КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 607
  • 764
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
И аз щях да питам и за бабината рецепата на Таря. Simple Smile
И се изкушавам вече да изпробвам това:

.. Във всички рецептурници и учебници по сладкарство, количеството на маята за 1 кг брашно е 30 гр, а ние колко слагаме сега? - 42, ...

В учебниците като фактори за образуване на глутенови нишки са посочени 2 такива:
- пряк контакт на брашното с водата, т.е без мазнина

- дълго измесване

...Маяното тесто се прави от всичкото мляко, маята и 35 % от брашното. След това се добавят останалите продукти без мазнината  и накрая се измесва с мазнината. ...

Аз слагам 20-25г свежа мая на 1кг брашно.  Simple Smile
И много обичам Джема като се разпише като днес.  bouquet  Heart Eyes  
А аз те слушам, да знаеш... като ученичка.  Hug  

У нас се харесва плънка от какао + малко захар и пр. мляко - тя леко нагарча (и прекрасно контрастира със сладкото тесто) и в друг фитил - мармалад от сини сливи.
Или с всяка от двете поотделно.  
Или козунак със стафиди, сушени плодове.
Не харесваме ядки в тестото.

# 106
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Морена,  bouquet, аз понеже съм всеизвестен традиционалист  и привърженик на теоретичните научни обяснения, та затова тача учебниците и рецептутниците. не обичам приказката- една жена каза... Grinning

Чудесно ти е количеството на маята. Peace

Ядки и аз не харесвам, само за украса отгоре бучвам бадеми, но лично аз не ги ям, отделям ги.
А шоколад и какаова плънка не знам защо не с ами съвместими по вкус с козуначеното тесто. Нито кифли с шоколад обичам, нито козунак. Правя понякога, заради децата само, те обичат.

# 107
  • Мнения: 12 771
Аз харесвам с всякакви пълнежи и съм готова на всякакви експерименти с козунаците и влагане на най-различни добавки. Всяка година се старая да има по нещо ново от пълнежите.
С какао, пудра захар и парченца шоколад, също много обичам  Simple Smile

# 108
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Морена,  bouquet, аз понеже съм всеизвестен традиционалист  и привърженик на теоретичните научни обяснения, та затова тача учебниците и рецептутниците. не обичам приказката- една жена каза... Grinning

Чудесно ти е количеството на маята. Peace
  newsm10   
Благодаря, Джема!  О, и аз съм си традиционалист (пък и козирог съм), като видиш в блога ми колко са експериментите ми с козунака.  Grinning
Харесваме си нещо и не ни се иска да променям... или само много рядко.
И аз шоколад не бих сложила, с какао ми е по друго. Simple Smile
    В понеделник чакаме фоторепортаж от произведенията на реалните ти ученици, нали?  Hug

Пък мен така ме засърбяха ръцете да пробвам технологията, както писах по-горе... да видим дали ще устискам до другия уикенд (дребното ще ми се сърди, ако действам без нея, а тя е на бабин дом сега) или ще е някоя вечер през седмицата.

# 109
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Във вторник, не в понеделник. Peace

# 110
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Ааа, ок, Джема. Simple Smile

Погледнах пак козунака в моята готварска книга:



да видя там технологията, та от там е традиционния козунак. Simple Smile  Пък технологията не е като в учебниците, разбира се.  Simple Smile  
Рулото пък е с козуначено тесто за козунака, без да е намалена захарта... бррр... колко сладко... Mr. Green

  клик

# 111
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Аз може и да съм я публикувала вече, но ето рецептата за обикновения козунак от технологията на промишленото сладкарство:

# 112
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
О, мерси, Джема, прибрах.  smile3508 
Гледам обаче, след втасването на "закваската" (да я нарека)  при замесване на главното тесто, се добавя и мазнината.

# 113
  • Мнения: 681
Много уважавам старите рецепти, та благодаря ви че споделяте от старите хубави учебници. Много трудно се намират вече ...
Аз съм правила козунак с боровинково сладко и локум - чудесен вкус и аромат  Peace Тази година пак ще правя с такова сладко, имам и пресни боровинки, та нищо чудно и от тях да сложа. Тъй де, като ще е гарга да е рошава - да не бил сладък, да не бил калоричен, да не бил ... ми то не е козунак  Peace

# 114
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Морена, то по време на замесването на маяното тесто, вече се е формирал глутенът, така, че тази мазнина вече не пречи. А и се добавя и по време на замесването също.  Обърни внимание на думата последователно. Слагаме яйцата месим, прибавяме мазнината месим и накрая маслото, месим. Т.е мазнините са накрая. За соления разтвор не занм защо е накрая изброен, винаги сме го слагали преди мазнините. Обаче когато при домашните рецепти втасваме само маята и после месим с мазнина, не че не се получава, но се получава с хубавите брашна. А с по-лошо няма да постигнем крепки нишки.

Аз например, когато меси кухненската машина, за ежедневно ползване, не за Великден, слагам абсолютно всичко в началото и я пускам. И пак стават хубави конци, със София мел казах,ч е меся само..

Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 16:43 от Джемма

# 115
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Миналогодишният ми козунак по тази рецепта от учебника, фруктов е защото е със стафиди, но тестото е същото:



бибиту, на същото мнение съм, козунак със спестеи, намалени и заменени продукти не е козунак! Naughty
Няма да умрат, ако на Великден ядат истински козунак.  Laughing Стига през останалото време да не се консумира. Да не влизам в спорове, но наскоро гледах клип за суров козунак.  Laughing Ами не знам как въобще може да се използва думата козунак- имаше семена, банани и нам си кво още, изсушено на машина. Joy Нищо общо с козунака, да ме прощават веганите, ама и суджук да го нарекат все си е това, което е - плодове и семена.

Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 16:55 от Джемма

# 116
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Морена, то по време на замесването на маяното тесто, вече се е формирал глутенът, така, че тази мазнина вече не пречи. А и се добавя и по време на замесването също.  Обърни внимание на думата последователно. ..
Да да, внимателно четох. Simple Smile
Имах предвид, че не се добавя цялата мазнина след като е замесено тестото - при измесването, пак е на части, както съм правела и до сега.  Но в случая не е активирана просто маята, а е замесено тесто с нея, което е втасва 50 мин.   Simple Smile    Което и ще пробвам непременно.
И от този учебник разбирам, че не само повечето захар ще забавя втасването, а и повечето мазнина.
Аз и без това гледам да я намалям, сега съм подкрепена научно.  Grinning
Раздробих продуктите в рецептата и ще я пробвам.  Само прясното мляко ми е неясно с това "сухо мляко", ама не ми е проблем - веднъж като опитам, ще знам количеството. Simple Smile
    Страхотни, Джема!  bouquet
Аз мога и по-крайна да съм.  Mr. Green  Ако млечният продукт е сирене, пак не мисля (Аз! Всеки е свободен да му казва както иска), че е точно Козунак.   Crazy

Бибиту, и аз ги уважавам старите рецепти.  Simple Smile

Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 17:00 от Morena

# 117
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
О, да захарта и мазнините пречат и за втасването , и за образуването на хубави глутенови нишки. Peace

Ето, аз миналата година намалях грамажа :
http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2015/04/blog-post.html

Опс, не, че рецептата за фруктовия е с различни пропорции, там е дадено мляко не сухо.

Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 17:11 от Джемма

# 118
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Щом проявявате интерес, снимах няколко страници от учебника и от практическото ръководство за часовете по практика. Не мога да обърна снимките обаче.










# 119
  • Sofia
  • Мнения: 22 573
Джема, страхотно, благодаря! bouquet Hug Heart Eyes
Аз цял ден тук (в темата) си изкарах, изключително приятно!  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт