Прехвърляне на имот

• 9 054
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
Не искам да го продавам ,искам да остана да живея в него докато съм жива и се надявам че детето ми няма да ме изгони след години и детето също да е собственик и никой от другата страна за в бъдеще да няма право по закон - претенции за жилището ,който и да е

# 16
Това, че детето е под 18, не пречи да е собственик на имот.
Разбира се, че може дете. Друго имах предвид.
Да се консултира с адвокат дали може да се прехвърли собствеността на детето,
когато се споразумяват (споразумение  по чл. 51 от СК).
Апартамента е СИО.

# 17
  • София
Здравейте! Имам едно питане и дано можете да ми помогнете.
Майка ми иска да ми прехвърли апартамента чрез дарение(нали е най-евтино). Обаче цялата тази работа е съпроводена с такси и документи, а аз не съм на ясно грам.
 Някой може ли да ми каже какви документи са необходими за изповядването на сделката и с какви такси е свързана цялата тая работа. Знам, че май ще искат данъчна оценка от общината, скица от кадастъра и силно ме притеснява АВ, защото май и там има такси, които са високи!
Ще съм благодарна за съдействие!

# 18
  • София
Дарение може да бъде оспорено. Особено ако имате брат или сестра - вкарвате си автогол. Най-чисто е с продажба, банков превод на парите.
Да кажем ако апартамента струва 50 000 евро, общо таксите за покупко-продажба ще са около 4 000. Но после никой не може да ви пипне

# 19
какви документи са необходими за изповядването на сделката и с какви такси е свързана цялата тая работа.
1. Издаване на скица на недвижим имот - 30лв

Скрит текст:
Необходими документи за извършване на услугата:

Заявление по образец,
Копие от документ за собственост (нот. акт, договор, удостoверение за наследници)
Срокове за изпълнение и цена на услугата:
14 дни - 30 лв.
2. Данъчна оценка - 17 лв (14дни)
3. Нотариални такси (калкулатор):
http://kaloianova.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0 … 0%BA%D1%81%D0%B8/
При данъчна оценка (100 000 лв), при дарение(дете)  е  982.60лв, при продажба е 3507.60лв

# 20
Здравейте ,а какви са таксите, ако единия родител прехвърли своята част/дял/ от имота на детето си /то е едно/,за да не е чрездарение ,че се развалят,и примерно при 50000 евро както е писано и такси пак примерно 4000лв при тази покупко -продажба ,парите който трябва да се платят  за имота от единия на другия как се определят или това е договорка между хората

# 21
,найстина ли може той да прехвърли дела си на детето и никой в бъдеще да няма претенции
Предполагам, че разводът е по взаимно съгласие.
ето:
http://www.law-firm-bg.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/ … 0%B0%D1%81%D0%B8/
В споразумението  по чл. 51 от СК,
в частта :
"....Придобитите от нас по време на брака недвижими имоти поделяме както следва:
- В дял и изключителна собственост на ......детето..?... с ЕГН......................
, се поставя: АПАРТАМЕНТ
ИМОТ № ..............., находящ се в гр./с. ..................................................................., описан в Нотариален
акт № ........, том ......, рег. ........., н.д. № ............... от ......... г."
Консултирай се с адвокат за детето!
Как да разбирам това-Изключителна собственост на детето-че жилището след развода става само негово/на детето/ и то в бъдеще ще се разпорежда с него както сметне,а някъде посочва ли се ,че аз по съгласие на двама ни ще ползвам жилището до живот

# 22
  • София
Остава собственост на детето и то ще може да се разпорежда с него, както намери за добре. Имате възможност да учредите вещно право на ползване доживот, за да се предпазите от момента в който детето може да му хрумне да го продаде и да останете на улицата.
По другия ви въпрос след развод, единия родител притежава 1/2 идеални части от жилището (ако не е постигнато друго споразумение при развода) и впоследствие може да ги прехвърли тях на детето - може и чрез дарение или продажба. Данъци се дължат само върху сумата на интереса - т.е. ако продадете 1/2 - дължите данък само на тази 1/2.

