КОЗУНАЦИ – 2016 г.

• 76 921
  • 764
  •   1
Отговори
# 120
  • Балчик
 Hug

# 121
  • София
Здравейте! Имам въпрос -

ако сте пекли козунак в алуминиева еднократна формичка, слагате ли хартия за печене? Притеснява ме да не прегори много коричката отдолу и отстрани, или греша?

# 122
  • Балчик
Хартията няма да го спаси от прегаряне, ако се пече на висока температура. при умерена се изпича нормално.

# 123
  • София
Джемма, Морена, чудесни рецепти и идеи.
Тъкмо се чудех за плетката-една от пробойните на моите досегашни опити и хоп решение в картинки !  Hug
Аз също не харесвам ядки  в козунака. Обичам традиционните рецепти и аромати.
Не съм правила със захарна поръска. Кога се слага захарта-в началото или по към края?

# 124
  • София
Благодаря, Джемма. Сложих един с хартия и два без хартия, да видим Simple Smile

# 125
  • Балчик
Аз мажа с яйце и ръся със захар преди да сложа във фурната.

# 126
  • Sofia
...
Не съм правила със захарна поръска. Кога се слага захарта-в началото или по към края?
И аз като Джема - преди да пека мажа и ръся, с каквото и да е - захар, бадеми. По едно време имах цветна захар, ама не ми харесва особенно, с бяла си е най-добре.

# 127
Еха, каква темичка се заформя. И аз това си мисля, преписват се едновремешни рецепти, без да си има в предвид, че днес не се работи с едновремешни продукти.

Хрумва ми в момента нещо практично, което ще пробвам при работа с непознато брашно. Ако замеся меко тесто, но при работа с него то се "опъва" като ластик, значи брашното е силно, ако обаче лесно заема нова форма и не се "връща", то брашното е слабо и трябва да се направи по-твърдо тестото.

Рецептата ми непрекъснато търпи развитие. Към този момент е следната:
за две козуначета:
640 гр. брашно с 12-13% белтъчини
3 яйца от които отделям един жълтък
разбивам добре яйцата и прибавям при тях
равна кафена лъжичка сол и аромати на ванилия и лимон по една ампула, също и
130 гр. захар която също разбивам добре да се разтвори (ако няма да слагам плънка, слагам и една кафена къжичка изкуствен подсладител) и доливам при тях,
мляко така че общото им тегло да стане 470 грама (имам две еднакви купи и така взимам тара за везната)
замесвам тази смес с брашното и 30 грама жива или 11 грама суха мая
въпреки точните мерки, в зависимост от брашното понякога се налага при замесването да добавя още за получаване на стабилна топка запазваща формата си
оставям тестото на стайна температура или в хладилник, съответно то си удвоява обема за около 2 часа или една нощ
след това затоплям леко фурната и слагам там тестото да се постопли и втаса, (след което го омесвам пак - имам съменения, че не е задължително това, следващия път ще пробвам без частта в скобите)
и замесвам постепенно
130 грама мазнини (краве масло и олио по равно), като не ги топля... но следващия път може и да ги постопля, да видя какъв ще ефекта
оставям го съвсем леко да се поотпусне от месенето и правя няколко топки, колкото фитила ще ми трябват, разстилам топките на дебела кора, ръся стафиди и локум на кубчета и завивам на руло. при варианта с подсладител ги навивам без да ръся плънка
внимателно разтеглям рулата-фитили по дължина и ги усуквам по оста.
сплитам козунака и го мажа с жълтъка който предварително е разбит с чаена лъжичка мляко - забележете, мажа преди втасването
оставям ги да си удвоят обема и пека при което още веднъж се надуват двойно - това вторичното надуване при самото печене ми е сигнал, че брашното е било свястно
след печенето веднага се вадят от формите и истиват на скара
малко наизуст я написах, дано не пропускам нещо

Навремето и аз слагах малко мазнина, защото иначе ми се разтичаше тестото. От както открих гореописаното обаче, слагам смело. То идва един момент в който тестото отказва да поеме повече мазнина. Морена, не е някакво заяждане, повярвай - видах снимката ти, но опитай ако имаш свободно време, при първото втасване да няма мазнини и пак ще си говорим за конци.
Мерси за разясненията Джемма, както и за рецептата. Интересно, че вкусовете ни са подобни, и аз слагам плънки не заради своя вкус. Най-обичам добре изразени конци накиснати в прясно млечице. Аз ползвам същите брашна, ама викам, да не каже някой, че им правя реклама. Посочи моля автори и заглавия на професионални книги по въпроса.
По отношение на втасването, моя опит сочи, че след оформянето козунака трябва да втаса и да се опече максимално бързо, иначе губи и форма и конци.
Само ще кажа, че като питам по фурните какво брашно ползват за такива супер конци и на много места не ми казват, а на няколко издадоха, че им идва готова смес в чувал и само прибавят вода, и по-късно вкарват и олиото. Та това е професионалната рецепта на фурните в днешно време.
Иначе на мен ми трябваха две години да прозра, и то опитно, че при първото втасване не бива да има никакви мазнини в тестото и че ако не е супер силно брашното, трябва тестото да се замеси по-твърдичко. Вече всеки си решава дали да открива топлата вода сам или просто да се възползва от чуждия опит.
Отивам да прегледам на Джемма сниманите страници.

# 128
  • Балчик
Ралчо, какво брашно ползваш? Къде намираш такова с 12-13 % белтъчини? Аз в нашата мрежа не съм виждала с повече от 10-11. Маята ти ми се струва много.

Губи ти конци според мен, не от бавенето при втасване след оформяне, а защото имаш много втасвания и много мая. Колкото по-силно брашно, толкова повече втасвания понася.

Ето с тази литература работя:

А това е практическото помагало:
http://knizhen-pazar.net/index.php?option=add_book&id=126603 … BA%D0%B8%20%D0%B7...

А това е рецептурникът:
https://www.helikon.bg/books/88/-%D0%A1%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD% … %D0%B5_37061.html

И още един учебник, много хубав:
http://priateli.bg/%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0 … D0%BB%D0%B8%D1%8F

Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 22:17 от Джемма

# 129
брашното за баници е с най-много белтък Simple Smile това го открих преди година, точно на Великден беше първия ми козунак с такова брашно - получи се фантастичен

маята е много защото козунака трябва максимално бързо да втаса и да се опече, преди да се е отпуснал глутена. ти познай колко мая слагат в тия замразените закуски и козунаци, та за 20 минути от замразени да станат пухкави и изпечени - готови за хапване Simple Smile Всъщност, нали 42 грама свежа и 14 грама суха са си нормално количество за 1 кг брашно, защо да е много маята?

Да се едитна и аз, да имам такова подозрение, вече писах, че ще съкратя месенията следващия път. Но това е пак някакво подвеждане от безбройните препоръки по разни сайтове, как колкото повече се меси, толкова по-добре ставало. Много благодаря за книжките, ще ги потърся.

# 130
  • Балчик
Нее, не е така, многото мая силно влошава качеството на козунака. ами 30 гр на 650 брашно е голямо количество.
А, точно брашното за баници съм подминавала винаги, ще му погледна съдържанието. Макар, че не винаги високото съдържание на белтък е признак за качеството на брашното, съдя по това, което съм чела за италианското, ако го намеря ще го постна.

Не помня къде го четох, но беше нещо и в зависимост от сорта на пшеницата, дали е от твърди или от меки сортове.
За италианските също помня, че 00 е най-слабото брашно, а най-силното е 2.

Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 22:31 от Джемма

# 131
  • София
...........................

Марчева, брашното в рецептата може да е точно определено количество, но това е рядкост. Често в рецептите се дава приблизително и дълго време се чудех защо...................
Няма такова нещо. Работя рецепти които винаги са с точни грамажи. Никога не работя и няма да работя на чаши, това за мен е приблизително количество и не обичам независимо за какъв сладкиш става въпрос. Такъв човек съм си. Рецепти на дозировка чаши направо ги прескачам.
 В момента гледам една  рецепта на небезизвестната Соня Чортанова и проф. Иван Найденов, от 1974  и съм убедена, че Джемма е чувала за тях и чела, та те са влезнали в учебниците и не може да не ги знае. Цитирам: " 1 кг брашно , 300 захар, 20 г мая - вероятно е прясна , защото тогава не е имало сухи, 250 масло, 250 прясно мляко, 6 яйца, 50 г стафиди - или както те ги наричат сухо грозде, 50 бадеми, аромати. По тази рецепта работя класически козунак. Ще пусна и техниката в скрит текст, защото тя винаги е една и съща при която и да е рецепта, изключая вариантите на Джема с Кулич и другите такива, италианските теста на замесване, те по-различно се работят.
Скрит текст:
Замесената с малко брашно, мляко, щ. сол и захар мая се оставя да шупне. Премесва се отново с брашно и затоплено мляко и когато шупне се замесват козунаците. / Това е двойно втасване на маята , която аз винаги така активирам /. В затоплен съд се слагат брашното, яйцата, млякото и захарта и се разбиват отделно. Замесва се тесто, към което се прибавя шупналата мая. През цялото време на месенето , ръцете се мажат с мазнина. Меси се докато тестото се изглади и се оставя на шупне на топло, след което се размесва леко с намаслени ръце".......и т.н.
.  За класически козунак няма други варианти и резултата винаги е повече от прекрасен. Други видове които работя с Маскарпоне,  закв. сметана и прочие са по нови модификация на различни добавки, но и те са с точни количества.

# 132
  • Балчик
Да, Марче, и с 20 гр  са работили. Макар аз от ученичка да знам от практиката следното правило- хлебно тесто - 20 гр, козуначено -30.

При -ral4o- идва близо 47 грама за килограм брашно. Не знам защо държи да ѝ втасва бързо тестото. Ако не бъркам Морена сподели миналата година, че напротив, колкото по-бавно ѝ втасвало тестото (в хладилник), толкова е по-доволна от крайния резултат.

# 133
DEL

Последна редакция: нд, 10 апр 2016, 00:03 от -ral4o-

# 134
  • Балчик
Защо са тези повторения? Заради обърнатите страници ли? Нямаше нужда, който се интересува ще си ги свали и ще си ги обърне. Снимах от телефона и от там ги качвах и затова не можах да ги обърна.

Общи условия

Активация на акаунт