Фотография - 81 тема

• 52 542
  • 754
  •   1
Отговори
# 255
  • София
mamaSunshine, може ли и аз да ползвам вашите услуги? Нямам статив и не мога да проверя един обектив, а нещо не ми харесва как се държи.

Тук дразни ли, че е така центрирана?

# 256
  • Mostly in my mind
Кое й е  центрираното? Simple Smile По-скоро дразни отрязаното краче.

# 257
Записвам се с една снимка ,след нахлуването си, от две години се опитвам да постигна този ефект  Crazy

Лолита  Hug

newsm10 А още портретчета?!  Simple Smile

# 258
Кое й е  центрираното? Simple Smile По-скоро дразни отрязаното краче.
Peace

# 259
  • Madrid
bla-bla ,освен одрязването,аз бих я преместила наляво малко с въздух отдясно и кроп отгоре.

El Mariachi , скоро  Hug

Обикновено снимам в jpg , имам сесия в събота за пръв път и се чудя дали е удачно да дам снимките с големина около 3,5 до 4 МВ ? Дали ще е достатъчно за разпечатка на по-голяма снимка за рамка  Thinking

# 260
Размера на снимката можеш да го видиш от Image-Image size, като махнеш отметката от Resample  програмата автоматично ще обвърже трите единици и ще покаже физическия размер в сантиметри и резолюцията в точки. Принципно не е хубаво за фотография да падаш под 240-300dpi (точки) независимо горе какъв размер имаш.. В крайна сметка няма да печата билборд, така че за изложби и за снимки които се гледат сравнително от близо това е изискване за качествен печат. Колкото до това дали 3-4 МВ са ок..едно време беше добре, сега това е малка снимка освен ако не е запазена на ниско качество пък в големи размери. Освен това зависи и с каква матрица си.. Различните размери и марки имат различни файлове и са различно тежки. Не е добре обаче че снимаш в jpg, губиш цялото качество и възможности на снимката.

В момента в който свалиш все пак снимката от камерата на компютъра виж реално какви размери е по начина който горе ти обясних.
И какво разбираш под по-голяма, 30х40см... 40х60см.. Ако е за такива размери рядко са вече случаите в които снимка 3-4мб ще ти свърши работа за да издържиш на 300 точки.

# 261
bla-bla ,освен одрязването,аз бих я преместила наляво малко с въздух отдясно и кроп отгоре.

El Mariachi , скоро  Hug

Обикновено снимам в jpg , имам сесия в събота за пръв път и се чудя дали е удачно да дам снимките с големина около 3,5 до 4 МВ ? Дали ще е достатъчно за разпечатка на по-голяма снимка за рамка  Thinking

Според мен е несериозно да се снима в джейпег, освен ако не се разпечатват снимките направо от апарата на място.  Simple Smile Все пак суровият файл съдържа цялата информация и е най-качественият вариант за обработка, която е направо задължителна, дори и да е лека. Simple Smile Аз лично давам снимките само на 1200 пиксела макс по дългата страна, като уточнявам, че снимам само за собствено удоволствие към този момент - всъщност така си снимам от години.  Grinning Тези неща обаче предварително се уточняват с клиента. Имам приятели, които снимат професионално, а и някои материали съм изгледал по темата. Най-добре е фотографът да направи разпечатките на клиента от собствените си големи тиф файлове на места, където знае, че качеството е много добро и знае, че ще изкара това, което вижда на файла, като си го калкулира в цената. Т.е. предварително да е проверил какви са цените на различните размери разпечатки на съответното място. chef 1200 пиксела е предостатъчно за фейсбук и изобщо за интернет.  Grinning

# 262
Аз от известно време снимам и в Роу и в Джейпег,за да ми е по-удобно да преглеждам снимките преди обработка (не помня кой ме светна,но благодаря - голямо удобство е така Hug)
Задала съм най-високо качество на джейпега от камерата.И днес като си свалих едни снимки установих,че джейпега ми е по-добър,отколкото Роу-а.Опитвах се да го обработвам в ЛР,въртях-суках,дори и без никакви корекции - ами,джейпега пак беше по-добър.Може да е единичен случай,незнам.Но ми направи впечатление и се чудя защо така!?
И аз малката художничка да си покажа.
Little artist by Maria Photography, on Flickr

