Наистина ли папата е измил и целунал краката на 11 бежанци?

• 23 013
  • 321
  •   1
Отговори
# 270
Факта,че уж покрай религията,папата го играе и политкоректно на мен ми е достатъчно показателен.Жеста на смирение=съгласие с всичко случващо се.

Ритуалът не изразявал жест на смирение. От линка на нова по-горе:

Цитат
Намерението му било да подобри начина за изпълнение на ритуала, „така че той да изразява значението на жеста, установен от Исус на Тайната вечеря, неговата саможертва `до смърт`за спасението на света, безграничната му любов
[/i]

# 271
И аз се канех да питам Диана на каква база твърди, че измиването на краката представлява мини-кръщение, защото освен в нейните постове, другаде не съм срещала подобно твърдение. Може ли някакъв достоверен източник?

Последна редакция: чт, 31 мар 2016, 01:34 от Вещица в чужбина

# 272
  • MI
Хора, стига с този ритуал. Има си официална позиция по въпроса - символ на саможертвата за спасението на всички хора е, както и на смирение да приеме този избор. Някога, преди много време (преди схизмата) е имало свещеници, които са приемали че има връзка с кръщенето. Официално е забранен този "култ" от един от важните светци в католическата църква. И линк ви постнах, на италиански е, но има преводач за който не се доверява на преразказа ми.  ooooh!

# 273
  • Ямбол
Е, остави ги да се мислят за по-католици от папата....

# 274
nelig, спокойно, бе жена  Laughing.

Няма как да има забрана на ритуала и той да се провежда. Както и да е, линка ти за мен не е източник на информация. Уики за католици не е достоверен източник.

За тайнствата (както всъщност се наричат правилно ритуалите, а не култове) си има канони. Тези канони се познават обичайно от ревностните в религията. Не познавам католицизма в детайли, останах с впечатление, че Диана го познава. И ще ми е интересно да ги знам. За обща култура, не на база на уики данни.

# 275
Нелиг, не мога да разбера поста ти. Кое е забранено - измиването или свързването на измиването с кръщението? В "смирение да приеме този избор" - кой е изборът и кой го приема? Бъди малко по-ясна, защото, доколкото те чета, мненията ни може да имат общи точки, но дори за човек на твоето мнение, който не е навътре в материята (аз), не е ясно какво искаш да кажеш.

Последна редакция: чт, 31 мар 2016, 13:04 от Вещица в чужбина

# 276
  • MI
nelig, спокойно, бе жена  Laughing.

Скрит текст:
Няма как да има забрана на ритуала и той да се провежда. Както и да е, линка ти за мен не е източник на информация. Уики за католици не е достоверен източник.

За тайнствата (както всъщност се наричат правилно ритуалите, а не култове) си има канони. Тези канони се познават обичайно от ревностните в религията. Не познавам католицизма в детайли, останах с впечатление, че Диана го познава. И ще ми е интересно да ги знам. За обща култура, не на база на уики данни.

Уф, нервна съм нещо днес  bouquet Потърсих малко преди да ви постна уики за католици, така че съм сигурна. Да не говорим колко е логично всъщност.

Култ не значи ритуал, наричат го така именно защото е вярване, което не съответства на официално приетото.

Вещица, отъждествяването му с кръщене. Извинявай, че бях толкова кратка, просто писах между другото и не се замислих дали се разбира.

# 277

Аз искам само да вметна, че такъв акт не е типичен за католически християни и точно обратното – много по-близък и понятен е (или би трябвало да бъде?) за православните.

Много е типичен даже за католиците.
Чек, по-нататък, в следващото изречение от моя непълен цитат, който даваш, правя уточнението, че говоря за "юродството", а не конкретно за измиването и целуването на краката от Папата.
Юродството си е типично за източното православие и няма аналог в западното християнство. Там тази форма на аскеза е непозната, но има все пак 3 изолирани случая, сходни с тези на юродивите от православната църква – св. Улфий, св. Йоан Колумбини и св. Йоан Божи.
И въпреки че в православното християнство са известни поименно няколко десетки юродиви заради Христа, канонизирани от Църквата, то все пак си остава изключение, а не правило.
Иначе актът на Папата действително се доближава до действията и на юродивите, каквито ги познаваме в православния свят.
В крайна сметка моята мисъл беше, че запознатите с юродството от православието или тези, които поне са чували за него, няма да се учудят на такова действие и ще го разберат.

