Фотография - 81 тема

• 52 513
  • 754
  •   1
Отговори
# 315
Гланц или мат хартията се препоръчва повече? Или зависи за какво? Винаги избирам мат, повече ми харесва как "стои" Simple Smile

# 316
  • Mostly in my mind
И аз предпочитам мат.

# 317
Много зависи от снимката и от хартията. Принципно гланца придава повече контраст и сочност. За мат някои от принтерите имат специални матови мастила, които с подходящата хартия придават ефект на велур и кадифе и особено при черно бял печат са особено впечатляващи...
Та до характер на снимката е..
Ако ви е по ретро ретуша мат на файн арт хартия придава една особена елегантност на приглушени и пастелни тонове...

# 318
  • Варна
Нямам техника да си калибрирам монитора, а тук като знам цените на услугите калибрирането ще струва колкото компютъра сигурно. Ще се мъча аз да си ги понастроя цветовете Wink

Тази снимка прекалено сатурирана ли я виждате? На старият латоп я виждам прекалено, на новият е добре. Подозирам, че на старият цветовете са по верни  newsm78

DSC_0834 by Wink BG, on Flickr

# 319
  • Mostly in my mind
Аз я гледам от телефона,  но ми се струват добре цветовете.
Че колко струва едно калибриране, Борикс?
Вейдичко, викаш няма смисъл да калибрирам ли?

# 320
Не съм фотографин, само си щракам за кеф понякога.

По-голяма:

https://cdn.bg-mamma.com/4cOy/33030306_50d66324

# 321
  • Варна

Някаква цена от £199 гледах и стигнах до извода, че не съм дорасла за калибриране още Wink))

# 322
  • Mostly in my mind
E това не е ли цена за самото устройство?  Тук ги калибрират за 20,30 лв.

# 323
  • Варна
Еееее налято значи ще се калибрираме. Ако някой знае във Варна къде мога да го занеса ще се радвам да ме насочи/може и на лични/ Wink

# 324
Виждам ги идеални цветовете на кадрите ти, нищо не ми синее, червенее, зеленее..., но както си прецениш (рано или късно ще трябва да калибрираш отново) Simple Smile

Принципно гланца придава повече контраст и сочност.
Мислех, че матът прави това. С такова впечатление съм останала от лентовите ширпотреба апарати от ученическите ми години - снимките винаги изглеждаха по-сочни (мн ми хареса как го определи!) на мат хартия (пък и не оставаха отпечатъци по тях, след като минеха през ръцете на целия клас Mr. Green, нито се залепваха за найлоновото покритие в албумите, за разлика от гланцовите). Ще принтирам няколко кадъра на двата вида хартия, за да получа по-ясна представа сега, мерси за обяснението  Hug

Последна редакция: пн, 02 май 2016, 23:58 от Вейда

# 325
Вейда наистина има си значение и от хартията. Най-обикновената гланцова хартия не винаги е много качествена, има значение и профила на принтера който се пробва... Както мониторите се калибрират, така и принтерите се калибрират за различните хартии- т.е. има си за всяка хартия профил, който ако е направен би трябвало да извади качествено и точно изображение.
Самите хартии имат различна текстура и отенъци, които също оказват значение пък за цветопредаването. Но знаейки стила ти на обработка абсолютно логично е да предпочиташ мат...

# 326
Влизам на бързо да попитам някой има ли регистрация във photogangsters?

# 327

Някаква цена от £199 гледах и стигнах до извода, че не съм дорасла за калибриране още Wink))

Това е цена за калибриращо устройство. Нормална цена за калибрация е: 20 до 50лв.

# 328
Влизам на бързо да попитам някой има ли регистрация във photogangsters?

Един двама сме .. лично аз по-рядко влизам там.. защо питаш?

Борикс цените на услугите са около 20-25лв до 50 на някои места за калибриране на монитор

# 329
И аз имам Peace

Общи условия

Активация на акаунт