Наистина ли папата е измил и целунал краката на 11 бежанци?

• 23 047
  • 321
  •   1
Отговори
# 240
  • MI
Хора, четете малко преди да пишете  ooooh!

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0% … D0%B7%D0%BC%D0%B0

Освен това от гледна точка на източните църкви и ние сме разколници. Знам, че са ви казали, че православието се нарича така, защото сме съхранили най-чистата първоначална версия на християнството. По същество обаче не е така. Ние признаваме всички църковни събори до 1054 г., а при някои от тях са се отделили източните църкви. Защото не са били съгласни с нашите нововъведения, които те са нарекли ереси.  Laughing Същото заради което вие наричате католиците еретици. Сега, като се обърне гледната точка и не ви харесва?

Windekind, в България, доколкото знам официална религия няма. Светска държава е. Май традиционна пишеше в конституцията. И съм спокойна, благодаря.  bouquet

# 241
Четете малко и бам линк от вики.
Виж, виждам, че имаш повече познания по история, а аз съм позабравила материята. Все пак друга ми е специалността. Обаче, не разбирам какво искаш точно да кажеш свързано с темата.
И да, не ни смятат за християни по-набожните католици.

# 242
  • MI
Четете малко и бам линк от вики.
Виж, виждам, че имаш повече познания по история, а аз съм позабравила материята. Все пак друга ми е специалността. Обаче, не разбирам какво искаш точно да кажеш свързано с темата.
И да, не ни смятат за християни по-набожните католици.

Каквото исках да кажа, го написах. Като например че е напълно нормално, ритуал изпълняван всяка година е, очевидно е защо се прави. Какво толкова има за коментиране и повтаряне? Поне 10 потребителки са го обяснили по-подробно от мен, не считам за нужно да ги повтарям.

Всъщност нямаше да коментирам въобще темата, ако не бях прочела цитираните в първия ми пост бисери. И така, не се сдържах да коментирам лирични отклонения като че схизмата е била преди да се покръстим. Затова е и уикито. И на мен ми е друга специалността, но ключови дати от историята ги помня. Така, за обща култура.  Laughing

Това че не ни смятат за християни е смешка, повярвай ми. Може би за еретици, да. Но има доста опити  последните години за сближаване, което е друга тема и не мисля че трябва тук да го обсъждаме. И с просто око се вижда, не е нужно много да търсиш за да видиш тенденциите.

# 243
Не знам как по-ясно да кажа, че и аз смятам направеното от папата за нещо съвсем нормално и правилно имайки предвид коя институция представлява.

Аз не говорех за това за какви ни смятат 'официално', а за визирах как ми въртят очите уж ненабожни католици като им кажа, че сме християни. Поправят ме, че сме ортодоксални, а не християни.

# 244
  • Ямбол
Темата за бежанците тук ли се клонира?
Какво значение има папата на кого е избрал да измие краката?

# 245
Папата променя традицията и обсъждаме защо. Ако продължаваше да мие и целува хриситянски крака, едва ли щеше да има тема.

# 246
Ще се опитам да върна темата към заглавието й, а не да я разклонявам към бежанци и мигранти.

Много хора се ужасяват и отвращават от това, че Папата е измил и целунал краката на бежанци. Някои потребители са обяснили някои от причините за този акт и те нямат нищо общо с девиациите от политиката, нито дори със самата политика. Просто материята е много специфична и изисква малко респект и уважение към неща, които ни се струват необясними или непонятни или може би са в разрез с нашите разбирания. Това важи за всеки, независимо дали е християнин или атеист.
Аз искам само да вметна, че такъв акт не е типичен за католически християни и точно обратното – много по-близък и понятен е (или би трябвало да бъде?) за православните. Защото именно православното християнство познава феномена "юродиви ради Христа", в западното християнство той е неизвестен. Немалко от нашите православни светци са били именно такива. Според разбиранията на съвременния човек те не само са живели недостойно, но са и извършвали редица "недостойни" действия, подобни на това на  Папата, че и по-лоши. Предполагам, че поне името на св. Ксения Петербургска е познато, ако не друго. Нейното житие е издадено и на книжовен български и не е много пространно, за който иска да го чете.

# 247
  • Ямбол
Папата променя традицията и обсъждаме защо. Ако продължаваше да мие и целува хриситянски крака, едва ли щеше да има тема.
А ти знаеш ли каква точно е традицията?

# 248
Поправят ме, че сме ортодоксални, а не християни.

И мен ме поправят редовно, че не сме в ЕС (даже спорят, в това число по институциите и един учител в училището на детето ми), и ме питат дали имаме WiFi, и какви ли не нелепости, но това се нарича невежество. Същото и с православието и християнството. Аз след като им обясня как стоят нещата с последното, добавям че не съм вярваща, че съвсем да ги объркам.

Аз искам само да вметна, че такъв акт не е типичен за католически християни и точно обратното – много по-близък и понятен е (или би трябвало да бъде?) за православните.

Много е типичен даже за католиците.

