Домакини 55 / Слънцето се смее, безгрижно лято е!

• 82 356
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
Ох, Писе, то си е направо смешно с тези чушки на промоция, хаха. Досега винаги съм се съобразявала с цените, също винаги се възползвам от промоции и намаления, ама да се радвам като малко дете, че чушките са намалени, мани, не е нормална работа. hahaha hahaha Иначе няма как да купя една чушка за едно левче. Че за едни пълнени чушки ще платя 12-13 лева, лелелеле.... А беше време в нашата къща, пълнени чушки правих поне по няколко пъти в месеца.  Wink

Кажете плънка за козунак, ама да е без ядки, че нямам как нито да ги смеля, нито да ги скучам. Сетих се за стафиди, ама зюсамо тях ли? newsm78

# 241
Смърфи аз съм приерна ученичка и си записвам  Joy та ето ти плънките, които е споделила Марче с нас - правила съм ги и много ми харесват - предполагам, че ще станат и без ядките.
Скрит текст:
Плънка за 1 кг брашно:
Тази си е моята, която най-много ползвам..
 2 шепи маково семе се заливат с горещо прясно  мляко, преседява за около 15 мин да набъбне, изцежда се през цедка и се добавя 1 шепа счукани орехи, 1 с.л. хубаво какао, шепа стафиди предварително напоени в ром за около няколко часа, захар на вкус, но около 2 с.л. и един белтък разбит на твърд сняг. Внимателно се обръща плънката с шпатула и с ръце се намазва обилно в/у тестото. Прехвърлят се страните на тестото и се получава руло.
Може и без плънка и само със стафиди, които съм натопила предната вечер в ром. Те стават дебелички и сочни.
 Тестото може да си го делите на колкото топки си искате и да си го плетете както си искате-.
................
Друг вид плънка:
Тази не си спомням на кого е.
250 г смлени лешници
150 захар
200 г заквасена сметана
2 с.л. какао
1 с.л. ром
4 белтъка на твърд сняг.
Обърква се с шпатула и се поставя в/у тестото

Трети вид плънка:
Тази я научих от козуначената тема преди няколко дни.
50 захар
75 вода - топла
4 с.л. нес кафе
100 черен шоколад
100 смлени орехи.
Обърква се добре и се поставя в/у тестото.

Четвърти вид плънка:
На Джема е.
150 г маково семе
3 с.л. захара
ванилия
250 прясно мляко
1-2 с.л. натрошени бисквити или бишкоти
2 с.л. счукани орехи
ром, канела
Отново в млякото се сварява /попарва/ маковото семе . След като е студено се добавя захар + ванилия + бисквитите + канелата + ром.

Това са видове плънки за всякакъв вид и рецепти козунаци, независимо дали е с Маскарпоне или не, НО!!! стафидите трябва да присъстват винаги.....според мен. Затова и винаги добавям по една или две шепи  
Не щадете плънката, тя трябва да е по обилно нанесена. Така, да се чувства добре.  
Марче липсваш много  Heart Eyes Мисля няма да се разсърди, че я цитирам дословно  Hug

# 242
Мдааа, видях се сега в приключение да търся маково семе, хаха. hahaha Ядки има, дори съм си купула, не е като в Колумбия да няма, но нямам хаванче, нито от тези кухненски роботи за мелене. Всичко е в прословутия багаж, който днес трябва да дойде тук, но кога ще мине митница и всички формалности, никой не знае. ooooh! Че и ром нямам, имам уиски, дали ще стане? newsm78 Ще убедя някакси мм да ми отстъпи малко от уискито, че заради исляма, алкохолът е безбожно скъп и той си къта една бутилка като очите си. Joy

# 243
Става с уиски, а ядките ги троша в торбичка и с чука за пържоли  Mr. Green предполагам става и с друг чук  hahaha

# 244
  • при късмета
Писе, ако ми месеше машината тестото щеше да е супер. Ама на ръка го месих, че още не съм я оправила. За първи път меся на ръка и нещо няма да втасат. Твърдо си ми стана тестото от начало. Ще ги чакам още малко и колкото толкова

И няколко яйца направих със седефена боя за първи път, че много ми харесват цветовете, ама и те не станаха. Уж спазвах инструкциите, ама не изсъхнаха като хората, не е равномерно и изобщо едно флаконче от тази боя стига за 1-2 яйца. Добре, че и нормална боя бях разтворила.

