Спомени и впечатления за социализма в България

• 544 564
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 505
Аре сега 10-12-14, имам друг опит, в зрелия соц аз ходех по лагери от 6 годишна. На 6 и половина здраво обиколих седемте рилски езера за един ден. 25 кила, нищо не ми тежеше, припках като коза, дива балканска коза.

Мен не са ме пускали толкова малка, но като го каза, се сетих, че синът ми е ходил след промените  на зелени и бели училища от 8-9 годишен някъде, в хотели, в стаи с баня, по две или три деца в стая. Изкарваха си страхотно. Не че не съм се притеснявала, като всеки родител, но не мисля, че на тази въраст е нужно обезопасяване на балкони или специални изсквания към сградите.

# 11 506
Хотелите не са пригодени за големи детски групи. Сами деца, разпределени в стаи с необезопасени балкони на високи етажи - не е "сейф". И други неща.

Ами не е. Ама и в сградите по соца не бяха обезопасени прозорци и балкони.

Все се надявам, че у 10-12-годишни деца би трябвало да има достатъчно здрав разум, за да не се налага да им слагаш решетки на прозорците. Но знам, че са си деца де - и че всякаква простотия може да им хрумне. И в хотела, и у дома.
Чакайте бе, хора, на лагери ходеха деца над 10 години, повечето бяха 12-14 годишни, какви решетки и обезопасяване, това не е детска градина. То и сега е така, ходят вече големи и самостоятелни деца. На тези лагери любови цъфтяха, вие решетки ще им слагате... То вярно, че с решетки любовта е по-вероятно (но не е сигурно Wink) да остане неконсумирана, ама все пак, хайде сега, решетки...
Това съвсем не е верно. От нашето училище /централно софийско/ отидоха 90 % от всички първолачета. 5 нощувки. Хотел три звезди. Учителката спи някъде си, децата купон на макс. Абсолютно побъркана работа.

# 11 507
  • Пловдив
О, даже сме по добре, само 20% външен дълг лично премиера го каза, а ако напишеш в Гугъл -  България на последно място, вярвам ще бъдеш очарована от този просперитет през последните години. Wink
На последно място в света, нали? Сигурна съм, че да.
Или както каза един друг - дали най-бедният милионер реве, че е най-беден?

# 11 508
Скрит текст:
Хотелите не са пригодени за големи детски групи. Сами деца, разпределени в стаи с необезопасени балкони на високи етажи - не е "сейф". И други неща.

Ами не е. Ама и в сградите по соца не бяха обезопасени прозорци и балкони.

Все се надявам, че у 10-12-годишни деца би трябвало да има достатъчно здрав разум, за да не се налага да им слагаш решетки на прозорците. Но знам, че са си деца де - и че всякаква простотия може да им хрумне. И в хотела, и у дома.
Чакайте бе, хора, на лагери ходеха деца над 10 години, повечето бяха 12-14 годишни, какви решетки и обезопасяване, това не е детска градина. То и сега е така, ходят вече големи и самостоятелни деца. На тези лагери любови цъфтяха, вие решетки ще им слагате... То вярно, че с решетки любовта е по-вероятно (но не е сигурно Wink) да остане неконсумирана, ама все пак, хайде сега, решетки...
Това съвсем не е верно. От нашето училище /централно софийско/ отидоха 90 % от всички първолачета. 5 нощувки. Хотел три звезди. Учителката спи някъде си, децата купон на макс. Абсолютно побъркана работа.
За моето детство е вярно - мен и приятелките ми не са ни пускали толкова малки. Но синът ми ходи с училище от 2-ри клас някъде та чак до 12-ти - и го дописах. Но все пак деца на 7-8 години нямат нужда, според мен, от специални сгради и обезопасяване. Естествено, имат нужда от учителски надзор и го получават. Но ако трябваше да ходи в лагер по 10 деца в стая и с тоалетна навън или дори на етажа, като по соц.-а, нямаше да го пусна.  
О, даже сме по добре, само 20% външен дълг лично премиера го каза, а ако напишеш в Гугъл -  България на последно място, вярвам ще бъдеш очарована от този просперитет през последните години. Wink

Абсолютно точно.

# 11 509
  • Пловдив
Аз по соца ходех на екскурзионно, всяка година, ходила съм на 6, после нямаше соц.  20 дни махаш краци из планините, не точно вдън горите тилилейски, ама наблизо. Вървяха екскурзионно след екскурзионно, едната група тръгва, другата идва, на следващия ден идва следвщата група, във всяка хижа се засичате с предните и със следващите. т.е. във всеки момент във високопланинска хижа има по 60 деца да спят и да се хранят (от две групи). Бяхме по 30 деца с трима души възрастни - ръководител, водач и медицинско лице. И представете си - имаше хижи да спим ВСИЧКИ заедно. А на някои и хижи и тримата ръоководители с нас.

# 11 510
  • Пловдив
За лагерите и аз мисля, че е въпрос на време и ниска цена и не е драма.

Щях да пиша, но Епанчина го е написала (с нейното си неодобрение към всичко с намек за "патриотично" Wink) - имало е и преди ВСВ детски лагери, колонии са ги наричали. А, и Пони69 също.

