КОЗУНАЦИ – 2016 г.

• 77 001
  • 764
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Ох,...то голямо четене ,за малко количество козунак ... Embarassed  Но имам въпроси..,за сега са:
Морена,може би 'не достатъчно ''съм чела ,но какво е предимството на козунак с 55%хидратация:ooooh:
desivalko_-козунаците от снимките на ръка ли ги меси или с миксер newsm78.Тия конци според мен НИКОГА не могат да се получат без подходящият ел.уред ,права ли съм Джема...
И още ...много,ама ужасно много се затруднявам ,при определянето на количество тесто за форма,каквато и да е тя.Искам да направя венец с плънка(месене на ръка ) -диаметърът на основата на кекс формата  е 21см,а отгоре 24 см .Въпросът ми е ( тъп ,но не мога да изчисля),при оформяне с 2 фитила ,колко см трябва да е дължината им ( според мен -60 см--то почти от нас до съседите Mr. Green ,или да ги разделя  на две части и да се събират в формата,както си искат и....колко гр.тесто общо ми е необходимо за тая форма..Който ми помогне за него са bouquet bouquet bouquet
Ще се опитам да ти отговоря с личното си мнение нищо че не съм Джема или Моренка, а пък те ще допълват със знанията си и опита си, щото аз не мога да спя и се занимавам с глупости на търкалета.  Mr. Green  Досега си правих френски макарон. Трябва ми за утре.
Всичко което ти казвам е от личен опит и работа с козуначено тесто, а аз правя от много години, не ми е за първи път. Хидратацията се прави за по-висока влажност на вътрешната част на козунака и мекота. Не съм му привърженик въпреки, че съм го правила, не е лош. На Морена другите и козунаци са по-добри. Конците за мен няма значение дали се работят в голямата машина или не,  въпреки че ползвам такава, но от опит ти казвам , че най-добре се измесват на ръце, поне за мен е така, защото си усещам тестото, като твърдост или мекота, пухкаво ли е или не. Умея да меся добре, разтягам и свивам и в крайна сметка и конци има достатъчно. Показвала съм ги - добри са ,направо са хубави. Вероятно ще ги замеся в машината, но мазнината ще я добавя на ръце, по ми харесва. Конците зависят и от вида брашно и количеството на маята, последното за мен определя тестото. Ако прекаля с маята защото примерно бързам и нямам време и за да втаса бързо добавям повече, направо многото мая ги смазва. Получават се шупли , а не конци. За мен на кг брашно, 11 г суха мая е предостатъчно, даже може и да се намали малко. Работя с френската.
 На формичка с около 23 см би трябвало тестото да ти е около 300-350 г за да може да втаса достатъчно и при изпичане да не излезе и хукне из фурната и от формата. За големите форми 1 кг брашно се дели на две големи части и една малка, така е по-добре, пробвала съм го многократно и също така съм и правила грешки от бързане без да го деля на две големи части и една малка, а съм го поставяла само две части в две големи форми, е хукна из фурната като се изду... мда. Така че делиш един кг брашно омесено на две за големите форми и още малко за едно козуначе.

# 241
  • Sofia
Морена,може би 'не достатъчно ''съм чела ,но какво е предимството на козунак с
...Тия конци според мен НИКОГА не могат да се получат без подходящият ел.уред ,права ли съм Джема...
За предимство не бих казала, че става дума, Марчето вече е писала - по-влажен и мек е козунакът.  Въпрос на предпочитание. Simple Smile
Конците от машина са определено повече/по изразени от ръчно месене, по мое мнение.
За тестото и формата... Марчето добре ти е казала, около 350г брашно ако замесиш.  Въщност една рецепта за кекс (щом ще ползваш кексовата форма) може добре да те ориентира. Simple Smile
Аз лично не преценявам от началото къде ще пека. Като реша какво ще плета - тогава обмислям формите.  Simple Smile

# 242
  • гр.София
Норма, меся в хлебопекарната  Grinning

# 243
  • София/Варна
Ето и втората партида козунаци по рецептата със сметана (натурален и със сушени плодове и локум)
Скрит текст:
При плодово-локумения имах известен проблем. Като го извадих от фурната, го покрих с с кърпа за да се задуши лекинко коричката. След това забелязах, че в средата на плетката козунака се е "събрал" (площта беше 1х1 см). Като го разчупих на това място беше леко глетав, но всичко наоколо беше перфектно изпечено.

Скрит текст:
Джема, аз лично повече въздишам за онова време, отколкото да го плюя... Много неща бяха по-истински. 
Извинявам се за намесата, но някак не мога да въздишам по това време. Независимо колко хубав е бил козунака, във Варна за него се виеха опашки по-големи отколкото и за банани. Ние бяхме от късметлиите, защото леля ми работеше в хлебозавода и баща ми отиваше да вземе 2 директно от пещта. Но много често се налагаше да резнем половинка за някоя съседка, за която не е стигнало докараното в хлебарницата. 

# 244
  • Балчик
Тия конци според мен НИКОГА не могат да се получат без подходящият ел.уред ,права ли съм Джема...
И още ...много,ама ужасно много се затруднявам ,при определянето на количество тесто за форма,каквато и да е тя.Искам да направя венец с плънка(месене на ръка ) -диаметърът на основата на кекс формата  е 21см,а отгоре 24 см .Въпросът ми е ( тъп ,но не мога да изчисля),при оформяне с 2 фитила ,колко см трябва да е дължината им ( според мен -60 см--то почти от нас до съседите Mr. Green ,или да ги разделя  на две части и да се събират в формата,както си искат и....колко гр.тесто общо ми е необходимо за тая форма..Който ми помогне за него са bouquet bouquet bouquet

Аааа, не си права. Едно време като нямахме ел уреди как месихме на ръка? Simple Smile Аз с машина меся от 2002 г, а на ръка от 1989.  Simple Smile Конците, щом си чела много, значи си разбрала вече, че е важно брашното добре да поеме вода и да образува глутена, след това вече с разтягане и усукване правим нишките по-дълги.  Виж тук при 50:50 брашно и вода, само с разбъркване с лъжица, какви конци се оформят:

Важното е първото грубо замесване да е без мазнина и захар.

Количеството тесто за една форма, писали сме на първа страница, трябва да е 1/3 от формата за по-пухкав и 1/2 за по-сбит козунак. Аз с  линия не меря, та не мога да кажа за сантиметрите, преценявам на око.

KayRenn, надявам се няма да превръщаме темата в за  и против "онова време". Против сегашното също има какво да се каже  и то много. Идеално няма, както знаем.

Последна редакция: нд, 17 апр 2016, 12:12 от Джемма

# 245
  • Sofia
Аз замесих 500г брашно по учебника, оставих да втасва.
Мазнината я вкарах след като замесих яйчената смес, солта добавих докато беше още мокро тестото, без да я разтварям във вода. Всъщност заради мазнината само дето помесих малко по-дълго тестото, което разбира се не му се е отразило зле.  Wink  Не е много хидратирано. След изестно време смятам да го сръчкам.  Laughing
Малка част ще отделя за няколко бретцела, за училищната кутия на детето. Иначе и тя (щерката де) си прави козунак, паралелно с мен. Двете месихме рамо до рамо и доста се забавлявахме.  Laughing

Няма да превърнем темата в
Скрит текст:
"за" и "против", ако приемем чуждото мнение, без да спорим, та да налагаме своето виждане.  Simple Smile  
Днешното време също си има хубавини, ама и доста мунуси.  И не са сравними, животът е толкова различен...  

# 246
И аз, на принципа на всяко гърне-мерудия, да се обадя.

За хидратацията, ако е обикновено брашно тип 500 ми варира между 0.5 и 0.55 течни неща спрямо количеството брашно. За брашно за баници на София Мел от 0.53 до 0.58. Долните граници са ми пропорциите за твърдо тесто по моите разбирания. По отношение на конците, вече се изказах, биенето в масата мисля може да се замести с престой в хладилника БЕЗ мазнини в тестото. Понеже ползвам количеството на брашното като основа на рецептите, с малко сметки и премервания с линийка стигнах до извода, че обема на формата в кубични сантимитри, като се раздели на 6 се получава брашното нужно за рецептата в грамове. Сметката е за ниска хидратация около 0.5-0.53.

