Голямото ОКТОМВРИйско бебче пюре си хапва вече

• 68 254
  • 721
  •   1
Отговори
# 315
Роксана, мерси за разясняването, това не сме го обсъждали и ще знам вече - да премивам брашното преди да накисна...
Относно кой какво и как въвежда да ви кажа, че не съм от тези дето много се вглъбяват в био нано и не знам си какво...но наистина има много невежи хора....малко от малко да го мяза...Имам приятелки, които съм сигурна, че ме обсъждат, че едва ли не съм вманиачена или че много чета...Постоянно ме питат кога ще давам попара на Дани, ще кажеш, че попарата е най-важното нещо...Какво полезно има в една попара с хляб или бисквити?! Ще има време да яде и боклуци, сега яде каши, далеч по-полезни и най-важното - харесва ги! Другото любимо ми е захарта - защо не сложа в пюрето, защо не сложа във водата - явно захарта е панацея за всичко  ooooh! И като свикне на сладкото после да си троша главата. Сокът и той е много важен! Другата пък не давала тя по 1-2 лъжички, направо цяло бурканче! Пък за глутен сигурно не са и чували...Да са им живи и здрави децата, имат късмет. Не е хубаво човек много да се превзема и да е маниак на тема чистота и супер здравословно хранене, но пък и пълното неглижиране и неинформиране не го разбирам.

# 316
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.

Относно кой какво и как въвежда да ви кажа, че не съм от тези дето много се вглъбяват в био нано и не знам си какво...но наистина има много невежи хора....малко от малко да го мяза...Имам приятелки, които съм сигурна, че ме обсъждат, че едва ли не съм вманиачена или че много чета...Постоянно ме питат кога ще давам попара на Дани, ще кажеш, че попарата е най-важното нещо...Какво полезно има в една попара с хляб или бисквити?! Ще има време да яде и боклуци, сега яде каши, далеч по-полезни и най-важното - харесва ги! Другото любимо ми е захарта - защо не сложа в пюрето, защо не сложа във водата - явно захарта е панацея за всичко  ooooh! И като свикне на сладкото после да си троша главата. Сокът и той е много важен! Другата пък не давала тя по 1-2 лъжички, направо цяло бурканче! Пък за глутен сигурно не са и чували...Да са им живи и здрави децата, имат късмет. Не е хубаво човек много да се превзема и да е маниак на тема чистота и супер здравословно хранене, но пък и пълното неглижиране и неинформиране не го разбирам.

Напълно подкрепям!

Далия , много хубава новина.Кога е сватбата? Heart Eyes И аз се подготвях миналата година,много е вълнуващо!

# 317
И аз не давам чак био зеленчуци, но си готвя пюретата(които мога), а от днес и оризовата каша. Вчера пратих ММ да купи готова, като предупредих да е от най-хубавата.  И знаете ли каква донесе- "Ганчев", по препоръка на магазинерката, била най-взимана. Чета аз състава: сухо мляко, захар и палмово олио newsm78 ooooh!
Та аз избягвам продуктите съдържащи палмови мазнини, как ще дам на бебка #Crazy
Момичето, което роди няколко часа след мен, вече дава кускус със сирене, попара с чай, супи, натурален сок за бебета и със сигурност изпускам нещо. Ама нали са от скъпите, от специалния магазин за бебета... ooooh!  Като й казах, че не й давам нищо такова, погледна ме така сякаш съм най-лошата майка и се стискам за такива глезотии.
Свят голям, хора всякакви... дано всички бебчета са живи и здрави и  да нямат никакви алергии.
Редакция: забравих да кажа и др. случай: недоносено бебче със спешна операция от херния месец след раждането, на 3месеца (от раждането, тоест около термина) захранено с плодово пюре,по препоръка на педиатъра при когото ходя и аз. Но дали наистина е по нейна препоръка не вярвам, тя винаги съветва за късно захранване.

# 318
Момичета, защо имате толкова против солта?

Всъщност солта е първото нещо, което сме въвели, още в родилното, чрез разтвора натриев хлорид, който капем в нослето  Grinning

А и солта си е много полезна (в разумни граници разбира се).

E_len, не избързвай с това безсмислено манту. Вместо педи да ти казва, консултирай се с добър доктор от инфекциозна болница относно остарялото манту.

Рокси, зърната се накисват, за да се отделят вредни вещества и да се изхвърлят с нея.

Скрит текст:
Накисване на ядки, зърнени храни, семена и бобови растения
Природата ги е създала така, че ядките, зърната и семената да могат да оцелеят до появата на подходящи условия за поникване. Природният защитен механизъм включва хранителни инхибитори и токсични вещества, които могат да бъдат отстранени естествено чрез  достатъчно валежи така че семената да  покълнат. Когато вали посевите се „измиват” и след това могат да покълнат за нова реколта. Така че ние имитираме природата, когато накисваме нашите ядки, зърна и семена.

Хранителните инхибитори и токсични вещества, съдържащи се в ядките могат да бъдат сведени до минимум или елиминирани чрез накисване. Тези инхибитори и токсични вещества са ензимни инхибитори, фитати (фитинова киселина), полифеноли (танини), и гоитрогени.

# 319
Шикер, Рокси, много благодаря за обясненията  Hug Разбрах ви! Сигурно като тръгна да правя може да ми изникне още някой въпрос и да питам пак  Blush

Шикер,  копирам цитат от книгата на Маги Пашова за зърнените:

"Важно е да се има предвид, че около 6 – я месец храносмислателната система на бебето произвежда изключително малки количества от ензима амилаза, необходим за разграждане на сложни въглехидрати като зърнените храни. Именно заради това един от най – горещите спорове в научните среди е дали на бебетата могат да се дават каквито и да е зърнени храни до навършване на една година или не. Изследвания на Американската академия по педиатрия  и на Европейската педиатрична асоциация обаче потвърждават, че въпреки липсата на амилаза бебетата са в състояние  да разграждат малки количества  зърнени храни, благодарение на ензимите, съдържащи се в слюнката, както и на ензими, получени от майчината кърма и на други чревни ензими.

И все пак моята препоръка е да не бързате и да не прекалявате със зърнените храни в първите етапи на захранването. Въвеждайте ги внимателно, започвайки с безглутенови култури. Бъдете умерени с количествата – 3 до 5 хранения седмично.
"

Друг цитат от книгата:

"Важен и слабо известен факт е, че ензимът амилаза, който разгражда зърнените продукти, започва да се произвежда в организма на бебетата към 9 – 10 месец и се синтезира в достаъчни количества едва след появата на всички зъби. От тази гледна точка ранното захранване със зърнени храни, като оризови и други инстатни каши, което масово се практикува, е не само неподходяща, но и рискова практика. "

Сол на бебета до 1 година не бива да се дава. Първо защото на тази възраст нямат нужда от нея и защото им се натоварват бъбреците.
Аз лично сол и захар няма да дам. Сол поне до годинката, захар изобщо. Когато вече е неизбежно да яде, тогава.

Аз честно казано нямам познати, които да спазват стъпките за захранване, да внимават кое кога въвеждат и т.н. Бебе с 20 дни по - голямо от Симона яде отдавна попара с хляб, масло, захар и т.н. всички видове меса, почти всички плодове и т.н.

И аз като кажа как захранвам ме гледат като извънземно  Mr. Green и сигурно ми се чудят на акъла. Затова избягвам да говоря на тази тема освен с вас  Hug

Всеки да си гледа детето както намери за добре, но все пак живеем във време, в което има тонове лесно достъпна информация, всички млади хора ползват интернет и т.н. и е безотговорно да не се информираш поне малко, но...не е моя работа все пак. А и педиатрите тук в България още препоръчват абсурдни неща...

# 320
Първото нещо, което ми излиза като напиша в Гугъл "сол бебе", е:
"солта е бреме за бъбреците на детето и в по-късна възраст може да доведе до проблеми с високо кръвно налягане. До едногодишна възраст бъбреците на бебето имат ограничени способности да елиминират солта. Тъй като бебето не познава вкуса на солта безсолната храна не е проблем за него. Нуждите на организма от минерални соли се покриват от солите, намиращи се естествено в храната, която бебето консумира и добавянето на допълнително сол към храната е не само ненужно, но и вредно! След навършване на 1 годинка може да започнете да добавяте символични количества сол към храната на бебето."
И още, и още статии, за това колко е вредна. Но сигурно в малки количества едва ли е толкова вредна.

Иначе за накисването на елдата и аз сега попаднах на това:
"Накисването на брашното е необходимо, за да се разгради фитиновата киселина, в резултат на което полезните вещества се усвояват много по-добре от организма. Брашното се оставя да престои една нощ така накиснато, а на сутринта водата се изцежда до колкото може и се добавя прясна вода."
Значи правилно съм правила

Калина
, благодаря за цитата, направо ме заби...Ами сега?! Аз вече близо 2 месеца давам всеки следобед каша - ориз, елда или просо  #Crazy

# 321
ShikeR, не се притеснявай толкова. Едва ли си навредила с кашите. Все пак в много схеми за захранване кашата се препоръчва дори като първа храна. Аз също доста се учудих като го прочетох. Още не съм дала каша, но не знам каква би била алтернативата й, за да не се дава всеки ден  Rolling Eyes Евентуално кисело мляко или извара с плодове, но те се въвеждат по - късно, а дотогава? Може би и аз ще давам всеки ден.

Иначе тя Маги Пашова това не й единствената странна препоръка. Съветва картофа да се дава след 1 година, глутена след 1,6 години. и т.н. не знам и аз къде е истината  Rolling Eyes

# 322
Kinglis - аз досега не съм слагала нищо в носа, не е по подразбиране. А и мисля са малко несравними нещата  Peace

За захранането - изключително тъжно е, че много хора не се образоват изобщо. Захранват наистина на фантазия, и после - на детето ми нищо му няма. Те някои неща се отключват по-късно, но естествено на никой не го пожелавам. Но това е малко като - аз минах на червено и нищо ми няма. Е, на теб ти няма ама на други им има и това не го прави правилно. Но в крайна сметка всяка майка си решава. А и не виня винаги майките, защото има достатъчно загубени педиатри или настойчиви баби, които опорочават работата допълнително.

И за кашите - в крайна сметка аз лично след усилено четене на Маги Пашова също не съм съгласна с всичко, което пише. А и тя лично казва, че това е спор в научните среди. Точно както тя убедително подкрепя едната страна има също толкова добър специалист, подкрепящ друга стана. Ако изобщо са само две... Мисля, че докато една майка прави информиран избор и си следи детенцето да е ОК, повече не може да се иска, а и все някой учен ще и каже колко много е сбъркала.

# 323
Skeeter, напълно те подкрепям  Peace ЛЛ на детето такива глупости говори за захранването, че ако трябваше само нея да слушам, не знам...Първо в 3-я месец ми каза да започна със сок. Сега ми настоява да въвеждам месо и жълтък, като нито един път не спомена, че първо едното трябва, после другото и да става плавно. Последния път като й казах, че й давам каша от елда, с две думи ми каза "защо мъчиш детето с нещо толкова безвкусно, като после няма да го яде", каза направо да си давам попара....И много, много други неща, с които не съм съгласна. Просто не им се чете и образова на хората, карат си през просото по старите схеми и това е  Crossing Arms
Една от бабите пък се изцепи още като новородена да й слагам мед на бибата  ooooh! А меда какъв алерген е  #2gunfire

# 324
  • Калифорния
Мед не се дава до една годинка в никакъв случай  Naughty. Това не е защото е алерген (то какво ли не е алерген вече...), а защото може да съдържа бактерии, които без проблем преминават в кръвта на бебето и могат да го убият. При възрастните това не е възможно и няма дори да усетите, ако има такива бактерии в меда, който ядете.