# 263
Mиме  Laughing Естествено, че необработен JPEG изглежда по-добре от необработен RAW, защото това е почти готов кадър, в който камерата си е свършила работата, за да можеш веднага да покажеш,  свалиш и ползваш изображението. Проблемът е, че необработения jpeg при компресията дава видими грешки, а да обработваш jpeg е трудно, защото камерата вече е направила това вместо теб.
RAW файловете са сурови кадри, които можеш да разгърнеш както пожелаеш и крайният резултат ще е достатъчно качествен, стига да знаеш какво правиш. Контролът е изцяло в твоите ръце и резултатът ще е такъв, какъвто искаш. RAW ти позволява да коригираш грешки в снимането, което с JPEG e почти невъзможно.

Ето ти една статия на Photo Cafe, обяснено е добре: http://photocafe.bg/raw-format/

# 264
Добро утро, една снимка от мен с молба за коментари IMG_2252_1 by Златина Иванова, on Flickr
Ще кажа и какво не ми харесва ... отрязала съм и ръчичките

# 265
  • Варна
titinka, в случая ръчичките, че са отрязани, почти не прави впечатление. Цветовете ти обаче не са съвсем наред (може би не ти е калибриран монитора), листата са прегорели (трябва да налиш експозицията), половината лице е в сянка, а и кадрирането не е съвсем наред.

# 266
titinka, в случая ръчичките, че са отрязани, почти не прави впечатление. Цветовете ти обаче не са съвсем наред (може би не ти е калибриран монитора), листата са прегорели (трябва да налиш експозицията), половината лице е в сянка, а и кадрирането не е съвсем наред.
взимам едно наум, благодаря. Да не би да изглеждат прегорели защото те са силно огряни от слънцето, а и съм добавила еди ефект с фотошопа. А монитора не е калиброван. Използвам лаптопа си. В оригинала кадрирането е добре, но питай ме защо я изрязах... изкаше ми се да премахна една врата ...

Последна редакция: пт, 29 апр 2016, 12:39 от titinka

# 267
Ето го и другото зверче Simple Smile
IMG_2076_111 by Златина Иванова, on Flickr

# 268
Момичета, не съм писала досега в темата ви, само чета, защото имам много какво да уча още. Снимам за мое удоволствие, нямам амбиции за повече. Имам Никон Д5100.
Снощи обаче ми се случи следното - излязох с един приятел да снимаме вечерта, нагласихме стативи, апарати, всичко и проблем - не мога да си сменя режимите. Свикнала съм да снимам на А, уж той е включен, но на екрана ми изписва М. Сменям режима, пак стои М. Който и режим да избера, фактически или съм на М, или на ауто. В крайна сметка си снимах на М, но имате ли идея какво може да се е случило? Как мога да го коригирам? Върнах заводски настройки, ъпдейтнах фърмуеър, но чета сега из нета, че много хора не са намерили решение на същи проблем, със същия никон.

# 269
  • Madrid
Mama Sunshine , благодаря за насоката.Излиза,че в инчове е 200 или 300,но в сантиметри са към 100,тоест 94,488...В сантиметри ли трябва да не падам под 200,300? Тялото ми е 5100 никон.

El Mariachi, напълно си прав.Знам,но лятото снимах в raw и не успявах да отворя снимките.Сега разбрах,че ми е липсвал plug-in.Инсталирах го и смятам да снимам както е написала Sunshine Mary  в raw и jpg.

Питането ми е след като отворя raw и направя лека обработка там, след това да запазя в  jpg ли ?
Конвертираики raw в jpg не е ли пак губене на качество и не е ли едно и също тогава дали ще снимаш директно в jpg ? newsm78
Извинете ,ако ми се струват въпросите ми наивни,но съм се хванала на това хоро и ми се ще да го изиграя като хората.Досега винаги съм отказвала да правя снимки с комерсиална цел,но този път бяха настоятелни и си казах,все има първи път...

Общи условия

Активация на акаунт