Смърфи, става и с уиски.
Аз за плънка си имам запазена марка. Затварям си в бурканчета бели череши и ги оставям в много по-рядък сироп от колкото в сладкото. Той си е направо течен и съвсем малко ги кипвам, че да стоят цели. Отварям бурканчето и отцеждам черешите. В сиропа накисвам бели стафади.
Още преди 3 години го направих експериментално и друга плънка вече не ползвам. И вкъщи и гости и на който съм дала, много я одобриха

# 245
Аз съм готова с яйцата, но само с едната част - тези за баба ми  Flutter Днес боядисах нейните, а в събота с децата ще боядисаме нашите, да няма сърдити. Козунаци обаче се отказах да правя. Не е за мен тази работа и това е, просто имам усещането че нищо хубаво няма да излезе. Ще караме за поредна година на купешки козунаци, какво пък! По - добре да купя, отколкото да си играя цял ден и накрая нищо да не излезе  Naughty
Снощи децата изобщо не спаха, не знам какво им стана. Не плачат, нямат темпераури, нищо не ги боли, а не спят  Crazy Какво беше това чудо, не знам. Дано само не е признак на разболяване, че косата ми се изправя вече от болести  ooooh! Съответно аз цял ден съм крива, а имах задачи за вършене и се изморих, малко по - късно пък имам един служебен ангажимент и ще се прибера чак към 9...Ох. Измрънках, олекна ми  Laughing
Ейнджъл, аз залагам на 15 - 16 май, там някъде  Peace

# 246
Залагам на 5-ти май. Да видим кой ще познае!

Ма ко - не се бях сетила за сладко, тоест сетих се, ама като че ли по спомени плънката, която съм опитвала,  беше шоколадова май... Какво съм се притресла за плънка, до нея да стигна, както се казва, хаха. hahaha

Калинка, мда...друг чук имам, може и така да стане. Wink

Вио - да не би да има пълнолуние? Не мисли за болести... Hug

Светли - да се оправя бързо детето, сега имало някакъв вирус с кашлица из БГ.  Praynig

# 247
Упссс, а дано не сме всички бременни и да не тръгнем да раждаме, хаха! hahaha Обърка темата!
Иначе не знам с какво боята за яйца ще навреди на бебето! За няколко века боядисване на яйца, все щеше да се чуе за вредата от боята, ако я имаше, де! Много се взирате в тези неща, по-лежерно я карайте! Казвам го с най-добри чувства! Peace

Днес пак излизах до разни магазини, набарах чушки на промоция и купих 2 килца. Wink Боже, какво доживях - чушки на промоция... hahaha Ще ги опека и направя на салата за неделя. Дано да стане и козунакът в събота. Сега чета разни рецепти и се чудя коя да избера. Купих си и едни пластмасови купички, по-скоро някакви панички за еднократна употреба са, да имам къде да боядисам яйцата. Утре ще търся, дано да намеря, по-светли яйца, че досега бели не съм виждала.

Всеки момент ще дойдат за интернет телевизията, те 15 местни канала, ама били безплатни, та зор да ги включат.

Благодаря за отговора Simple Smile Аз, защото прочетох няколко поста за избиране на дати и планово секцио и си помислих, че за в момента става въпрос Simple Smile Мерси пак и хубав ден

# 248
Я да кажа за плънката-слагам локум парченца,стафиди без да ги кисна както са си сухи бели и кафеви,и смлени орехи.Миналия път сложих на единия сладко от боровинки. А за чукането на орехи ще знам като нямам машинка-мерси Калинка. bouquet
Миналата година киснах стафидите  ама разлика не виждам освен да стават по - ароматни,но съм си взела ампулки течна ванилия и има огромна разлика от тези на прах .
Готова съм,този пък ги пекох на два пъти по два козунака.Е станаха си пухкави и ароматни. Heart Eyes И понеже  спорим с мм дали цял или половинка козунак  като давам ги притеглих -ми големия е 800 гр ,а другите са по-малки форми по 700 гр,та съм прекалила с козунаците-нормата е изпълнена и ще ядем ние . hahaha
Вече сядам и почивам до събота. Wink

# 249
  • при късмета
Да дойде някой да ме нашамари, ама бързо. Щот съм муня  ooooh!
Как ще ми втаса козунака? Сутринта го замесих и вместо да го сложа във фурната, загрята и изключена, аз съм го оставила отгоре. Това през цялото време до като с яйцата се занимавам. Обикалям го, гледам го отгоре и се чудя що не втасва  smile3537 И се ядосвам и за него и за яйцата, ама не се сещам. И шефа уж помагаше, а после абдикира и искаше да яде, не знам ти какво си да уйдисвам. Е,премесих го и го метнах във фурната и втаса за час, точно двоен стана.
Сплетох ги и пак ги сложех във фурната да втасат втори път и ще пека. Ама кое време стана, а шефа току що нареди руло Стефани за вечеря
Смърфи, това, което си правя за козунаците не е точно сладко. То трябва да е гъсто, ако има сос, а аз го оставям много рядко, почти на вода, че да мога да си накисна стафидите в течността. Правя си така 2-3 бурканчета, само за козунак.
Но и с гъсто сладко става. Но трябва да е по-скоро мармалад. Да не е течно, че калкото е по-течна плънката, толкова по-трудно втасва козунака, след като сложиш плънката

# 250
Ма ко - точно такова имам - много гъсто, да не кажа като мармалад от череши. Вече го опитахме с палачинки  Party
Важното е, че си разбрала за козунака! По коя рецепта го правиш?

# 251
Весели празници момичета!

Англече, залагам на 3ти май:)  Praynig

И ние ще боядисваме яйцата довечера след работа.

По принцип все в събота го правехме, но сега ще се пече цяло агне в съботата на чеверме и няма да имам време за козунаци и яйца и ще ги подготвя днес и утре.

В петък ще го вземат агънцето Sad от фермата и ще го обработват някъде извън двора ни и в събота за 8-9 часа ще се сложи от сутринта да се пече, а аз ще опитам да направя за първи път дроб-сърма та ще сме заети.

Чакаме 20ина човека на гости на градинско парти в събота следобед (посрещаме Великден в събота и ходим на църква в 12 часа през нощта) и в неделя само разменяме яйца и се борим с яйца семейно.  Crazy

Бои си вземам обикновени от супермаркетите когато е тукашния Великден и се зареждам и имам 4 пакета тази година. Едните бои са за метални яйца, два обикновени, като едните са с някакъв преливащ ефект и едни само за червени яйца от миналогодишното ни ходене до Торонто където посетихме бълг. магазин и си взех наша си червена боя.
Миналата година имах само червени яйца Smile

Първото червено яйце (боядисва се то първо и се намазва с него по бузките и челото на децата за здраве) се пази на иконостаса и на новия Великден се чупи и според вида на съдържанието му се предвижда колко добра и здрава ще е новата година. Моето си го държа в една кутия за бижута  Crazy до иконите ,защото нямам иконостас като баба ми, чиято свещ гори постоянно през годината.

Иначе сложих едната доза козунаци в машината, но нещо не ми втасва и ще го премеся като пусна на 90 минути програмата за тесто наново  ooooh!

# 252
  • в сърцата на децата <3
Редник шматка и половина се явява на отчет - бебе скоро - йок! На 9-ти съм пак на преглед, но явно господина си харесва положението и не прави никакви простъпки за напускане  Tired На всичкото отгоре ако не тръгне до 9-ти, ще съм с планово секцио зааааааа.... 25-ти!!!! И тогава вече шъ умръ!
На всичкото отгоре Ели вдигна температура - ей тъй от нищото. Май никога не ми се беше случвало, обикновено се започва с кашлица и/или сополи. Но днес се прибрахме от ясла, беше си жизнена и бодра, мери дрешки и правихме фото сесия... и изведнъж се кротна до мен и заспа. След половин час беше с 39 температура  ooooh! Сега уж я поотпусна и заспа, но милото е като парцал...
Сутринта успях да си направя козунака - знаех си аз, че проблема ми е в калпавото брашно! Доста по-ларж бях днес с рецептата (и маслото ми беше с 10 грама отгоре, и млякото с около 15 мл повече...) и въпреки това още докато се замесваше в машината си личеше, че стои еластично и меко тестото, а вчера си беше... разпльокано. Ето резултата

Скрит текст:

И офицерските копчета

А питайте ме дали скоро ще се хвана пак да сплета 35 мини козунака  Joy Важното е, че си доказах - мога!

Светли, бързо да оздравява малкия  Hug
Контеска, и аз залагах на 3-ти, ама доки само дето не ми се изсмя  hahaha
Ма Ко, моите козунаци си втасваха върху печката, а не вътре  newsm78 Може би защото бяха малки и успяха да втасат...

Ох, гушкам ви всички и отивам да поспя, че едва гледам от умора, а като е с температура дребната и нощес няма да се спи  Tired  Hug Hug Hug

# 253
  • при късмета
Втасаха и втория път козунаците, че взеха и станаха. Не съм снимала, ама поне съм доволна.
Ангелче, да се оправя бързо Ели, а младежа си знае.
Контеска, хубав празник се очертава, да си изкарате добре
Смърфи, козунака със сметаната правя. И ползвам обикновенното брашно на София мел и всички ги харесват. Не знаех дали ще се справя в месенето на ръка. А на козунаците температирата на втасване явно им е цаката

И аз днес страшно се уморих. И излизахме и да пазаруваме сато си дойде мъжа ми и се прибрихме в 20.30ч. До като оправим торбите, докато нарисува яйцата на шефа, направи ги на енгри бърдс  ooooh! докато вечеряме и ей сега сядам. Ама седнах вече и не мърдам за днес

# 254
Добро утро от Изтока!  bouquet

Едно кайве за събуждане и нещо за закуска:

Стоя и си се чудя, ако взема да оставя тестото да втасва на терасата... навън по принцип е 30-35 градуса, дали няма да втаса по-бързо? Едната тераса, тази откъм кухнята е закътана и без директно слънце. На нея стоят пералнята и сушилнята. Вкъщи, както се сещате, живеем на климатици и температурата определено не е много благоприятна за втасване. Не че не мога да ги бутна във фурната на 50 градуса, ама това означава фурната цял ден да е заета... newsm78

И още нещо: харесах си ето тази рецепта: http://www.tanitaang.com/2008/04/k.html Друга известна кулинарка във форума има клипче как меси с такъв миксер, дето и аз утре ще го сефтосам. А и не ми се струва сложна. Другата, която харесах, е: http://pamscookingworld.blogspot.my/2014/04/blog-post_14.html?m=1 Ако не ме хване нервата, може по една доза от двете рацепти.
Иначе тези на кулинарен елексир изглеждат уникални, ама все още не съм се ориентирала в дебрите на сметаната, киселото мляко и т.н. млечна индустрия тук и не ми се рискува. 

Ангелче - как секцио за 25-ти май? Че то има месец дотогава. Да се оправя малката буба бързо, дано температурата е била еднократна.  Praynig

Излизам след малко, сега в другата посока съм си харесала няколко места да видя какво продават. Peace

Общи условия

Активация на акаунт