# 249
аз знам
 измиването на краката при християните  е част от подготовката за Господня вечеря - ритуал въведен от Исус за смирение и пречистване. Има значението на мини-кръщене /умиване от греха,Исус очиства апостолите от греховете им, както това се случва при кръщенето/
" кръщението, което е чрез пълно потапяне, символизира оправданието на вярващия, прощението на греховете му и това е неговото пълно възстановяване в Исуса Христа.

През времето на нашето ходене в християнския живот нашите крака се изцапват: тогава ние идваме при Исус за очистване.

Измиването на нозете е един вид мини кръщение, символизиращо това очистване, напомняйки ни, че винаги се нуждаем от Христовата кръв."
 Някои канонични особености на ритуала показват, че той изначално е част от обредите за подготовка за Пасха на вярващите в Христос, защото не само измиващият краката се смирява, а и тези на които краката са измити се очистват / подновяват кръщенето си/ и се подготват за приемане на Господня вечеря

Нито един от тези символи не е подходящ за мюсюлмани, както и за никакви лица, които не са готови да приемат християнството и да участват и в Господнята вечеря.
Преди времето на настоящите извращения, ритуалът се е изпълнявал от първосвещеника на деноминацията към неговите преки подчинени в йерархията на църквата- папата е измивал краката на кардиналите, а патриарха- на владиците, което повтаря символното значение на първото измиване /защото апостолите спореха кой е по-висшестоящ и Исус ги приучи на смирение "Като аз сторих за вас, така и вие един за друг" ,за да ги подготви и очисти за Господня вечеря.
Принципно слд ритуала измиване на краката, очистените и очистващия ги участват заедно в приемането на свето причастие.Другия вариат за измиване на краката е бил на ПОКЛОННИЦИ, които са дошли в Рим за Великден на поклонение - бежанците не се вписват точно
Та, наистина ритуала е предвиден за християни-т.е. за вярващи в Христос

# 250
Ритуалът не е "подходящ" за мюсюлмани не го разбрах.
Намираме, че не е подходящо да участват лица от други религии в католически ритуали или че не е редно папата да се смири до там да целува мирянски нозе. Или и двете.
Миенето на нозете на изповядващи други религии няма ли значение на акт на смирение? Защо го приемате приравнено на причаставянето с кръвта и тялото Христови? Не виждам в никоя християнска деноминация измиването на тяло/част от тяло да е предхождащо вземане на причастието. Интересна ми е позицията и ще е хубаво да поразсъждаваме още над това Simple Smile.
Участието в ритуала тук не е в общият смисъл на взаимно участие с молитва. Подчертавам го, защото пък това е забранено не само в православието.

# 251
Ритуалът не е "подходящ" за мюсюлмани не го разбрах.
Намираме, че не е подходящо да участват лица от други религии в католически ритуали или че не е редно папата да се смири до там да целува мирянски нозе. Или и двете.
Миенето на нозете на изповядващи други религии няма ли значение на акт на смирение? Защо го приемате приравнено на причаставянето с кръвта и тялото Христови? Не виждам в никоя християнска деноминация измиването на тяло/част от тяло да е предхождащо вземане на причастието. Интересна ми е позицията и ще е хубаво да поразсъждаваме още над това Simple Smile.
Участието в ритуала тук не е в общият смисъл на взаимно участие с молитва. Подчертавам го, защото пък това е забранено не само в православието.

ритуалът има значение на повторно кръщение и очистване в Христа на получилият измиването. Не е подходящ за мюсюлмани,дори не само по причина,че е хвърляне на бисери пред свинете от гледна точка на християнската общност, но  е  и християнска ритуална обредност - не е просто акт на показване на нещо си. Трябва да се прилага както кръщенето - може да се извърши върху всеки,независимо от религията му, ако е елемент от конвертирането му в християнството.
Поставете се от другата страна - това не е раздаване на храна за милостиня, както мюсюлманите или ние  раздаваме на празниците си /но и те не раздават обредната храна на немюсюлмани,защото консумирането й е религиозен акт -за аллах, както и нашата обредна храна приема естеството на тялото и кръвта Христова и ритуала е на приобщаване към Христа/. Но нека си представим, че в една мюсюлманска страна, в която вие сте пришълци се извършва благотворителен сюнет и го приложат върху вас или децата ви с цел имама да покаже широкоскроеност /както папата/ ?
Зашо не си дадете сметка, че този ритуал беше акт на изнасилване на вярата както за християните, които наблюдаваха хвърлянето на папската благословия на очистването върху неверници, така и насилие срещу мюсюлманите, които приеха  благослов в името на Христа с мини - кръщене?

# 252

Не знаех достатъчно, затова чета - за да се обогатя. Нали не спорим дали ритулът е променен?
http://www.catholic-news.bg/?p=66110

# 253

Не знаех достатъчно, затова чета - за да се обогатя. Нали не спорим дали ритулът е променен?
http://www.catholic-news.bg/?p=66110

дори с тази промяна на традицията не е въведено измиване на краката на друговерци - там е посочено :избират се 12 ВЕРНИ ОТ БОЖИЯ НАРОД.
Другото е лицемерие и политиканстване

# 254
Папата няма ли правомощията да промени ритуала?

Общи условия

Активация на акаунт