# 278
Писано е защо ...Диана доста добре се аргументира ...няма да повтаряме като папагали едно и също.
Мдаммм, много добре за който не се е интересувал никога. Виж в линка който сложих дали е точно така. Просто като не е твоята религия е нормално да не знаеш много неща. А и ако търсиш инфо на български е още по-нормално. Всъщност и на английски малко по-трудно ще намериш подробностите. Мисля че е очевидно защо.
Нелиг, за сетен път ще те помоля да не ми даваш лични оценки на това, което знам, разбирам, интересувам се и съм, защото си решила, че ме познаваш по-добре от мен самата. Колко съм се интересувала - звършила  съм  и теология - явно това е признак на незаинтересованост по субекта.
Обясних това, което знам за значението на ритуала - извежда се от евангелието. Специално сравнението на измиването на краката с мини-кръщение се извежда от Йоан 13:10 "Но който се е окъпал, няма нужда да измие друго ,освен нозете си" -като тук се визира очистването от греха при кръщението с цялостно потапяне и последващи "очиствания" с измиване само на краката. Имало е спор, относно многократните кръщенета, използвани за очистване и те са неканонични според католици и православни също. Но ритуалните измивания не са отхвърлени.
Когато говоря за ритуала имам предвид ,че той е двустранно сакрален- и за измиващия, който се смирява и за измивания, който получава очистване и благословия. Ритуала не е само за смирението на измиващия - в този случай би бил доста обиден и не точно християнски. Пример: Аз искам да се смиря и трябва да избера най-низвергнатия индивид и да му умия краката, за да покажа своето извънмерно смирение. Този индивид получава, освен измиването на краката и публичността на знанието, че е толкова по-долен от мен, че го ползвам като показно колко ниско мога да падна. Ритуалът има значение за двете страни - смирение за единия и смирение и очистване за другия. Християнската религиозна символика не позволява ритуалът да се прилага върху друговерци, доколкото трябва да има "общение в Христа" при извършването му. Трудна задача при не-християните
Истината в случая е, че папата е нарушил ритуала, доколкото промяната в него е от "избрани мъже от Божия народ" към " верни от Божия народ"

# 279
  • MI
Диана, чети с разбиране и спри да си толкова самомнителна  Stop Друго имах предвид, ама ти едно си знаеш всеки път, твоята особа целенасочено съм опитала да засегна.  ooooh!

Казах само, че не е вярно (да кажем не е актуално) това за кръщенето. За останалата част нещо да съм казала че цяла дискусия стана? А папата не е нарушил, а изменил ритуала. Което е доста различно. Има право да го прави и ти, аз или който и да е от бг-мама сме последните, които да му кажем така ли трябва или не.

Май е време да спра известията на тази тема.  Laughing

# 280
Диана, чети с разбиране и спри да си толкова самомнителна  Stop Друго имах предвид, ама ти едно си знаеш всеки път, твоята особа целенасочено съм опитала да засегна.  ooooh!

Казах само, че не е вярно (да кажем не е актуално) това за кръщенето. За останалата част нещо да съм казала че цяла дискусия стана? А папата не е нарушил, а изменил ритуала. Което е доста различно. Има право да го прави и ти, аз или който и да е от бг-мама сме последните, които да му кажем така ли трябва или не.

Май е време да спра известията на тази тема.  Laughing
пак ли не си коментирала мен лично? "Мдаммм, много добре за който не се е интересувал никога" - за моите аргументи Ти може и много да се интересуваш от вярата си,но си абсолютно невежа  почти във всичко. Все пак се произнасяш като най-многознаеща. и така "Сляп слепеца води". Айде не ми се разправя с нарциси - кауза пердута е.

# 281
  • MI
Четенето с разбиране не ти е сила  Laughing Имах предвид че звучи много добре на хората, които не са се интересували никога, не че ти не си. И обосновах къде е грешката. Ама ти си скачаш веднага, по навик.  Laughing и спокойно, интересите ми са много по—широки. Очевидно е кой е нарциса и не може елементарна грешка да си признае. Разликата е, че аз знам колко много не знам и къде да търся надеждна информация. Ти явно считаш че не ти е нужно. Хайде със здраве.

# 282
Забелязвам, че много хора, които са вярващи или изучаващи религия (някои сравнително отскоро, други отдавна), които не са наясно с много от основните принципи на религията, с историята и разновидности те ѝ, а вече се опитват да обясняват на другите с убедеността на "пастири", и дори да проповядват. Има и други, които обявяват някого/нещо за свой враг (в случая религия), но в същото време не знаят почти нищо за него - тоест не са съвсем наясно защо този някой/това нещо им е враг. И още по-лошото е, че същите тези хора не искат и да чуят, когато им се обяснява от наистина знаещи кое защо се случва и на какви принципи. Не визирам конкретно никого от темата, но казвам всичко това, защото няма нищо полезно в това една материя да не ни е ясна, а да тръгваме да учим другите. Аз също не съм най-големият специалист, затова говоря за неща, които знам със сигурност, а не за такива, които само предполагам - за да не заблуждавам другите и за да оставя по-разбиращите от мен да обяснят. Мисля, че е хубаво също и да "слушаме", когато ни се обяснява добронамерено, защото е много важно да сме информирани относно принципите и процесите, свързани с обектите на дискусията, независимо дали ги харесваме и смятаме за близки нам или ги отхвърляме.
Ще съм благодарна да видя мненията и на тези, които имат сигурна информация (и не само техните разбира се), защото това ще обогати и нашите знания. И да не бързаме да навлизаме в конфликти поради незнание.

# 283
Все пак има разлика между завършил Теология и човек с широка обща култура /по негова преценка/. Не, че тук няма разбиращи от медицина повече и от лекарите, та какво остава за други специалности. Та няма нужда от иронизиране на опонента, то си личи кой колко знае и как се аргументира.

# 284
Все пак има разлика между завършил Теология и човек с широка обща култура /по негова преценка/.

Вероятно също има известна разлика между завършил теология и Римски папа. Най-сигурният източник за начина, по който папата разбира ритуала, мисля, че може да се намери в обръщението му към бежанците.

Общи условия

Активация на акаунт