Фотография - 81 тема

• 52 539
  • 754
  •   1
Отговори
# 270

El Mariachi, напълно си прав.Знам,но лятото снимах в raw и не успявах да отворя снимките.Сега разбрах,че ми е липсвал plug-in.Инсталирах го и смятам да снимам както е написала Sunshine Mary  в raw и jpg.

Питането ми е след като отворя raw и направя лека обработка там, след това да запазя в  jpg ли ?
Конвертираики raw в jpg не е ли пак губене на качество и не е ли едно и също тогава дали ще снимаш директно в jpg ? newsm78
Извинете ,ако ми се струват въпросите ми наивни,но съм се хванала на това хоро и ми се ще да го изиграя като хората.Досега винаги съм отказвала да правя снимки с комерсиална цел,но този път бяха настоятелни и си казах,все има първи път...

Аз снимам почти винаги само в суров формат, защото винаги обработвам снимките и даже настройките на никона ми са под средните стойности за контраст, шарп, яркост. Ако имаш Никон Кепчър или фотошоп (бях писал някъде по-горе или в предишната тема, че никонските сурови файлове е най-добре първично да минат през тази програма, макар и да не е задължително) отваряш ги всичките и си ги гледаш, като направо избираш тези, които ти харесват за обработка. Най-добре е да ги съхраняваш в тиф за себе си, ако искаш най-високо качество и особено ако ще ги ползваш с търговски цели. А пращаш джейпег на хората, които си снимала. Simple Smile Ако няма да обработваш изобщо файловете, а ще ги разпечатваш направо, трябва да дадеш по принцип по-високи стойности на контраст, наситеност и шарп на джъпъгътата във фотоапарата. Въпрос на тест и опит. chef Аз лично никога не съм го правил.  Simple Smile

# 271
Добро утро, една снимка от мен с молба за коментари IMG_2252_1 by Златина Иванова, on Flickr
Ще кажа и какво не ми харесва ... отрязала съм и ръчичките

Според мен е оставено твърде много място вляво и освен това лицето на детето е малко тъмно. Аз бих го направил така (това е от принтскрийн на снимката  Simple Smile)

Или даже така - 1:1.

chef

# 272
Илиндичка нещо не гледаш както трябва.. Правила съм изложби с 5100, матрицата му е 16мегапиксела и физическият размер на снимките ..максмиланият е по-малък от 60х40см при 300 точки.. Така че това дето ми го казваш означава че или долу точките са много малко за да докараш 100см по дългата страна или е правена доста голяма интерполация.
Горе размера няма значение в какви мерни единици го гледаш, при смяна на мерните единици то ти показва равностойността прекалкулирна но размера си остава.. 1см или 10мм или тяхната равностойност в инчове са едно и също нали  Simple Smile.. Аритметика....

Колкото до останалите въпроси снимате в роу +джг много хора го правят но не и аз защото заема повече място на картата. Снимам само в роу и след това запазвам според целите къде в джпг, къде пдф, къде тиф.. Така че не е едно и също дали ще снимаш директно в джпг или в роу и после ще конвертираш. Клото е пуснала линк към описанието за тия три формата назад в темата...
Роу файла е суровия формат и той съхранява цялата информация в снимката с която може да борави. Ако си объркала примерно белия баланс от роу файла може да го редакрираш както в камерата, но в джпг не можеш, защото там вече е орязан. В роу файла в Камера Роу или Лайтрум можеш да коригираш и профила на обектива и да поправиш дисторсията и хроматични аберации, в джпг не можеш.. И прочие ...

Последна редакция: пт, 29 апр 2016, 17:36 от mamaSunshine

# 273
Кло Hug знам,че .jpg ще е по-добър от необработен raw,но по-скоро имах предвид,че дори и след обработката на роу-а,джейпега остана по-добрия вариант Simple Smile Отчитам го като случайност,защото обикновено обработените ми роу-ове са все пак по-добри от .jpg-овете.
Чудесна статия на Фотокафе.Мисля,че съм я чела,както повечето заглавия там.Благодаря ти bouquet

# 274
Кло Hug знам,че .jpg ще е по-добър от необработен raw,но по-скоро имах предвид,че дори и след обработката на роу-а,джейпега остана по-добрия вариант Simple Smile
Значи проблемът е в обработката.
Аз снимам в роу, запазвам в .psd .Така винаги мога да си извлека .jpeg.

# 275
Кло Hug знам,че .jpg ще е по-добър от необработен raw,но по-скоро имах предвид,че дори и след обработката на роу-а,джейпега остана по-добрия вариант Simple Smile
Значи проблемът е в обработката.
Аз снимам в роу, запазвам в .psd .Така винаги мога да си извлека .jpeg.
Аз ето за това работа в Лайтрум защото там си правя каталог,работя изцяло само върху суровия файл, а не като при фотошоп, и не ми се налага да пазя псд ако искам да запазя обработката но да не експортвам още, защото в Лайтрум всичко това се съхранява в каталога и снимките са на куп. Отварям работя и директно експортвам. Дори и след експорт каталога си седи файла е суров но със запазени настройки след ретуш, които ако искам да променя задруга цел и да обработя различно просто има един бутон Restore... Така винаги имам достъп до суровия файл и не се налага да пазя няколко различни псд-та.. Спестява ми време и нерви

А иначе джпг винаги ви изглежда по-добре просто защото фърмуера го помпа.

# 276
  • Mostly in my mind
тъкмо това щях да ви питам. пазите ли псд? е, не мога аз. тия огромни размери ще ме уморят. снимам в роу, редактирам и запаметявам в джипег. като си запазвам и роу-вете, които си заслужават. ако нещо ми скимне пак за едит, започвам отначало и това е.  Crazy
друго, което се сетих да питам. наскоро се коментираше в една група. за думата retouch. интересно ми е какво мислите. използва се основно, когато се ретушира лице или цялостна обработка на снимката, според вас?  newsm78 В Бг по мои наблюдения сякаш се използва цялостно за снимката. И Точно това се опиваха да обяснят в групата. Докато чужди фотографи съм забелязала, че използват editing.  Rolling Eyes

и тъй като заговорихме за центрирането, ето една:
Скрит текст:
Vera by Tobias, on Flickr
абстрахирайки се от точно централната част на кадъра и погледнато чисто обективно фотографски, мисля, че доста добре му се е получило на човека. има водещи линии, има симетрия. общо взето идеално кадрирана.

Последна редакция: пт, 29 апр 2016, 20:24 от Лолита

# 277
тъкмо това щях да ви питам. пазите ли псд? е, не мога аз. тия огромни размери ще ме уморят. снимам в роу, редактирам и запаметявам в джипег. като си запазвам и роу-вете, които си заслужават. ако нещо ми скимне пак за едит, започвам отначало и това е.  Crazy
друго, което се сетих да питам. наскоро се коментираше в една група. за думата retouch. интересно ми е какво мислите. използва се основно, когато се ретушира лице или цялостна обработка на снимката, според вас?  newsm78 В Бг по мои наблюдения сякаш се използва цялостно за снимката. И Точно това се опиваха да обяснят в групата. Докато чужди фотографи съм забелязала, че използват editing.  Rolling Eyes

и тъй като заговорихме за центрирането, ето една:
Скрит текст:
Vera by Tobias, on Flickr
абстрахирайки се от точно централната част на кадъра и погледнато чисто обективно фотографски, мисля, че доста добре му се е получило на човека. има водещи линии, има симетрия. общо взето идеално кадрирана.

Ето едно обяснение на английски за ретуширане и редактиране.  Rolling Eyes Това, което аз знам е, че ретуш може да се използва както за цялото изображение - за всякакви корекции, така и когато специфично се говори за портрет.  Rolling Eyes

# 278
Откакто се запознахме с ЛР определено ми е много по-лесно и приятно с него.Абсолютно подкрепям всяка дума на мамаСъншайн Peace Има си и неща разбира се,за които ФШ ми е незаменим.
Лолита,тая мацка и всичко около нея е перфектно центрирано.Супер кадър  Peace
А ретуш аз го разбирам като портретно изпипване на лице,тяло.Докато едита вече е цялостната обработка на снимката.

# 279
  • Mostly in my mind
ЕлМариачи, благодаря за статия. Добре е обяснено. Ако трябва накратко да кажем - редактиране е базови промени на изображението: бял баланс, кроп, изостряне, контраст, тониране и т.н. Докато ретуш вече се намесва, когато не става само с редакция. Т.е. подобряване на кожата, премахване на предмети - дървета, петна, хора и т.н. нежелани неща. По-трудоемката част, с две думи.  Simple Smile

# 280
Още 2 от мен от архивите:  Simple Smile

newsm68

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 13:31 от El Mariachi

# 281
  • Madrid
Благодаря много за мненията  bouquet Бяха важни за мен.

Прочетох статията и ще снимам в raw ,ще запазя в jpg или tif. Ако изкарам нещо интересно, ще го споделя с вас.Сега ще отида по-рано ,за да си преценя светлината .

El Mariachi , хубави архиви имаш! Прекрасно тониране на първия портрет.

# 282
  • София
Здравейте! Хайде и аз барабар Мунчо с мъжете Laughing. Виждам, че нивото на темата е доста височко, та аз ще поседна на едно трикрако столче в ъгъла и тихичко само  ще гледам. Е, от време на време може и да дигна ръка за някое изказване, още повече, че в момента издирвам ДСЛР-а със CCD матрицата с най-добрия jpeg  newsm78. Пък ако не ме приемете, ще надничам тайно през прозореца Joy Peace! Желая весели празници на всички bouquet!

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 10:31 от Mунчо

# 283
Днес се включвам много тематично с празничен дух - да ви пожелая на всички весело посрещане на Великден, много здраве и мир Simple Smile

St. Konstanin & Elena church, PLovdiv by Photo Cafe, on Flickr

# 284
Страхотни снимки, mamaSunshine!
Весело посрещане на Великден, момичета и момчета!

Да се оплача, два дни не знам къде съм, не мога да стана от леглото, освен за да повърна. Хрема, зверско главоболие, всичко накуп, такова нещо не ми се беше случвало.
Мислех си днес, че единственото хубаво нещо в цялата ситуация е, че не се налага да снимам никого в това състояние. Честно, не знам как бих се вдигнала на крака, за да снимам сватба, например, надявам се никога да не ми се налага да научавам.

Общи условия

Активация на акаунт