Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 603
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 585
За да завършиш, също се държеше политически - един от държавните изпити беше. .

# 586
  • Пловдив
Ивалина, за коя година говориш? По времето на родителите ми в средата на 70-те години задължително са искали "да", за да влезеш. Пловдивската ми леля кандидатства в началото на 80-те, три поредни години и заради това "не" не успява изобщо, а на третата година оценката по география й е била шестица.

# 587
Политическия изпит не беше кой знае какво...чак пък темите от ръка на ръка да са се предавали!!! Важното беше да се споменава името на Тодор Живков. Дори в началото на изпита след като се изтегли темата влизаше една преподавателка и накратко нахвърляше какво трябва да се засегне Peace Два пъти съм го държала и двата пъти беше едно и също. Даже за втората година почти не бях чела за този изпит, разчитах на знанията от предходната година. Попрегледах ги преди изпита и толкоз. За него нямаше оценка, имаше "да" или "не". Лошото беше, че при "да" не ти прибавяха 1-ца, а при "не" ти отнемаха 1-ца от общия бал.
Ако кандидатстваш в някой ВУЗ, където се е влизало с много нисък бал и една единица не е била проблем , е ок, но за СУ, МА, бррр, единицата в минус те изхвърля извън борда.

# 588
То навремето имаше един университет и 5 института в София. Да се каже, че някъде се е влизало с нисък бал не е точно така. Навсякъде си имаше високи балове.

# 589
То навремето имаше един университет и 5 института в София. Да се каже, че някъде се е влизало с нисък бал не е точно така. Навсякъде си имаше високи балове.

Само съм чувала, че в Лес/н/отехническия се е влизало с по-нисък бал  Peace

# 590
Сигурно е имало специалности /като и в другите ВУЗ-ове/, където се е влизало с ниски балове. Там имаше една специалност - Вътрешен дизайн, която я нямаше всяка година и, вярвай ми, съдиране на задник беше да влезеш там Peace

# 591

Много ме беше яд на това райониране Mr. Green

Имаше за едни села бройки  - чак ме беше яд, че не съм от там Twisted Evil

'88 г влязох с бал 33,75 специалност 'стоматология' в МА София, и бях 28-та приета от 30/плюс 3 допълнително, с равен бал на последната/, а колеги от Плевен/район им беше София за стоматология/ влизаха и с бал 30/за момичета/. Братовчед ми влезе медицина /една година след мен/ в Пловдив/специално се регистрира да се води , че живее при другата си баба Twisted Evil в Пловдив, че да ползва това райониране/ и влезе с много нисък бал.
Интересно, аз кандидатствах в СУ 89-та година и нямаше райониране. Приемът беше на общо основание. Яд ме беше, че бройките бяха отделно за момчета и за момичета. Момичето с най-нисък бал в моята специалност имаше по-висок бал от момчето, прието с най-висок бал.

# 592

Интересно, аз кандидатствах в СУ 89-та година и нямаше райониране. .....

Аз писах за Медицинска Академия, не за СУ Peace. В СУ влязох доста по-късно и наистина не помня да е имало райониране.

# 593

Интересно, аз кандидатствах в СУ 89-та година и нямаше райониране. .....

Аз писах за Медицинска Академия, не за СУ Peace. В СУ влязох доста по-късно и наистина не помня да е имало райониране.
Ясно. Значи за различните университети е било различно.  Peace

# 594
Точно това се сетих и аз - едни чичковци бяха.  Laughing

И лелки, в моите очи. Така и не се интегрираха повечето от тях, оставаха си, "ония от рабфака". А за нас , редовните студенти си беше обида на изпит да ти кажат , че не знаеш дори колкото рабфакаджия.   Grinning
И при прекъсване също задължително осем месеца - в производството.

Последна редакция: пн, 28 мар 2016, 13:40 от Билян@

# 595
Ивалина, за коя година говориш? По времето на родителите ми в средата на 70-те години задължително са искали "да", за да влезеш. Пловдивската ми леля кандидатства в началото на 80-те, три поредни години и заради това "не" не успява изобщо, а на третата година оценката по география й е била шестица.
   В началото на 80-те , се отнемаше  половин единица от бала, ако не издържиш политическия. Ако ти стигне бала за класиране без тези 0,50 стотни влизаш, независимо дали си го издържал. Говоря от личен опит.

# 596
Сийо, родителите ми са кандидатствали за ВУЗ средата на 70-те години - по техни спомени тогава райониране е имало за полувисшите учителски институти, или поне за тях само си спомнят. Те са кандидатствали в Свищов и ги приемат без проблеми от първия път, изкарали са достатъчно високи оценки и на изпита по математика/география, и на другия - политическия.

По разкази на майка ми - имало е уроци, но в масовия случай се е ходило тайно, слизало се е на друг етаж с асансьора, за да не се разбере. Това за Пловдив ми го е казвала. Баща ми е от Благоевград - в 8 клас познат му е обяснил 1-2 пъти някакви теореми и това му е било.

Не е било само за тях.
За 70-те не знам как е било, но за 80-те имаше райониране. По тази причина и заради това

Тези, които не успяваха да влязат първата година, трябваше задължително да работят поне 8 месеца, за да им се позволи да кандидатстват пак следващата година.

прецених, че не си струва да си гърмя патроните и не кандидатствах в ПУ, където имах желание.
Приеха ме в друг ВУЗ, където имах шанс. Заради една петица от 9 клас в дипломата, по физика, която ми смъкна с 0,03 бала, щях да се прецакам 100%.
Нямаше опция, като сега, да кандидатстваш на повече от едно място. А за Пловдив кандидатите бяха много.

# 597
  • Deutschland
Била съм съвсем малка тогава, но си спомням шоколадовите яйца, дезодорант Зелена ябълка, доматения крем на баба ми. Комшийката пък имаше от полякините по морето един парфюм в тумбесто, червено шишенце, напомнящо на Анаис, Анаис на Кашарел. Макар и дете си спомням, че ухаеше невероятно, за жалост марка не помня

# 598
Била съм съвсем малка тогава, но си спомням шоколадовите яйца, дезодорант Зелена ябълка, доматения крем на баба ми. Комшийката пък имаше от полякините по морето един парфюм в тумбесто, червено шишенце, напомнящо на Анаис, Анаис на Кашарел. Макар и дете си спомням, че ухаеше невероятно, за жалост марка не помня

Парфюмът е Бич може

http://detstvoto.net/uploads/posts/2010-04/1271487667_bi4moje.jpg

А този в червеното шише е български "Марица", ако не ме лъже паметта.

# 599
A aз с носталгия се сетих за червените BIG парфюмчета, които идваха от моряците и имаха траен аромат

Общи условия

Активация на акаунт