Прекрасно градче, близо до София

• 109 480
  • 988
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив/София
Здравей, много ми хареса темата ти и начина на писане, рядко срещана интелигентност и отвореност към чуждото мнение Hug

Сега по въпроса. Лично за мен не е добра инвестиция ПОКУПКА в град като Радомир. Не мисля, че цените там ще растат, напротив, което значи, че след години ако искате да продавате и не сте доволни от избора си, ще сте на загуба. Освен това за мен смисълът от покупка е да се остави на децата (иначе в рамките на 20-30 г е по-изгодно под наем). А децата ви дали ще са доволни да живеят в Радомир?

На мен лично градът изобщо не ми харесва, мръсен е, няма много за правене, има доста "смесено" население,не знам как е откъм престъпност и училища, разбира се. В случая мнението си е Ваше и няма да го обсъждам повече конректния град.

На нас също ни е писнало от София, тия дни не мога да я понасям- не е валяло и такъв прахоляк навсякъде. За колите и паркирането да не говорим. Бяхме в един краен квартал с къщички днес- разкошно е, децата играят по улицата, спокойствие и тишина. Минуси- всички се познават, клюкарят, по-прост е животът, което не за всички е в плюс (особено по-млади хора).
Замисляме се за преместване в Герман, Лозен или в другата посока Горна Баня, Овча Купел, но при всички положения в къща. Да си в град до София в апартамент за мен е най-лошия вариант- имаш всички минуси на апартаментното съжителество + пътуване.

Освен финансово, ни спират и децата. Много е трудно да ги караш всеки ден на урок, на училище, себе си до работа, после пазаруване и айде пак наобратно... а като пораснат и искат на купон, дискотека, става съвсем сложно. Приптелите ми от крайните квартали (Княжево, Панчарево) бяха все нещастни, че изпускат всичко заради рейса в 21ч. А такси си е сериозна цифра.

Ще следя темата, защото много ме интересува, иска ми се да си изляза от зоната на комфорта (парно и готов апартамент, лесен за подръжка, метро на 5 мин, но пък мръсно, не можеш да правиш нищо да не ти се скарат съседите), но още не можем да се решим съвсем.

# 76
Много ми хареса поста на  iCarli. Ако се включат жители от другите споменати градове и дадат инфо за живота в техния град, темата ще стане по - полезна.

# 77
Много ми хареса поста на  iCarli. Ако се включат жители от другите споменати градове и дадат инфо за живота в техния град, темата ще стане по - полезна.
+1, както и на МърМяу.

Авторката е твърдо романтично настроена с това прекрасно градче. Ако такова съществува, населението му и цените на имотите ще растат, няма да  е евтино.
Не знам дали й липсва практичност или цените на престижните квартали са й скъпи, но са на път да сътворят скъпа глупост.
Да живееш в къща и то отдалечена е скъпо удоволствие. Ако София не й харесва - да се мести. Но да пътуват всеки ден, няма да е евтино. Така че да мисли за бизнес в чудното градче е по-добре.
И друг път съм писала, добър компромис са крайните квартали - има и от селския бит (крави и овце по поляните  Laughing), но има и градски транспорт. А имотите са на атрактивни цени.

# 78
  • Пловдив/София
Сега видях, че търсите къща, но и двамата не сте живели досега в такава...А поддържали ли сте? Аз чистосърдечно казвам, че много неща ме притесняват в една къща от женска гледна точка- много повече чистене е, ако го няма ММ (болен, зает, командировка), сама да рина сняг, за да ида дори до магазина, шофирането става необходимост, което значи поддръжка на 2 коли. И най-големият проблем са ремонтите/работата- покривът протекъл, стъпало пропаднало, дворът е за косене, иска се много сръчен и работлив мъж с поне малко свободно време, или някой наблизо, на когото да се плаща (но да ти влиза майстор вкъщи за всяка дреболия не си е работа). ММ живее в къща и оттам съдя, вярно не е чисто нова, но имам познати с нови къщи и не е по-добре, все има нещо да се човърка, трябва да си опреденел тип човек с определени качества, за да ти е ок. Повярвай ми, от години се дразня как все има нещо за правене и ръчкане по къщата, аз не съм живяла постоянно, но гледам свекърва ми как все има нещо за чистене и ръчкане също. Покрай децата си ценя свободното време и бих предпочела да чета книга или да изпия едно кафе, а не да си отделя малкото минути в още работа.

