Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 030
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 565
  • The QC to be!!!
Никога не е имало случаи на стомашно-чревни проблеми на морските лагери, за разлика от почивките сега.
Имаше, аз бях сред отровените от храна в Кранево '78 г., шести клас бях. Лежахме няколко дни в инфекциозно отделение в Балчик. Не можаха да ми сложат система и ми съсипаха вените от дупчене.
Не са толкова важни лагерите, колкото училищата. Преди беше адски ужасно, но и сега може много още да се желае.
щом сте в инфекциозното лежали, това е било хепатит А (може да си направиш тест и ще видиш, че имаш антителата), който и преди и сега е много популярен в цяла Европа. Това не е било стомашно чревно натравяне или стомашен грип!  Peace

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 19:27 от Baby*

# 11 566
Аз пък едва не умрях (или поне така ми се струваше) от стомашен вирус (или нещо от вида) на Арапя.

Слава богу, всички наоколо се бяха здраво запасили с активен въглен и прочие средства за борба със стомашно-чревните инфекции. Явно никой не им беше казал, че соцът действа антисептично.

# 11 567
  • Буркина Фасо
тия екстри ги има и сега. това не е новина.  Laughing

# 11 568
  • Бургас
Никога не е имало случаи на стомашно-чревни проблеми на морските лагери, за разлика от почивките сега.
Имаше, аз бях сред отровените от храна в Кранево '78 г., шести клас бях. Лежахме няколко дни в инфекциозно отделение в Балчик. Не можаха да ми сложат система и ми съсипаха вените от дупчене.
Не са толкова важни лагерите, колкото училищата. Преди беше адски ужасно, но и сега може много още да се желае.
щом сте в инфекциозното лежали, това е било хепатит А (може да си направиш тест и ще видиш, че имаш антителата), който и преди и сега е много популярен в цяла Европа. Това не е било стомашно чревно натравяне или стомашен грип!  Peace

Човек би разбрал ако е имал хипатит. Аз съм имала и повярвайте ми не може да се разминеш само с няколко дни в инфекциозно. Стомашно-чревните също лежат в инфекциозно, особено ако е малка болницата. Балчик колко е голям според вас. Ама как раздавате така смело диагнози само от една дума. Simple Smile

# 11 569
  • The QC to be!!!
Скрит текст:

Човек би разбрал ако е имал хипатит.
Скрит текст:
Аз съм имала и повярвайте ми не може да се разминеш само с няколко дни в инфекциозно. Стомашно-чревните също лежат в инфекциозно, особено ако е малка болницата. Балчик колко е голям според вас. Ама как раздавате така смело диагнози само от една дума. Simple Smile
огромна част от заболелите от хепатит А, никога не разбират, че изобщо са го карали! Има статистика, и ако поне малко беше запозната, нямаше само от личен опит да пишеш. Да, може да разберете, а може и никога да не разберете и да го прекарате на крак, за това толкова много хора се заразяват от него.  Peace Ако е само стомашен вирус, и няма данни за обезводняване, поживо по здраво в къщи ви пращат, няма лежане в инфекциозното масово! Но при хеп А, масово всички ги вкарват в инфекциозното.

# 11 570
Аз пък едва не умрях (или поне така ми се струваше) от стомашен вирус (или нещо от вида) на Арапя.

Слава богу, всички наоколо се бяха здраво запасили с активен въглен и прочие средства за борба със стомашно-чревните инфекции. Явно никой не им беше казал, че соцът действа антисептично.
Тук вече пресоли манджата. Колко годишни бяхте тези с домашните аптечки и на кой лагер на Арапя?

# 11 571
Защо да се нарича "немец"? Той не е бил такъв.

Ти пък сега се заяждаш. Остана да кажеш и че не е бил крал на Германия. Joy

# 11 572
  • Бургас
огромна част от заболелите от хепатит А, никога не разбират, че изобщо са го карали! Има статистика, и ако поне малко беше запозната, нямаше само от личен опит да пишеш. Да, може да разберете, а може и никога да не разберете и да го прекарате на крак, за това толкова много хора се заразяват от него.  Peace Ако е само стомашен вирус, и няма данни за обезводняване, поживо по здраво в къщи ви пращат, няма лежане в инфекциозното масово! Но при хеп А, масово всички ги вкарват в инфекциозното.

Съгласна съм, че много от заболелите го прекарват на крак, НО ако се разболееш дотам, че да те вкарат в болница няма как да го объркат със стомашен вирус. При изследването на кръв и урина лъсва истината. И тогава лечението е много по-различно и дълго от стомашен вирус и се дават съвсем различни медикаменти и лекарите задължително ще ти кажат. Най-малкото след прекаран тежък хепатит се спазва шестмесечна специална диета. И въобще симптомите при хепатит нямат нищо общо със стомашния вирус. Ама нищо общо.
Къде потребителката е писала че са лежали масово в инфекциозно? Писала е, че е била 2-3 дена. За 2-3 дена не може да се оправиш от хепатит, който те е докарал до болница. Няма да те пуснат докато не ти се нормализира кръвната картина, дори и да се чувстваш добре.  Поне в онези години не пускаха. Вие може много да сте чели, но аз съм го преживяла.

