Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 487
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 370
АбсурТ, разсмиваш ме.
Да, на възрастта на дъщеря ти съм. И синът ми е на възрастта на внука ти. И да, баща ми беше по-възрастен.... И това какво точно доказва? И не,  не е бил фактор или функционер, представи си, майка ми се е влюбила в него, въпреки че е бил син на кулак.... е такива житейски неща.

Ми, не, кулака не е интересен.
Интересно е, че майка ти не е издържана от кулака, а от държавата, която нито нея, нито баща ти е гонила, щото дядо ти е бил кулак.
Ами, държавата си е издържала майка ти да учи за лекар и след това, като на всички останали е осигурила работа.
Което, както разбирам, за теб е минус, тъй като прекалено сигурно и спокойно са те отгледали.

За мен, тази сигурност беше плюс, но хората сме различни.

Тотално не те разбирам. Сигурно и ти самата не се разбираш какво точно искаш да докажеш.
Да, баща ми е роден в малко балканско селце и завършил СУ в царство България. И да, семейството му и той са били преследвани като кулаци.
Да, майка ми е лекар, завършил по соца и платила си ангарията в сливенско село три години. Ми какво да направим, че оживяваме въпреки другарите комунисти?  А и не ги харесваме некадърниците смотани.

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 00:12 от Dincho

# 11 371
  • Paris, France
абсурТ, доста хора, на които държавата беше "осигурила" работа си намираха без проблем работа по широкия свят, че и доста по-платена. Ако тогава бяха пуснали хората да емигрират свободно, както е било в Гърция, която след 2рата световна е била по-назад и бедна от България, сега стандартът в България щеше да е поне като гръцкия. Ама не е. В Гърция лекарите плащат много висок лиценз за да започнат да работят. И не мрат от глад.

По соца медицинският персонал беше длъжен да подпише договор със специално създадената организация Медиксим. Трябваше да си дават 3/4 от заплатите и затова доста работеха на намалено работно време, а ходеха да работят и в частни болници. Вървеше им стаж за пенсия в БГ. Език можеха да учат в ИЧС.

И досега в много държави не изискват никакви познание по езика за много специалности и даже за акушерки и медицински сестри. В емирствата и наоколо английски на добро ниво е предостатъчен. В северна Африка английски и френски бяха достатъчни, но някои специалисти не говореха бъкел английски и пак се справиха.

За Ангола и Мозамбик учеха португалски в ИЧС.

По соца в България идваха чужди специалисти, които не знаеха български. Превеждаха им колеги или преводачи. Имаше известен съдов хирург, който идваше да оперира разширените вени на партийните светила по негов метод и даже си носеше инструментите, които той самият е разработил. Идваха и немски, руски и най-различни професори на консултации.

Франция поема езиковите курсове на румънски лекари, които после идват да работят тук. Дават им безплатно къщи и оборудвани кабинети и така има лекари в отдалечените райони. Поне идват с желание и така завършилите местни не са тормозени с разпределения. Свободата, Санчо!

# 11 372
  • София
Тотално не те разбирам. Сигурно и ти самата не се разбираш какво точно искаш да докажеш.
Да, баща ми е роден в малко балканско селце и завършил СУ в царство България. И да, семейството му и той са били преследвани като кулаци.
Да, майка ми е лекар, завършил по соца и платила си ангарията в сливенско село три години. Ми какво да направим, че оживяваме въпреки другарите комунисти?

Напротив, аз разбирам, защото това, което пишеш тук е недвусмислено.
Но, просто не е вярно.
Ако е бил преследван баща ти, нямаше да се ожени за софиянка и да остане в София, а щяха да го интернират и да не работи по специалността си или да я практикува в някое селце в Балкана.

Майка ти е издържана от държавата, изпратена е като всички по разпределение, като е работила там по специалността си и е получавала заплата, вървял ѝ е трудовия стаж, та за ангария и дума не може да става.

Ето какво е ангарията- просто да знаеш, че да не изпадаш в конфуз
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

Та, не можах да разбера, след като и теб те отгледаха в София, и изучиха пак безплатно, като майка ти, в какво се състоеше пречката, която успяхте да елиминирате, че да оживеете? newsm78

# 11 373
... Селата бяха цветущи, защото крепостничеството не позволяваше да напуснеш цъфтящото село. Затова и се обезлюдиха, защото никой не иска да рие тор по рождение.
Моооля Joy

# 11 374
  • Paris, France
абсурТ, безплатно образование , включая бакалавърска и магистърска има в доста държави. Сещам се за Уругвай, Бразилия, Мароко, Гърция, Турция. Някъде се плащат символични такси за записване, които не са проблем за никого.

В доста държави - скандинавски и германски, Чехия, висшето е безплатно за чуждестранни студенти.

Пред 2 възможности - платено в България и безплатно или почти в Германия или Франция, познайте кое избирам?  Доста млади българи учат тук и в Германия в момента.

# 11 375
Оля се направо! А издръжката за живот в чужбина къде отиде, и тя ли е без пари? Съвсем същото е, да!
Да не говорим, че и в безплатното образование, пак има такси. Е, може да не са хиляди паунди като в Англия, но не са и по-малки от българските.
Ма що пък да не си пратим децата в Мароко и Уругвай, те страхотно ниво ще получат там.

# 11 376
Оля се направо! А издръжката за живот в чужбина къде отиде, и тя ли е без пари? Съвсем същото е, да!
Да не говорим, че и в безплатното образование, пак има такси. Е, може да не са хиляди паунди като в Англия, но не са и по-малки от българските.
Ма що пък да не си пратим децата в Мароко и Уругвай, те страхотно ниво ще получат там.

Това е дискриминация! Не може така. Какъв е проблема с Уругвай, примерно? 😀

Ето, Невена може са си изпрати децата в Мароко. Там френски говорят. За да ни докаже че не е дървен философ дето знае всичко и от всичко отбира, че и по много!

# 11 377
ОООООх, вече се изписаха доста нереални неща, образованието в някои страни от Европа е държавно, да, не безплатно, има такса да кажем от 500 евро , която за страните със стандарт е символична, издръжката в страната си остава обаче, знаем колко е една квартира в Холандия, Дания, Германия, Швеция!  Едни средностатистически родители от България  не могат да си позволят дори това.....да учи детето в държавен ВУЗ ! Малцина са хората, които могат да изпратят детето си да стане студент в такива страни! Ако завърши тук, езиковата преграда да работиш в чужбина си остава, защото не всичките ни деца са завършили езикови гимназии! Да, сега младите хора знаят езици, мобилни са, по лесно намират начини да учат в чужбина и да останат на работа там ! За по старото поколение, на възраст 40-50 години е абсолютно неосъществимо да научат тепърва език и да практикуват професията си навън! Няма как без елементарни езикови познания да отидеш за лекар, инженер, учител......., дори за по ниско квалифицираните длъжности си трябва да разбираш елементарно езика на страната!

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 10:10 от mimi.7299

# 11 378
В България таксата за държавна поръчка е под 500 евро годишно за повечето специалности. "Избива" се с няколко европейски стипендии.

# 11 379
  • Буркина Фасо
добре де , защо на разни олимпиади за ученици  възпитаниците на "добрите" западни училища не могат да се класират в по-предни места? за победител не може и да мечтаят.

# 11 380
Важното е дали се класират за добри колежи и университети, не за такива, в които учат само чужденци.

# 11 381
  • София
добре де , защо на разни олимпиади за ученици  възпитаниците на "добрите" западни училища не могат да се класират в по-предни места? за победител не може и да мечтаят.

Кой ти каза, че не могат? 😁

# 11 382
  • Буркина Фасо
гледам , че българските ученици все се връщат със златни и сребърни медали. което пък по логически път навежда на мисълта , че другите са "по-зле"  от тях, включително и западноевропейските.
а пък и пряк допир съм имал със завършили учението си на Запад. имат тапия , но не стават за работа.

# 11 383
  • София
Да ви кажа, че по време на зърнената криза работех в Мин на земеделието и едно от задълженията ми беше да ходя всяка седмица в Агенция Митници и да взимам справка за изнесеното зърно. Носех я на началника и оттам не зная съдбата й. Изнасяше се поне до края на 96-та г., не зная Виденов бил ли е запознат или не.

Имаше един зам.-мин. Маньо Манев - след години уж го обвиниха за тази далавера, но не съм чула да е осъден, значи тихомълком са го оправдали. Имаше и жена - зам-министърка, и за нея не съм чула.

# 11 384
  • Paris, France
Добре, се, а как тези умни хора се озовават със заплати и стандарт на живот, по-ниски от тези на училите същото в Уругвай и даже Мароко? Не разбирам как пълната с умници България е все на дъното на класациите по стандарт и качество на живот, а Уругвай просперира.

В Англия е напълно постижимо студент да може да се издържа сам с работа вечер, събота и неделя, през ваканциите. Така живеехме аз и много други студенти от цял свят. Има почасова работа, временна, редовна на половин работен ден. Има възможност за живот в местно семейство, където осигуряват квартира, храна и джобни срещу 20 часа лека домакинска работа седмично. Обикновено да семейства с деца, които се водят и вземат от училище, но и а и стари хора без деца, които търсят компания, помощ с пазаруване и чистене. 

Общи условия

Активация на акаунт