Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 347
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 495
На моята майка чичо й е бил  в Париж емигрант. Пращал е писма, имаме ги вкъщи. Много картички, снимки на киноактьори и певци от онова време. Пращал е и долари, защото майка ми помнеше как с едни от доларите на чичо са й купили блузка и ботуши от Кореком, а с едни други долари - радиоапарат.
Предполагам пак е имало изключения според зависи от настроението на конкретния чиновник.
Най-вероятно в повечето случаи просто са ги крадяли. На леля ми куфарите, които пращаше от Либия постоянно изчезваха на летището. Крадяха ги.

# 3 496
Зависи и в кой период е било, и ние имаме невъзвращенец в рода, имало е периоди, в които са водили коренспонденция по пощата, както и такива, които писмата са били получавани чрез хора, пътуващи в чужбина.
След промените се разбра, че те са получили много повече от писмата, отколкото ние.

# 3 497

Ти да видиш чудо невиждано... АЕГ!!! Онази, за която легенди се носят за наркотиците под носа на районното или... newsm78
Кое ти е по важно, че знаеш английски или че си завършила в София?
Всеки циганин вече знае англ.език...и всичките са в София ... ooooh!
Язък за пропиляното време,  да се беше наспала по -добре.

Впечатли ме с нещо друго...  Peace
Защо трябва да те впечатлявам? Не зная какви са легендите за 1 АЕГ и наркотиците. Може и да са верни, а 17-та селска в Долно Нанагорнище да дава по-добро образование докато един мармот завива шоколад, а гроздето е от кисело по-кисело. Важно ми е, че съм завършила точно тази гимназия, не само заради отличния английски, който ми даде, но и заради цялостното добро образование и среда в нея. Не считам времето за учене за пропиляно. Жалко, че ти го считаш за такова- ако навремето беше учила, сега нямаше да страдаш по благините на бачкаторския живот при социализма, а щеше да можеш да си изработиш добър живот и в настоящето.

Много добър пост. +1000

# 3 498
маманет, за всичко друго съм съгласна с теб, само за образованието категорично не! Naughty

Госпожата с перфектния английски ви заблуди просто  Joy и прикри ограничените си възможности и лекинко насочи темата в страни....към образованието по принцип... Sunglasses
Целта и беше да прикрие неистовите си усилия да научи англ.език..
, които  вече  се знае от всеки и е масов международен език...

Ставаше въпрос за ученето на свещи, не за образование по принцип.
Не е нещо толкова сложно гимназиалното обучение, та да учиш системно в тъмната част на деня.
Сега вече одобряваш ли ме напълно?Wink  

Лека нощ в 20часа -задължително за деца в учебна възраст!

Последна редакция: пт, 06 май 2016, 02:25 от маманет

# 3 499
Маманет, толкова си смешна, че чак не мога да повярвам. Английски език знаят 10% от хората, които твърдят, че го знаят. Постовете ти са изключително тенденциозни и неверни, а и откровено неадекватни понякога. Нямам идея каква професия имаш, а и слабо ме интересува, но явно не ти се получава с четенето и анализирането. Хубаво е, че са те наместили на смяни, за да се чувстваш работеща и полезна в измислените производства.

Хубаво е, и че смятате, че соца е построил благинките, а не просто нормалната еволюция в развитието на страните в Европа след войната. Имаше соц и в Африка, ама там малко изгради и те още страдат по колониализма.

Нещото, което ми липсва са дребните скариди, които продаваха в книжна фуния на морето.

# 3 500
Всички знаят английски  на ниво чат по форуми и игрички на компа, което много по-различно от владеене на език.

Онези ситните скариди във фунийка ги имаше и след соца на Созопол, приятелка ги ядеше като семки, затова ги помня много доббре, на мен ми приличат на хлебарки.

# 3 501
  • Куциндрел
Вижте сега, на маманет опита е само с руски песни, пяти в 4:30 сутринта на път към завода.
Може и по някоя английска да са изсвирвали на този акордеон, та от там да знае езика. Naughty

# 3 502

Онези ситните скариди във фунийка ги имаше и след соца на Созопол, приятелка ги ядеше като семки, затова ги помня много доббре, на мен ми приличат на хлебарки.