# 23
Остава собственост на детето и то ще може да се разпорежда с него, както намери за добре. Имате възможност да учредите вещно право на ползване доживот, за да се предпазите от момента в който детето може да му хрумне да го продаде и да останете на улицата.
По другия ви въпрос след развод, единия родител притежава 1/2 идеални части от жилището (ако не е постигнато друго споразумение при развода) и впоследствие може да ги прехвърли тях на детето - може и чрез дарение или продажба. Данъци се дължат само върху сумата на интереса - т.е. ако продадете 1/2 - дължите данък само на тази 1/2.
Това вещо право на ползване до живот в документите по развода ли се вписва и в последствие ако  той си има семейство някой в бъдеще има ли право да търси нещо от жилището ,имам ли всъщност някаква собствиност и какво ми дава това вещо право -само да живея там,някакъв глас в разпореждането с жилището,съжалявам  за въпросите , но не съм на ясно ,объркана съм и притеснена много

Последна редакция: сб, 17 дек 2016, 19:39 от Meikana

# 24
  • София
Вещното право се учредява при нотариус и се вписва в Агенция по вписването и в общината. При сделката, което ще правите, независимо дарение или продажба, може да го впишете. Лицето, което има право на вещно ползване доживот на даден имот не може да бъде прекратено, освен с неговото лично съгласие. Детето ви пак може да продаде апартамента, но върху него вече има тежест - вие имате право да го ползвате доживот и никой не може да ви отнеме това право, освен ако не се откажете сам от него.
По другия въпрос - всичко придобито по време на брака е по равна собственост между съпрузите. Т.е ако вие продадете имота си на детето докато то има сключен граждански брак, то партньорът му ще ума 1/2 от собствеността, независимо дали е вписан в нотариалния акт. Това е при положение, че няма друго споразумение - да кажем предбрачен договор.

# 25
  • София
Това са суперсериозни въпроси, за да очакваш адекватен съвет във форум. Посъветвай се с адвокат, за да ти изпипа нещата.
Правото на ползване се записва в нотариалния акт. Двамата със съпруга ти дарявате имота на детето и записвате, че се запазва правото на ползване за теб. Дали ще е върху целия имот (което е в твой интерес), или върху половината (което може да хрумне на бъдещия ти бивш съпруг), зависи. Нещата са сложни, не се подвеждай по съвети и типови договори от сайтове.

# 26
  • София
Това са суперсериозни въпроси, за да очакваш адекватен съвет във форум. Посъветвай се с адвокат, за да ти изпипа нещата.
Правото на ползване се записва в нотариалния акт. Двамата със съпруга ти дарявате имота на детето и записвате, че се запазва правото на ползване за теб. Дали ще е върху целия имот (което е в твой интерес), или върху половината (което може да хрумне на бъдещия ти бивш съпруг), зависи. Нещата са сложни, не се подвеждай по съвети и типови договори от сайтове.
Това е най-адекватното нещо, което може да направите!
Също така бъдете директни и честни с адвоката, без да увъртате! КАзвате - Страхуваме се от еди какво си, че може да се случи, как да се защитим! Успех!

# 27
Благодаря за отговорите ,а към какъв адвокат да се насоча ,за адвокат по разводите ли казвате ,или за жилището ,прехвърлянето при нотариус преди развода ли се прави ,а по време на развода нали има точка че се оставя на детето и двамата сме съгласни ,но се страхувам за моето бъдеще,чесно обърках се,бракоразводните адвокати ще ме посъветват ли адекватно как да имам част от жилището за да не остана на улицата и кое след кое следва,след развода може мъжа ми да се изметне ,един господ знае какво му е в главата

# 28
Според мен преди развода трябва да си прехвърлите собствеността на детето, а ти да имаш право на ползване.

# 29
Дарение може да бъде оспорено. Особено ако имате брат или сестра - вкарвате си автогол. Най-чисто е с продажба, банков превод на парите.
Да кажем ако апартамента струва 50 000 евро, общо таксите за покупко-продажба ще са около 4 000. Но после никой не може да ви пипне
Бихте ли обяснили,ако имота е оценен на 50 000 евро ,половината е на съпруга ми ,при покупко -продажба дължа такси на държавата само за 25000 евро,а на него какви пари плащам по банков път ,каквито се договорим по между си или  половината тоест 25000 евро

Общи условия

Активация на акаунт