"Септември е още далече, а бебчо смело ни рита вече" - ТЕМА 5

• 70 952
  • 732
  •   1
Отговори
# 105
Доста рових и аз след като каза, че с минус са по-добри, но не намерих нищо за този z-score. Как го изчисляват и какво значи. Но пак се притесних...

# 106
Доста рових и аз след като каза, че с минус са по-добри, но не намерих нищо за този z-score. Как го изчисляват и какво значи. Но пак се притесних...

И аз порових, директорът на лабораторията казва следното: z-scores lower than 3 are typically seen in pregnancies without fetal trisomy 21. A z-score =3 means that the value measured for the sample exceeds the median absolute deviation (MAD) of the reference set by more than three standard deviations, meaning the chromosome under investigation is represented in statistically abnormal quantities — which typically indicates the presence of a trisomy. - See more at: http://www.selectscience.net/product-news/interview-with-dr-wera … ash.TCEIbI0d.dpuf

Тук има как го изчисляват (12-тото квадратче): http://docz.io/doc/1594992/prenatal-screening-using-circulating- … l-free-dna-in-mat...

# 107
Значи като ви чета, направо се радвам че направих амниоцентеза, ама тея стойности също са вероятност не е ли така? По-голяма ама все пак вероятност? Това сеща ли се някой да го обясни на жените преди да дадат минимум 1500 лв. за този тест?
И какво се случва ако човек излезе на граничните стойности недай си Боже, пак амниоцентеза, а като си спомня и дългото чакане на Тия... Абе недомислено нещо има тука ми се струва.

# 108
Значи като ви чета, направо се радвам че направих амниоцентеза, ама тея стойности също са вероятност не е ли така? По-голяма ама все пак вероятност? Това сеща ли се някой да го обясни на жените преди да дадат минимум 1500 лв. за този тест?
И какво се случва ако човек излезе на граничните стойности недай си Боже, пак амниоцентеза, а като си спомня и дългото чакане на Тия... Абе недомислено нещо има тука ми се струва.

Знаех, че е скрининг. Никой не ме е съветвал да правя теста, това беше мое решение, затова не знам дали някой би ми разяснил, че не е диагностичен. Риска ми от бхс не беше много висок и измерванията от феталната също бяха добри, затова реших да направя този тест вместо инвазивния.
Ако човек излезе на граничните стойности или има положителен резултат от пренатеста се препоръчва амниоцентеза за 100% потвърждение на резултата.
Въпреки, че е скрининг, а не диагностичен, все пак над 99% точност на мен ми звучи добре.
Не бих съветвала никой какво да избере, просто за себе си реших да направя това за да избегна риска и стреса от амниоцентезата, но най-вече за да науча резултата по-рано. При мен се препоръчваше втора фетална и втори бхс и чак тогава при висок риск амниоцентеза или пренатест. Не исках да го мисля толкова дълго време.

# 109
Да Тия в твоя случай пренатеста е добро решение, за мен не беше заради някои гранични стойности и в измерванията. Аз също мислех за пренатест. Всичко е индивидуално, просто си представях резултатите по друг начин че се дават.
Но твоите са си ок, така че спирай да се тревожиш, че иначе смисъла от теста се губи Simple Smile

# 110
Да Тия в твоя случай пренатеста е добро решение, за мен не беше заради някои гранични стойности и в измерванията. Аз също мислех за пренатест. Всичко е индивидуално, просто си представях резултатите по друг начин че се дават.
Но твоите са си ок, така че спирай да се тревожиш, че иначе смисъла от теста се губи Simple Smile

О да, трябва да спра наистина. Хващам се как по инерция ровя и чета стари теми в бгмамата и то с часове по силата на навика от последните седмици. Но вече си налагам да спирам и да мисля други работи.
Ще стискаме палци за теб сега, ти кога чакаш резултатите

# 111
TiqHug. Недей да четеш и да се ровиш повече, защото както сама вече си установила, това не помага, а засилва още повече тревогите!
Довери се на специалистите, вярвай в положителния развой на нещата и започни да се наслаждаваш на  baby_neutral и  preggo! ( Знам, че не е лесно, но иначе психически тотално ще се изтощиш, а бебчо усеща всичко.)

