Прекрасно градче, близо до София

• 109 504
  • 988
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Всъщност на ММ половината колеги са от Перник. Работата се намира между Княжево и Владая. Той се прибира поне час. А на колегите жените са си в Перник и си гледат децата. Или работят нещо, ама пак там, за да могат да ги прибират. Двама дълго пътуващи за работа родители е почти невъзможно.

Иначе пак казвам - София е голяма, има цени всякакви. Примерно Овча Купел в момента е последната далавера, цените са ниски преди да построят метрото. Даже има и малко къщи.
Около София пространството също е голямо, има села за всеки вкус.

# 106
Всъщност на ММ половината колеги са от Перник. Работата се намира между Княжево и Владая. Той се прибира поне час. А на колегите жените са си в Перник и си гледат децата. Или работят нещо, ама пак там, за да могат да ги прибират. Двама дълго пътуващи за работа родители е почти невъзможно.

A колко пътуват колегите му от Перник до между Княжево и Владая?

# 107
И къде биха учили децата тогава? Сами хора без деца си представям на този режим, ама да разкарвам всеки ден деца на по 50 - 70 км - ха напред, ха назад - абсурд Naughty

# 108
А пък децата да уъкат, не мерси.

Мацка, аре стига със стереотипите. Не си ли чула как министрите ни уъкат. Па никой не е от Перник.
Ъукането е езикова култура от семейството, а не от града.

Избрала си Перник, защото не си от София.
Софиянец няма да отиде в Перник, защото е град с мръсен въздух, грозен и с достатъчно много цигани.

Grinning мацка, абе ти виждаш ли на какво прилича София?! И ако обичаш не дискутирай нещо, което не познаваш. Кфото Слави Трифонов и вестниците ви гооврят, не е задължително да е вярно.
Всеки има право да живее където поиска и ако обичаш си задръж мислите за себе си. Софийското самочувствие спря да бъде фактор преди 10тина години, ако не знаеш.

От НДК то Перник, за тези, които не знаят, разстоянието е 27 км по България и през Бояна. (разстоянието ми между двете къщи.) Като време отнема 35-50 мин в зависимост от трафика. Колко им отнема на хората да стигнат до НДК от софийските си местожителства.

# 109
  • София
Скрит текст:
Аз като чета негативите и косите ми се изправят. Няма работа, няма паркове, няма лекари, няма забавления, няма добре заредени магазини.
Има едно спокойствие, пътуване и деца на улицата.

Не бих го причинила на детето си на този етап. Това е живот за хора с големи деца. Peace

Да не говорим, че детето може и да го приемат в ДГ/ у-ще без проблем, но идва една възраст, в която то има нужда от среда и старт в живота (говоря за ниво на обучение). Като гледам образователната ни система, положението не е розово в големите градове, а за малките не ми се мисли.
Негативите, които изправят косата, са обикновено изброени от хора, които не са живяли в малък, но жив, град.
Имам поглед върху Сливница и Севлиево, тук четох разказ за Своге и нещата се припокриват, та можеш да си съставиш реално мнение.
Що се отнася до образованието- в никое училище в малък град няма начин да се съберат толкова безхаберни учители, нагли ученици и родители, на които не им пука, щото всички са анонимни в големия град.
Направи си труда да видиш какъв процент са студентите от провинцията в СУ и който и да е друг от добрите и ще разбереш, че като изключим немската, първа английска и още една- две гимназии, другото е по- зле от провинцията.

Ооо, ама мен изобщо не ме интересува кой е градът и не смятам да споря. Зависи кой какво разбира под ниво на образование. Вероятно гледните ни точки са твърде, твърде различни. И допирни точки няма как да имаме по нито един въпрос. Колкото и да е добро образованието в Костенец, Севлиево и др. градове, то ще е до време. Доколкото знам университети има само в големите градове в БГ или вариант чужбина и пак стигаме до изходната точка. Peace

Не съм живяла в малък, не бих и живяла в близките години. На детето ми изобщо не бих го препоръчала. Stop

Минусите на малкия град взех от предходния пост на потребителката. Тя сама ги беше написала. В такива условия аз не бих живяла, но пък не съдя и хората, на които им харесва. Peace

# 110
  • Тра-ла-ла
Приятелките ми живеят в Бистрица и Кокаляне. Има си и предимства, и недостатъци. Предимствата са ясни - чист въздух (не и зимата), къща, двор, спокойствие. Обаче всяко излизане е една сложна логистика. Ако нямат кола - гледа се разписанието на автобусите, кога да идеш на спирката, вечерно време да не изпуснеш последния автобус. Вечер, ако се излиза на заведение, обикновено тайфата е от местни, като единият обезателно не пие, за да са с кола. Crazy За всичко идват до града - за фризьор, за дрехи, за козметика.

Друга моя приятелка отиде да живее от София в Перник - трудно издържа и се махна. Работеше в София, детето в Перник. Виждахме се привечер, след като свърши работа най-много за час и търчеше да си хване влака под точен час. Събота и неделя - забита в Перник, а приятелките й в София и т.н.

Та, ако човек е свикнал да води интересен живот - ресторанти, барове, концерти, театри, магазини...ще издивее и затъпее, ако се набута в някое село/град до София. Ако обаче човек не обича да излиза и си пада по домашния уют и софри - няма проблем. И все пак човек трябва да завъди някакъв приятелски кръг там където ще живее - иначе става тотална изолация. А софийските приятели надали ще са очаровани да пътуват постоянно, за да ходят на гости в малкия град.

# 111
 Я,намерих си съгражданка така така да се каже.В Костенец си има почти всичко.Ако искаш забавления кеф ти Пазарджик,кеф ти София,Пловдив си за нула време.
Няма адекватна медицинска помощ,инфраструктура е зле,безработица изобщо много неща има да се направят.
Аз също съм от там,но от селото.
Мисля,че района е рай за децата и за живеене си е много хубаво.Но до седми клас да речем.Образованието в гимназията не е това,което беше.Възможности за децата  няма и за учене и за спорт почти никакви.
Друг е въпросът,че ти ако си с акъл ще се реализираш без значение откъде къде си.
Ако имаше работа аз нямаше да мръдна от Костенец.!
Те жените хубаво раждат по едно две,че и породени обаче масово не работят и само гледат деца след това.Не искам да бъда разбрана погрешно,но тъй като няма работа в Костенец жените масово си остават без работа после.И то са принудени-алтернативата им коя е?Да си зарежат децата и мъжа и да пътуват и те до София. Все пак в Костенската община не можем да се намърдаме всички я?Иначе цял живот домакиня-това е.
Има и плюсове и минуси.
Но е жалко.че в район с таков потенциал да се развива е такова положението.
Аз си харесвам Костенец и също обмислям варианта да се завърнем да поживеем там когато се стигне до момента за деца.После обаче накъде,не е ясно.
Темата е доста актуална и много хора искат да се махнат от София.И има защо.
И аз не мога да свикна.То друго е да си израстнал в съвсем различна среда.Много хора от Костенец масово пътуват,но се прибират,защото не биха свикнали с тая лудница.И аз много добре ги разбирам.
Всичко е до начин на живот и представи.

# 112
  • София
Скрит текст:
Я,намеих си съгражданка така така да се каже.В Костенец си има почти всичко.Ако искаш забавления кеф ти Пазарджик,кеф ти София,Пловдив си за нула време.
Няма адекватна медицинска помощ,инфраструктура е зле,безработица изобщо много неща има да се направят.
Аз също съм от там,но от селото.
Мисля,че района е рай за децата и за живеене си е много хубаво.Но до седми клас да речем.Образованието в гимназията не е това,което беше.Възможности за децата  няма и за учене и за спорт почти никакви.
Друг е въпросът,че ти ако си с акъл ще се реализираш без значение откъде къде си.
Скрит текст:
Ако имаше работа аз нямаше да мръдна от Костенец.!
Те жените хубаво раждат по едно две,че и породени обаче масово не работят и само гледат деца.Не искам да бъда разбрана погрешно,но тъй като няма работа в Костенец жените масово си остават без работа после.И то са принудени-алтернативата им коя е?Да си зарежат децата и мъжа и да пътуват и те до София. Все пак в Костенската община не можем да се намърдаме всички я?Иначе цял живот домакиня-това е.
Има и плюсове и минуси.
Но е жалко.че в район с таков потенциал да се развива е такова положението.
Аз си йаресвам Костенец и също обмислям варианта да се завърнем да поживеем там когато се стигне до момента за деца.Поске обаче накъде,не е ясно.
Темата е доста актуална и много хира искат да се махнат от София.И има защо.
И аз не мога да свикна.То друго е да си израстнал в съвсем различна среда.Много хора от Костенец масово пътуват,но се прибират,защотп не биха свикнали с тая лудница.И аз много добре ги разбирам.
Всичко е до начин на живот и представи.

Много точно казано. Рай, но до 7-ми клас, а после? Тези 7г. много бързо минават.
Ако имаш акъл, наистина ще се реализираш, но все пак трябва да имаш и къде да се реализираш т.е. пак се стига до възможности. Когато видиш, че детето ти има потенциал, а няма къде да го разгърне, започваш да мислиш варианти, които винаги водят в посока София, Варна, Пловдив, Бургас.

Засега това е положението в БГ, колкото и да ни се иска спокойствието и селската идилия.  Peace

# 113
  • out of space
Е какъв е проблемът след 7-ми клас детето да учи където реши, без да се пренася цялото семейство?

Дори си е плюс, защото съм с впечатления, че по малките населени места шестици се пишат на килограм, а в Сф е яка резачка.

