Спомени и впечатления за социализма в България

• 538 793
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 670
  • София
Не казвам, че идеализираш, а че ИДЕОЛОГИЗИРАШ. Достатъчно живяхме с партийните лозунги тогава, сега мисля, че можем да говорим спокойно, а не да скачаме на всяко мнение.
Ето, казваш, че хората не са си заключвали вратите. Ми ние си я заключвахме - и тогава, и сега. И тогава имаше ексхибиционисти, и тогава имаше крадци. Наистина нямаше какво толкова да се краде - тук Невена е права. Помня, че в съседите ни беше влязъл крадец и беше им откраднал палтата от закачалката в антрето, докато са били в къщи. Тогава нямаше и наркомани - които да те пребият за 10 лв., но и тогава имаше насилие, имаше и кражби. Имаше и мошеници по улиците - спират те и ти представят някоя сърцераздирателна история, като накрая ти искат пари. Какво толкова е различното?

Всъщност, АС/ОС идеологизира и още 2- 3, които нахлуват с някакви "факти" и данни, нарушавайки темата на темата.

Родена съм и съм живяла в София винаги и да, обикновено заключвахме вратата на апартамента, освен когато забравеше последният, който излиза и цял ден си седеше отключено.
Освен това, всички деца бяха с ключовете на врата и ако ти поне, си спомниш случай на насилствено взет от крадец, напиши- ще е интересно.
Никой не твърди, че е нямало въобще престъпления, но е смешен напъна да вадиш някакви сравнения, в които днешния ни живот да е с по- малко престъпления от тогавашния.
Най- елементарното, което всеки средноинтелигентен човек знае е, че в тоталитарната държава винаги има много повече ред и сигурност- поради водещата роля на партията и държавата.

# 11 671
Тогава нямаше и наркомани - които да те пребият за 10 лв., но и тогава имаше насилие, имаше и кражби. Имаше и мошеници по улиците - спират те и ти представят някоя сърцераздирателна история, като накрая ти искат пари. Какво толкова е различното?
Не беше толкова много. Това е различното. Вероятно хората са се страхували, не мога да кажа каква е точната причина, но нито наркоманите са били толкова много, нито крадците, а да убиеш старица за два лева .... Имаше и смъртно наказание и бой в милицията.
За пушене на цигари от ученици, наказанието беше намаляване на поведението, което пък водеше до невъзможност да продължиш образованието си. Кой би рискувал да го хванат? Не че не се е случвало, но като цяло, бяхме дисциплинирани, макар и с неохота, приемахме това, което се е изисквало.
В улището на сина ми хванаха ученик продаващ дрога в коридора. Пратиха го на психолог.

# 11 672
  • Другата България
За пушене на цигари от ученици, наказанието беше намаляване на поведението, което пък водеше до невъзможност да продължиш образованието си. Кой би рискувал да го хванат?ог.
Категорично не е вярно това. Два пъти ми е намаляно поведение за тютюнопушене, и двата пъти на края на годината си го правеха "примерно", и не само, че завърших, ами и с  "примерно поведение".

# 11 673
  • София
И аз така- хванаха ме на местопрестъплението в "пушкома", ама после трябваше да внимавам, за да ми вдигнат поведението, защото наистина не можеше да кандидатстваш с намалено.
Истината беше, че такива прехвърляници в друг клас и училище нямаше.
Носиш си отговорността за каквито ги свършиш.

# 11 674
За пушене на цигари от ученици, наказанието беше намаляване на поведението, което пък водеше до невъзможност да продължиш образованието си. Кой би рискувал да го хванат?ог.
Категорично не е вярно това. Два пъти ми е намаляно поведение за тютюнопушене, и двата пъти на края на годината си го правеха "примерно", и не само, че завърших, ами и с  "примерно поведение".
Просто не си била 11 клас или 4 курс. В моето училище /гимназия/ можеха и да те изключат. Не че нямаше къде да отидеш, но това беше резил и просто ни пукаше.