# 325
Мед не се дава до една годинка в никакъв случай  Naughty. Това не е защото е алерген (то какво ли не е алерген вече...), а защото може да съдържа бактерии, които без проблем преминават в кръвта на бебето и могат да го убият. При възрастните това не е възможно и няма дори да усетите, ако има такива бактерии в меда, който ядете.

Peace Доколкото знам има риск от ботулизъм.
Иначе и мен ме съветваха да слагам мед в чая на детето. Ама то да беше само това Crazy

# 326
  • Сливен
Привет  Hug
За накисването на брашното и после варенето в същата вода четох тук в една тема, както и в един блог. Не знам кое е на 100% вярно. Досега така съм ги приготвяла и ми е направило впечатление, че особено елдата набъбва от накисването и става една желирана. За елдата даже съм чела, че може да се яде без термична обработка, само след многочасово накисване на самите зърна. Както и да е - всяка една от нас чете и се информира много и на базата на това преценява как да действа.
Вчера взех една тиквичка, но днес при варенето се отплеснах и я загорих  Embarassed, пратих ММ да вземе нова, мисля това да е първият зеленчук, който ще опита Тео.
Причината за късното въвеждане на мед е точно ботулизмът.

# 327
Здравейте, момичета,
пописали сте, едвам ви изчетох  Laughing
По отношение на зърнените храни - не знам каква е историята с тая амилаза и защо толкова се спекулира с нея...Има поне още две ензимни системи в организма, които разграждат сложните захари до по-прости. Дори да оставим научните спорове настрана, факт е, че бебетата, при които са заместени едно или две хранения със зърнени храни, наддават и се развиват нормално, даже спекулативно според някои (аз не съм съгласна)наддавали повече. Това показва, че хранителните вещества се усвояват от организма. По отношение на картофите, предполагам, че има предвид това, че съдържат основно скорбяла, която е също сложен въглехидрат и въпросната амилаза участва в разграждането.
Що се отнася до солта, аз лично не виждам нито една причина за добавяне на сол в бебешката храна. Единствено вкуса на майката  Laughing Но да не забравяме, че бебетата възприемат храната различно, те са като бял лист върху който много трябва да внимаваш какво пишеш... Вкусът се възпитава,а не е даденост  Peace
Хубав ден на всички!  bouquet

# 328
Вчера не можах да се добера до компютъра, но да ви почерпя, кой с каквото иска /не мога да качвам снимки/. Вчера нашата сбъдната мечта стана на 6 месеца Heart Eyes. Да ни е здрав и щастлив Praynig
Аз още не съм почнала захранването и като ви чета как сте наясно с толкова много неща и колко сте напреднали...  ooooh!.

# 329
  • Сливен
Вчера не можах да се добера до компютъра, но да ви почерпя, кой с каквото иска /не мога да качвам снимки/. Вчера нашата сбъдната мечта стана на 6 месеца Heart Eyes. Да ни е здрав и щастлив Praynig
Аз още не съм почнала захранването и като ви чета как сте наясно с толкова много неща и колко сте напреднали...  ooooh!.

честита половин годинка. За наясното - нали виждаш че всеки е наясно сам за себе си. Убедих се че няма универсална формула. Всеки действа според собствените си разбирания и според детето си.
Аз например захраних дъщеря си със зеленчуци, два месеца влачихме докато заместихме хранене, сега реших да започна с каша - и до 14-ия ден достигнахме количество за едно хранене. Други пък бързо заместват със зеленчуци. Според мен всичко опиро до детето -  ако се движим според неговите предпочитания няма да сбъркаме. Тук да кажа , че и аз съм против излишното вманиачаване, но и все пак да се внимава - но то това си е всеобщото мнение.

Общи условия

Активация на акаунт