# 114
Не всеки иска да си прати 14 годишното дете само в друг град  Peace Аз поне твърдо не искам.

# 115
И грешиш.
Проблемът с пращането на детето е, че цялата хамалогия се прави за неговото спокойствие, а след 7г то само се бута в това, което за родителите уж е лудница. В крайна сметка се оказваш с разход за квартира на ученик и ипотека за селска къща.

# 116
Аа не точно,пооправи се положението с различните кръжоци и извънкласни занимания на децата.Има балет,баскетбол,футбол,карате,джудо,не знам си какво карате,плуване,лека атлетика,пеене,народни танци.Не е като да няма.И децата печелят награди и ги водят насам натам.Работи се с тях Peace

МОже и да е селска идилия,не знам.Важното е,че тук ни е добре на нас.

# 117
  • София
Аз лично от Радомир имам много пресни и преки наблюдения (ММ е от там, там са и техните, при които ходим поне веднъж месечно). Градчето не е лошо, има си плюсове, както и минуси разбира се.
Имотите - можеш да намериш тристаен апартамент ЕПК за 40-50 000, а панелките са още по - евтини (говоря в лева). Сравнително чисто е, има доста магазини, заведения в центъра, няколко механи, които хич не са лоши. Училищата - мисля са 3 или 4 на брой, но тук идва един от минусите - обучението след 7ми клас. Въпреки, че се старят да организират допълнителни дейности пак идва момента, в който нивото е много по - различно от София. Да, 6-ците се пишат на килограм, за да има ученици. Повечето деца след 7ми клас се ориентират към Перник или София. За детските градини нищо не мога да кажа. Зле е от към здравеопазване - едно спешно отделение, ако не - чак болницата в Перник. Денонощна аптека няма, което при малки деца е голям минус, защото всичко се случва. Имаме много познати, които пътуват всеки ден. На мен миналото лято ми се наложи да пътувам една седмица до там след работа и сутрин за към София - еми лично за мен това беше сууууупер изморително, особено вечер след като цял ден съм работила. Като време беше горе - долу като да се прибера до вкъщи, но като цяло ми се стори много изморително и не бих си го причинявала ежедневно. Когато аз бях бременна, ММ ми предложи да отидем там, докато детето стане на 2 и после да си се приберем в София (там имаме триестаен апартамент, който си седи абсолютно празен), но аз твърдно отказах. Просто там няма какво да правиш през деня, ако не работиш. Нямаш един хубав парк, в който да се разходиш, а зимата от чистия въздух няма и помен, заради печките на дърва и въглища. Всичко зависи от това какво търсиш и какъв човек си - ако предпочиташ спокойствието - за там си, но ако си свикнал с динамиката на големия град - там можеш да се побъркаш. Аз лично повече от 3-4 дни не мога да издържа и то лятото. Иначе - да пратиш детето за лятна вакация там - идеално е.

# 118
  • София
Е какъв е проблемът след 7-ми клас детето да учи където реши, без да се пренася цялото семейство?

Дори си е плюс, защото съм с впечатления, че по малките населени места шестици се пишат на килограм, а в Сф е яка резачка.

Не бих пратила дете на тази възраст в друг град (без сем-во и надзор), колкото и да му вярвам. Peace Поне не и в България. Накрая ще стане ипотека за къща извън Сф, наем на квартира в Сф или безкрайно пътуване. Ако децата са 2, не ми се мисли.

# 119
  • София

Grinning мацка, абе ти виждаш ли на какво прилича София?! И ако обичаш не дискутирай нещо, което не познаваш. Кфото Слави Трифонов и вестниците ви гооврят, не е задължително да е вярно.
Всеки има право да живее където поиска и ако обичаш си задръж мислите за себе си. Софийското самочувствие спря да бъде фактор преди 10тина години, ако не знаеш.

От НДК то Перник, за тези, които не знаят, разстоянието е 27 км по България и през Бояна. (разстоянието ми между двете къщи.) Като време отнема 35-50 мин в зависимост от трафика. Колко им отнема на хората да стигнат до НДК от софийските си местожителства.

Ти пък, що се газираш толкова?
Виждам на какво прилича София и затова съм на път да я напусна окончателно, но от това Перник няма да стане по- хубав и добър за живеене, град.
Защо да си задържам мислите за себе си, като авторката иска да ги споделям?
Да ти преча да живееш в Перник, та си толкова ядосана?
В Перник съм продавала жилища, та ми е познат и ако нищо не се е променило за 7 години, откакто не съм стъпвала там, значи нямам причина да си променям мнението.
Що се отнася до самочувствието- или го имаш, или го нямаш- не се придобива с преместването от едно място на друго. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт