КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 77 024
  • 764
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 15 116
След показаните снимки и мен. Joy А в списанието изглеждаше страшно апетитно. Благодаря, Джема! bouquet
Страхотни красоти сте показали, сега остава да избера една рецепта, но коя?! Всички козунаци изглеждат умопомрачително. В събота ще се пробвам да замеся козунак с подсладител (или фруктоза), защото майка ми е диабетичка, а в неделя има имен ден и ще се съберем. Така няма да ѝ се наложи да го яде сама, че не е препоръчително. Wink Та вместо за Великден, когато ще меся и традиционни и ще ми дойде в повече, ще го направя тази неделя. В друга тема питах и ми дадоха една-две рецепти, ако някой има съвет или идея, ще съм благодарна да го сподели. Hug

# 301
  • Мнения: 253
Покрай козунака на Сава Хаджигенов намерих тази игра, свързана с публикуване на рецепти и снимки http://iknowbulgaria.bg/?go=about, мисля, че много от вас имат какво да покажат. крайният срок е 24.04.2016.

# 302
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
.. сега остава да избера една рецепта, но коя?!


.. всъщност само изглеждат много рецептите, а разликите са толкова несъществени...
Някой (в това число и аз разбира се  Mr. Green) слага по-малко захар или повече яйца и хоп - нова рецепта...
Или редуцира 1кг брашно с 1/2, 1/3, 2/3, 3/4 и хоп, отново нова рецепта...
Или вместо класическото мляко - друг млечен продукт, а дори и сирене и пак нова рецепта...
Нова плънка и пак нова рецепта...  И т.н. ...
    И от това начинаещите тотално се объркват според мен.  Crazy  Whistling

...
Та така, хващай някоя и толкова. Simple Smile  Следващия път пробвай друга и ще видиш, че особени разлики няма.  Laughing

# 303
  • Мнения: 15 116
Наистина е така. Разликата е или в мазнината, или в броя на яйцата. Но аз като имам голям избор направо блокирам. Да не се прецакам нещо. Joy Joy

# 304
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Затова е все едно коя рецепта ще хванеш, няма да е прецак.  Hug
Иначе "раликите" са във всичко, всяка съставка бива променяна (заменяна или намалявана/увеличавана).  Laughing
Та ако не си правила до сега - ориентирай се към по-традиционните (в състав - брашно, мая, пр. мляко, яйца, захар, мазнина и аромати).

# 305
  • Мнения: 711
Ох,толкова навътре съм приела правенето на козунаци,че снощи сънувах как меся  Laughing

Нямам търпение да дойде другата седмица и да направя нещо,пък каквото стане Simple Smile

Искам да ви попитам,кога е добре козунака да се поръси със захар ,така че тя да не се разтопи и да остане на кристали,но и да полепне по него?

# 306
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Искам да ви попитам,кога е добре козунака да се поръси със захар ,така че тя да не се разтопи и да остане на кристали,но и да полепне по него?
Преди да сложиш във фурната мажеш (с яйце/ само с жълтък/ само с белтък/ с пр. мляко) и поръсваш (с каквото искаш - захар; ядки).

Последна редакция: пт, 22 апр 2016, 11:03 от Morena

# 307
  • Мнения: 711
Искам да ви попитам,кога е добре козунака да се поръси със захар ,така че тя да не се разтопи и да остане на кристали,но и да полепне по него?
Преди да сложиш във фурната мажеш (с яйце, само с жълтък, само с белтък, с пр. мляко) и поръсваш (с каквото искаш - захар, ядки).

Редувам ги така ли,жълтъка,белтъка и прясното мляко или избирам едно от трите?

# 308
  • Мнения: 15 116
Морена, правила съм няколко пъти. Предната година правих този със заквасена сметана на Еликсир. Но всяка година пада една чуденка, да не би по-хубава рецепта да се е появила.
Ето една снимка на сладка пита



и една на козунак, но е един от първите ми опити. Извинявам се за лошото качество, снимала съм с по-стар телефон и се чудех къде да застана, та да се вижда нещо. Mr. Green



П.П. Аз напоследък мажа само с белтък, а не с жълтък. Добре се получава. Peace

# 309
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Искам да ви попитам,кога е добре козунака да се поръси със захар ,така че тя да не се разтопи и да остане на кристали,но и да полепне по него?
Преди да сложиш във фурната мажеш (с яйце/ само с жълтък/ само с белтък/ с пр. мляко) и поръсваш (с каквото искаш - захар; ядки).

Редувам ги така ли,жълтъка,белтъка и прясното мляко или избирам едно от трите?
Избираш... от 4те  Grinning

# 310
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Аз пък мажа по средата на печенето. Повече ми харесва така. Последните пъти мазах с яйце+пр. мляко и малко олио

# 311
  • Мнения: 366
По повод козунака на Сава Хаджигенов ,се сетих ,преди мноого години в едно кулинарно предаване по RAI UNO,един майстор хлебар демонстрираше как се получава най-вкусната фокача-та за мое най-голямо учудване след като постави тестото в тавичка ,разтегли го разбира се ,направи вдлъбнатини с пръсти ,заля със зехтин и най-накрая поля с вода .Досега ,в нито една рецепта ,дори и в чуждестранни сайтове не бях срещала такава технилогия ,но той спомена ,че по-този начин става пухкава newsm78

# 312
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Абе то и моята баница се залива с мляко преди печенето, ама баницата е едно, пък хляб/козунак друго, по мое мнение.  Simple Smile
Обаче за някоя фокача мога да се пробвам  с тая заливка, за козунак... по-скоро не.

# 313
  • Мнения: 366
Morena,твоята баница я знаем ,прекрасна е ,едва ли има някой ,който не я правил .То за баници ,рецепти много със заливки ,но за тесто с мая,много ми е любопитно ,..бях го забравила Laughing

# 314
  • Мнения: X
Вместо запис, и за кураж на всички "новопокръстени" в козунакоправенето:    Laughing
Не правя "маено тесто".
Не топля продуктите.Яйца, мляко са от хладилника, маслото разтопено.
Не топля стаята.
Не втасвам във фурна, а на стайна температура.
Разтварям маята в малко мляко, докато стане на кашичка, добавям останалото мляко, захарта, яйцата (не ги разбивам предварително), разтопеното масло, подправките,  като най-накрая оставям брашното, което добавям, докато ми хареса тестото като текстура.
И досега провал не съм имала.а не се имам за кой знае какъв спец по козунаците, просто обичам домашните, купешките са ми     Sick
Миналогодишните
Скрит текст:
с квас


обикновен


със заквасена сметана


с 1/3 брашно от лимец


с рикота


Та така, не им се плашете толкова на козунаците, печиво като печиво.    Grinning
А като магазинските няма как да станат, те си имат доста "химически" добавки, които нито се намират, нито са за ядене.Като магазинския хляб....    Laughing

Общи условия

Активация на акаунт