Майчинството счетоводно-69

• 55 912
  • 754
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте зада взимам майчинство на една и съща длъжност  и на едно и също място ли трябва да имам стаж ? Може ли на едно място с две длъжности да са работени

# 241
За да взимаш майчинство, няма значение колко длъжности си сменила. Важно е да имаш 12 месеца осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство и към момента на издаване на 45-дневен болничен преди термин да си на трудов договор.

# 242
За да взимаш майчинство, няма значение колко длъжности си сменила. Важно е да имаш 12 месеца осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство и към момента на издаване на 45-дневен болничен преди термин да си на трудов договор.
благодаря Аз на 3 август правя 12 месеца стаж термина ми е 5 октомври значи на 22 август трябва да изляза 45 майчинство ?

# 243
Аз го изчислявам на 21 август. Дататана термин не влиза в тези 45-дни,но така или иначе няма да имаш проблем.

# 244
  • София-Младост
Lady Brinne, благодаря за бързия отговор.
Обаче пак ми възникна питанка Simple Smile за приложение 8 този път. Там също има да се декларират промени в обстоятелствата, а никое от изброените не е свързано с ползването на отпуск за бременност и раждане на второ дете. Там какво се отбелязва в случая?

Декларирам следните обстоятелства:
10.   Не ползвам отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 КТ.

# 245
Здравейте, при издаване на болничен при бременност каква част се изплаща от НОИ и каква от работодателя? И самото издаване на болничен заплаща ли се? В 5 месец съм.

Мисълта ми е таква, че се водя фиктивно на табота в една фирма и искам да знам, колко пари ще получавам от НОИ и колко трябва да плаща работодателя (в случая аз)?

# 246
  • София-Младост
Здравейте, при издаване на болничен при бременност каква част се изплаща от НОИ и каква от работодателя? И самото издаване на болничен заплаща ли се? В 5 месец съм.

Мисълта ми е таква, че се водя фиктивно на табота в една фирма и искам да знам, колко пари ще получавам от НОИ и колко трябва да плаща работодателя (в случая аз)?
Има болничен за временна неработоспособност, първите 3 работни дни се заплащат от работодателя 70%, останалите от НОИ.
Има болничен за бременост и раждане, 45 дни преди термин, заплаща се изчяло от НОИ
Самото издаване на б.лист би трябвало да е безплатно, но при посещения на лекар извън НЗОК, възможно е и да има такса.

# 247
Аз го изчислявам на 21 август. Дататана термин не влиза в тези 45-дни,но така или иначе няма да имаш проблем.
благодаря много

# 248
Здравейте,
нормално ли е да ми забавят болничните (45 дневния за раждане на дете), досега всичко стриктно ми е било изплащано в срок. Притеснявам се да няма проблем, въпреки, че нищо такова не е отбелязано в системата на НОИ. От 3 седмици болничния ми е в статус "обработва се". Звънях по телефона, писах мейли - никой не отговаря.  #Cussing out Болничния ми изтече на 21.04. и според това, което четох би трябвало отдавна да са ми изплатили поне месец март.  Sad

# 249
Лейди, скоро ходих при тях, заради сходен проблем. Оказа се, че има грешка в БЛ.
Предупредиха ме в бъдеше, ако има някакво забавяне да ходя на място, защото не успяват да обработят навреме нито обажданията, нито имейлите.
Последно съм им писала(за трети път този месец) на 18.04. и едва днес получих обаждане с отговор и ако съм искала писмен такъв, съм щяла да го получа след една седмица.
Моят съвет е да отидеш на място, за да си задвижиш нещата по-бързо.
През последната седмица получих три превода от тях, единият дори е за БЛ, който не е изтекъл.

# 250
Обаче пак ми възникна питанка Simple Smile за приложение 8 този път. Там също има да се декларират промени в обстоятелствата, а никое от изброените не е свързано с ползването на отпуск за бременност и раждане на второ дете. Там какво се отбелязва в случая?

Добре де, ами после на ІІ. Декларирам следните промени в обстоятелствата: 10. Ползвам отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 КТ. - това ли се отбелязва? Или за промяна нищо не се пише?
А и защо в началото да отбелязвам, че не ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 години, след като аз реално ползвам такъв и ще го спирам този отпуск, за да мога да изляза във второто майчинство? Оф, много забатачено май стана, дано ме разберете какво имам в предвид

# 251
Лейди, скоро ходих при тях, заради сходен проблем. Оказа се, че има грешка в БЛ.
Предупредиха ме в бъдеше, ако има някакво забавяне да ходя на място, защото не успяват да обработят навреме нито обажданията, нито имейлите.
Последно съм им писала(за трети път този месец) на 18.04. и едва днес получих обаждане с отговор и ако съм искала писмен такъв, съм щяла да го получа след една седмица.
Моят съвет е да отидеш на място, за да си задвижиш нещата по-бързо.
През последната седмица получих три превода от тях, единият дори е за БЛ, който не е изтекъл.
Благодаря, Мохини. Явно ще се ходи до НОИ след празниците  #Cussing out !

# 252
  • София-Младост

Добре де, ами после на ІІ. Декларирам следните промени в обстоятелствата: 10. Ползвам отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 КТ. - това ли се отбелязва? Или за промяна нищо не се пише?
А и защо в началото да отбелязвам, че не ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 години, след като аз реално ползвам такъв и ще го спирам този отпуск, за да мога да изляза във второто майчинство? Оф, много забатачено май стана, дано ме разберете какво имам в предвид

С това приложение ти искаш да ти изплащат 1/2 обезщетение, защото от.... дата ти не ползваш отпуска за отглеждане на малко дете. Т.е. ти декларираш, че не ползваш, защото се прекъсва (това ще го разберат от другият 45 дневен болничен) и имаш право на 50% обезщетение.
Така смятам аз.

# 253
Здравейте! Искам да попитам отново нещо. Остават ми 5 месеца до свършване на майчинството, когато детето ще стане на две. Искам да попитам ако сега реша да го прекъсна, прехвърля го на бабата, тя ще го получава в пълен размер, нали - иначе казано 340 лева. Също и ако сега се върна на работа, имам ли право да ползвам 40 дена платен отпуск за двете години? Това ми е важно или иначе казано да не почна работа примерно началото на май, а края на юни, когато ще ми свършат 40-те дена отпуск?

# 254
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Искам да попитам отново нещо. Остават ми 5 месеца до свършване на майчинството, когато детето ще стане на две. Искам да попитам ако сега реша да го прекъсна, прехвърля го на бабата, тя ще го получава в пълен размер, нали - иначе казано 340 лева. Да Също и ако сега се върна на работа, имам ли право да ползвам 40 дена платен отпуск за двете години? Да, но все пак може да ти дадат отпуска за 1,5г, все пак не са изтекли 2-те.Зависи дали нямаш останал отпуск отпреди майчинството.Това ми е важно или иначе казано да не почна работа примерно началото на май, а края на юни, когато ще ми свършат 40-те дена отпуск?

Общи условия

Активация на акаунт