Прекрасно градче, близо до София

• 109 493
  • 988
  •   1
Отговори
# 90
Истината е някъде по средата. Зависи човек как е свикнал да живее, с какви удобства и с какви компромиси. Аз също мислех, че мога да живея в София - ами не свикнах. Мислех, че мога да живея в Стара Загора - чудесен град, но ужасна инфраструктура. Имам кола, но ако човек има деца... ( няма градски транспорт от гара/автогара до кварталите). Градът се пълнеше с вода в по-дъждовните сезони. И все неща, които ме дразнеха... Иначе богат културен живот, много природа, мили хора. Simple Smile
И накрая си се прибрах в моя град , в който за щастие нямам такива проблеми и същевременно има всички удобства:)
Така че много зависи какво разбираш ти под "прекрасно". На мен изброените градове не ми изглеждат такива, заради всички проблеми на малкия и средно голям град. Но ако теб не те дразнят тези проблеми, всичко е наред Simple Smile

Последна редакция: пн, 04 апр 2016, 08:18 от katjadim

# 91
Wild_rabbit,моля те дай рецептата за спокоен и лежерен живот,че ме заинтригува.
Казваш,че има много начини.Аз не ги виждам обаче.Работа в мое село и близък град няма,а иначе си има всичко е си е прекрасен.
Мм е от средно голям град.Също работа няма.В София съм от доста години-не свикнах и това е.
Но истината е,че само тук за момента има вузможност за работа за нас.
Всеки ден си блъскам главата как да постъпим.Не ми се живее в Софето.Варианта е в моята къша при нашите като имаме дете и си изкарам майчинството.А после-кредити или наеми до живот.

# 92
  • София
Аз ще съм от тези, които ще те разколебават. Ти хубаво гледаш сега на сухо време - 30-40 минути до Перник (което не си е баш така), ама си представи 6 месеца есен и зима - сняг и дъжд, трафик страхотен и нечуван? И това два пъти на ден... мислиш ли, че мъжът няма да почне да се изнервя и изморява твърде рано....

# 93
Интересна тема.
Ние сме в Костенец/70км от София/.Не бих отишла в София,особено с две малки деца.
Лично за мен прехвалената София има съвсем малко позитиви(много болници и свестни лекари,много магазини,наличие на паркове и забавления),в сравнение с малкия град.Аз не съм чула някой тук да е обран,пребит,ухапан от куче или каквото и да било.Не познавам човек,който да се заключва.
Последните години има бейби бум,на нашата улица всички са с по две малки деца/породени или с разлика до 5 години/,в момента три чакаме да родим.Масово хората пътуват до София за работа,с кола е един час и малко.С влак час и 20 минути от жп гарата до ЦГ.То ако беше толкова по-хубаво да се живее там,никой нямаше да пътува,нали?
Няма такъв филм детето да не го приемат в училище или ясла,мен лично миналото лято дойде у нас едната директорка да ме агитира да си запиша детето в яслата.И децата са гледани като писани яйца.
А това,че трудно се поддържа къща са пълни глупости.Навсякъде се мият прозорци,пускат се прахосмукачки и т.н.Голяма хамалогия,няма що.Защо си мислите,че в апартамент не се разваля нищо?Навсякъде е нужно да се поддържа в изправност,чисто и подредено.
Двора ми е голям,пускам чавето да играе,а аз седя и пия кафе и го наблюдавам.Сняг се чисти по пътеката,където се минава.Иначе си правим снежни ангелчета и човеци.Имам си цветя и люлка,външна чешма и барбекю.
МНооооого мога да пиша за Костенец конкретно,ако на авторката й се нрави.
Като цяло негативи :
няма работа и то много добре платена-масово хората пътуват!
няма големи и заредени магазини от типа Кауфланд,Джъмбо...
няма кой знае какви забавления-лъскави ресторанти,заведения,кино,театър, /но идват и правят представления/
няма паркове за разходки-децата си играят по дворовете,на улицата или в двора на училището
няма свестни лекари-ние ходим в София за всичко друго,освен ежемесечните консултации на детето

# 94
  • София
Аз като чета негативите и косите ми се изправят. Няма работа, няма паркове, няма лекари, няма забавления, няма добре заредени магазини.
Има едно спокойствие, пътуване и деца на улицата.

Не бих го причинила на детето си на този етап. Това е живот за хора с големи деца. Peace

Да не говорим, че детето може и да го приемат в ДГ/ у-ще без проблем, но идва една възраст, в която то има нужда от среда и старт в живота (говоря за ниво на обучение). Като гледам образователната ни система, положението не е розово в големите градове, а за малките не ми се мисли.

# 95
 Naughty Живяхме в Перник две години докато стане готов апартамента, който взехме и мога да ви кажа, че за мен това беше адът! Ужасен град, атмосфера и като цяло.. сутрин и вечер пътуването никак не е за пренебрегване. На излизане от Перник след Лукойла ставаше такава тапа, висяхме по 20 минути, отделно е неприятно. Ако някоя вечер искаш едно кафе или питие да останеш да изпиеш с колегите, непрекъснато ти свети една лампичка, че път си те чака..не, не! За нищо на света на бих си причинила повече подобно нещо!!!

# 96
  • Sofia, Bulgaria
Чета, чета и стигам до очевадното заключение - всеки си има визия за живота.
Аз съм от София, всички до пра-баби и пра-дядовци са от София. Свикнала съм с шума на трамвая, с прашните улици и хилядите възможности за забавления. Да добавя, че не са ме обирали, изнасилвали, хапали кучета и т.н.

Нормално е като си свикнал от бебе да живееш по даден начин - да си го търсиш и да смяташ, че това е истината. Факт е, че имотите тук са адски скъпи - не ми се е налагало да купувам, няма и да ми се наложи, но наистина така от днес за утре да извадиш 100 000 си е проблем, стрес, важна стъпка и т.н.

И все пак да се казва в Перник е гадно и мръсно или други такива са излишни. Всеки си изброява плюсовете и минусите от собствен опит  bouquet

# 97
Причиняваме си го с кеф,честно казано.Като ми трябваше гастроентеролог за малкия-палим колата и сме пред клиниката за час и половина.За ЖК - същото.Веднъж се е наложило да отидем в болница по спешност,когато мм имаше някаква стружка в окото.Това е за 6 години.

Живяла съм в София и не бих си го причинила отново.За мен беше много стресово преживяване,не можах да се адаптирам.Въпреки парка и магазините  Mr. Green

# 98
Единственото, което ме спира и аз да търся такъв начин на живот, е образованието на децата. Иначе за в бъдеще, като изкарат средното - категорично ще се местим, не се живее в такъв голям град ОК.

# 99
  • София
Аз като чета негативите и косите ми се изправят. Няма работа, няма паркове, няма лекари, няма забавления, няма добре заредени магазини.
Има едно спокойствие, пътуване и деца на улицата.

Не бих го причинила на детето си на този етап. Това е живот за хора с големи деца. Peace

Да не говорим, че детето може и да го приемат в ДГ/ у-ще без проблем, но идва една възраст, в която то има нужда от среда и старт в живота (говоря за ниво на обучение). Като гледам образователната ни система, положението не е розово в големите градове, а за малките не ми се мисли.
Негативите, които изправят косата, са обикновено изброени от хора, които не са живяли в малък, но жив, град.
Имам поглед върху Сливница и Севлиево, тук четох разказ за Своге и нещата се припокриват, та можеш да си съставиш реално мнение.
Що се отнася до образованието- в никое училище в малък град няма начин да се съберат толкова безхаберни учители, нагли ученици и родители, на които не им пука, щото всички са анонимни в големия град.
Направи си труда да видиш какъв процент са студентите от провинцията в СУ и който и да е друг от добрите и ще разбереш, че като изключим немската, първа английска и още една- две гимназии, другото е по- зле от провинцията.

# 100
И двамата с мъжа ми сме родом от Самоков, на има-няма 50-60 км от София, който, бих казала, е доста по-уреден от Костенец. Не бих си причинила доброволно живеене там, макар че има паркове, магазини, кафенета, заведения, някой-друг ресторант. Работа няма, следователно и двамата с мъжа ми пътувахме всеки ден. Да, но аз тогава започвах работа в 11 сутринта, до 20, а той в 9. Безумното напасване на графици. Живяхме там 2-3 месеца, докато ремонтираме апартамента ни в София. Кошмарни месеци. Няма с кого едно кафе да изпиеш, пътуването до работа и след е натоварващо, защото пътуваш в най-големия трафик. Ако някой приятел ти звънне за кафе след работа - обикновено вече си скапан и мисълта за още в час в колата те отказва от всичко. Не мога да разчитам на лекарите там, няма никакви занимания за деца - плуване, танци, езици, ни-що. Голяма работа, че има детска градина, като ще трябва да ангажирам сто души да я водят и вземат, ако аз ще работя в София. Не е по-евтино, цените на дрехи, ток, отопление, вода, храна, телефони, интернет и какво ли още не са абсолютно същите, даже бих казала, че някои услуги са по-скъпи.
Не бих си го причинила най-малко заради загубеното време в пътуване, което мога да прекарам по много по-ползотворен начин със семейството ми.  Плюс това, сега съм млада и не ме уморява толкова, но какво правим след 10-15 години?

# 101
Трябва да прецениш нещата много, много добре. Аз лично също не харесвам Перник/Радомир, но това е въпрос на вкус, бих казала.

Преди да решим да строим и да се изнасяме, преценихме:

1. Местоположение на имота - изгледа ни хареса, липсата на денивелация (оскъпява строежа), подпочвени води, околните имоти, достъпност до градски транспорт. В случая ние бяхме с готов имот, но за да решим да строим на него, преценихме всичко това.
2. Градски транспорт - възможност вие и/или децата да го ползват ефективно. Не може цял живот да се карате в пакет.
3. Детски градини и училища - при нас има достатъчно, реновирани са, за детските градини върви и автобус, който взима и връща децата.
4. Близост до големия град - бързо и удобно пътуване, в нашия случай сега изграждат и северна скоростна тангента, която ще улесни достъпа още повече, но ние до краен квартал на София сме за 10 минути. Сега поради строителството ни отнема малко повече - между 15 и 20 мин. и повече километри, защото заобикаляме, но това ще свърши съвсем скоро.
5. Наличие на болница, денонощни аптеки.

Отделно имаме допълнителни бонуси - има кой да прибере децата от автобуса от детската градина, което никак не е за подценяване. Мислете в перспектива, сега когато сте двама, с кола е едно - когато се появят децата обаче, ще е съвсем различно. Ние сме го преценили това и няма да имаме проблеми, затова сме задействали и процедурата. Но аз съм живяла в този град, пътувала съм като ученичка и знам какво е, знам че е удобно и няма проблем. Вечер от купон идват да те приберат родителите, но аз и в София да живея, няма да оставя детето да се прибира с такси по нощите, та все едно. Мъжът ми цял живот е бил в София, но много иска да се изнесем в къща, просто преимуществата са толкова много, че дори вече не седи и най-малко съмнение на дневен ред. Друг в въпросът от финансова гледна точка - отоплението и поддръжката на една къща, не е като на апартамент Peace

# 102
Нови Искър е добро място за живеене.Уредено и спокойно.Близо до София е и мисля,че има всичко ,което желае авторката.

# 103
Единственото, което ме спира и аз да търся такъв начин на живот, е образованието на децата. Иначе за в бъдеще, като изкарат средното - категорично ще се местим, не се живее в такъв голям град ОК.
Те пък щото като изкарат средното, още ще искат да живеят с теб, и то в Радомир или Костенец, а не в София или някъде по широкия свят.
Моите докато изкарат средно и двете, аз ще съм тъкмо пред пенсия - направо си отивам на вилата и не ми трябва ни София, ни Радомир.

# 104
И аз не си представям малки деца и ежедневно пътуване до големия град.

Вариантът е да изберете друг град, в който да си организирате живота и работата. Иначе ще прекарвате по два часа дневно в колите и задръстванията със спящи деца на задната седалка.
Ходила съм в коментирания Радомир. Според мен цените на имотите там ще вървят само надолу, населението е смесено и аз лично не го отчитам като добро място за живеене, още повече ако идеята е ежедневно да се пътува до София за работа

Общи условия

Активация на акаунт