# 112
Момичета Извинете ме , но всъщност защо се ходи на тези тестове? Ако бхс не е наред ли? Или?

# 113

Ами според мен е и така, и не е. Амниоцентезата е диагностичен метод, несъмнено, но все пак крие риск в две посоки. Ето какво казва Кременски:

1) - Защо генетичните заболявания не се „хващат” с този скрининг? (става въпрос за бхс)
- Защото той не изследва има ли болест или не, а има ли риск от болест и колко е голям той. Единствено изследването на проба от плацентата или амниотичната течност може да ни покаже с точност 99% наличието на генетични нарушения. Това изследване обаче – хорионбиопсия или амниоцентеза – е рисково – 1 на 150-200 предизвиква аборт. Затова го препоръчваме само на тези жени, при които сме установили висок риск.

http://www.blitz.bg/article/30632

2) Нашата мисия е да засилим сред обществото знанията за пренаталната диагностика и възможностите за последващи действия. В СБАЛАГ „Майчин дом” са извършени над 6000 амниоцентези за по-малко от 10 години, а в цялата страна са общо под 600.

http://health.bg/14901/amniocentezata-otkriva-nad-130-bolesti

На фона на София, в цялата останала България се правят сравнително малко амниоцентези, което предполага и по-малко опит с това изследване.

Отделно по думите на Кременски дори амниото не дава 100 процентова гаранция, а 99 процента. От друга страна дава информация за много повече генетични аномалии от скрининговите методи.

Пренатестът и подобните са нова генерация тестове, които сравняват събирателен модел (ДНК на плод с генетична аномалия) с ДНК на плода, извлечена от кръвта на майката. Да, оценка на риск е, но на различно ниво.  

Последна редакция: ср, 06 апр 2016, 22:33 от Lyn

# 114
Тия, стига се панира! От няколко места са ти казали, че всичко е наред, потвърждават го и всичките тестове, дето си ги прави, успокой се и дишай спокойно Simple Smile))
Аз напълно те разбирам и да, това е по принцип реда - ако имаш съмнения заради проблемни резултати от БХС те карат да избираш - или неинвазивен тест или направо амниоцентеза. Заради рисковете от амниото, ти си предпочела неинвазивен, като обаче ако беше с гранични или притеснителни резултати, пак щяха да те насочат към амнио и пак беше възможно абсолютно всичко да е наред. Ти си го мислила толкова време, че сега не можеш да му се зарадваш! Simple Smile

# 115
Аз чакам тия дни резултат и междувременно гледам да не се пощурявам от притеснение - омммм  Mr. Green
Доколкото знам Кременски съветва да се сравнява риска от БХС с риска при амниото и в зависимост кое е по-голямо, да се вземе решение.
В случая на Тия наистина пренатеста е по-логичното решение, в моя случай обаче имаше е малко по-голяма транслуценция, което прави доста безотговорно от моя страна да разчитам на вероятности, така чеее амниото ми беше сигурно.
Вече почвам да си мисля че съм някакво дебелокожо същество- не го усещам тва бебе да му се не види- шкембе има, пред мен ходи, вече съм 17+4 а освен отделни пробождания засега не усещам друго май, да ги пиша ли в графа "болезнени ритници" според вас  Wink

# 116
Здравейте!Да Ви се похваля -най-прекрасния подарък за рожденият ми ден вчера беше ,че усетих рано сутринта едно мравучкане,а днес няколко пъти Grinning

# 117
Люба, ЧРД на патеричка, да си много здрава и обичана, и да гушнеш септември, едно сладко пухкаво същество  Hug
Прекрасен подарък си получила от бебка  Heart Eyes
Rumbasina, благодаря  bouquet

# 118
tiqlozanova - стига си се притеснявала вече и се зарадвай на  preggo Резултатите ти са прекрасни, браво. И честити сини гащи  bouquet
Аз днес най-накрая бях на преглед и доки потвърди пола (на ФМ ми казаха момиче) - МОМИЧЕНЦЕ  newsm44 Всички около нас с ММ предпочитаха момиче.
Честито и на всички, които знаят пола вече. Много е яко  newsm51
15+2 съм и не съм усетила бебка още. Май и аз съм от дебелокожите Simple Smile
Втория БХС се прави, ако първия не е ОК, иначе няма смисъл. Нали правилно съм разбрала? Защото сега ме викат 19-20 седмица само на ФМ.

# 119
Рут, честита мадама  Hug
Да, втория БХС се пуска ако първия не е добър. Peace

Общи условия

Активация на акаунт