За семейния бюджет

• 48 041
  • 357
  •   1
Отговори
# 180
На мен ми е странно да прочета, че хората държат пари в пликове в 21 век/дано не прозвучи като обида/.
Аз сметки на хартия не водя, но като цяло си знам за кои неща от семейният бюджет отговарям и мислено си правя сметките. Освен това първо знам каква сума веднага отива в спестявания и първо нея изпращам в отделната сметка

# 181
Има хора, които вземат заплати на ръка.

# 182
  • София
celika Хайде по темата , ако нямах спестени и планирани за децата пари по месеци , със сигурност щяхме доста да се свием преди няколко месеца когато открихме че големия има проблем с очите - 200 лв за очила , сега сме под напрежение след 2 месеца сме пак на преглед , да видим има ли промяна (моля се да няма)

Мдааааа, очилата понякога са голям проблем.

В моя случай огромен проблем. Една смяна на очила ми струва 1000-1100 лева. Добре че след раждането диоптърът ми лееееко се поспря да расте.

# 183
Има хора, които вземат заплати на ръка.
И въпреки това, като е малко по - голяма сумата, не се ли притесняват да ги държат в брой в къщи?

# 184
Е, в случая става въпрос за 50 лв.

# 185
celika Хайде по темата , ако нямах спестени и планирани за децата пари по месеци , със сигурност щяхме доста да се свием преди няколко месеца когато открихме че големия има проблем с очите - 200 лв за очила , сега сме под напрежение след 2 месеца сме пак на преглед , да видим има ли промяна (моля се да няма)

Мдааааа, очилата понякога са голям проблем.

В моя случай огромен проблем. Една смяна на очила ми струва 1000-1100 лева. Добре че след раждането диоптърът ми лееееко се поспря да расте.
Здравейте пак. Няколко дни не бях влизала в темата, сега ще се върна да ви чета с радост. Много странички се изписаха и гледам, че не се е стигнало до мерене на приходи на разходи, много съм доволна.

Защо са толкова скъпи очилата ти? Ние за сина дадохме 100-тина лева. Е, малък диоптър и никакви други драми, както и ниски претенции за рамки.

# 186
  • София
Видях, че обсъждате екселски таблици или готови в гугъл докс програмки. Споменатата по-горе програма за гугъл докс, само на телефон ли я ползвате или има вариант да се свали на компютър?
Как точно организирате вътре екселските таблици нещата? На отделни колонки или табчета имате конкретни приходи и разходи или си имате различни пера, които попълвате. Имате ли прогнозни разходи и после да попълвате реалните такива или не?
Реших и аз да опитам и да видя, къде точно изчезват при нас парите, макар да имам някаква представа, но изобщо не мога да измисля как да организирам записването на това. Решила съм да почна от следващият месец. Признавам си, че при мен пари не се задържат, тоест моята заплата изчезва цялата винаги незнайно как, а не е малка. Мъжът ми очевидно успява да спестява добра сума, но предвид общите доходи на двамата, от това което чета тук, най-вероятно при добро менажиране може да е  по-добра тази сума.
По въпроса за очилата, при високи  и специфични диоптри нещата се оскъпяват неимоверно.
Иначе и при нас около 100 лв излязоха очилата на едната ми дъщеря ,но са за далекогледство и под диоптер.
Аз лично съм с -10 диоптера късогледство и някои съпътстващи неща и ако тръгна да си правя качествени очила сумата е доста висока. Ползвам лещи обаче и като се замисля, може би така ми излиза по-изгодно макар да са консуматив.

# 187
защо са скъпи очилата понякога - Защото екстри (или характеристики) при тях оскъпяват - по-голям диоптър, по-леки и изтънени, повече астигматизъм....

Май няма програма на гугъл докс. Вероятно са имали предвид екселска таблица.

# 188
A относно парите в плик - със затварянето на КТБ + почти приетото решение на умниците в БНБ за банкова ваканция .. Ми пак сложих кеш в пликче  Blush

# 189
  • На брега на реката
При мен например проблемът е във високите диоптри, искам леки стъкла, което допълнително оскъпява. Астиегматизмът също е екстра...
Много се радвам, че от няколко години не ми се е променял диоптъра и не давам често пари за нови очила. Но пък ми е разход на 3 месеца лещи + на 2 седмици разтвор  Mr. Green

Опитвала съм и с пликче, нещо не ми се получи. Никак не ми беше удобно.

# 190
Ние пари в брой не държим, като изключим някоя и друга двайсетолевка в мен или в мъжа ми.
Двамата ползваме две различни банки, струва ни се малко по - сигурно

# 191
  • София
Ние сме даже в 3 банки  Laughing Аз в една, мъжа ми в друга, а спестовната сметка умишлено си я открихме в трета, луда работа  Laughing
Въпреки това, има моменти, когато у дома има пари в пликчета, просто се налага  Peace

# 192
Видях, че обсъждате екселски таблици или готови в гугъл докс програмки. Споменатата по-горе програма за гугъл докс, само на телефон ли я ползвате или има вариант да се свали на компютър?
Как точно организирате вътре екселските таблици нещата? На отделни колонки или табчета имате конкретни приходи и разходи или си имате различни пера, които попълвате. Имате ли прогнозни разходи и после да попълвате реалните такива или не?

Табчето ми е един месец. Следващия месец - дупликирам таба.
Най-отгоре имам таблица с прогнозни разходи. Като ги платя - цъквам го в зелено.
Под нея имам за допълнителни приходи от друга дейност, както и свързани с тях разходи.
Най-отдолу имам още една таблица - колоните са ми дните на месеца, редовете - различните пера.

После имам едни събирания, изваждания, глупости Crazy Крайната цел е това, което накрая на месеца ми излезе като тотал, да е същото като в банковата сметка.
Това си е моят файл, в него не записвам приходите и разходите на ММ.

Ако ти е трудно да си представиш, мога да ти пратя покана за гугъл докс да я видиш Simple Smile

# 193
Никога не съм правил бюджет - и като ерген, и като семеен. Гледам всеки месец да изхарча по-малко, отколкото съм изкарал и това правило съм го нарушил само броени месеци в живота си - примерно като съм купувал кола или имот.
В къщи и двамата с жена ми изкарваме пари и всеки харчи от неговата си банкова сметка - не сме ги обединявали. Ипотека или наем нямаме, защото жилището съм го купил преди да се оженя. Аз плащам месечните разходи - ток, парно, седмично пазаруване в билата, детски градини и занимания за децата, почивки, кола (купуване, поддръжка, гориво и т.н.)
Жена ми пък купува дрехи и обувки за децата, разни препарати, консумативи или по-специално нещо като ще готви - на мен и да ми ги обясни тези неща едва ли ще взема точно такива, каквито иска. Също си купува всякакви козметики, дрехи и др. женски нужди сама - вече десетина години никога не ми е казвала "мъжо, дай 200 лева че съм си харесала еди-какво си". Всъщност, май броени пъти е казвала, когато е била на втора година майчинство и е вземала 240 лева.
Не сме оставали нито с неплатени сметки, нито с нещо нужно, а пък да нямаме възможност да го купим. Така че и за мен губенето на време да правим бюджети е неоправдано. Да не сме фирма или държава, че да го правим като цял процес.

# 194
Точно като Крис мисля и аз, но нямам свободно време да пиша надълго и нашироко.

Общи условия

Активация на акаунт