Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 425
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 430
  • The QC to be!!!
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0% … D1%80%D0%B8%D1%8F
От 1950г. тенденцията е все намаляваща.
Чудно как прокламираните тук предимства на соца не са успели да обърнат тренда.
Може би, защото причините са другаде? Simple Smile
Това не е вярно! 1975 е годината с най много родени деца!

Скрит текст:
Явно зависи от конкретното място, вероятно от поддръжката, кухнята, и т.н. 
За тези, които аз знам, няма наплив нечуван, допълват си местата с външни (на морето е едната) или едвам кретат, работейки по няколко месеца годишно.
Е, знам и една ведомствена къща в курорт, за която се гласят с година по-рано, ама тя е с десетина места.
Те хотелите обикновено се наемат целите за лагери, не се бият децата с пияни шведи за картофчета. Какви пък толкова специални удобства е имало по лагерите?
Спални помещения за по сто човека?
Скрит текст:
Ще преживее днешната младеж и без този лукс.
къде са били тези лагери със спални помещения за 100 човека?  newsm78

# 11 431
  • София
Може, дай цифри да видим за 75-та, макар че това няма как да се отрази на тренда.

# 11 432
  • София
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0% … D1%80%D0%B8%D1%8F
От 1950г. тенденцията е все намаляваща.
Чудно как прокламираните тук предимства на соца не са успели да обърнат тренда.
Може би, защото причините са другаде? Simple Smile
Това не е вярно! 1975 е годината с най много родени деца!

Скрит текст:
Явно зависи от конкретното място, вероятно от поддръжката, кухнята, и т.н. 
За тези, които аз знам, няма наплив нечуван, допълват си местата с външни (на морето е едната) или едвам кретат, работейки по няколко месеца годишно.
Е, знам и една ведомствена къща в курорт, за която се гласят с година по-рано, ама тя е с десетина места.
Те хотелите обикновено се наемат целите за лагери, не се бият децата с пияни шведи за картофчета. Какви пък толкова специални удобства е имало по лагерите?
Спални помещения за по сто човека?
Скрит текст:
Ще преживее днешната младеж и без този лукс.
къде са били тези лагери със спални помещения за 100 човека?  newsm78

Айде стига смешки де Simple Smile. Някои сме изкарали по две години и нещо в онова заведение, при споменаване за възраждане на което, съвременните младежи получават панически пристъпи Simple SmileSimple SmileSimple Smile. И там спалните помещения не бяха за по 100 човека.

# 11 433
  • Куциндрел
По соца съм ходила на детски лагер в бившо военно поделение. Също и в бившо училище.

# 11 434
  • София
По соца съм ходила на детски лагер в бившо военно поделение. Също и в бившо училище.

Е и?

# 11 435

Аз пък в хотел. На Златни пясъци. Е, през зимата. Simple Smile

# 11 436
  • Куциндрел

Е и?
Е и... спомени.

# 11 437
  • Paris, France
абсурТ, има пакети за почивки с деца, с басейни с пързалки, с аниматори и детегледачки, които са екстра, ако родителите искат да излизат.  Има затворени комплекси с детски занимални през деня. Това за малки деца. На лагер като дете не съм ходила никога. Предпочитах пияните англичани и шведи за да си поддържам езиците, но можех да си остана и в къщи.

Броят новородени пада още от 20те години на миналия век. Преди почти 100 години е бил последният пик с над 200 000 новородени. През 30те и 40те не са се раждали по толкова деца. Има следвоенен пик през 1950 със 180 000 новородени, един още по нисък в средата на 70те и така. През 2008 е имало пик с 80 000 новородени, но това е било инцидентно. От тези 80 000 само 63 000 са тръгнали в първи клас. Много от започналите училище в България са се вече изселили. Тази година се очакват около 45-48 000 новородени. Ето тук ги има данните по години:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Bulgaria

В раздел Vital statistics са.

# 11 438
Сериозно, разбрахте стоте човека буквално?! Rolling Eyes
Очевидно имах предвид, че “специалните пригодени сгради” рядко предлагат комфорта на двойна стая със собствен санитарен възел, както повечето хотели.

# 11 439
''Съобразени с детските особености сгради'' ??
Явно така им викат на тия дървени талашитени бараки, пропити от влага, без санитарен възел,
специално пригодени помещения, хаха, сигурно децата не си мият ръцете и не ходят до тоалетна, за баня не говорим, те нали в морето се къпят,
затова така са ги съобразили тези помещения ....

Имате ли информация колко детски лагери са построени от 1990 до сега и къде? Същия въпрос и за почивни станции към предприятия?

Явно никой от днешните управници не си и помисля да прати деца в такава мизерия, знаят какъв вой ще настане,
а на предприятията/ фирмите не им е работа да осигуряват почивката на работещите,
тяхната работа е да осигуряват работа и да плащат заплати, а всеки решава как и къде да почива ....

Последна редакция: нд, 02 дек 2018, 09:18 от eau

# 11 440
  • Куциндрел
На детският лагер във военното поделение, спяхме в бунгала без санитарен възел, а баните и тоалетните бяха в отделен хангар. Малко ми беше терсене вечер да ходя до там преди лягане или докато спя ми се приходи.
Но пък чудесно си прекарах на лагера.
На всички лагери, които съм ходила като малка, къпането беше лукс. Случваше се един макс два пъти за цялото лагеруване.

# 11 441
  • The QC to be!!!
На детският лагер във военното поделение, спяхме в бунгала без санитарен възел, а баните и тоалетните бяха в отделен хангар. Малко ми беше терсене вечер да ходя до там преди лягане или докато спя ми се приходи.
Но пък чудесно си прекарах на лагера.
На всички лагери, които съм ходила като малка, къпането беше лукс. Случваше се един макс два пъти за цялото лагеруване.
Такива лагери има и в щатите, с обществени бани и днес, и децата ходят на лагери.

Ако някой е ходил на лагер и е спал в поделения за войници, то къде са били войниците цели 2 седмици?  newsm78

Ох какви примадони са децата днес - не могат да отидат на лагер, а трябва непременно в 4* хотел да са поне!  Joy

Ходила съм на детски лагер всяка година, че и по повече от един път на година - летни на море или планина и зимни. Мисля най много сме били по 8 човека в стая - имаше легла на 2 етажа и на 1. Никога не съм го видяла като мизерия! Много хора днес живеят в по голяма мизерия в Бг. сравнено с това какви бяха лагерите в Бг.

Не е само важна раждаемостта, важна е и смъртността. 75 са се родили малко над 158 000 деца (по груба памет цитирам, не можах да намеря доклада на НСИ). Ето ви един доклад сравняваш с 1990:http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Population08.pdf.

Ако искате официални данни, търсете докладите на НСИ.  Peace

Иначе, ето ви един интересен блог с данни от НСИ, потвърждаващ, че от 70-те до сега, най много са се родили 75та: https://yurukov.net/blog/2015/radaemost-68-14/

# 11 442
А, ами те в някои африкански държави и до днес живеят в колиби хората, страшна лигня е това да се напъваме за течаща вода...
Все пак се обясняваше защо вече не се строят сгради тип общежитие/станция/лагер - защото изискванията и очакванията на хората за почивка са многократно завишени спрямо преди 20-30-50 години.
Абсолютно преиграно е това в какви страаашни условия днес живее населението. С изключение на един малък процент отдалечени села (които и преди не са били свръх свързани и модернизирани), сега определено хората имат много повече удобства. Въпросът е и че се предлагат на пазара още повече, затова изглежда, че населението няма достъп до всичко. Напълно логично е - ако имаш пет неща, които да получиш за цял живот, нормално е ако не си съвсем неадекватен, рано или късно да ги достигнеш. Виж, ако има хиляди и хиляди опции за още нещо, няма да ти се получи да имаш всички.
Точна преценка може да се направи само ако има прецизни статистики за двата периода - само че и тогава и сега се злоупотребява жестоко с официалните данни за икономиката и обективността е пълен мираж. 

# 11 443
  • Куциндрел
Писах,че беше бившо поделение, а не действащо.
Слабо ме интересува децата в САЩ де спят и де ходят.
Сега не бих пратила моето дете на такова място. Отделно и някакви бикове, крави и коне тропаха из лагера, та се чудихме дали няма да ни нападнат.

# 11 444
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
А, ами те в някои африкански държави и до днес живеят в колиби хората, страшна лигня е това да се напъваме за течаща вода...
Все пак се обясняваше защо вече не се строят сгради тип общежитие/станция/лагер - защото изискванията и очакванията на хората за почивка са многократно завишени спрямо преди 20-30-50 години.
Скрит текст:
Абсолютно преиграно е това в какви страаашни условия днес живее населението. С изключение на един малък процент отдалечени села (които и преди не са били свръх свързани и модернизирани), сега определено хората имат много повече удобства. Въпросът е и че се предлагат на пазара още повече, затова изглежда, че населението няма достъп до всичко. Напълно логично е - ако имаш пет неща, които да получиш за цял живот, нормално е ако не си съвсем неадекватен, рано или късно да ги достигнеш. Виж, ако има хиляди и хиляди опции за още нещо, няма да ти се получи да имаш всички.
Точна преценка може да се направи само ако има прецизни статистики за двата периода - само че и тогава и сега се злоупотребява жестоко с официалните данни за икономиката и обективността е пълен мираж.  
В други държави от т.н. "бял свят" се сторя и се ползват. Но в Бг. няма логика? Щото много хора в Бг. са си надвили над масрафа така да се каже, и за тях не било приемливо да си пращат децата по детски лагери?!

Мен ако питате, Бг народа е супер добре финансово сравнено с преди например 25-30-35-40-45-50 и т.н. години! Сега всяко семейство има по 2-3 коли, плаща за тях данъци, винетки, застраховки, пълни ги с нафта, вмирисва атмосферата, защото много от тези трошки бълват изгорели газове като парен влак на въглища; всички са с локално парно или камина на дърва, и до такава степен си топлят жилищата, че като им стане на сауна вътре, отварят врати и прозорци да излезе малко от топлината, че и птичките на вън да се постоплят; пазаруват се невероятни количества храни; всички спа курорти са претъпкани + всички зимни и морски курорти (голяма част от които ползват същото това комунистическо строителство)... да, Бг народа е финансово по добре сега от когато и да било през историята му! Няма съмнение в това заключение. Нали и това е логиката - финансово богат народ, не ражда деца.  Wink И за това намалява, а не, че смъртността се е увеличила драстично.  Crazy

Писах,че беше бившо поделение, а не действащо.
Скрит текст:
Слабо ме интересува децата в САЩ де спят и де ходят.
Сега не бих пратила моето дете на такова място. Отделно и някакви бикове, крави и коне тропаха из лагера, та се чудихме дали няма да ни нападнат.
къде е това бившо поделение, ползвано като лагер?

Аз писах за лагери, които се водят детски лагери! А не за някакви си времеви или кой знае какви "лагери"! Защо бъркате понятията?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт