Майчинството счетоводно-69

• 55 748
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
Дами,
здравейте Simple Smile))
Исками се скоро време да поработя за бебче, та въпроса ми е : Как да взимам повече майчински ? Мога ли да си работя на трудов и да се самоосигурявам едновременно ? И приблизително на каква сума е добре да се самоосигурявам ,за да се взима повече майчински ?

# 496
Girl_on_fire може да се самоосигуряваш като регистрираш свободна професия, като съдружник в ТД, като земеделски производител, ЕТ и прочее. Оптимално е да го правиш 2 години преди да излезеш в отпуск за бременност и раждане, върху остатъка до максималния осигурителен доход, който е 2600 лв. в момента  Wink

# 497
Girl_on_fire може да се самоосигуряваш като регистрираш свободна професия, като съдружник в ТД, като земеделски производител, ЕТ и прочее. Оптимално е да го правиш 2 години преди да излезеш в отпуск за бременност и раждане, върху остатъка до максималния осигурителен доход, който е 2600 лв. в момента  Wink
Благодаря, мога ли да Ви  питам нещо на лично съобщение ?

# 498
Има развитие по въпроса. ЧР се свързва с НОИ и те казват, че не са разбрали защо тя е подала декларацията помислили друго и в крайна сметка ЧР ще я изтрие от системата и няма какво да "бори" другата декларация. От НОИ да казали, че работодателят на бабата трябва да иска отмяна на отказа - вярно ли е това, този отказ бабата го е получила, може би и работодателя.
Здравейте! Прехвърлихме втората година майчинство на бабата, но днес тя получи отказ от НОИ, защото от моята месторабота са подали декларация по чл.54 за получаване на 50% до края на първата година (започнах работа преди да е изтекла). Обаче е входирана в НОИ като чл.53 и 54, отказът на бабата е по член 53, защото за същото дете вече има декларация. Преполагам всичко е поправимо, нашата ЧР обеща да се обади в НОИ и да й кажат какво да направи, но бабата е притеснена. Предполагам трябва да внесе молба за преразглеждане на случая след като нашата ЧР се разбере с НОИ? Имали ли сте подобен казус, трябва ли нешо друго да се направи? Благодаря ви!

Понеже не разбрах.Изтекоха ли Ви 410-те дни, че да прехвърляте на бабата майчинството?
Да, преди един месец изтекоха.
Трябвало е в 3 дневен срок да декларирате промяна в обстоятелствата. Подайте сега, за да ви спрат на вас 50% обезщетение, а бабата да получава пълния размер.

# 499
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да не забравя, че после трябва да има и доход от дейността, който да докаже това самоосигуряване.

# 500
  • Sofia
Здравейте, бих искала да попитам при прекъсване на майчинството преди да изтече първата година от кога започвам да получавам 50% от минималното: от датата в която изтича годината или от момента на прекъсване? Благодаря предварително?

# 501
Да не забравя, че после трябва да има и доход от дейността, който да докаже това самоосигуряване.
Благодаря ! А какъв процент се смята от осиг. на трудов договор и какъв от самоосигур. ?
Примерно как мога да взема майчински около 800-1000лв ?

# 502
 Kisses{P}, много ти благодаря  bouquet не знаех за тази услуга, иначе имам ПИК. Наистина си отговорих на почти всички въпроси.

# 503
Здравейте,момичета!
Имам малко сложен поне за мен въпрос и се надявам някой компетентен да ми отговори. В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до юли.Бременна съм и искам след това да използвам болничният от 180 дни до термина. Казаха ми че имам право след неплатения да си пусна платения отпуск до момента за тази година. Имам ли право да си пусна този болничен от 180 дни? Кога според вас е най-удачно-след неплатения или първо да си пусна платения отпуск и след това.Имам още едно детенце, което не е на градина и ми се иска да не се връщам на работа, за да мога да си го гледам....И още един въпрос не маловажен. На база на какво ще ми се изчисли болничния- на заплатата,която съм вземала, на база на майчинството..или...Моля посъветвайте ме как да постъпя  Wink newsm78

# 504
Здравейте,момичета!
Имам малко сложен поне за мен въпрос и се надявам някой компетентен да ми отговори. В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до юли.Бременна съм и искам след това да използвам болничният от 180 дни до термина. Казаха ми че имам право след неплатения да си пусна платения отпуск до момента за тази година. Имам ли право да си пусна този болничен от 180 дни? Кога според вас е най-удачно-след неплатения или първо да си пусна платения отпуск и след това.Имам още едно детенце, което не е на градина и ми се иска да не се връщам на работа, за да мога да си го гледам....И още един въпрос не маловажен. На база на какво ще ми се изчисли болничния- на заплатата,която съм вземала, на база на майчинството..или...Моля посъветвайте ме как да постъпя  Wink newsm78

Зависи от лекарят следящ бременността дали ще ти даде 180-то дни болничен.АКо не ти стигат до 45-дневния, по-добре си пусни платения отпуск.Ако ти стигат, си го пази.Като цяло  неплатения не ти е изгоден за болничните/майчинството, защото в изчислението се взема на база МРЗ.Болничният се изчислява на база предхосните 18 месеца без значение дали си била в майичнство/отпуск/безработна.Втората година от майчинството и неплатения отпуск ти влизат в изчислениято на база МРЗ.

# 505
Ох....аз пак се включвам с питане, но да обясня първо. ММ щеше да ме назначи на постоянен ТД към неговата фирма и 3-4 месеца ми внася осигуровките докато изляза в болничен...първоначално счетоводителката му каза, че не е проблем обаче днес казала че било много сложно, че имало комисии за този болничен, че идвали проверяващи дали наистина работя....фирмата е сравнително нова(няма 1 година) и си работи само той(компютърен сервиз е) та дали наистина е така или това са глупости някакви...? newsm78

# 506
Здравейте,отново съм аз!При проверката в сайта на НОИ, дата на ведом.за изплащане на болничния от 06.04 пише 17.05 но и днес няма внесени пари в сметката.Нормално ли е при положение,че пише че са изплатени вчера или още да почакам?И още нещо да попитам,нормален превод,банков ли означава? newsm78

# 507
Ако сметката ти не е в СИБАНК парите могат да постъпят и утре. За три работни дни се осъществяват преводите.

# 508
Отново ,много благодаря! smile3525

# 509
Ох....аз пак се включвам с питане, но да обясня първо. ММ щеше да ме назначи на постоянен ТД към неговата фирма и 3-4 месеца ми внася осигуровките докато изляза в болничен...първоначално счетоводителката му каза, че не е проблем обаче днес казала че било много сложно, че имало комисии за този болничен, че идвали проверяващи дали наистина работя....фирмата е сравнително нова(няма 1 година) и си работи само той(компютърен сервиз е) та дали наистина е така или това са глупости някакви...? newsm78

Да, глупости са.Явно не ѝ се занимава с документите и подаването, макар че поне вече е по ел. път и няма да се реди на опашки в НОИ, както преди.
Да, болничните ги издава ЛКК, но това счетоводителката изобщо не я бърка.Теб те засяга и зависи от твоя АГ.
Никой няма да дойде на проверка, още повече щом ще "работиш" няколко месеца преди болничния.

Общи условия

Активация на акаунт