Спомени и впечатления за социализма в България

• 543 997
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 270
Аз си спомням такова кръщене на детето на една далечна леля. Беше в края на 80-те.

И аз помня. Помня и церемониал-майсторката.  Grinning Даже и песни им пееха. Аз се кръстих на 25 години. В моето семейство никой не е набожен. А мъжът ми го кръстихме в деня преди сватбата, иначе нямаше да ни оженят. Не е живял в комунизъм, да уточня и никой не го е репресирал в този аспект.

# 3 271
Децата ми са кръстени в ритуалната зала на града, в който живеем. Освен медальона им даваха и пликове, които трябваше да се отворят, когато станат чавдарче, пионерче и комсомолец.
Едното е кръстено в къщи от свещеник, че свекърът не даваше, а другото в манастир.
Имат и кръщелно от църквата.
А помните ли именниците, който ти даваха за да си избереш име? Може би това е нещото, което най ме дразни, като се замисля за миналото.

# 3 272
  • Пловдив
Мен са ме кръстили на година (през 1981) в селото на баща ми, Благоевградско. Колко тайно е било, нямам представа, но по това време вече нещата вероятно са били доста различни от времето на майка ми 20+ години преди 1981.

За именниците съм чувала от майка ми, но тя не ги е ползвала нито с мен, нито със сестра ми, но имената ни са съвсем нормални и не е имало проблеми. Когато леля ми роди през 1992, не й разрешиха да кръсти братовчед ми с две имена, та водиха дело. На следващата година за братовчедка ми нямаше такива "драми".

# 3 273
Имам познат, който е кръстен три пъти - едната баба, другата баба и майката, все тайно.

# 3 274
  • Пловдив
Моя колежка има дъщеря на моята възраст и е кръстена след 1989, защото таткото е бил военен и е можело да има проблеми, ако е била кръстена преди това. Говоря за Пловдивско.

# 3 275
Аз и кръщанетата не ги разбирам много за какво служат? Някой може ли да сподели каква е разликата преди кръщане/след къщане ?? кръстен/некръстен ? Представа си нямам за какво би ми послужило?

# 3 276
Аз и кръщанетата не ги разбирам много за какво служат? Някой може ли да сподели каква е разликата преди кръщане/след къщане ?? кръстен/некръстен ? Представа си нямам за какво би ми послужило?

http://www.pravoslavieto.com/docs/Tainstva/sv_krushtenie.htm

# 3 277
Когато кръстихме детето в манастира, свещеникът ми каза: сега трябва да го заведете в църквата да се пречисти. Идея си нямах, май и сега толкова за какво беше това. Помолих една съседка, която си ходеше редовно и никой не ѝ забраняваше  църква да отида с нея.
След службата трябваше да вземем нафора/хапка от хляб?/ и да целунем ръката на попа. Аз това не го направих. Жената, която ме придружи го направи. Като видях колко и какви хора му целуват ръката ме догнуся. Може да е грешно, но никога в църквата на целувам нито ръце, нито икони или принадлежности разни.
Когато усетя, че имам нужда отивам сама във време, когато има най малко хора и може да оставя цветя, пари, да погаля някоя икона, и да запаля свещ, но не ги целувам.

# 3 278

това е християнски църковен ритуал,
интересно обаче ''общинското кръщене'' за какво служи, за какво е тази имитация !?

# 3 279
От въпросните именници аз съм пряко "потърпевша". Родителите ми са искали да се казвам Габриела, обаче в именника го нямало това име и са казали на майка ми да мисли друго име.
А баща ми по това време е бил войник, не са го пуснали в отпуска, видял ме е за първи път на 3 месеца.

Моя съгражданка, по-голяма от мен, са успяли да я кръстят Габриела. И не защото, именника е "разрешил", а защото майка й казала, че това дете го е чакала години наред /дълго време не е можела да забременее/ и няма да го кръсти по никакъв друг начин. Имало е големи дебати, но в крайна сметка са разрешили.

# 3 280
От въпросните именници аз съм пряко "потърпевша". Родителите ми са искали да се казвам Габриела, обаче в именника го нямало това име и са казали на майка ми да мисли друго име.
А баща ми по това време е бил войник, не са го пуснали в отпуска, видял ме е за първи път на 3 месеца.

Моя съгражданка, по-голяма от мен, са успяли да я кръстят Габриела. И не защото, именника е "разрешил", а защото майка й казала, че това дете го е чакала години наред /дълго време не е можела да забременее/ и няма да го кръсти по никакъв друг начин. Имало е големи дебати, но в крайна сметка са разрешили.

Това (допитването до именника) вероятно е било субективно, защото моето име със сигурност го няма в Именника. И това на приятелката ми. Явно в нашата община е имало по-прогресивен служител.

# 3 281
  • Сф
Ако не си вярваща християнка,, за нищо.За общата култура е друг въпрос  Stop

# 3 282

Алтернатива на християнското кръщене.

# 3 283
Това (допитването до именника) вероятно е било субективно, защото моето име със сигурност го няма в Именника. И това на приятелката ми. Явно в нашата община е имало по-прогресивен служител.
Доколкото си спомням май тези именници ги определяше общината. Те стояха в родилното и там ти го дават и ти казват да си избереш име от него. Имаше Цвета, но нямаше Цветелина например.
Ако го няма още там не записват детето. После от общината се вземаше акта зараждане и обикновено на този ритуал преди да стане на 1 г.
В деня, в който кръщавахме според гражданските ритуали нашето дете, си спомням,как служителката обясняваше на родителите с ритуала преди нас, че не можело Доника и детето е записано Донка. Така и ще го обявяват. Не ми се мисли близо година да казваш и наричаш детето Доника и после изведнъж Донка. Не ги познавах и не знам какво стана после.

# 3 284
Именници е имало още преди девети септември - имам такъв, малка книжка, Български именник. Не е било задължително името да фигурира в даден такъв, а просто да не звучи чуждоземско.

Общи условия

Активация на акаунт