За семейния бюджет

• 48 041
  • 357
  •   1
Отговори
# 150
Кои плащания? Имам предвид да се ограничиш за няколко месеца от "охолен животец", за да спестиш някакви пари, за да не трябва да правиш планове от къде колко трябва да спестяваш евентуално цяла година...

# 151
  • София
celika, честно, не разбирам какво се опитваш да ни убедиш Simple Smile Не си правиш таблици и бюджет, ами ОК, няма проблем. Нямаш спестявания за черни дни - е, това за мен е безотговорно, но който както иска да постъпва с финансите си в крайна сметка. Мога ли да предположа, че нямате още деца?

Аз лично вече също не правя ежемесечни, вече всичко ми е в главата, но докато стигнах до този етап, пишех, бришех и планирах.  Сега правя примерен месечен бюджет в началото на годината и го ревизирам при някакво голямо финансово събитие (повишение на заплата или повишение на такса за училище, да речем). Просто за да знам къде стоя, колко са ми фиксираните разходи, къде са ми по-гъвкави и колко ми остава накрая да се разполагам за 'други'. Пък с растящи деца 'други' да искаш  Laughing Като дойде някой нов сезон и извадим сезонните дрехи и обувки, сърцето ми притреперва докато мине одита и видя колко неща трябва да се купуват  Mr. Green

# 152
Е не може ли просто да се ограничите с харчене само за необходими неща? Явно е въпрос на самоконтрол.

Точно за това е планирането. Можем, и го правим, но какво значи необходими неща? Нали точно това ти обяснявам-напълно необходимо е да си платя данъците и сметките. Но ако не е предвидено предварително това, може да се окаже, че една заплата не стига. Да не навлизам в цифри пак, но ако си платя данъка от текущата заплата без планиране и заделяне от преден месец, няма да остане например за храна след другите сметки. И всичко е наложително в точно този месец, няма дрехи, няма глезотии-има данъци и сметки. Ако не планираш и не проявиш контрол в предходни месеци, няма да имаш налични за перо-данък в следващ месец. Въобще не иде реч за пестене, пестенето е след всякакви видове разплащания, отделно е.
Доста добър самоконтрол имаме очевидно, след като плащаме всичко в срок, планирано, резервираме почивки, и имаме спестени пари.

В определени периоди изникват и съвсем изненадващи големи разходи, например, когато апаратчето на едното дете се счупи просто, случва се, наложи се спешно да се направи ново, а цената не е 5 лв. Но, аз съм го предвидила и планирала-от заплата това току-така не се покрива. Или изненадващо въведоха униформи, закупуването на няколко комплекта възлиза на сума, която, ако я нямаш "спестена" за черни дни-влизаш в заеми, или си местиш детето, или друго.

Последна редакция: пн, 28 мар 2016, 10:55 от smetanapalata

# 153
Аз като видя нещо детско на добра цена/онлайн/  се запасявам и си стои в гардероба да си чака времето. Така правя и с обувки за нас/ по принцип обичам да купувам обувки.
/Купувала съм страхотни обувки и ботуши на безценица и имам поне за година напред чисто нови в кутии. За сега успявам да уцелвам номерата

# 154
Кои плащания? Имам предвид да се ограничиш за няколко месеца от "охолен животец", за да спестиш някакви пари, за да не трябва да правиш планове от къде колко трябва да спестяваш евентуално цяла година...

Айде пак да обясня перата ми са така
- X00 пари директно в спестявания
- X00 пари ипотека
- X00 пари за планирания данък, такса, застраховка и тн. за месеца
- Y00 пари за сметки - ток, вода, телефони, и тн, и тн
- Z000 пари за текущи разходи, като каквото остане от тези за тек разходи влизат пак в спестявания.

При по големи разходи (т.е недостиг за текущия месец) се бърка в спестяванията, защото няма как да направя освежителен ремонт и да купя нов хладилник, диван и пералня със заделяне от една заплата..  

За децата и аз залагам, че нямаш, защото е тих ужас детето ти да се прибере с 3-4 покани за РД в следващата десетдневка .. За гащите и кундурите Бърди е обяснила  Mr. Green

Veselka1, спрях да се запасявам с дрехи, защото расте толкова неравномерно и някои дрехи си остават така нови

# 155
  • София
Аз като видя нещо детско на добра цена/онлайн/  се запасявам и си стои в гардероба да си чака времето. Така правя и с обувки за нас/ по принцип обичам да купувам обувки.
/Купувала съм страхотни обувки и ботуши на безценица и имам поне за година напред чисто нови в кутии. За сега успявам да уцелвам номерата

Ей това много искам да се науча да го правя, но просто не мога, не се сещам изобщо да гледам онлайн магазини за промоции. Много ме е яд на мен си за това.

