Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 563
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 295
  • Куциндрел
И ние така при баба живеехме. Родителите ми не са се сдобили със собствено жилище. И милото така. И сестрата на майка ми, и братовчедка им....

# 11 296
Спомням си при съседите при другата ми баба дойде снаха, а там живееха баба и дядо на мъжа й,
майка и баща, както и брат му- т.е. 4 семейства в една къща, но всички се водеха в ''собствено жилище'' по соц. статистиката  и се брои за  голям комунистически успех,
те, всички комунистически успехи са такива ...

=====================
Просто хората в другите държави се отделят рано и заживяват под наем, естествено, клетите те...:
През 2017 г. в ЕС младите хора са напускали домовете на родителите си най-рано в три северни страни – Швеция (21 години), Дания (21.1 години) и Финландия (21.9 години), както и в Люксембруг (21.4). Те са следвани от Естония (23.1), Белгия (23.4), Холандия (23.6), Германия (23.7), Франция (24) и Великобритания (24.4 години).

# 11 297

=====================
Просто хората в другите държави се отделят рано и заживяват под наем, естествено, клетите те...:
През 2017 г. в ЕС младите хора са напускали домовете на родителите си най-рано в три северни страни – Швеция (21 години), Дания (21.1 години) и Финландия (21.9 години), както и в Люксембруг (21.4). Те са следвани от Естония (23.1), Белгия (23.4), Холандия (23.6), Германия (23.7), Франция (24) и Великобритания (24.4 години).
Я напусни сега майка си и баща си на 21, иди продавачка за 500 лв и плащай квартира, ток, вода, парно....да те видя какво ще ядеш ....???
Не говорете глупости, тук няма възможност младите да напуснат и да живеят самостоятелно, НЯМАААА УСЛОВИЯЯЯЯ...

# 11 298
В София има ли продавачки, които да работят за 500 лева?
Разбира се, че има условия да се живее самостоятелно под наем и на 21 години, но животът трябва да  скромен и с лишения. Няма скъпи телефони, няма кръчми и запои, няма парцалки. Затова много млади хора предпочитат да живеят при мама и тате, а заплатата си да харчат.

# 11 299
В София има ли продавачки, които да работят за 500 лева?
Разбира се, че има условия да се живее самостоятелно под наем и на 21 години, но животът трябва да  скромен и с лишения. Няма скъпи телефони, няма кръчми и запои, няма парцалки. Затова много млади хора предпочитат да живеят при мама и тате, а заплатата си да харчат.
София не е цяла България, един наем в голям областен град е 300 лв, за самостоятелно живеене.....!
В София наемът е доста по голям, дори и заплатата да е по висока!
А това, че имаш право да запишеш университет в чужбина, да се преместиш да живееш в друг град, защото няма жителство и пр. и пр. е възможно за съвсем малка част от населението, за сведение една година в Англия за студент е 9 хил паунда ....колко хора могат да си позовлят тази сума, като тук не се включва издръжка! Дори и да вземе студентски заем родителите трабва да отделят 1000 лв. за издръжка, прибиране със самолет и пр. Мой колега е от малък град, живее тук със заплата 600 лв. за всичко, квартира, храна, консумативи и не е продавач, а млад специалист с добро образование! Нито ходи по кръчми, нито има телефон за 1000 лв., няма и кабелна телевизия даже...

Последна редакция: пн, 26 ное 2018, 10:42 от mimi.7299

# 11 300
  • София
лева слушам, чета, но лично такива не познавам, а не движа в хайлайфа. Когато попитам кои са те точно, ми се отговаря, че са пенсионери, по селата, чакащи някаква въображаема промяна. Никой не ми казва - брат ми Пешо, братчедката Нели или съседката Мария. Има ги, да. Винаги ги е имало и винаги ще ги има.

абсурТ, на какво, според тебе, се дължи бедността на конкретните, броящи стотинки хора и има ли начин животът им да се промени към по-добро? Все пак са собственици на жилища, грамотни, образовани хора.

Невена, това че идваш за месец тук, не ти дава възможност да видиш нещата в подробности и дълбочина.
Говорим за работещите бедни, защото минималната заплата е 500 лева, а границата на бедността е 321 лева.
Направи си труда и виж колко хора работят на минимална и средна заплата, колко пенсионери получават по 200- 300 лева и ще разбереш за какво говоря.
Чукни в брошурите на Лидл, Кауфланд във Франция и в България, и ги сравни с минималната и средна заплата в двете страни.
Тук пишем една минимална извадка от хора с по- високи доходи и е правило, когато се появи някоя заблудена овца със заплата от 600 лева, /защото извън София и още 3 града, заплатите са такива/, да сподели че иска я да се жени, я да ражда, част от силно повярвалите си да я овикат, че това не са пари, че "провайдъра" трябвало да изкарва повече.
Питаш защо са ниски заплатите?
Ами, защото образованието е срутено и производителността на труда е ниска.
И защото се вихри див капитализъм, вече 30 години- работодателите си натрупват капиталите, а народа толкова е изпростял, че вместо да стачкува пред тях за повишение, крещи под прозорците на бат ти бойко да им бил вдигнел минималната заплата 3 пъти.
До такава степен са оскотели, че не могат да си представят, че ще изработят нещо над минималната.

# 11 301
Ужасно е скъпа храната в България, по-скъпа, отколкото в редица държави с по-висок стандарт, останалите основни разходи като ток и отопление също са скъпи, но на 21 години колко от хората по света си наемат самостоятелни жилища? Повечето живеят със съквартиранти и вече с повишаването на доходите, появата на сеериозен партньор и пр., се изнасят в по-подходящо за семейни хора жилище.