Имах експерименти да замесвам без захар в началото, но за да замеся нормално тесто без захар, трябва да ползвам повече течност, да речем 0.58 от брашното. Замесвайки захарта обаче, тя го втечнява и се налага добавянето на още брашно. И в крайна сметка, за улеснение, си слагам захарта в началото. Това е поне моя опит, нещо което се е случвало пред очите ми. Пък и не знам острите кристалчета захар, прибавени към вече готовото тесто, дали нещо не късат глутеновите нишки, това вече е само предположение.

# 247
  • Балчик
И аз, на принципа на всяко гърне-мерудия, да се обадя.

Имах експерименти да замесвам без захар в началото, но за да замеся нормално тесто без захар, трябва да ползвам повече течност, да речем 0.58 от брашното. Замесвайки захарта обаче, тя го втечнява и се налага добавянето на още брашно. И в крайна сметка, за улеснение, си слагам захарта в началото. Това е поне моя опит, нещо което се е случвало пред очите ми. Пък и не знам острите кристалчета захар, прибавени към вече готовото тесто, дали нещо не късат глутеновите нишки, това вече е само предположение.

Имах предвид не замесване на основното тесто без захар, а маяното. Peace

# 248
Момичета ,благодаря ви за бързото включване ! Grinning
Джемма ,това за брашното ми стана ясно ,затова съм взела София Мел екстра с белтъци-10.8%,утре ще купя за баници с по-голямо съдържание-14..% и нещо беше .Аз знам ,че ти не мериш със сантиметри ,защото и с вързани очи пак ще направиш сполучлив козунак .Факт е и творчеството на твоите ученици. Simple Smile
Марчева ,аз с правоъгълните кексови форми нямам проблем Но реших тая година да направя и козунак венец с пълнеж ,в кръгла кексова форма с отвор в средата-за по- красиво .И оттук започнах да изчислявам ,Джемма ще ми се смее...Както споменах диаметъра е 24 см .Започна се едно търсене из нета и установих при две дами следното при ф-32 см, употрбяват 1.254г тесто .,при др. дама ф-26см=1050г тесто ,или при мен за 24ф-излиза 0.950 тесто ,но не знам дали правилно изчислявам .
Така и не мога да се ориентирам ,колко трябва да бъдат дълги пустите му 2 фитила ,та като ги усуча да могат да покрият дъното,а не да ги разтягам и да се изгуби'' плетката '' newsm78 ....Накрая ще взема да се откажа #Crazy #Crazy

# 249
  • Sofia
Сакън, недей. Проба-грешка е най-добрия учител в случая. Пробвай с малки дози. Simple Smile
Фитилите трябва да гледаш да не са много тънки и колкото дойдат на дължина, опитай.
Ако направиш и по-сухо/твърдо тесто, можеш и без форма да печеш.  Simple Smile

# 250
  • София

Според мен за този размер форма брашното не трябва да е повече от 300 г.

# 251
  • Балчик
Дълги, дълги, колко да са дълги, приблизително колкото обиколката на формата + 1/3 за пресукване. Приблизително.

# 252
Дълги, дълги, колко да са дълги, приблизително колкото обиколката на формата + 1/3 за пресукване. Приблизително.
Джемма,затова говорих за см,мислиш,че не съм измерила обиколката на формата-с кухненски конец hahaha-60см излезе+1/3,както съветваш ,то ще са мноого дълги и при увиването ще бъде голям екшън Joy
Морена,нямам време за никакви репетиции,в момента съм на др.вълна-основно великденско почистване,че за празника ще ми идват гости  Grinning
Vanjia77,аз ще правя по- голяма доза ,та от остатъка я кифли или бретцели ,..,така че количеството на брашно не ми е проблем,колчеството на тестото ме смущава. Mr. Green

# 253
  • София
Май не можеш да ме разбереш. Ако тестото, което ще приготвяш е с 600 г брашно, използвай половината от него.   Mr. Green

# 254
Май не можеш да ме разбереш. Ако тестото, което ще приготвяш е с 600 г брашно, използвай половината от него.   Mr. Green
Сега те разбрах Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт