За семейния бюджет

• 47 141
  • 357
  •   1
Отговори
# 330
Това ми е тактика от години, да пазарувам само от промоции.
Едни неща от една верига, други от други.

# 331
И аз пазарувам основно, когато има промоции. Днес бях много доволна от Фантастико, имаше страхотни зеленчуци на промоция.
А тази пролет много харесах тези на Бенетон и Том Тейлър Simple Smile
А за работа от в къщи...може би преводачески услуги, счетоводни, масажи, уроци на ученици, шев и кройка..  Имам такива познати, които печелят добре, но се изискват съответните умения и ценз.

# 332
На мъжа ми му казвам, че с шопинг си лекувам депресията. Един ден пазаруване е по-евтино от ходене на психотерапевт, а и имаш нещо да облечеш след това  Joy .

е стига де, как пазаруваш с 40 лева цял ден, баааси.
Аз ги оставям в супермаркета буквално за 10 минути.

# 333
Здравейте! От известно време правя ре-организация на семейния бюджет, и следях темата за съвети. Реших да напиша как ние си правим бюджета, може някой да прочете нещо, което да му е полезно.
И двамата с мъжа ми получаваме заплати в началото на месеца (аз в момента само майчинство). Големите сметки по жилището автоматично се теглят от неговата сметка (такси, домоуправител, ток, вода, интернет и т.н.). Една сума се прехвърля в спестовна сметка за закупуване на жилище. Тъй като това в момента не ни е 1. приоритет, сумата е стравнително малка, но държим да се трупат в тази сметка и бавно ще качваме сумата.
В нормалните ни разплащателни сметки имаме една граница, която се опитваме да не минаваме. В нашия случай това са 2/3 нето заплати, до които винаги имаме достъп. Това са парите, с които правим по-големите покупки за дома, мебели, уреди, лекарски или зъболекатски сметки, ремонти, букване на голяма почивка и т.н. Когато се харчат тези пари после бавно се запълват със следващите заплати.
И отделно от това вече идват класическите пари за черни дни. Една определена сума се прехвърля пак в началото на месеца в спестовна сметка. Тези пари не се пипат освен в краен случай. Когато тази сума стане голяма и не ни е потрябвала (дай боже), просто ще вземем част от нея и ще я прехвърлим в сметката за жилище.
Това е нашата система. Според мен е полезно семейството не само да спестява, но и да дефинира за себе си кои за нещата, за които ще бъдат похарчени тези пари и евентуално да ги отделя според това.

# 334
  • София
Е, щом можете да си го позволите... не е лоша системата.
Аз пак смятам, глася, знам колко точно са сметките, храната, даже козметиката и дрехите.
Уж остават едни 200 лв, обаче мъжа ми все ги харчи по колата, така че и те не остават.
И все сме в аванси. Sad
Иска ми се да имаме пари настрана поне за 15.09, ама и това няма.

# 335
  • София
@splash_mama, много разумно. Поздравления!

# 336
Семейният просперитет е въпрос не толкова на абсолютни стойности на приходи и разходи, а на баланс на същите. Нещо като задача за басейни - от две тръби се влива вода, от три се оттича и как ще се напълни басейнът? Ами много просто - като се влива повече отколкото се оттича. И е ясно, че има два начина да се напълни басейнът - да се увеличава дебитът на притока и да се намалява дебитът на разхода. Естествено, има и смесен начин Grinning Това е първата стъпка - да се получи положителен баланс с излишък. Лошото е, че до едно ниво на приходите не може да се спестява, защото този приход е нужен за покриване на жизнените нужди. Тогава може и трябва да се работи само за увеличаване на доходите. От едно ниво на приходи обаче вече става физически възможно да се пести и тогава се появяват алтернативи - дали да се купи скъпа или евтина кола, дали да се ходи на скъпа или на евтина почивка, какви телефони да се ползват и колко често да се сменят, да се яде все по ресторанти или да се готви... С малко дисциплина обаче е възможно да се живее със стандарт леко под възможностите. Казвам леко, защото и от скъперничество никой не е прокопсал, то изсушава човека Mr. Green Но една кола за 25 хиляди лева ще вози на практика също толкова добре, колкото една кола за 50 000 лева, но струва наполовина и другата половина се спестява още с купуването, да не говорим, че скъпата кола и после най-малкото има по-скъпа застраховка. Разликата е само в егото, но ако се надмогне егото спестяването става възможно. И тогава идва вторият етап - спестеното да се умножава и реинвестира. Ако и това се направи общо взето успешно, спестените пари почват сами да си растат и чвек може да се наслади на благинките на геометричната прогресия. А тези благинки наистина стават сладки с годините.
Първата стъпкан обаче е повече въпрос на дисциплина, а втората на разум и пресметливост. Винаги обаче важен фактор е и късметът Twisted Evil

# 337
Да, късметът е важен фактор. Да познаеш момента и да се възползваш.

# 338
  • Mediterraneo
Ако някога си купя кола за 25 хиляди, ще си ударя гъза в тавана! 50 хиляди пък сигурно и да имам, никога няма да дам!

# 339
Всеки с мечтите си. Sunglasses
Аз нямам кола и никога не ми е било цел да имам. Но ако все пак реша, ще е бюджетна, да ми върши работа, а не да ми глътне парите само.

# 340
Аз си купих уж бюджетна кола, която в крайна сметка ми излезе скъпо. Ще разкажа накратко, за да не прави някой същите грешки Simple Smile Първо, убедиха ме, че е най-добре някой да ми я докара от Германия, нов внос, специално за мен. Човекът, който се занимава с това, гледа обяви по интернет, харесваме 2-3 коли и на място според това дали е ок, купена ли е вече или е свободна, купува. Самата кола струваше към 1000 лв., още толкова дадох за него да ми я докара - бензин, някакво възнаграждени, малко обслужване, за да тръгне. После съм дала почти още 1000 лв. за регистрация, еко такса, поправки, отделно след това давах доста пари за няколко ремонта. Продавачът твърдеше, че колата стояла в гараж дълго време, много е запазена и не е карана. Това се оказа голям минус - имаше доста неща да се оправят, докато започне да се движи както трябва, на места избиваше ръжда, въобще - сто пъти по-добре да си бях купила по-скъпо от собственик в България и да видя, че се движи нормално.

От известно време съм я оставила на село, реално няколко месеца вече нямам разходи по нея, обаче това хич не ми се отрази на бюджета Sad Не успявам да спестя парите, които преди съм харчела по нея, пък си е голямо неудобство. Така че ще търся нова (стара нова), но този път от България и да си я пробвам аз.

# 341
Според мен нещо върнато от лизинг е най-добре - купувано в България, карано и поддръжано във фирмения сервиз, на реални километри...

http://lizingovi.cars.bg/?t=cars&filterOrderBy=2&showPri … amp;conditionId=0

# 342
  • София
И ММ така, с бюджетната кола. Колкото даде за нея, толкова даде и за ремомти. Предстои ни оправяне на климатик.

ММ ще сменя работа и финансите се променят/приходите намаляват. Затова предприемаме и намаляване на разходите. Ще предоговорим кредита и ще го преместим в друга банка. Кабелните услуги също ще ги преподписваме.

# 343
Най-бюджетната кола е служебната кола. Къде майтап, къде истина, ясно е, че не всеки има достъп до служебна.
Пък аз тази година съм с 8-касник, чиито учебници вече се купуват+униформа и нови дрехи поради израстване, сумата за началото на учебната година е по три от досегашното. Казвам го с цел, ако на някой му предстои-да го планира предварително, защото ако се изпусне момента, а си с ограничен бюджет, септември ще му се стори края на света.

# 344
  • Варна
Правя семеен бюджет в екселска таблица. Вписвам си приходите и съм си направила по колони различните пера разходи. Около 8 до 10 пера основни и едно "Други". Там избягвам да пиша. Ако нещо се наложи като разход си формира отделна колонка. Пазя си касовите бончета. По някое време през деня си попълвам таблицата с разходите. Изчислява ми и винаги знам с колко пари разполагам. Всяко заложено перо има прогнозна сума спрямо общия доход. Така мога да следя ако някъде надхвърлям предвиденото, местя сумите и вземам от друго перо. Следващият месец мога да предвидя повече или по-малко. Храната и санитарните са ми в едно перо, защото ги пазарувам заедно. Гъбата за чинии и верото ми минават с мандарините и зелето. Това беше образно. Винаги си издухвам лимита и не можем да заделим нищо. При нас най-големите разходи извън хратната и режийните са спорта и транспорта.

Общи условия

Активация на акаунт