Последна редакция: вт, 04 дек 2018, 23:56 от Irene Adler

# 11 573
Хепатит А при децата може да се изкара много леко. Дъщеря ми беше в първи клас и пази диета много по-малко от шест месеца. ММ се разболя след 40-те, много трудно и дълго възстановяване беше, с много строга диета. В същото време познато дете лежа в болницата само седмица.
Относно идеологическите дисциплини, аз съм учила в гимназията история на КПСС, при това на руски. В десети клас беше, приемахме го като обичайните глупости. И познавам човек, който не е издържал политическия изпит и заради това не успя да влезе в университета.

# 11 574
  • Paris, France
Естествено, че се лежи в болница при тежко стомашно-чревно разстройство. При сериозно обезводняване може да се умре. Не само при хепатит се лежи в болница.

Нина, активен въглен и разни ментови сиропи и соли имаше тогава във всяка аптека. Предполагам ги има и сега. На морето, в лагери и по обществени плажове имаше медицински пунктове с медицинска сестра и/или лекар. Там имаше всичко необходимо за първа помощ и даже АМБУ и дефибрилатор. Също имаше и лекарства за тежки изгаряния, стомашно-чревни разстройства и подобни. В лагера не може да не е имало същото.

# 11 575
  • София
Това, че в училище не е имало отделен предмет "История на БКП", по никакъв начин не променя общата картина. А тя е, че социалистическата идеология проникваше на всички нива: от явните постулати в учебниците, през прононсирането ѝ от учителите (онези, които не са го правили, са били малцинство), до цялостната организация на учебния процес, която имитираше... фронт: "отряден председател", "звеневи", сякаш се готвят военни действия. Команди "Клас, стани! Клас, мирно!". Писане на поръчения, един безумен образ на "дружинната ръководителка", чиято функция така и не разбрах. Уроци за баба Парашкева, представяте ли си? Малка част от обучението ми е преминала по времето на режима, но тези неща ги помня добре. А през предходните десетилетия промивката на мозъци със сигурност е била по-отчетлива.

Как пък само това успя да запомниш за малкото време, което си учила в оня строй?
Че и категорична- нищо, че е нямало предмет "История на БКП", ама го е имало...........
В техникумите, първите 2 години се учеха общообразователните предмети+ специалните и с никакви идеологии не са ни промивали мозъците.
По 7- 8 часа имахме, за да вземем цялата програма, защото през вторите 2 години 3 дни беше теория по различните специални предмети и 3 практика в различните химични  заводи в и около София, а те, не само не бяха малко, но и работеха на пълни обороти, и произвеждаха, за разлика от сега.

Всъщност, родителите ти са учили през "предходните десетилетия"- попитай ги за промитите мозъци.

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 00:17 от absurT

# 11 576
В гимназията историята на БКП се учеше по история, в курса по обща история на България, не като отделен предмет. В университета (всички университети, технически, хуманитарни, няма значение) се учеше като отделна дисциплина в 1 курс.
Относно идеологическите дисциплини, аз съм учила в гимназията история на КПСС, при това на руски. В десети клас беше, приемахме го като обичайните глупости. И познавам човек, който не е издържал политическия изпит и заради това не успя да влезе в университета.
В руска гимназия си била, вероятно, и не е бил отделен предмет, а част от предмета "история". И да, без "да"  на политическия не влизаш, без значение колко високи оценки имаш на изпитите.

# 11 577
В лагера не може да не е имало същото.

А, явно не съм обяснила. За Арапя - бяхме на къмпинг, с възрастни. Предполагам, съм се понагълтала с вода от морето - което на Арапя никога не е било препоръчително.

Но всички знаеха, че като ходиш на море, трябва да си готов за стомашно-чревни инфекции.

Иначе в лагерите имаше и лекари, да.

# 11 578
  • Пловдив
Защо да се нарича "немец"? Той не е бил такъв.
Не е бил, да речем. Следователно идеята на онова, което учехме, няма как да е свързана с пренебрегване на немския език, а са ни внушавали, че Карл V е прост селяндур.
Хора, вие от намигване не разбирате ли? И аз ли се изразявам лошо, или във форума някои не умеят да схващат основния смисъл на казаното?

# 11 579
Фри и тогава, и сега, не е разбрала смисъла на думите на Димитров Simple Smile
История на БКП като такава не се учеше в училищата, но цялото обучение беше идеологизирано.
Ходенето на море винаги е свързано с риска от стомашно-чревни инфекции. Общо със соца няма. Но е напълно възможно тогава да са възниквали по-рядко - не са се струпвали толкова хора като сега, застрояването по Черноморието ни не е било това, което е сега, с всичките му негативни последици, като изливане на канализацията, знаем къде, контролът в почивните станции и особено детските е бил на ниво.

Общи условия

Активация на акаунт