Майчинството счетоводно-69

• 55 728
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
Момичета, а кой издава болничния при преносване за дните между 45-дневния преди раждане и 42-дневния от раждането? И доколкото разбирам, след 42-дневния, педиатърът изравнява до 135, т.е. ако има преносване, последния болничен до 135 ще е по-къс, или?

# 601
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
При преносване за "дупката" болничен издава лекарят следящ бременността.

# 602
Здравейте. Във връзка с болничните..
Пример: Термина ми е на 10ти, болничния ми е до 9ти, но детенцето се ражда на 1ви. От коя дата трябва да започне втория (42 дневния) болничен, който се издава от родилното?
Точно така бях аз  Mr. Green
От болницата започва от деня на раждане-42 дни, а после от педиатъра е по-дълъг, а не 49 дни, за да изравни до 135 дни.
Благодаря ви за отговорите. Значи не е проблем, че един вид болничните се застъпват-това ме тревожеше, защото ще раждам в частна клиника, в друг град и не знам ако стане объркване и проблем до колко бързо и адекватно могат да реагират. Пък и вместо да си гледам бебока, да ходя да се занимавам с бумащини Peace  bouquet

# 603
  • Варна
Не е проблем. Така си е реда на издаване. За да няма проблем с изплащането трябва да се извадят тези застъпващи се дни чак при подаването на болничните в НОИ, а не при издаването им както последните страници се обсъжда, но това не е твоя грижа. Масово сме с такива болнични особето с планово секцио-всички. Леко раждане!

# 604
Мили мами,
подадох за детски сега, кога ще започнат да ги изплащат? Аз доста време не бях вземала, но сега ще се класирам.
Също да ви питам, за еднократната помощ, ако подам в анчалото на м.юни, кога я изплащат?

Hug Hug Hug bouquet

# 605
  • Пловдив
Мили мами,
подадох за детски сега, кога ще започнат да ги изплащат? Аз доста време не бях вземала, но сега ще се класирам.
Също да ви питам, за еднократната помощ, ако подам в анчалото на м.юни, кога я изплащат?

Hug Hug Hug bouquet

Подалите май месец,взимат първите детски след 15 ти юни.Има малка вероятност юли да ти преведат за двата месеца,защото си подала края на май.Но изчакай и ще видиш
Ако подадеш юни за еднократна,я чакаш след 15 ти юли

# 606
  • София
Аз да попитам - дохода, на базата на който се определя правото на детски надбавки (мисля 350 лева бруто беше) бруто ли е... има ли някакъв закон, който да вади парите за ипотека от този доход?  newsm78

# 607
  • Пловдив
Аз да попитам - дохода, на базата на който се определя правото на детски надбавки (мисля 350 лева бруто беше) бруто ли е... в момента е толкова,да  има ли някакъв закон, който да вади парите за ипотека от този доход? не  newsm78

# 608
 Здравейте! В момента съм във втората година за отглеждане на дете като първото и второто ми майчинство се сляха на практика.
Имам неизползван платен годишен отпуск за 2013г - 24 дена, за 2014 - 21 дена, за 2015 -21 дена, за 2016 -21 дена.
 Ще мога ли да ползвам всички полагаеми дни или не?
 Незнам дали има значение, че при изтичането на първата година майчинство на първото дете, имам пустат 1 р.д отпуск - денят, в който прехвърлих майчинството на майка си.

Благодаря предварително!
П.С Много ми се иска да мога всички да си ги взема, но прекалено хубаво ми се струва, за да е истина....

# 609
По принцип имаш право да използваш всички отпуски, без да ги губиш до 2 години от връщането ти на работа. Въпрос на договорка е дали работодателят ще ги разреши накуп и дали тази за 2016 ще ти я даде преди края на текущата година. Някои работодатели разрешават текущия годишен отпуск пропорционално на изминалото календарно време.

# 610
Здравейте,преди време писах тук,относно проблем с майчинството...Та сега проблема е следният: Работодателя иска от мен 1000 лева за осигуровки за периода от когато съм започнала работа в тази фирма до момента на излизане в майчинство ( 5-6 месеца са това)  и тъй като аз отказвам да ги дам,не виждам основание да ги давам,сега шефката отказва да ми подаде документите за втората година майчинство.Освен,че отказва да ми подаде документите иска да си подам молба за напускане.Отказах да подам молба.Сега тя има ли право да ми прекрати трудовия договор???Изобщо какво се случва от тук нататък???Ако подам жалба в НОИ ,могат ли да ги санкционират за неподадени документи???Като казах на шефката,че ще подам жалба в НОИ,тя скочи метър .... Първата година ми свършва на 09.07.2016 година.Моля помагайте .Благодаря!

# 611
Здравейте, моите майчинства ще се застъпят. Знам, че при излизане в 45-ия болничен за раждане трябва да започнат да ми плащат 50% от 340лв. за първото дете. Питанията ми са следните:
- Ако детето тръгне на държавна ясла, то спира ли изплащането на тези пари и ако да, то какви документи трябва да се подадат?
- До навършването на 2 годинки на първото дете ли се изплаща тази сума?

Предварително благодаря.

# 612
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,преди време писах тук,относно проблем с майчинството...Та сега проблема е следният: Работодателя иска от мен 1000 лева за осигуровки за периода от когато съм започнала работа в тази фирма до момента на излизане в майчинство ( 5-6 месеца са това)  и тъй като аз отказвам да ги дам,не виждам основание да ги давам,сега шефката отказва да ми подаде документите за втората година майчинство.Освен,че отказва да ми подаде документите иска да си подам молба за напускане.Отказах да подам молба.Сега тя има ли право да ми прекрати трудовия договор???Изобщо какво се случва от тук нататък???Ако подам жалба в НОИ ,могат ли да ги санкционират за неподадени документи???Като казах на шефката,че ще подам жалба в НОИ,тя скочи метър .... Първата година ми свършва на 09.07.2016 година.Моля помагайте .Благодаря!

Подай жалба в НОИ, а също и в Инспекция по труда. Ще им напишат предписания, а също може да ги глобят, ако са в нарушение. Нямат право да ти търсят пари за осигуровки. Не знам на какъв договор си, за да коментирам относно прекратяването на договора.

Здравейте, моите майчинства ще се застъпят. Знам, че при излизане в 45-ия болничен за раждане трябва да започнат да ми плащат 50% от 340лв. за първото дете. Питанията ми са следните:
- Ако детето тръгне на държавна ясла, то спира ли изплащането на тези пари и ако да, то какви документи трябва да се подадат? - пак имаш право на 50% от обезщетението за гледане на първото дете
- До навършването на 2 годинки на първото дете ли се изплаща тази сума? - да

Предварително благодаря.

Ето линк към документите за НОИ:

http://www.noi.bg/forusers/forms/239-maternity

# 613
Lady Brinne, благодаря ти много Simple Smile

# 614
Ами работя в тази фирма от началото на 2015 година,до момента все още съм на трудов договор там и от там съм по майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт