Майчинството счетоводно-69

• 55 736
  • 754
  •   1
Отговори
# 525
Хмм интересен казус, според мен старата фирма. Но кой ще плаща осигуровките, вероятно вече не се дължат  newsm78

# 526
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Ще съм благодарна, ако някой ми помогне.
По време на 45-дневния ми болничен прехвърлих предприятието си - ЕТ на др физическо лице, като съм заличена като търговец и вече не съм самоосигуряващо се лице. Консултирах се в НОИ и ме посъветваха да не сключвам нов трудов договор, защото болничния ми до 1г. ще се изплаща през старото ЕТ. Това, което не ми е ясно е какво трябва да пише в болничния след като родя? Старата фирма(която вече е заличена) или безработна?
Благодаря.
Пишеш старата фирма.Също така си подаваш декл.7 в НАП и си плащаш здравните о-ки всеки месец, за да не ти прекъснат здравноосигурителните права.

# 527
Много благодаря! Пожелавам ви всичко най-хубаво! Спестихте ми тревоги.

# 528
Здравейте!
Имам 2 въпроса и много се надявам, че ще ми помогнете. Simple Smile

За първи път ползвам болничен, но нещо не мога да се оправя, защо точно толкова дни са ми изплатени.
Прикачвам снимка за да се ориентирате.
Болничният ми е от 28 Април до 12 Май
Работни дни 8 бр:
Април: 28
Май: 3, 4, 5, 9, 10, 11, 12
Не трябва ли да ми изплатят за 8 дни, а не за 4 или аз нещо бъркам?  newsm78 (Осигурена съм на 8ч, 5д. раб.седмица)

И вторият ми въпрос е:
45 дневният болничен се изчислява спрямо сумата, на която съм осигурена сега, нали?
Чак след това важи правилото за 2те години назад? Или пак не съм разбрала нещо.  Thinking

# 529
Здравейте!
Имам 2 въпроса и много се надявам, че ще ми помогнете. Simple Smile

За първи път ползвам болничен, но нещо не мога да се оправя, защо точно толкова дни са ми изплатени.
Прикачвам снимка за да се ориентирате.
Болничният ми е от 28 Април до 12 Май
Работни дни 8 бр:
Април: 28
Май: 3, 4, 5, 9, 10, 11, 12
Не трябва ли да ми изплатят за 8 дни, а не за 4 или аз нещо бъркам?  newsm78 (Осигурена съм на 8ч, 5д. раб.седмица)

И вторият ми въпрос е:
45 дневният болничен се изчислява спрямо сумата, на която съм осигурена сега, нали?
Чак след това важи правилото за 2те години назад? Или пак не съм разбрала нещо.  Thinking

Първите 3 работни дни се изплащат от работодателя. Останалите от НОИ. Щом е първи болничен от 28 април 14 дни са до 11 май. Предполагам дотогава именно е БЛ, защото еднолично издаден от ЛЛ или АГ това е най-дългият период за болничен. Често НОИ не отразяват правилно продължителността, провери в регистъра ЕРБЛРО точните дати на болничния. Ако е до 11 май (както предполагам), ти се полагат само 4 дни обезщетение от ДОО.
45-дневния болничен се изплаща на база дохода 24 месеца назад.

# 530
Благодаря!  bouquet
Сега ми стана по-ясно. Ще проверя.
А това за 45 дневния е много добра новина. Супер. Laughing

Редактирам: До 11ти е болничния права си.  Peace

Последна редакция: чт, 19 май 2016, 21:11 от Ice Queen

# 531
  • София
Здравейте, момичета!
Имам следния казус: В момента лежа за задържане в болница. Има голяма вероятност да ме изпишат днес (20.5). Имам болничен, които изтича на 23.5. Въпросът ми е: Какъв болничен трябва да ми издаде болницата? Възможно ли е да се застъпят два болнични и след това по някакъв начин да се изравнят чрез НОИ или счетоводството? Какъв е най-правилният подход в такъв случай?
Благодаря предварително!

# 532
Ще ти издадат БЛ от датата на постъпване в болницата. Той ще бъде продължение на първия, независимо че може да е с различна диагноза. Дните, които се застъпват, НОИ и счетоводството знаят как да си ги обработят.

# 533
  • София
Ще ти издадат БЛ от датата на постъпване в болницата. Той ще бъде продължение на първия, независимо че може да е с различна диагноза. Дните, които се застъпват, НОИ и счетоводството знаят как да си ги обработят.
Благодаря! bouquet

# 534
Момичета, има ли начин да се получи ПИК от НОИ по пощата или става само на място в централата на Стамболийски и филиала в Младост-3?

# 535
  • В полите на Пирин планина
Момичета, има ли начин да се получи ПИК от НОИ по пощата или става само на място в централата на Стамболийски и филиала в Младост-3?

Не може по пощата - само на място в ТП на НОИ, според постоянния адрес - лично или от упълномощено лице.

# 536

Не може по пощата - само на място в ТП на НОИ, според постоянния адрес - лично или от упълномощено лице.

Благодаря много bouquet

На сайта на НОИ не е посочено кои райони обслужва централния офис на Стамболийски, но е посочено "Издаване на ПИК" като услуга: http://www.noi.bg/aboutbg/contacts/224-sfg/129-sfg
Имате ли информация дали това означава, че може да се издаде ПИК без оглед на адреса по местоживеене?
Не знам дали правилно разбирам, но в противен случай, човек, живеещ в район Оборище може да получи ПИК само в трафопоста до блок 347А в Младост-3?

Честно казано съм изненадана, че НОИ няма повече приемни за граждани...

# 537
  • София-Младост
Може и там.

# 538
Момичета при застъпването на два болничния...този 45 дневния преди раждане,и този който се издава след раждане...дните май счетоводителя трябва да ги оправи,а не нои? Май трябва да го подаде към нои с приспадналите дни,който се застъпват...или аз не съм разбрала?
И още нещо да попитам - с болничния лист след раждане,друг документ трябва ли да нося на счетоводителя??

Аз имам проблем с 45 дневния - на стаж ми е написала 6м,а то трябвало 12м.  ooooh! ooooh! ooooh!  и от 23.04 все още нямам плащане. Ще подаде код корекция чак след 25.05 защото била в отпуска,и аз до края на месеца ще и занеса и другия болниче след раждане .... и то се събират много...дали на куп ще ми изплатят всичко?

# 539
  • София-Младост
Момичета при застъпването на два болничния...този 45 дневния преди раждане,и този който се издава след раждане...дните май счетоводителя трябва да ги оправи,а не нои? Май трябва да го подаде към нои с приспадналите дни,който се застъпват...или аз не съм разбрала?
И още нещо да попитам - с болничния лист след раждане,друг документ трябва ли да нося на счетоводителя??

Аз имам проблем с 45 дневния - на стаж ми е написала 6м,а то трябвало 12м.  ooooh! ooooh! ooooh!  и от 23.04 все още нямам плащане. Ще подаде код корекция чак след 25.05 защото била в отпуска,и аз до края на месеца ще и занеса и другия болниче след раждане .... и то се събират много...дали на куп ще ми изплатят всичко?

Счетоводителя, когато ги въвежда на застъпващите дни пише 0..някой назад беше обяснявал.
Накуп едва ли, не е невъзможно разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт