Спомени и впечатления за социализма в България

• 545 059
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 270
  • Ямбол
Това е смешно. Състоянието на косата и зъбите е много повече следствие на гени, отколкото на условия на живот, особено падането на косата.

Режимът на тока и аз помня, че беше много преди 89-та. Тогава баща ми ни беше оборудвал с акумулатори, които се зареждаха, когато има ток и после поне осветление и телевизия имахме, когато го спираха.

# 271
Пълни глупости са това за тока. Аз бях в първи клас, когато започна да има режим - 1981.
 Преди това имаше "профилактика" на водата.
Режим на тока в края на 80 и началото на 90 г. имаше. Спирането на водата беое по времето на кмета Янчулев, т.е. вече по време на демокр. Говоря да София, защото за много други населени места винаги е имало и продължава да има режим на водата. Сещам се за Монтана, Кюстендил, Омуртаг и други.

# 272
В "показния" магазин в София нямаше банани целогодишно, колкото и да се опитвате да го внушите.

Само по Нова година ги имаше и опашките бяха много дълги и дебели. На децата по новогодишните празници подаряваха банани, а на късметлиите и мандарини.  Mr. Green

# 273
  • София
Пълни глупости са това за тока. Аз бях в първи клас, когато започна да има режим - 1981.
 Преди това имаше "профилактика" на водата.

Абсолютно. Точната година не помня, но беше осемедесет и някоя.
И здравите зъби тогава са абсолютна измишльотина – зъболекарката в училището имаше доста работа.
И качествената храна не беше чак толкова качествена – помня и какво се говореше за саламите, за готовите консерви със зеленчуци, за готовите компоти. И щайгите с хляб, хвърлени по земята, помня. Помня и как трябваше да си "гъст" с кварталния месар, а той беше един, за да ти даде по-хубаво месо, защото иначе получаваше доста гадно.
Помня и как ни събраха в кино "Влайкова", за да ни обясняват колко вредни са дънките.

# 274
Абе хора като по това време сте били сополанковци, недейте да се изказвате! ПОВТАРЯМ ЗА ТЕЗИ, КОТО НЕ ПОМНЯТ - токът започна да се спира в началото на прехода. Рафтовете на магазините бяха празни точно  една година 90-та, след като свалиха Тодор Живков от власт и то бяха умишлено из разнени отведнъж.  

Глупости пълни наистина. Токът спираше през горе-долу цялото ми детство или поне откакто имам съзнателни и трайни спомени. Два часа има, два часа няма. По едно време почна същият номер и с водата и лошото беше, че обикновено като имаше вода, нямаше ток. Майка ми ме е пращала много пъти с такси да мъкна сакове с пране в баба ми, защото нейното жилище е в най-ниската част на Варна и там обикновено продължаваше да капе вода, когато навсякъде другаде нямаше.
Рафтовете бяха напълно празни в началото на прехода, даже и купонна система имаше, но през соца си бяха перманентно празни да кажем на 95% от сегашното положение.

Милена, като са били вредни дънките, какво са ви карали да обличате? newsm78

Кока-кола, дънки, музика (освен соц) и английският език, бяха вредни. Него само късметлии го учеха и то ако влязат в АЕГ. По масовите училища го нямаше.

# 275
  • София
Милена, като са били вредни дънките, какво са ви карали да обличате? newsm78
Престилки в общия случай. Под тях обличах дънки, които махах при проверката на входа, а после пак слагах.

# 276
И с тока , както с всичко останало - за едни имаше, за други - нямаше.  Да не мислите, че на верните другари им спираха тока.

# 277
Темата е много обширна, но като цяло всичко беше построено върху страх и подчинение. За тези, които не смееха гък да кажат, служеха вярно на партията и си затваряха очите за направдите всичко беше розово. За тях имаше и образование и работа и магазините бяха пълни. За другите, чиито имоти бяха иззети и лежали безпричинно по затвори, това беше тежко време. Имам подобни примери в семейството си и всеки път като ставне въпрос за това колко хубаво е бил социализма, си мисля, а знаете ли за обратната страна? Или е по-удобно да не си спомняме.

[/quote] Не казвам, че всичко по време на соца е било по мед и масло, но като срявнявам със демократичният ни период от живота,   повечето неща са в полза на социализма. Пътувам в различни държави, основно в Европа по работа, ами горката Европа, от прекалена демокрация е унищожена и няма връщане назад.
[/quote]

Не съм съгласна. Просто ние, българите, сме ощетени откъм история и култура. След 5 века робство  и 45 години тоталитаризъм сме пропуснали толкова много откъм развитие, че няма наваксване.

# 278
fatalina, сегашното положение е следствие точно на периода, по който бленуваш. Ако го нямаше него, щяхме да сме нормална държава, като всички останали. А сигурност от рода на осигурена работа по специалността разбира се  Crazy и подарена панелка от партията, няма никъде.

# 279
В нашия блок нямаше режим на ток - единствен блок от цял квартал. Официялното обяснение беше, че е вързан към накаква болница Simple Smile. Истината беше, че шефа на "енергото" живееше там  Joy.

# 280
Да, имаше такива блокове. Аз набързо се сприятелих със сина на шефа на БМФ-то и ходехме в тях на светло, топло и "на видео". Като лагер за малолетни бежанци беше апартаментът им. Joy

# 281
  • Ямбол
...
Децата ми са с едни и същи гени все пак.
....
Близнаци ли имаш?
Просто единият е изтеглил късата клечка при гените от родителите си, а другият или е само носител или е със здрави гени:
Скрит текст:
А що се отнася до:
...все по-неграмотни,...
съм съгласна, но неграмотни е имало и преди и ти си една от тях.

# 282
  • София (Възраждане)
Пътувам в различни държави, основно в Европа по работа, ами горката Европа, от прекалена демокрация е унищожена и няма връщане назад.

Какво е съсипало демократична Европа, пък е пощадило екс-соца? 

# 283
  • София
като дете между 3 и 9 клас съм прекарвал всяко лято на село при баба и дядо. Става въпрос за времето между 76-81 г. Те животни не гледаха и затова някакво супер сирене или кашкавал не съм ял. Но си спомням, че и хората които гледаха крави, също не провеха сирене и кашкавал, а предаваха млякото на Млекокомбината защото им бе по-лесно а им даваха и фураж. И понеже им плащаха за количество и масленост - съответно всички разпеждаха млякото с вода за да дигнат количеството и нишесте за масленоста. И точно от това разредено и обогатено с нишесте и всякакви други "подобрители" мляко се превеше сиренето и кашкавала по които сега въздишат. Освен това тези дето изкупуваха млякото имаха един номер - слагаха пакетче масло в цистерната и от друсането по планинските пътища маслото се отделяше от млякото и в края на пътя пакетчето масло ставаше буца от над килограм и нещо.
В селото снимаха доста филми и едно лято пак щяха да снимат филм. Трябваше им голяма масовка на която обещаха да плащат по 10 лв. на ден - много пари за онова време и цялото село се цани статист. Но председателя на ТКЗС-то забрани снимките защото се оказа , че никой не останал да работи там за по 5 лв. на ден и  филмовият ми дебют така и не се състоя

# 284

Кока-кола, дънки, музика (освен соц) и английският език, бяха вредни. Него само късметлии го учеха и то ако влязат в АЕГ. По масовите училища го нямаше.

Аз започнах да уча английски в трети клас - курс, който се провеждаше в училището. От четвърти клас беше в задължителната програма. Говоря за средата на 80-те, в провинцията.

Майка ми през 60-те също е учила английски в основното училище, после френски в гимназията.

Общи условия

Активация на акаунт