Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 084
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 2 910
  • София
По соц мебелите ли се прехласвате? Joy Joy Joy
Имам един гардероб, който скоро ще иде курбан - огромен, талашитов и грозен. Соц произведение, но те всички гардероби бяха такива - големи, талашитени и грозни. Мацнати отгоре с лак за разкош.

Цеце, сегашната масова мебел е от същия тоя "талашит", както го наричаш ти. И тогава и сега е имало евтина ширпотреба от ПДЧ и скъпа мебел от дърво. Според джоба.

Само че, Цеце, като тогавашния лак, дето били "мацнати" с него гардеробите, вече няма. От мен да знаеш, щото съм проверила специално....

Много сте смешни в невежеството си и желанието да оплюете на всяка цена. Достатъчно неща е имало за оплюване, че да се хващате баш за тези неща, които не са.

# 2 911
 Полша имаше много малко общо с нашата, камо ли пък с румънската действителност.  

Как стигна до този извод? По-добре ли беше или по-зле според теб? Или просто ей - така приказки ... без реално инфо?

От инфо получено чрез моите очи стигнах до този извод, демек ходила съм в Полша през соца, за което майка ми изкара връзки все едно отивам във ФРГ, а аз много се чудих защо така не ни пускат там.
Още тъпи въпроси имаш ли?

Mr. Green и на колко годинки беше? Защото и аз имам много стабилно инфо именно за Полша и да ти кажа приказки разправяш и то безумни. 

# 2 912
Да ти постна личната си карта не искаш ли? Разправяй каквото си искаш, то се вижда от самолет кой колко ум има или каквото там се съдържа между ушите.

# 2 913
Да ти постна личната си карта не искаш ли? Разправяй каквото си искаш, то се вижда от самолет кой колко ум има или каквото там се съдържа между ушите.

То и при теб .

# 2 914
Много пушилка в тази тема ...  Whistling  Гаче ли трабант е минал.

# 2 915
Много пушилка в тази тема ...  Whistling

Не е пушилка, а freak show.

# 2 916
В полския център имаше хубави неща, но не помня да е имало битки за тях, защото бяха скъпички. Точно до училището ми се намираше и всеки ден зяпах какво продават. Имаше много кехлибарени бижута.
За Румъния обаче говорехме. Полша имаше много малко общо с нашата, камо ли пък с румънската действителност. В Унгария също имаха друг вид соц.

За Румъния не знам. Носеха се слухове, че правят хубави обувки за износ, но аз не съм имала удоволствието да се сдобия с такива.

Колкото до мебелите - да ви кажа, най-яки са  мебелите на баба ми от 30-те. Наистина и материал и лак, и изработка са перфектни. Сглобки, линии, функционалност... красота.
  На мебелната соцконфекция най-лошото и беше, че е много еднообразна. Обаче пък бяха от едни модули , и като идеш на гости, виждаш, че модулът-барче у комшиите е сложен до прозореца, пък у вас там е стъклената витрина, а барчето - откъм вратата. Така имаше и мегдан за креативност.

А имали ли сте лампа-гондола?

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 14:34 от Iris04

# 2 917
Оооо, какви обувки имаше под щанда в един магазин на Стамболийски, някой помни ли как се казваше, в частта, където е Зона Б - 5, с връзки от него се уредих с цветни обувки - български за износ,  а не бели или черни. И едни жестоки кожени каубойски ботуши. Още ги помня.

# 2 918
 На Стамболийски, на Стамболийски... не се сещам. Имаше обаче на Жданов, сега Пиротска. А на Витошка имаше обущар , който ми направи римски сандали по поръчка, то една подметка и връзки, но такова нещо нямаше никъде. И едни обувки с две копченца, като на Евита Перон.

А пък на Славейков в един безистен шиеха сутиени по поръчка от брилянт. Що е трябвало да си правиш сутиен по поръчка не знам, сигурно щото бяха като палатки.