Сигурно ще отнеса насмешки, ама това ми е мнението като още неживяла в къща и това ме спира повече и от финансовата част. А романтиката е ясна и си мечтая за нея- да ти е широко, свободно, да имаш люлка на двора, цветя, да си пиеш бирата на спокойствие, докато детето тича до теб, да си имаш кучета и котки без хигиената да е голям фактор...

# 79
  • Перник
От всичко прочетено разбрах, че децата ми са обречени на У-ъкане и най-важното - няма живот след София! Mr. Green
Между другото най-големите задръствания с получават преди и след почивните дни на изходните пунктове. Мега задръствания!
Бих искаУа да отбележа няколко важни факта.
1. В Перник също има живот.
2. При наличен апартамент в Софе-то, ние избрахме да живеем в Перник.
3. Смея да твърдя, че за подрастващи е много по-спокойно и УРЕДЕНО, отколкото в София.
4. Има достатъчно добри училища, стига да не искате детето ви да изучава ядрена физика от първи клас.
5. Има много добри школи за извънкласни занимания.
6. В Перник тинейджърите също правят купони.(да не повярваш)
7. Твърдя, че всеки ден пътуването от центъра на Перник до Центъра на София отнема между 40 и 50 минути.
8. От гледна точка на отоплението сме добре. Абонатите на Топлофикация от тази зима са на преференциални условия. За двустаен апартамент плащаме 80 лева в зимните месеци, а лятото само 15 лева за топла вода(независимо от потреблението).
Лека вечер!
Хиляди пъти бих избрала всеки сателитен град, но не и София.
Мислене от типа - "в краен квартал, в панелка, но да съм в София" е непонятно за мен.
Лека вечер!

Последна редакция: нд, 03 апр 2016, 23:34 от mona-bonbona

# 80
За романтиката и виж коментари в синьо

Сигурно ще отнеса насмешки, ама това ми е мнението като още неживяла в къща и това ме спира повече и от финансовата част.
А романтиката е ясна и си мечтая за нея- да ти е широко, свободно, - това е скъпо, големият двор и много работа/пари за да е чисто и красиво.
да имаш люлка на двора, цветя,  гледали ли сте градина, да не мислите, че лесно се поддържат цветя и трева?
да си пиеш бирата на спокойствие, докато детето тича до теб, да си имаш кучета и котки без хигиената да е голям фактор... Хигиената в къщата е по-трудна. Нали си сред природата.

# 81
  • София
Сигурно ще отнеса насмешки, ама това ми е мнението като още неживяла в къща и това ме спира повече и от финансовата част. А романтиката е ясна и си мечтая за нея- да ти е широко, свободно, да имаш люлка на двора, цветя, да си пиеш бирата на спокойствие, докато детето тича до теб, да си имаш кучета и котки без хигиената да е голям фактор...
Не, просто си на път да разбереш, че всяко удоволствие се заплаща.
И че, трябва да " узрееш" за мисълта, че удоволствието и цената да правопропорционални, но първото побеждава ако си свършила работата по емоционалната нагласа.
От опит ти го казвам. Hug

# 82
  • София

Мислене от типа - "в краен квартал, в панелка, но да съм в София" е непонятно за мен.
Лека вечер!
Избрала си Перник, защото не си от София.
Софиянец няма да отиде в Перник, защото е град с мръсен въздух, грозен и с достатъчно много цигани.
Лека вечер и на теб!

# 83
Мона Бонбона, интересен ми беше поста ти.  Peace
Познавам двама от Перник. Нищо им няма. Жената е много приятна.
П.П. съвсем нормално си казват Л

# 84
  • Перник

Лека вечер!
Избрала си Перник, защото не си от София.
Софиянец няма да отиде в Перник, защото е град с мръсен въздух, грозен и с достатъчно много цигани.
Лека вечер и на теб!
Съпругът ми не е от Перник и избра него пред София.
Въздухът беше мръсен, когато имаше заводи. Съгласи се, че шивашките фирми няма как да замърсяват въздуха. Wink Сега замърсител е основно ТЕЦ-Перник. В София също има ТЕЦ. Доколкото зная в София все още няма изграден санаториум за белодробни заболявания. Апропо, в Перник има. Simple Smile
В София има повече цигани и смея да твърдя, че крайните квартали са също толкова нелицеприятни, колкото и пернишките такива.
ЕстелHug

# 85
  • София
Ти си от Перник, ясно е, но и мъжът ти не е от София.

# 86
  • Перник
Ти си от Перник, ясно е, но и мъжът ти не е от София.
Мъжът ми е от Пловдив, но по-голямата част от живота си е живял в София. Не мисля, че това е от значение. Просто моят град ни улесни при решението накъде да бягаме.

# 87
  • София
Имаме приятелско сем-во, което живя около 5г. в Радомир.

Скрит текст:
Купиха си апартамент в Радомир преди години. Супер изгодно беше, ремонтираха го и живяха там романтично около 5г., както споменах. Любов, идилия. Той пътува всеки ден, тя седи и го чака, търсейки работа. Намери тя работа, но в Сф. Започнаха да пътуват и двамата. Пак любов, идилия, радост. Добре, но тя забременя, роди и кошмарът започна. Дадоха детето в ДГ, но двамата работят в Сф и не сварват да се приберат. Тя работи до 18ч., а той до 17:30ч. Като ги слушах какво правят, просто им се чудех на акъла. Тръгват рано за Сф, оставят детето, цял ден говорят по телефона и се координират. Тя докъде ще стигне с градски транспорт, той ще я чака на изхода, за да не се набиват в задръстване. И се започват едни планове. Задръстване на Черния кос, минаване през Владая, оттам въртят през чукарите на Мърчаево, сняг, пек, те са все в някакви схеми и са като информационна агенция (катастрофи, заледявания ...). Звънят в ДГ, закъсняват, започват да звънят по приятели. Страшно!!!!! Започнаха да обмислят вариант ДГ в София. Преместиха детето в ЧДГ. Да, ама бащата тича да прибира детето, чакат майката, която тича с градския транспорт и докато се приберат, детето заспало на задната седалка. Стана по-голямо и започна да пита, защо другите деца след ДГ играят пред блока с приятели, а то пътува и после се прибира директно вкъщи.

Един ден детето изяви желание да ходи на плуване. Зарибили ги в ДГ с някакви брошури, да, ама няма кой да го чака да плува в Сф до 19-20ч. и после да се прибират. Започнаха да търсят варианти в Радомир за през уикендите. Оказа се, че в Радомир няма такава услуга. Отидоха да питат в някакво у-ще в Перник, но там им казали, че е само за децата от у-щето. Хайде, пак рев, пак тичане по Сф, плуване до 19:30ч, после път до Радомир и така.

А, да не забравя, че бях изумена от факта, че посред нощ пътуват за аптека до Перник, която пък работела до 0:00ч. (някаква аптека до/в болницата). След 0:00ч. няма денонощна аптека. ooooh! Недай Боже да се наложи, нямам идея какво правят.

Изтеглиха кредит и се преместиха в СФ. Апартамента в Радомир не могат да продадат и стои заключен.

Не е лошо да се живее в Сф, даже е много хубаво, но е още по-хубаво, ако всеки си прецени силите и възможностите. Peace Аз определено бих живяла извън Сф, но след години. На този етап няма как да причиня подобно пътуване нито на себе си, нито на детето си. Peace

Идеалният вариант е жилище/къща извън Сф, но работа и живот пак там, а не в Сф.

# 88

Не знам дали й липсва практичност или цените на престижните квартали са й скъпи, но са на път да сътворят скъпа глупост.

това е пълна глупост.  Joy Извини ме, че съм откровена.

# 89
Довечера ще пиша в темата подробно, но забравИ, че пътят от сателитното градче ти е по-кратък. Когато ходя до София, от първите ламаринени бараки до централна автогара в 10.30-11 сутринта е 30 мин. Т.е. само стигането от края до мнооооого широк център извън час пик. Не знам къде и как сте пътували вие, но на мен, като живяла в малък град, Русе и Търново, ми прави впечатление.

Общи условия

Активация на акаунт