Спомени и впечатления за социализма в България

• 540 011
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 2 955
През социализма всички имаха. Имаха официален анцуг, с който ходеха на спортни мероприятия и до магазина.
''официалният анцуг'' е след комунизма, защото ком. анцузи са  много грозни и от една гадна материя,
та след това, когато се появиха нормални анцузи, тогава започнаха да ги носят навсякъде- където трябва и където- не,
изразът ''сиромашко невидяло'' е много точен, отнася за пост-соц-а и си е малко тъжен, ако се замислиш...

# 2 956
Някои още малко ще напишат, че и хляб са си купували с връзки.
Майка ми е ходила през 70-те до Унгария, Полша, Чехия и ГДР без връзки. После през 80-те до Турция пак без някой да я "урежда".

С връзки беше. Имаше един типов кръгъл хляб, който го продаваха по-евтино, или след като останеше, беше почти без пари, та които баби бяха в по-добри отношения с магазинерката, те го изкупуваха - използваше се за хранене на кокошки и прасета, и излизаше по-евтино да купуваш него, отколкото зърно.

# 2 957
''официалният анцуг'' е след комунизма, защото ком. анцузи са  много грозни и от една гадна материя,
та след това, когато се появиха нормални анцузи, тогава започнаха да ги носят навсякъде- където трябва и където- не,
изразът ''сиромашко невидяло'' е много точен, отнася за пост-соц-а и си е малко тъжен, ако се замислиш...

Или по-скоро на прилични места започнаха да се появяват повече хора, чието обичайно облекло е анцугът. После се понаучиха, че така не се ходи.

# 2 958
Не знам по селата да е имало баш типов хляб, беше си само един вид - уникално вкусен.
Типов помня, ама то в градовете пък колко хора да са гледали прасета и кокошки?

# 2 959
Всяка продавачка намеква, че еди какво си е българско и види се е горда със стоката си...

точно обратното - някои производители така брандират стоката, та да изглежда западна- дизайн, име, реклама - всичко изглежда като западно, за да се продава по-добре,
виж Фикосота как брандират - най-вече новите брандове - вафлите My Motto, прахът за пране My forest и т.х., само старите им брандове са с български имена ...

# 2 960
Не знам по селата да е имало баш типов хляб, беше си само един вид - уникално вкусен.

Баба ми и всички, които живееха в къщи с дворове в нашия град, гледаха. Нямаше къща без кокошки и прасе. И магазинерката "запазваше" такъв хляб. Гледаш пластмасовата касетка, пълна с хляб, и ти вика, че нямало, била го запазила за някой. Кандидатите с хайванчета за такъв хляб бяха повече, отколкото хляба, който оставаше. Не е бил пресен хляб, преоценен беше, продаваше се в края на деня или следващите дни, преди това при донасянето има достатъчно и можеше да си купиш, но за себе си, не излизапе толкова на сметка да гледаш животни с него, ако беше на редовната цена.

# 2 961
  • на брега на морето
От близките села идваха чичовци с коли, купуваха цели чували типов хляб (0.15 лв) да хранят прасета и кокошки.  Peace

# 2 962
Хич не помня какъв хляб имаше, но на екскурзия в Прага по соца ни питаха в супера дали сме българи, само българите купували по толкова много хляб. А ние с брат ми точно като невиждали - нагъвахме земели, за пръв път там видях.

# 2 963
точно обратното - някои производители така брандират стоката, та да изглежда западна- дизайн, име, реклама - всичко изглежда като западно, за да се продава по-добре, .

Най-вече с мисъл за износ вероятно. Доста по-трудно е да продаваш продукт "Мoya goro" или "Ot prirodata". Освен че е нечетивно, нищо не говори, нито за гори, нито за природа.

# 2 964
  • София

Какво влагаш в думата конфекция? Общо взето и преди /включително корекоми и чужбина/, и сега, независимо къде, масово се купува конфекция, тоест готово облекло.  
Стига буквоедствали, де. Grinning Нищо не влагам, послужих си с думата в контекста на мамините думи. Mr. Green

# 2 965
  • n/a
Ако не знаете какво е соц-конфекция, то
нямате достоверни спомени от онова вре-
ме. Като се ушие един модел дреха/обув-
ка, почти всички от възрастовата група
се обличаха в него. Еднакви. Е това е ра-
венство на живо.  Mr. Green

# 2 966

Какво влагаш в думата конфекция? Общо взето и преди /включително корекоми и чужбина/, и сега, независимо къде, масово се купува конфекция, тоест готово облекло.  
Стига буквоедствали, де. Grinning Нищо не влагам, послужих си с думата в контекста на мамините думи. Mr. Green

Съжалявам, не ми беше целта да буквоедствам. Точно в контекста не го разбрах. Преди масово се е купувала конфекция, сега също. Преди е можело да не купуваш, сега също. Ако претенциите са към дизайна на конфекцията и че конфекцията "джинси" е липсвала в магазините, това е друго.

# 2 967
Баба ми и всички, които живееха в къщи с дворове в нашия град, гледаха. Нямаше къща без кокошки и прасе. И магазинерката "запазваше" такъв хляб. Гледаш пластмасовата касетка, пълна с хляб, и ти вика, че нямало, била го запазила за някой. Кандидатите с хайванчета за такъв хляб бяха повече, отколкото хляба, който оставаше. Не е бил пресен хляб, преоценен беше, продаваше се в края на деня или следващите дни, преди това при донасянето има достатъчно и можеше да си купиш, но за себе си, не излизапе толкова на сметка да гледаш животни с него, ако беше на редовната цена.
Е, да чакаш нещо да го преоценят и да ти го запазят не е като да ти трябват връзки, за да си го купиш.

# 2 968
Всяка продавачка намеква, че еди какво си е българско и види се е горда със стоката си...

точно обратното - някои производители така брандират стоката, та да изглежда западна- дизайн, име, реклама - всичко изглежда като западно, за да се продава по-добре,
виж Фикосота как брандират - най-вече новите брандове - вафлите My Motto, прахът за пране My forest и т.х., само старите им брандове са с български имена ...

Фикосота отдавна са мултинационална компания, а не БГ..Wink

# 2 969
Тия касетки с хляб ги влачеха по земята и най-долният хляб се протъркваше от мръсотия в ъглите ...

Е, да чакаш нещо да го преоценят и да ти го запазят не е като да ти трябват връзки, за да си го купиш.

за хляб се чакаше на опашка да го докарат, нищо не се преоценяваше,
като отидох в чужбина за първи път, точно това бе едно от нещата /редом с чистите тоалетни/, които силно ме учудиха, че имаше преоценен хляб, такова нещо не бях виждала никога- хлябът свършваше, ако не си отишъл навреме, особено по селата, сега си давам сметка, че е заради храненето на животни с него, защото се субсидира за ниска цена ...

Общи условия

Активация на акаунт