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 13:34 от Магдена

# 11 511
Аз по соца ходех на екскурзионно, всяка година, ходила съм на 6, после нямаше соц.  20 дни махаш краци из планините, не точно вдън горите тилилейски, ама наблизо. Вървяха екскурзионно след екскурзионно, едната група тръгва, другата идва, на следващия ден идва следвщата група, във всяка хижа се засичате с предните и със следващите. т.е. във всеки момент във високопланинска хижа има по 60 деца да спят и да се хранят (от две групи). Бяхме по 30 деца с трима души възрастни - ръководител, водач и медицинско лице. И представете си - имаше хижи да спим ВСИЧКИ заедно. А на някои и хижи и тримата ръоководители с нас.
Много добре знам хижите от соц.-а Wink - много от тях и сега приемат туристи, някои вече са затворени, други са ремонтирани с по-съвременни условия. Аз съм доста по-голяма от теб и съм ходила като ученичка в гимазнията по баирите. Не че не ни е било весело, но бих предпочела да не спим всички с дрехите си в едно помещение, отоплявано с печка-циганска радост, с тоалетна на двора. Ако имах избор де, ама нямах. Сега синът ми ходи в хотели в планината, по две-три деца в стая с баня и отопление, и освен че си изкарват весело, имат и базовите битови условия. Не виждам да има някакво предимство соц.-а в това отношение.

# 11 512
  • Пловдив
Сега децата ми ходят на доста по-мързеливи преживявания. 3- 5 дни в хотел с кратички разходки.

Да допълня - аз искам як зор поне 7-8 дни и да мога финансово да си го позволя за трима.
Гледах един ски-лагер, ми то лабежна работа, аз съм къде-къде по-зла от тия треньорчета. Няколко пъти приятели и съученици на някой от синовете са идвали с нас - не издържат на юркането горките. Ми като знам колко съм платила за лифт карта и газ-газ-газ да се използва възможно най-пълноценно.
Или туристически лагер с ходене - искам поне 3-4 часа здраво бъхтене по пресечен терен. А то... спа с кратка разходка.

Последна редакция: пн, 03 дек 2018, 13:44 от Янтра

# 11 513
Добре е, че някои от вас посочиха, че детските лагери съвсем не са социзобретение. Преди утвърждаването на режима у нас действа държавното мероприятие "Труд и радост", което най-общо се опитва да организира свободното време със самодейни музикални и театрални прояви, забави, "летни станове за работническата младеж", "народни университети", има програма "Труд и радост за селото" (селски събори, вечеринки, народни танци и т.н.).

За младежките "станове" (лагери) четем, че били "лаборатории на душите", от които се очаквало да излезе "млада, обновена, силна България"; те възпитавали в "мъжествени качества", морал, патриотизъм, "бодрост, ведрина". Не се криело, че са по нацистки образец, който също отдава значение на физическата и идеологическата подготовка.

С установяването на НРБ "Труд и радост" се преобразува в "Отдих и култура", което на пръв поглед сменя идеологическия знак, но запазва почти същата структура на дейностите - лагери, самодейни прояви и пр.

# 11 514
Кого/какво трябва да припозная в лицето на "най-бедният милионер"!?

# 11 515
  • Пловдив
Ти кажи първо в света ли сме последни, или в ЕС, и какво е ЕС, и тогава ще ти отговоря.

# 11 516
С установяването на НРБ "Труд и радост" се преобразува в "Отдих и култура", което на пръв поглед сменя идеологическия знак, но запазва почти същата структура на дейностите - лагери, самодейни прояви и пр.

Не съм сигурна, че точно тази институция изгражда тъй оплюваната материална база. Не е ли съществувала само в 2-3 години непосредствено след войната, когато приоритетът едва ли е бил строеж на детски лагери.

# 11 517

Aз ходех две поредни години (първи и втори клас - 1987/88 година) на летен лагер за по 14 дни. Настаняваха ни в бунгала с по 10 легла, винаги в бунгалото с нас спеше и някой възрастен от съответния пол. Първият път се върнах с почти празен сак - всички дрехи ги бях изгубила по морето. Laughing

# 11 518
Сега децата ми ходят на доста по-мързеливи преживявания. 3- 5 дни в хотел с кратички разходки.

Да допълня - аз искам як зор поне 7-8 дни и да мога финансово да си го позволя за трима.
Гледах един ски-лагер, ми то лабежна работа, аз съм къде-къде по-зла от тия треньорчета. Няколко пъти приятели и съученици на някой от синовете са идвали с нас - не издържат на юркането горките. Ми като знам колко съм платила за лифт карта и газ-газ-газ да се използва възможно най-пълноценно.
Или туристически лагер с ходене - искам поне 3-4 часа здраво бъхтене по пресечен терен. А то... спа с кратка разходка.
Еми моето ходеше по цял ден на ски - и се прибираше каталясал, с тен на лицето като от морето. И щастлив. За мен това е желаното, пък на теб ако натоварването сега не ти допада, запиши го в професионален спортен клуб, за да го юркат подобаващо Wink Не мисля, че масовите зимни училища са за юркане на децата, те са за развлечение, който има мераци за по-хард преживявания, има други начини за това.

# 11 519
  • Пловдив
Еми моето ходеше по цял ден на ски - и се прибираше каталясал, с тен на лицето като от морето. И щастлив. За мен това е желаното, пък на теб ако натоварването сега не ти допада, запиши го в професионален спортен клуб, за да го юркат подобаващо Wink Не мисля, че масовите зимни училища са за юркане на децата, те са за развлечение, който има мераци за по-хард преживявания, има други начини за това.
Абе сложно е. И има и момента "да мога да си го позволя за трима".

Общи условия

Активация на акаунт