Майчинството счетоводно-69

• 55 739
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
Ох....аз пак се включвам с питане, но да обясня първо. ММ щеше да ме назначи на постоянен ТД към неговата фирма и 3-4 месеца ми внася осигуровките докато изляза в болничен...първоначално счетоводителката му каза, че не е проблем обаче днес казала че било много сложно, че имало комисии за този болничен, че идвали проверяващи дали наистина работя....фирмата е сравнително нова(няма 1 година) и си работи само той(компютърен сервиз е) та дали наистина е така или това са глупости някакви...? newsm78

Да, глупости са.Явно не ѝ се занимава с документите и подаването, макар че поне вече е по ел. път и няма да се реди на опашки в НОИ, както преди.
Да, болничните ги издава ЛКК, но това счетоводителката изобщо не я бърка.Теб те засяга и зависи от твоя АГ.
Никой няма да дойде на проверка, още повече щом ще "работиш" няколко месеца преди болничния.

Благодаря много  bouquet

# 511
Здравейте. Днес получих първия превод на пари за 45дневния болничен преди раждането. С ПИК кода си видях, че са ми определили нов "Дневен размер на обезщетението". (защото преди това бях в болничен)
 Чудех се, това ли е крайната сума на ден, която ще получавам през първата година?  newsm78

Последна редакция: чт, 19 май 2016, 02:30 от anelia_888

# 512
  • Варна
Да. Определили са ти сумата за 410те дни, щом превода е вече за тях.
Ако можеш си я сметни правилна ли е, ако те съмнява, че е такава, че на мен така два пъти ми додаваха пари като не са гледали и смятали когато трябва...

# 513
Здравейте.  Аз чакам втората си рожба през юни. Голямата ми дъщеря е на 1г.6м. и не съм се връщала на работата. Какви документи трябва да подготви работодателя ми заедно с болничния защото и те незнаят какво да да правят?
Дъщеря ми е приета в ясла и ще тръгне септември но трябва да я запишем сега. Кога трябва да уведомя в НОИ и по какъв начин се уведомява и след като тръгне ще спрът ли майчинство то за нея?
Накой може ли да ми помогне?

# 514
Да. Определили са ти сумата за 410те дни, щом превода е вече за тях.
Ако можеш си я сметни правилна ли е, ако те съмнява, че е такава, че на мен така два пъти ми додаваха пари като не са гледали и смятали когато трябва...

Аз имам съмнения, че сумата, която са ми изчислила за майчинството не е правилна. Какво мога да направя - към кого да се обърна, жалба ли се пише..изобщо как се процедира. Не съм сигурна, че аз я смятам правилно, тъй като имам много добавки, бонуси и не знам какво точно влиза в изчисленията. Но разликата в сумата, която ми е изчислена от НОИ и тази от калкулатора на k&k  е огромна. Към кого да се обърна, знае ли някой?

# 515
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Пиши мейл до НОИ с данните си.
Ако имаш ПИК пробвай с калкулатора на НОИ.Той ще ти изчисли по-точно с подадените данни.По-вероятно е ти да вкарваш грешни суми, върху които не са внасяни осигуровки.Зависи от бонусите ти.

# 516
  • София-Младост
Здравейте.  Аз чакам втората си рожба през юни. Голямата ми дъщеря е на 1г.6м. и не съм се връщала на работата. Какви документи трябва да подготви работодателя ми заедно с болничния защото и те незнаят какво да да правят?
Дъщеря ми е приета в ясла и ще тръгне септември но трябва да я запишем сега. Кога трябва да уведомя в НОИ и по какъв начин се уведомява и след като тръгне ще спрът ли майчинство то за нея?
Накой може ли да ми помогне?
Ти подготвяш документите, а не работодателя. Работодателя да си плати на счетоводител и да подаде нещата в НОИ...няма как да му се обясни на него тук.
Подаваш си 45 дневния когато му дойде времето.
С него приложение за изплащане на 50% от обезщетението за първото дете.
Запишете детето сега в ясла щом е прието. Когато дойде м.09 го подгответе за ясла. Не уведомявате НОИ. Имате право на тези 50 % обезщетение за второто, докато стане на 2г. Междувременно вие сте в отпуск за бременост и рагдане за първото.

# 517
Здравейте!Днес си занесох картона за продължение на болничния т.е. на комисия.Новият трябва да започне от утре но в МЦ ми казаха да дойда да го взема на 26.05 защото утре нямало комисия,а после били почивни дни.Когато го дам на работодателя на 26 обаче, той обикновенно го праща с куриер на счетоводителката,която е в Неделино.Мислех си, дали ще се забави прекалено много и има ли опасност да се изпусне срока.От МЦ ми казаха,че нямало проблем, но не съм сигурна дали наистина е така.

# 518
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Днес си занесох картона за продължение на болничния т.е. на комисия.Новият трябва да започне от утре но в МЦ ми казаха да дойда да го взема на 26.05 защото утре нямало комисия,а после били почивни дни.Когато го дам на работодателя на 26 обаче, той обикновенно го праща с куриер на счетоводителката,която е в Неделино.Мислех си, дали ще се забави прекалено много и има ли опасност да се изпусне срока.От МЦ ми казаха,че нямало проблем, но не съм сигурна дали наистина е така.

Не, няма проблем. Уведомете устно работодателя от кога сте в болничен. Срокът за представяне на данни от работодателя в НОИ е до 10.06.2016 г.

# 519
  • Sofia
Здравейте, бих искала да попитам при прекъсване на майчинството преди да изтече първата година от кога започвам да получавам 50% от минималното: от датата в която изтича годината или от момента на прекъсване? Благодаря предварително?

# 520
  • София-Младост
Здравейте, бих искала да попитам при прекъсване на майчинството преди да изтече първата година от кога започвам да получавам 50% от минималното: от датата в която изтича годината или от момента на прекъсване? Благодаря предварително?
При прекъсване на периода до 410-тия ден нищо не оплучавате.
50% обезщетие се получава, ако не използвате отпуска за отглеждане на дете до 2г. възраст.

# 521
  • Sofia
Тоест ще започна да получавам, когато изтекат 410те дни?

# 522
  • В полите на Пирин планина
Тоест ще започна да получавам, когато изтекат 410те дни?

Да, след подаване на декларация.

# 523

Не, няма проблем. Уведомете устно работодателя от кога сте в болничен. Срокът за представяне на данни от работодателя в НОИ е до 10.06.2016 г.

Много благодаря!

# 524
Здравейте! Ще съм благодарна, ако някой ми помогне.
По време на 45-дневния ми болничен прехвърлих предприятието си - ЕТ на др физическо лице, като съм заличена като търговец и вече не съм самоосигуряващо се лице. Консултирах се в НОИ и ме посъветваха да не сключвам нов трудов договор, защото болничния ми до 1г. ще се изплаща през старото ЕТ. Това, което не ми е ясно е какво трябва да пише в болничния след като родя? Старата фирма(която вече е заличена) или безработна?
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт