink Нито преди, нито сега.
Но да се придържам към темата. Обожавах сладоледа от кантите. Особено бял. Дори рецепта издирих, но за промишлено производство. Тайната не е само в съставките. Те са си обичайните - животинска сметана, яйца, мляко и желатин. Но при замразяването в промишлени условия има известни тънкости, които  със сладоледената машина не мога да ги постигна.
Ако някой се интересува - http://socbg.com/2015/09/как-да-си-направим-истински-сметанов-с.html

# 3 936
Много съм съгласна с Любознателна.
И с La Sombra
Твърде малка съм била за политики и подобни, когато падна, за да ми бъде промит мозъкът. А тези с демократично просветените мозъци така и не разбраха, че във всеки строй има криво и право, добро и лошо, и при промяна трябва да се вземе доброто - при всички положения е по-разумно от това, да сринеш всичко, да ограбиш наличното и после да викаш "ми то социализмът е виновен".

Човек трябва само да плюе, иначе е с промит мозък?!

И аз не обичам банани.Sunglasses

# 3 937
  • Бургас

Хахаха ще ме уморите от смях. За какво стигаха пенсиите? Само за хляб. Баба ми и дядо ми вземаха по 40-50лв пенсия. Всички пинсионери по селата и малките градове си гледаха градинка и животни не защото много им се занимаваше, а от немотия. Пенсиите не стигаха за нищо, ама смееш ли да недоволстваш както сега. Говоря за пенсионери, които са били обикновени работници. За онези, по-равните, пенсиите може да са им стигали и оставали, не зная.

# 3 938
А безплатното здравеопазване от къде идваше? Може би онези по-равните изкарваха парите за него.

# 3 939
Селата сега са обезлюдени защото хората не са искат да живеят там, а комунистите са ги принуждавали насилствено преди. Какво лошо човек да живее където си иска? Аз през лятото съм на село и ми харесва и въобще не е обезлюдено. И е хиляди пъти по-добре там Сега - има питейна вода, улиците са асфалтирани, училището е ремонтирано. Къщите се благоустройват, хората имат вътрешни бани и тоалетни, нещо нечувано преди. Върнаха си земите, обработват ги и печелят. Накупиха и техника, образовани са. Дори ние които имахме преди само 500кв двор и няколко разхвърляни парчета земя, сега дворът ни е 3дка и имаме 8дка обработваема земя. Нещо напълно невъзможно за нас преди.
Любознателна, верно ли " Сега за 30 имаме само рушаща се магистрала" ?? Нещо да кажеш за пътя до Карлово там близо до вас? скоро бях там и се възхитих, честно. За пътя София-Перник? Преди 30 години пътувахме с часове, сега за 40-50 минути. Е да назад сме много от европейските държави, като се има предвид колко много изкраднаха комунистите всичките тези години, повтарям се, чудо е че въобще функционираме като държава. 100 години сме назад и 50 години "наляво". Е, след 150 години може би ще стигнем американците. И сърбите хаха. Да не забравяме, че на сърбите не им забраняваха да работят в чужбина и внасяха много свежи пари в икономиката си, за разлика от нас. Също Тито не им взе земите, животните и техниката, нали? А бг комунистите взеха всичко, ама всичко на хората от селата и насила ги пратиха в Кремиковци и тем подобни зандани.

# 3 940
Ама защо ли ние се оказахме единствените тъпанари от бившия соцблок, които решиха, че в името на "демокрацията" всичко предишно трябва да бъде унищожено.

За какво точно говориш не е ясно- бившият соц. блок направи лустрация, разкараха всички агенти на тамошните ДС,
разкараха комунистите,
направиха бърза и прозрачна приватизация, / а на нас ни се внушаваше, че нищо не бива да се приватизира години, защото ще дойдат лошите капиталисти да ни експлоатират и всичко трябва да си остане държавно/
а тук комунистите и ДС си останаха на власт и продължиха с любимото си занимание- да преразпределят благата, т.е. да крадат и да управляват, та досега ....

# 3 941
  • Насред хаоса
По мои спомени пенсиите може да са били малки, но не може и дума да става за сравнение със сегашното положение. Започнаха да не им стигат след промените. Помня и че една комшийка, вдовица, взимаше по-голяма и ползваше и други облаги, защото мъжът й се водел активен борец. И какво от това? И сега е същото - само дето активен борец е заменено с наши ´ора и сега, както и тогава, е пълно с калинки на благите позицийки, без значение знаят ли, могат ли.
А безплатното здравеопазване от къде идваше? Може би онези по-равните изкарваха парите за него.
А сега като ти бъркат в джоба по амнайсет пъти за едно и също нещо и накрая все се оказва, че пак трябва да плащаш за нещо, защо му викат безплатно?
Ама защо ли ние се оказахме единствените тъпанари от бившия соцблок, които решиха, че в името на "демокрацията" всичко предишно трябва да бъде унищожено.

За какво точно говориш не е ясно- бившият соц. блок направи лустрация, разкараха всички агенти на тамошните ДС,
разкараха комунистите,
направиха бърза и прозрачна приватизация, / а на нас ни се внушаваше, че нищо не бива да се приватизира години, защото ще дойдат лошите капиталисти да ни експлоатират и всичко трябва да си остане държавно/
а тук комунистите и ДС си останаха на власт и продължиха с любимото си занимание- да преразпределят благата, т.е. да крадат и да управляват, та досега ....
Ами точно за това говоря - скачаха за демокрация и полудели от сляпа радост, не видяха, че пак същите ги изиграха. И сега разправят как тогава всичко било грозно и лошо, пък сега при същите е много хубаво и демократично. И се чудя как тъй се сетиха да разрушат всичко и глупавият народ скачаше от кеф, а "забравиха" лустрацията и същият този народ не забеляза това или му беше все тая - важното беше да се руши и унищожава. Другите от бившия соцблок не направиха така - взеха доброто, изритаха боклуците и продължиха да надграждат.

# 3 942
   За едни и същи маймуни на клона става дума и долу тревопасните ще се избием по кое време са ни изтървали повече банани. Абсурдно е .

# 3 943
La Sombra малко е обидно да наричаш цял един народ глупав, не мислиш ли? На мнението на ББ си, за "материала"?
За пенсиите- мъжът ми цял живот е бил висококвалифициран работник, сега пенсията му стига и му остава. Майка ми е била шивачка при соца с ниска заплата и пенсията ѝ е ниска. Вуйна ми работИ в Испания и сега като пенсионерка има съвсем приятни приходи.

# 3 944
 Т.е. комунизмът е нещо хубаво,
а пък комунистите - не ....или как да те разбирам,
за другите страни от соц. лагера (затова му викат ''лагер'', защото си заключен и зомбиран зад оградата, нали ти е ясно), комунизмът е зла беда, най- голямата сполетяла ги, обаче за вас е нещо хубаво,
защото у хората изобщо няма усещането колко е зле всичко ....

Общи условия

Активация на акаунт