# 2 919
Що е трябвало да си правиш сутиен по поръчка не знам, сигурно щото бяха като палатки.

Ами вероятно защото е нямало от къде да се вземат сносни.

Бяхме ходили като ученици на една селскостопанска бригада и ни бяха платили добре, и решихме с майка ми да отидем да си взема някакви блузи. Отиваме в магазина, а там два модела като за моята възраст и размер - сива блуза и сива жилетка. Хич не ме радваше сивото, ама друго няма, а и не се чака да получат.
Това в дълбоката провинция, в големите градове може и да е имало по-голямо разнообразие.

# 2 920
 Нямаше разнообразие, това е едно на ръка. Хората много си шиеха. И, разбира се, знаеха къде "пускат" разни неща - примерно цветни китайски тениски Laughing

Но, да ви кажа, това са бели кахъри, като гледам, щото сега чета една книга за Москва през 50-те и 60-те. У нас поне не можеха да те помъкнат с черна камионетка нощем нанякъде от където няма връщане. Въпреки голямото слухтене поне не знам масово да са мъкнали хората по разни подземия за изтезания... за което трябва да сме благодарни.

# 2 921
Ето, сега през капитализма някои хора даже и анцузи си нямат. През социализма всички имаха. Имаха официален анцуг, с който ходеха на спортни мероприятия и до магазина. Ако биваше лекьосан или скъсан,  оставаше за вкъщи. Ако не ставаше и за вкъщи, се използваше за ходене на лозето или по градинки. И обувките, ако не ставаха за пред хора, се подпетваха или се изрязваха до чехли и с тях се ходеше по двора или до мазето, като се оставяха пред входната врата.

# 2 922

А пък на Славейков в един безистен шиеха сутиени по поръчка от брилянт. Що е трябвало да си правиш сутиен по поръчка не знам, сигурно щото бяха като палатки.

Да, вярно, че шиеха сутиени.
И ловяха бримки.  Simple Smile

# 2 923
Понеже говорих за спомени сега впечатление ще изкажа...

Впечатлих се от разказите на СФ , как са имали достъп от нас повече, които живяхме и се трудехме, а се оплакват от НРБ. 
Майките им корекомски, татковците половината на работа в Либия или чужбина...
Как са точили лиги по витрините с шоколадови яйца, кока кола и банани, в същото време са пътували в Европа и Русия...,а пък  били и невръстни деца... newsm78
Вярно депресирани сте и трябва да се лекувате.
Наречен още работи ...от соц време ...

Надявам се сега имате повече връзки да си оправяте живота или сте на другия край на Земята за да видите Свят, за който сте мечтали... Или поне се ожените, за който трябва да ви осигури Света! Wink 
Пожелавам ви го от сърце, да сте щастливи и да сте доволни...
  bouquet

И тогава и сега народа, дърпаме хомота...

А аз се радвах като дете, когато имах пари да ида на кино или театър...  newsm78 
Сега пък същите  неволи, но главоболието ... от ЕГН-то ще е ...   Wink

# 2 924
Ето, сега през капитализма някои хора даже и анцузи си нямат. През социализма всички имаха.

Аз не съм имала хубав анцуг, а винаги разни тъпи, жарсени, с цип. А много исках такъв с ватена блуза, на който пише "Лучия", какъвто имаше едно момиченце до нас, на което родителите бяха работили в посолството в Италия. Те бяха едни пейзани, но нейсе...
 Затова на една обикновена ватена блуза, мъжка, си заших саморъчно една  апликация, кленово листо, обшито с мъниста. Сега като се замисля, голям кич е било, но няма как - всички си правеха дрехи, варяха дънки, шиеха чанти...
 От 13 годишна си шиех и украсявах дрехите сама, най трудното беше да намериш аксесоари, хубави копчета, токи, иначе платове имаше. Имаше е силно казано, но се намираха.

Общи условия

Активация на акаунт