# 11 675
  • София
Имаше, имаше. Или може би майка ми ме е прехвърляла заради отсъствия.

# 11 676
  • Другата България
Просто не си била 11 клас или 4 курс. В моето училище /гимназия/ можеха и да те изключат. Не че нямаше къде да отидеш, но това беше резил и просто ни пукаше.
И ти знаеш това от? newsm78 ooooh!
Любимото ми нещо тук - друг да знае неща от моя живот, преживявания, мисли, действия - нищо изненадващо.
Точно в 11 клас - трети курс беше първия път, и в 12 клас - четвърти курс втория път. Да ти цитирам ли училище, години, директор по онова време?
В техникум съм била, не в гимназия, и на мен ми пукаше, ама на - издънка съм си. Викаха майка ми на спявка, намалиха поведение, после го вдигнаха и те така.

# 11 677
Всички пушехме въпреки рисковете. Специално в нашето училище, което се водеше елитно не знам на някой да му е намалявано поведението за пушене. И ние си имахме "пушком", естествено,и естествено се знаеше от всички. Е, не сме пушили в двора на училището, но и не е било толкова скришно, чак пък и да ни гонят и да намаляват поведение ...

# 11 678
  • Буркина Фасо
завършвала си с примерно поведение защото е било срамота момиче да има намалено поведение заради пушене.

# 11 679
А, може и да го е имало някъде, зависи колко диви са били учителите и директорът на училището

# 11 680
От личен опит.  Е, аз не съм била от дънещите се. Не мога и да си помисля, да викат родителите ми в училище, защото съм направила нещо нередно, колкото и да ме е изкушавало.
Всъщност това за пушенето и последствията през соца, го написах, да покажа разликата между онова и това време. Отчитам факта, че времената са други, но пък чак толкова за едно поколение, идва ми в повече.

# 11 681
  • Другата България
Категорично не е вярно това. Два пъти ми е намаляно поведение за тютюнопушене, и двата пъти на края на годината си го правеха "примерно", и не само, че завърших, ами и с  "примерно поведение".
завършвала си с примерно поведение защото е било срамота момиче да има намалено поведение заради пушене.
Ами не знам, не мисля, защото поне втория път ни хванаха около 4-5 човека, смесени - и момчета имаше, пък после на всички ни оправиха поведението.
От личен опит.  Е, аз не съм била от дънещите се. Не мога и да си помисля, да викат родителите ми в училище, защото съм направила нещо нередно, колкото и да ме е изкушавало.
Всъщност това за пушенето и последствията през соца, го написах, да покажа разликата между онова и това време. Отчитам факта, че времената са други, но пък чак толкова за едно поколение, идва ми в повече.
Твоят личен опит си е твой, моят-мой. Аз говоря от моя, и за себе си. А ти твърдиш, че аз не съм била 11 клас или 4-ти курс, което не е вярно. Както и да е, да не се задълбаваме повече. Peace

# 11 682
  • Буркина Фасо
аз го мисля. защото при нас от хванатите момичета и момчета на момичетата връщаха поведението , но на повечето момчета - не.

# 11 683
  • София
аз го мисля. защото при нас от хванатите момичета и момчета на момичетата връщаха поведението , но на повечето момчета - не.

Е, щом сте завършили успешно, значи все пак са ви го оправили накрая на 4 курс.
Разбира се, ако някой е бил решил да доказва как няма да си седне на задника, а ще се прави на велик, и ще принуди директора да му клекне, просто не е бил познал.

# 11 684
АААА, за пушенето си пушехме, е не в тоалетната на училището както правят сега....и в основното и в гимназиията, уж една от елитните пушкома беше срещу училище при нас не помня на някого да са намалили поведението! Учителите ако те хванат викаха и това е! Simple Smile Явно е имало местни инициативи по училищата...

Общи условия

Активация на акаунт