# 11 302
Хайде сега всички при мама и тате поне до 40, защото иначе не може Simple Smile Големи хитове има тука.

# 11 303
Ужасно е скъпа храната в България, по-скъпа, отколкото в редица държави с по-висок стандарт, останалите основни разходи като ток и отопление също са скъпи, но на 21 години колко от хората по света си наемат самостоятелни жилища? Повечето живеят със съквартиранти и вече с повишаването на доходите, появата на сеериозен партньор и пр., се изнасят в по-подходящо за семейни хора жилище.
Никой не казва самостоятелно цял апартамен, говорим за стая в апартамент, тук гарсониера струва 300 лв, двама човека могат да жиеят в гарсониера, ако спят в една стая и ползват кухничката, но повечето младежи биха искали поне да имат отделна стая! Тогава цента на наемът за голямо жилище драстично скача на към 600-700 лв. Никой не казва до 40 години, но 27-28 годишни младежи живеят с родителите, защото заплатата не им стига за самостоятелен живот, дори и скромен!

# 11 304
  • София
Хайде сега всички при мама и тате поне до 40, защото иначе не може Simple Smile Големи хитове има тука.

Не са хитове, а действителност.
Давала съм под наем горсониери - по 4 души са се завирали, за да могат да се справят с наема и консумативите.
Отделно хвърчаха бурканите от селските градини, които родителите им и бабите обработваха.
И да, в големия град по- често родителите се изнасят в някоя наследствена от лошия соц къща на село, за да освободят място на младите.
Защото, каквото имаха родителите да продават, продадоха и дадоха при първия имотен балон.
Сега набира сили втория.

# 11 305
Е за студенти това е нормално, какво друго се очаква?

# 11 306
Аз живея в малък град-около 20 хиляди жители. Половината ми живот мина при соца, а другата при т. н. демокрация.  Та в първата  ми половина имаше дефицит на бяла техника, мебели и цветни телевизори, защото народът масово строеше и обзавеждаше. Все пак никой не е останал без хладилник, пералня, телевизор или прахосмукачка. Храна до коментираните 90-97 г. не е била дефицит, с изключение на прословутите банани. Като чуя, че нямало банани като символ на изобилието, направо ми се вдига кръвното. Банани нямаше, ама имаше истински български плодове и зеленчуци, за които се сетите. Пак от моите лични наблюдения твърдя, че 90-97 г. се създаде изкуствен дефицит, за да накара хората да недоволстват и да  излизат на сините митинги. Как ще обясните това, че нямаше достатъчно хляб и даваха с купони. Щом се даде оставката на Жан Виденовото правителство, буквално след 1-2 дни изневиделица се появи брашно и хляб, колкото щеш и рафтовете в магазините се напълниха, дори и в нашия малък град. Беше  ИНСЦЕНИРАН дефицит  и никой не може да ме разубеди. Ние , живелите при соца, не сме гладували, не сме ходили боси и голи, имахме необходимата  техника, макар и не вносна. Тогава беше разцветът на българското кино, музика, театър, галерии, качествено образование и дори в най-малкото село имаше здравен пункт с лекар, зъболекар и акушерка. Сегашното ниво на образование е много под тогавашното, сегашната здравна система не е в полза на пациента, въпреки модерната техника. Тогава я нямаше тази техника , но имаше отлично организирана профилактика, детски и женски консултации, директен достъп до лекар-специалист. Във всяко училище имаше кабинети с лекар и стоматолог. Сега има само сестра и то не навсякъде.  Когато се родиха моите деца-1978 и 1983 г. Още в деня на изписването идваше вкъщи педиатър, детска  сестра и акушерка, за да видят бебето и родилката, а след това всяка седмица идваше сестра на домашно посещение, а при нужда и лекар. Всеки месец имаше консултация  в кабинета на педиатър, мерене, насоки за хранене. За моите внучета родени през 2009 и 2014 г.  нямаше такива ежеседмични домашни посещения и грижи.
Никой не отрича хубавите неща в последните 30 г. Животът върви напред. Но недейте да плюете толкова по онова време, защото никак , ама никак не беше зле.
За протокола, не съм номенклатурчик , нито дете на привилигировани. Просто обективна оценка.

Последна редакция: пн, 26 ное 2018, 13:04 от K.A.G.

# 11 307
Изобщо нямам намерение да споря. То няма как да убедиш човек, които слуша пропаганда цели 30 г.

# 11 308
Тези, които най- много се облагодетелстваха тогава, най- силно крещят днес, че да поизперат гузната си съвест.
Вярно, то соц. елита и днешния такъв са едни и същи хора или техните потомци. За каква толкова съществена промяна в тази посока се спори не е ясно.

В събота гледах това „Миролюба Бенатова представя”: Скрити хора
Минали са 30 години от края на социализма.

# 11 309
  • София
А това, че имаш право да запишеш университет в чужбина, да се преместиш да живееш в друг град, защото няма жителство и пр. и пр. е възможно за съвсем малка част от населението, за сведение една година в Англия за студент е 9 хил паунда ....колко хора могат да си позовлят тази сума, като тук не се включва издръжка! Дори и да вземе студентски заем родителите трабва да отделят 1000 лв. за издръжка, прибиране със самолет и пр.
В Англия не е прието родителите да плащат образованието на децата си. Масово се ползват безлихвени студентски заеми, изплащането, на които започва, когато заплатата на теглилия ги стигне определено ниво.

Имам роднини, изхвърлени от университет със доживотна забрана да учат. Съпругът ми има роднини лежали в лагери и затвори с години. Собствените ми родители са били прехвърляни по разпределения от единия край на България до другия без право на избор. Красоти!

Общи условия

Активация на акаунт