# 156
Просто не мога да проумея защо е необходимо да се правят планове от какво да се спестява. Не се опитвам да ви убедя в нищо. По-скоро се опитвам да убедя себе си, че не греша, като не си прява никакви записки. Имаме дете. Защо да е безотговорно да нямам спестявания за черни дни? Ами то за тези черни дни може да потрябват и 200 000 лв... не бих могла да спестя толкова никога...
Иначе за черни дни бих могла да ползвам временните си спестявания, които правя за данъци, например. Т.е. не предвиждам предварително точно за какво, просто ги ползвам парите, когато ми трябват и след това спестявам пак..

# 157

Ей това много искам да се науча да го правя, но просто не мога, не се сещам изобщо да гледам онлайн магазини за промоции. Много ме е яд на мен си за това.

Ако знаеш колко пари спестява само. А също и време да обикаляш магазините за нещо, което ти трябва на момента

# 158
Скрит текст:
[/sub][/sub][/spoiler]

Е добре де ще си призная - не издържах гледах едно яке на 150 лв за детето скиорско, много ми хареса,, Ми взех го на 45лв от намаленията, ако не му стане за догодина ще го подаря за РД на кръщелника знам, че ще го хареса  Mr. Green

celika, ами ще ти кажа, че без спестявания за черни дни (не говоря за скъпо лечение, там повечето от нас не са готови, нали уж за това се и осигуряваме и застраховаме) ..и едно просто форсмажорно обстоятелство ще те събори. Например единият остава без работа, с което дохода пада на половина..
Ако нямаш ипотека или др. кредити - добре свиваш разходите до минимум, но ако имаш кредити какво правиш? Тези 1000лв ще ти стигнат за 2-3 м и после

После да не забравяме, че няма да сме вечно млади и работоспособни, след пенсия да спестяваш е мисия невъзможна

# 159
Просто не мога да проумея защо е необходимо да се правят планове от какво да се спестява. Не се опитвам да ви убедя в нищо. По-скоро се опитвам да убедя себе си, че не греша, като не си прява никакви записки. Имаме дете. Защо да е безотговорно да нямам спестявания за черни дни? Ами то за тези черни дни може да потрябват и 200 000 лв... не бих могла да спестя толкова никога...
Иначе за черни дни бих могла да ползвам временните си спестявания, които правя за данъци, например. Т.е. не предвиждам предварително точно за какво, просто ги ползвам парите, когато ми трябват и след това спестявам пак..

Не го проумявай и не го прави. Темата е за онези, които искат такова.
Временни спестявания за данъци не са спестени пари. Спестените пари са спестени и не се пипат за нищо, затова се наричат спестени.

# 160
  • София
Не ме дразни, Веселкеее  Laughing Laughing  Как мразя да ходя по магазини, ако знаеш Simple Smile
Започвам да следя сайтове, край Simple Smile

# 161
И аз винаги купувам дрехи, когато цената им е най-ниска. Не е задължително да е онлайн пазаруването. Взимам ги с перспектива за децата.
Като тегля чертата не знам дали е много голямо спестяването, защото взимам повече отколкото реално трябват, но надеждата е, че ако не ги носи първият собственик, има двама след него Simple Smile

# 162
Не ме дразни, Веселкеее  Laughing Laughing  Как мразя да ходя по магазини, ако знаеш Simple Smile
Започвам да следя сайтове, край Simple Smile

Да се обадиш после да почерпиш за идеята Laughing.
Аз направо се родих, откакто не ходя по такива магазини. Куриера си носи всичко в офиса. Погледни раздела за пазаруване от чуждестранни сайтове, има чудесни идеи Hug

# 163
  • София
 bouquet Hug

# 164
Дрехи не купувам за детето. Даже не обичам и да му подаряват нови Crazy
Леля ми ми дава ужасно много дрехи от братовчед ми, а тя купува хубави. Поне до първи клас е обзаведен с къде по-носени неща за вкъщи и парка, къде по-нови за по-представителни излизания.
За себе си купувам дреха само ако е много наложително. Обувки също. Мразя да се занимавам с дрехи.  Laughing ММ не съм го забелязала за дрехи, но обувки май по-често от мен купува, явно повече ги къса newsm78

Общи условия

Активация на акаунт