И сега ги има, от няколко дена не спирам да ги ям, но без хартиени фунии.     Grinning

# 3 503
...Така е, но не мога да се съглася, че това е най-важното /водещото/, като разлика с преди и сега.

Кое смяташ за най- съществена разлика?
За мен съществени разлики няма.
Ако трябва да напиша в едно изречение - едно време имах проблем с Партията /всичко зависеше от нея/, днес имам проблем с Демокрацията /нищо не зависи от нея/. Wink

Но си написала "не мога да се съглася, че това е най-важното", а не "аз не виждам разлика". Затова и те попитах. Както и да е, аз отговарях на пост на друга съфорумка. Принципно няма проблем, че ти или някой друг не виждате разлика, проблемът е, че се залепвате под постове с различно мнение и започвате да спорите.   
"Това" - отварянето на границите, е най - важното нещо според теб, което коренно различава днес от вчера. "Това" не променя ситуацията от вчера и днес съществено, до степен, която може би ти се иска.

ПП Ако ти не ни можела да пътуваш, да учиш или да работиш извън България, то други са го правили, също като днес - едни излизат, други остават.
И не се заяждам, просто за сетен път се убеждавам, че спомените на много от пишещите са разказани от трети лица.

# 3 504

О-о-о нашмърканата компания,  влезе в час!!!...
Що ли всички "капиталистки " ми се струват с не трезвен поглед - от английския ще да е.
Лоши условия на учене!!!   newsm78
 .................
Уважавам всеки бачкатор и не бих говорила така неуважително като вас, защото дори и прическа да подстрижеш се иска талант.  Както и ученето. На всеки различно се падат талантите и трябва да се уважават хората заради моженето.
Подготовката беше много добра в техникумите.
---------------------
Развих се точно -всестранно както искаше КомунизЪма,   но по времето на  демокрацията.... Joy
Няма да уточнявам какво ми мина през главата... newsm78
Учих, работих - папка с дипломи и преквалификации.  
 Ще издавам мемоари един ден и в един пост ще ми е трудно да се побера Wink  Joy

Благинките, за които говорите  бяха - спокойствие и сигурно бъдеще.
Едва ли някой реве за потния си потник и синята манта на бригадира.
Не подценявайте бачкатора, той е видял и две и двеста....
 Sunglasses
--------------------------------------------------------
Ще е много добре техникумите и специалностите да ги върнат в училище..  
Езиковите гимназии създават бели емигранти...

Кой ще плаща моЙта пенсия.... newsm78  
До 65г  ще събера трудов стаж за двама newsm78

Последна редакция: пт, 06 май 2016, 02:34 от маманет

# 3 505
Ето още малко чужди спомени от 50-те и 60-те години:

https://chitanka.info/text/2898/43#textstart   ПОКЛОН ПРЕД ЦАР ДОЛАР
https://chitanka.info/text/2898/44#textstart   ЛЕГЕНДАТА ЗАПАД: ВЕЩИТЕ
https://chitanka.info/text/2898/45#textstart   ЛЕГЕНДАТА ЗАПАД: ХОРАТА И ЖИВОТЪТ
https://chitanka.info/text/2898/46#textstart   ЛЕГЕНДАТА ЗАПАД: КУЛТУРАТА

Бях само дете, но си спомням и с клетките на кожата онова туземско преклонение пред всеки чужденец, пред всяка западна вещ.

# 3 506
Чек, метни малко скаридки. Тук има само от огромните, които също обичам, но онези са ми точно топъл спомен от детството.

# 3 507
Ето още малко чужди спомени от 50-те и 60-те години:

Бях само дете, но си спомням и с клетките на кожата онова туземско преклонение пред всеки чужденец, пред всяка западна вещ.
Joy Joy Joy
Със същия интерес гледаме комшията през шпионката на вратата....Особено, ако пък е и по-заможен....
Пустите му очи ненаситни човешки! newsm78

Мен пък никога не са ме вълнували разни вносни стоки... или трите коли на съседа....
Абсолютно ми е все едно той какво има и каква цена плаща....

# 3 508

Развих се точно -всестранно както искаше КомунизЪма,   но по времето на  демокрацията.... Joy
....
Не подценявайте бачкатора, той е видял и две и двеста....
 Sunglasses
--------------------------------------------------------

А, само той е видял, разбира се.  Sunglasses
Не го надценявай, това беше една от  основните грешки на социализма.
Иначе нищо против работническата класа, само да не си повярва пак.  Mr. Green

# 3 509

За преклонение чак не знам, но помня много ясно миризмата на вносно, даже мога да я усетя. Laughing

Даун,  мятай се на самолета, има и цаца от един лев килото, както и мътна бира в зелени бутилки.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт