Прекрасно градче, близо до София

• 109 463
  • 988
  •   1
Отговори
# 60
Най-добрият съвет е да поживеете под наем.
Успех!
То всичко хубаво, но от 3 години живеем под наем за по 400 лева на месец, това са по близо 5000 лева на година, което са 15000 лв. сме дали за 3 години и за какво ? За привилегията, че утре ако искаме можем си тръгнем и да отидем на друга квартира ...
Под наем - в желаното градче, за да видите как се чувствате.
Всички знаем плюсовете и минусите на наема (била съм и от двете страни).

Вие ходихте ли до Радомир, харесва ли ви обстановката. Проучихте ли училища, болници, поликлиники.
Гледахте ли имоти?

# 61
Разгледай и тук.http://www.imot.bg/

EПК също е добро строителство, ако общите части се поддържат.Една улегнала 20 годишна тухлена сграда, също.Важна ти е комуникацията, изложението, етажа, асансьор, парко място/или възможност за паркиране/, вид отопление.Това са параметрите които не можеш да промениш и са важни.Успех!

# 62
Ние също сме взели подобно решение, много сме проучвали и ще строим до град в близост до София - 11 км. Повечето пъти стигаме до центъра по-бързо, отколкото от нас до центъра. 50 км. за мен са много за ежедневно пътуване, омръзва. Проучили сме детски градини, училища, транспорт. Последното е много важно, защото децата трябва да имат някаква самостоятелност в един момент, а да учат в гимназия в малкия град, просто няма да имат равен старт след това. Пък за деца 50 км. са си доста, а за тийн ще трябва да ги изминете няколко пъти на ден - отивате на работа, връщате се, отивате да го приберете от купон, връщате се.

От друга страна хубаво получаваш съвети да гледате нещо около София до 20-тина км., обаче тези имоти не са 50 хил. евро - земя + стара къща може да се намери, но реновирането на тази къща струва не малко. А за строеж + покупка на земя съвсем няма да стигнат, вероятно затова сте се оринтирали към по-далечни места. Разбирам ви напълно за желанието да се изнесете ние също не издържаме в София, разликата е огромна, най-вече от към релакс и качество на живот. Но все пак трябва да сте близо, зависи каки пари мислите да отделите.

# 63
За Своге ще разкажа, не мога да го определя чак като прекрасно, но е в пъти по-добре от други, малки, "призрачни" градчета.
1. Транспорта - влакове, горе-долу през час и половина, 35(бърз) до 50 минути(пътнически); маршрутки - на същия интервал, по-бавни са; с кола - 35км. до входа на Требич, зависи как е трафика-около 30минути, 50км до Бизнес парка, около 50 минути. Трябва да вземете предвид и завоите по дефилето, за несвикнал шофьор са изпитание, но пък е толкова красиво.
2. Ако намерите жилище около центъра, всичко е на пешеходно разстояние - банки, институции, гарата, аптеки, магазини. Ако жилището е по "баирите", хубаво е да разполагате с кола, зимата особено не е приятно (няма лифтове  Wink). За покупка нямам представа, но етаж от къща може да се наеме за 100, 150лв.
3. За готвач мисля, че ще се намери бързо работа.
4. Три детски градини, едно начално, едно СОУ, гимназия с професионални профили. Предучилищна група в СОУ-то, разкошна. Училището е чудесно-особено в начален курс, а и до 7-ми клас става. В общи линии познаваш учители, родители, охрана, няма някакви страховити случки. Сега, балет, синхронно плуване и фигурно пързаляне няма, но общо в училищата и читалището има: футбол, баскетбол, танци - народни, модерни и мажоретки, таекуондо, рисуване, грънчарство, любителски театър, спортна гимнастика, и сигурно пропускам още нещо. Английския е ясен-учители и школи има навсякъде вече.
5. Трима педиатри - точни и готини, е, събота и неделя може точно вашия да е нанякъде, но има дежурни, има спешно, и болница, и все пак не сме вдън гори - ако не ти уйдисва, палиш за София. Избор от 5-6 лични лекаря.
6. Магазините - чак пък безбожна скъпотия не е. Някои неща са по-скъпи, други по-евтини. Услугите със сигурност са по-евтини от София.

Сега, малко негативи - за кино, театър, молски парцалки, био киноа, истинско парфюмче и всякакви такива - бръмчиш до София и ли пазаруваш онлайн. Малък град е - не си съвсем анонимен, но бъбриви комшиики без работа има навсякъде. Въздуха зимата не е особено приятен, почти всички се отопляват на твърдо гориво и когато е ниско налягането е доста миризливо.

Ако съм те заинтригувала с моето село - заповядайте, ще ви организирам тържествено посрещане  Simple Smile.

# 64
Авторке, в твоята ситуация бих избрала апарамент в София и толкоз. Не може всичко хубаво на едно място, когато нямаш достатъчно пари, но животът в столицата ще ви лиши от доста неочаквани и непредвидени трудности. Поне ще знаете предварително негативите. Щото аз хич, ама хич не си падам по неприятните изненади.

# 65
Май авторката не могат да си го позволят апартамента в София, нали затова търсят другаде..

# 66
каквото могат да си позволят, това ще вземат. То в малките градчета да не са без пари имотите?

# 67
  • тук-там
Аз пък,  не мога да проумея, какви са тези тооолкова специални професии, които да изискват живот в София. И ако са чак толкова специални и търсени - нормално е със заплащането да могат да си позволят живот там. Толкова много варианти за спокоен и лежерен живот има.
Явно целта е да станем граждани, не какви да е, а столичани. А, че ще са в "повече"... ooooh!
Така или иначе бягате от село. София ли е единствения избор?

# 68
  • София
Аз пък,  не мога да проумея, какви са тези тооолкова специални професии, които да изискват живот в София. И ако са чак толкова специални и търсени - нормално е със заплащането да могат да си позволят живот там. Толкова много варианти за спокоен и лежерен живот има.
Напълно съм съгласна. Ако имате професия, която можете да работите и на друго място, няма никакъв смисъл от бутане в столицата. Елате в Благоевград тук си има всичко, заплатите по посочените по напред професии са същите, цените на имотите значително по- евтини и спокойствието ви е гарантирано Simple Smile

# 69
  • тук-там
Честно казано и аз се учудих на "заплатите". В нашия скромен Пловдив - бих казала същите.  Peace
Може би, защото липсват кадри - всички са в София.  Laughing От единия до другия край стигам за 30 мин. От къщата ни, която е на 10 км от Пловдив съм в центъра за 15.  Моретата са ни по-близо, планината под носа, климата е перфектен... виждат се и звездите нощем.
Е, жълти павета нямаме, но и туршия рядко правим, та не ни липсват толкова. Laughing

# 70
  • София
Преди да започнем собствен бизнес, аз работех като офис мениджър, а ММ в телекомуникационен оператор. До работа стигахме за 5 минути с кола, общия ни доход беше около 1500лв, а наема на квартирата ни е 250лв. В Благоевград всичко ми е на пешаходно разстояние.

# 71
Шшшт, тихо за Филибето, че и без това се напълни с кой ли не.

В София за под 3-4 хил. лева заплата не знам защо се напъват хората.

# 72
  • София
Много хора не си дават сметка, че колкото по- препълнена е София, толкова по- ниски са заплатите.
Отделно от това, разходите са толкова по- големи, че разликата от някой и друг лев в повече, се тушира.
За сметка на това, имотите извън Столицата са с много по- добри цени, свободното време е повече, стресът- по- малък.

# 73
  • София

Цепиш мрака, за пореден път! Mr. Green

# 74
  • тук-там

Joy Е, как защо - виж темата на Сийка. Поне внуците да уредят. ooooh! За тях шанс, така или иначе няма.

Общи условия

Активация на акаунт