За семейния бюджет

• 48 041
  • 357
  •   1
Отговори
# 285
Записвам се и аз в темата Simple Smile С желание някой виртуоз да каже как хем да стигат парите, хем да спестяваме, хем да не харчим излишно.

# 286
  • София
Честно казано, не знам. Уж смятам, намествам и накрая ММ все измисля някой непредвиден разход за къщата или колата, който не мога да му откажа и ми срутва стройния бюджет.

# 287
  • Майничка
Номерът е в момент на такъв напредвиден разход да имаш откъде да пренасочиш или извадиш средства, без да срутиш необратимо текущите разходи или да се налага експресен кредит.

# 288
  • София
Номерът е в момент на такъв напредвиден разход да имаш откъде да пренасочиш или извадиш средства, без да срутиш необратимо текущите разходи или да се налага експресен кредит.

Не ми го срутва. Както казват и назад, месечните разходи не се променят, тях ги покриваме. Обаче си правя някакви планове за спестяване и те не вървят както ми се иска. И дъщерята също ми разваля разумното харчене, като излезем на шопинг. Mr. Green

Иначе, от периода на нямане сме свикнали да сместваме в определен бюджет и това е добре сега, все пак успявам да заделя нещо.

Ето това е моят съвет - направете си месечен бюджет приходи-разходи и се старайте да не излизате от него. Дойде ли нещо повече - директно слагате настрани и не пипате.

# 289
Преди да заживеем заедно с гаджето си имах строен бюджет, който що-годе си спазвах. Хубаво, ама той такива работи не е свикнал да пази.  Laughing
Тормозя го от време на време с Екселски таблици, приходи и разходи. В началото беше голяма драма, особено като почна бизнеса си. Имахме няколко разговора на тема какво броим за приход и какво за печалба. Нищо икономическо няма у него, та аз се оправям със счетоводството вкъщи. Обаче ме затруднява понякога, защото няма навика да си води добра отчетност. Скоро се местихме и правихме ремонт. Тогава просто се отказах да смятам - много сложно беше станало.
Сега се опитвам пак да ни стегна бюджета. Обикновено успяваме да заделим пари. Аз бързам да ги вкарам по сметки, които да не пипаме, че мъжът е с широки пръсти... Скоро го бъзиках, че 50лв. вече за нищо ги няма. Laughing

# 290
  • София
Аз си водя бюджета в едни екселски таблици, а всичку сметки заплащам през интернет. Парите за текущия месец се разделят по пера- за битови сметки (ток, вода, парно), кредити ( потребителски и изплащане на вноски), пари за бебето ( негови пари за храна, памперси и консумативи, а остатъка за дрешки), пари за пазар (пазаруваме веднъж седмично от предварително заделени месечни пари), данъци и такси (калкулирала съм разходите за данък сгради и МПС, гражданска, смяна на гуми и масло + 10% за дребни ремонти по колите. Така получената сума съм я разделила на 12 месечни вноски и отделям пари всеки месец), джобни (дневни пари за мен и мъжа ми), пари за други сметки (кабелна, интернет, телефон и вход). Сега добавих и перо почивки, за да заведем бебо догодина на море. Каквото остане от парите ни отива в други, от където ако има пари си купуваме дрехи, ходим на кино или излизаме с приятели.
Задължително всички разходи се плануват предварително. Ако нещо излочи се плаща от фонд други или от овърдрафта, а след това го разбивам за плащане на месечни вноски.

# 291
Аз си водя бюджета в едни екселски таблици, а всичку сметки заплащам през интернет. Парите за текущия месец се разделят по пера- за битови сметки (ток, вода, парно), кредити ( потребителски и изплащане на вноски), пари за бебето ( негови пари за храна, памперси и консумативи, а остатъка за дрешки), пари за пазар (пазаруваме веднъж седмично от предварително заделени месечни пари), данъци и такси (калкулирала съм разходите за данък сгради и МПС, гражданска, смяна на гуми и масло + 10% за дребни ремонти по колите. Така получената сума съм я разделила на 12 месечни вноски и отделям пари всеки месец), джобни (дневни пари за мен и мъжа ми), пари за други сметки (кабелна, интернет, телефон и вход). Сега добавих и перо почивки, за да заведем бебо догодина на море. Каквото остане от парите ни отива в други, от където ако има пари си купуваме дрехи, ходим на кино или излизаме с приятели.
Задължително всички разходи се плануват предварително. Ако нещо излочи се плаща от фонд други или от овърдрафта, а след това го разбивам за плащане на месечни вноски.

Е хубаво де, това като го правиш толкова подробно постоянно не го ли знаеш вече наизуст?
Аз смятах 2-3 месеца и видях, че няма кой знае каква разлика в перата и потреблението, както и в доходите - и от там се обезсмисли да продължавам подобни подробности...

# 292
  • София

Е хубаво де, това като го правиш толкова подробно постоянно не го ли знаеш вече наизуст?
Аз смятах 2-3 месеца и видях, че няма кой знае каква разлика в перата и потреблението, както и в доходите - и от там се обезсмисли да продължавам подобни подробности...

Както писах използвам таблички, тъй че голяма част е предварително зададена. Идеята е да отделям пари за всяко нещо конкретно, а не примерно март като излезе данък сгради и такса смет за 300 лева да се чудя, от къде да ги платя.
В момента съм в майчинство, тъй че доходите ми са променливи.
Не е въпроса да има съществена разлика в месечните сметки, а да знаеш какво можеш да си позволиш или не. Например ако нямам пари в други няма да си купя обувки за 50 лева или да ги пропилея в кръчма с приятели, защото тези пари ще трябва да ги взема от някое друго перо.

# 293
Ясно, имаш време за усвояване  Laughing
А защо са ти променливи доходите като си по майчинство, като тогава пък са най-ясни. Освен ако нямаш и допълнителни - което е само плюс в системата Simple Smile

Както и да е, щом ти харесва - екселизирай  Hug

# 294
  • София
Ясно, имаш време за усвояване  Laughing
А защо са ти променливи доходите като си по майчинство, като тогава пък са най-ясни. Освен ако нямаш и допълнителни - което е само плюс в системата Simple Smile

Както и да е, щом ти харесва - екселизирай  Hug
Ами и преди това си водих сметките така. От 7-8 години си правя месечен бюджет и никога не съм забавяла някоя сметка и не съм оставала без пари.
Майчинството се заплаща на брой работни дни в месеца, които са между 20 и 23, а разликата е съществена.

# 295
Grum4o, евала!
С екселски таблици тази работа не отнема повече от 30мин/седмица. Ходя си на работа и водя две такива (за домашния бюджет и синтезирано разходи по бизнеса).
Най-голямата играчка е, докато създадеш таблиците. Но и за това приложения в нета. Има даже и на един бг финансов сайт - изцяло онлайн е. Пробвах го няколко месеца, но установих, че съм си свикнала с Ексела. Laughing

# 296
  • София
Браво за таблиците. Аз продължавам като първобитните - с тефтера. Добре че свърши Септември, че станах луда. Сега да минем на есенен бюджет...

# 297
  • На брега на реката
Есенно-зимният ми е ужасен. Идват високите сметки за газта, зимните гуми, рожденни дни на децата, на мъжа и на свекървата + Коледа.
Интересното е, че от както започнах работа, забравих за ексела и не съм писала от месеци, но пък внимаваме как харчим и облисляме в дългосрочен план ремонти и т.н. Просто запълнихме дупката в бюджета, но от безпаричието се научихме да се контролираме  Mr. Green

# 298
  • Mediterraneo
Водя екселска таблица за приходите и разходите по различни пера. И какво от това, като все има дупки за попълване. Ако приключим месеца с някаква по- значима сума, задължително в следващия месец се отваря дупка за запълване! За спестяване и дума не може да става.

# 299
Браво за таблиците. Аз продължавам като първобитните - с тефтера. Добре че свърши Септември, че станах луда. Сега да минем на есенен бюджет...

Е как бе? Crazy
Точно теб съм те чела, че ги водиш в ексел. Peace

Аз също си водя всичко в ексел. Много обичам да си приключвам месеца и годината. Simple Smile
Дори и с два ремонта, и новозакупено жилище успях да калкулирам всичко. bowuu

Ясно, имаш време за усвояване  Laughing

Както и да е, щом ти харесва - екселизирай  Hug

Време има, харесва ми и ми е от полза.

Когато си знам разходите, а те не са еднакви за всички месеци, още в началото на месеца си знам и какви пари ще ми останат за спестяване. И се придържам към плана, за да няма изненади. Peace

Общи условия

Активация на акаунт