Наистина ли папата е измил и целунал краката на 11 бежанци?

• 22 999
  • 321
  •   1
Отговори
# 315
Аз доколкото си спомням, разликите основно бяха три. Начинът на прекръства не,  икони/статуи и още нещо Simple Smile. Ако не се лъжа, езикът на който се чете литургията, но все си мисля, че не беше това. Едва ли този ритуал е сред основните разлики. Виждаме, че се е променял многократно.

# 316
Ана-Бел, разсъжденията ти се покриват на 100% с позицията на Ватикана по въпроса за икуменизма. Ти явно си икуменист, но позицията на православната църква не е тази, а точно противоположната, защото тя не признава икуменизма. Най-точно ще е да се каже, че православната църква е против "пролетаризирането" и "комунизирането" на християнството и не иска то да бъде превръщано в идеология. Идеологията винаги служи сама на себе си, следователно си дава правото да отстоява и лъжи, ако те са в интерес на общата й кауза. Затова самото християнство, стане ли идеология, добива тази особеност...
Именно икуменизма беше причината през 1998 г. Вселенската патриаршия да излезе от ССЦ (Световния съвет на църквите), след като всички православни църкви преди това бяха взели съборни решения за прекратяване на участието си в ССЦ.
Православната църква обосновава доста точно и ясно защо е против икуменизма. Има материали по този въпрос, при желание могат да се намерят и да се прочетат, но тази тема тук не е за това.
Икуменизмът е една от много съществените разлики между двете църкви. Има още много, например ще спомена само тайнствата, за да се види, че разликите наистина съществуват и те съвсем не са за пренебрегване, като се смята.

# 317
  • MI
hellymod, всъщност дори и католиците не твърдят че няма разлики и че те не са съществени, а само във формата. Всъщност самата АнаБел даде линк именно към католически сайт, в който след "всички сме християни" (с което мисля всички сме съгласни) следват изброени основните разлики. Явно според нея те са само формални. Аз лично нЕАм нерви да обяснявам повече.

# 318
Ами затова човек е хубаво човек да се простира до дам, до където разбира. И това, което разбира да го аргументира, точно и ясно, а не само да казва това не е така, защото го чух и прочетох някъде. Това не е така, защото се интересувам и знам, че не е така, защото е звучи несериозно. Но когато го накараш да ти каже как е да не може да го направи, а да казва само общи приказки и то нерелевантни при това. Не го приемай лично в никакъв случаи, въобще не искам да звучи като критика или заяждане. Peace

И какъв смисъл има аз да ти ги изброявам, като ти самата постваш линк, в който са изброени? Нали не очакваш тук някой да ти ги развие подробно? Най-много да ти даде посоката и да ти каже къе да четеш ако толкова те интересува наистина. Нито е мястото, нито темата. Ти ги виждаш написани (доста добре при това) и заключваш че това не е по същество и не е релевантно. В този случай и папата да дойде да спори  теб, полза няма да има. Ти си имаш твоята позиция и според мен никой няма да може да ти я промени, дори Господ да слезе пак ще кажеш не е така. Лично мнение., наблюдение от няколко теми. Съответно не виждам смисъл, ценно ми е времето, мога да го вложа в нещо по-продуктивно.

Не, не очаквам да ми ги развие подробно. Всъщност очаквах да видя, с какво не би се съгласил някой богослов - католик ако му кажа, че догматично разлика в трите деноминации няма. И си отговорих после сама, чрез линка, че всъщност няма как да не се съгласи, защото същността и основата са едни и същи. Както и да е, няма никакво значение.  Peace Ще се върна на темата и ще кажа, че аз лично не намирам нищо лошо в това, че е измил краката на бежанци. Да не говорим, че точно този папа за мен, наистина си вярва и наистина се стреми максимално да подражава на Исус.

# 319
Ана-Бел, разсъжденията ти се покриват на 100% с позицията на Ватикана по въпроса за икуменизма. Ти явно си икуменист, но позицията на православната църква не е тази, а точно противоположната, защото тя не признава икуменизма. Най-точно ще е да се каже, че православната църква е против "пролетаризирането" и "комунизирането" на християнството и не иска то да бъде превръщано в идеология. Идеологията винаги служи сама на себе си, следователно си дава правото да отстоява и лъжи, ако те са в интерес на общата й кауза. Затова самото християнство, стане ли идеология, добива тази особеност...
Именно икуменизма беше причината през 1998 г. Вселенската патриаршия да излезе от ССЦ (Световния съвет на църквите), след като всички православни църкви преди това бяха взели съборни решения за прекратяване на участието си в ССЦ.
Православната църква обосновава доста точно и ясно защо е против икуменизма. Има материали по този въпрос, при желание могат да се намерят и да се прочетат, но тази тема тук не е за това.
Икуменизмът е една от много съществените разлики между двете църкви. Има още много, например ще спомена само тайнствата, за да се види, че разликите наистина съществуват и те съвсем не са за пренебрегване, като се смята.

Не, не съм икуменист и изобщо не съм вярваща, камо ли християнка. Да не говорим, че изобщо не съм засягала този въпрос никъде. Под идеология имам предвид не идеология като комунизъм, а основата на вярата. Това на което се опира тя. И ще го напиша пак:
вяра в Христос като божи син и единствен спасител, Бог като троица, непорочно зачатие на Божият син, единсвтеният мотив на добрите дела на християнина е рая или Царството Божие, очакване, че Исус ще слезне на земята и ще съди всички според дела и вяра, ако не вярваш в Исус, колкото и да си добър Божието Царство няма да видиш, Библията е единственият верен източник за вярата и всичко написано за Бог трябва да се съобрази с нея. За това съм писала, нищо за икуменизъм не съм споменавала. Ако казваш, че едното управлява масите с идеология (католицизма), пък другото (православието) не, ок. Аз не съм спорила по този въпрос изобщо.

Цитат
Аз лично нЕАм нерви да обяснявам повече.

Ами там е работата, че изхаби само нерви, пък нищо не обясни. Каза само, че ако покажа на един католически богослов горе-написаното нямало да се съгласи с мен изобщо.

# 320
  • MI

Ами там е работата, че изхаби само нерви, пък нищо не обясни. Каза само, че ако покажа на един католически богослов горе-написаното нямало да се съгласи с мен изобщо.

Ето например където обясняват защо сме и еретици освен схизматизи. Нямам време да го превеждам очевидно. Малко е дълго. Ако искаш и други има.

http://www.ilgiudiziocattolico.com/1/88/le-differenze-fra-la-chi … se-ortodosse.html

Сега доволна ли си?

# 321
  • Sofia
Приключвам темата.

Общи условия

Активация на акаунт