КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 648
  • 764
  •   1
Отговори
# 510
  • София
  • Мнения: 731
Здравейте майсторки на козунаците,
Аз правих вече един опит по тази рецепта,
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … %BB%D1%8F%D0%B1-2
въпреки че месих на ръка станаха на конци. Пекох в две продълговати форми, надигнаха се, всичко ОК.
Но цялото семейство смята, че захарта е недостатъчно!
Въпроса ми е, ако увелича захарта на 200г-220, трябва ли да увелича и маята и на колко?
Всичко меря точно с електронна везна.
Другото, което не ми е ясно, кога се добавят стафидите и локума?
Този път искам да бъдат със стафиди и ликум!

# 511
  • Мнения: 366
Продължението  с кифлите...            клик


Страхотни станаха, с тъничка коричка, а вътре такова нежно и ефирно...  Crazy Heart Eyes
Джема, ти си виновна...  Heart Eyes Hug
Оставам на варианта с маяното тесто, харесва ми!   smile3508


Ихаа какви кифли ,прекрасни са ..изпуснах по коя рецепта са ,на Джемма ли ThinkingТолкова изкусителни  chef

# 512
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
geryger, захарта е достатъчно много, смени марката. 300 гр на килограм си е напълно достатъчно.
Маята няма смисъл да увеличаваш, няма да получиш качествени козунаци. Тя и без това е почти двойно увеличена.  Стафиди и локум се добавят при сплитането.

# 513
  • София
  • Мнения: 12 222
Здравейте майсторки на козунаците,
Аз правих вече един опит по тази рецепта,
...................
Но цялото семейство смята, че захарта е недостатъчно!
Въпроса ми е, ако увелича захарта на 200г-220, трябва ли да увелича и маята и на колко?
Всичко меря точно с електронна везна.
Другото, което не ми е ясно, кога се добавят стафидите и локума?
Този път искам да бъдат със стафиди и ликум!
Недей да увеличаваш маята тя е достатъчна, колкото е написана  - толкова. можеш да вдигнеш захарта, но не прекалено  най-много  до 200г .... ще се утежни  тестото,  защото брашното ти е само 500 г. по тази рецепта.
Стафиди добавям след като е втасало веднъж,  леко премесвам, оформям на правоъгълник, посипвам ги и ги оформям за второто втасване.
Моренке, жестока си!!

# 514
  • Sofia
  • Мнения: 22 577
Джема, благодаря!  Hug  Малко остана и ще ги забъркаш и ти.   Признавам си вината в случая.  Laughing

geryger, и аз смятам че не е никак малко захрата, ама... въпрос на вкус, но както вече са писали Джема и Марчето...  Wink
Стафидите и локума можеш да сложиш накрая при измесването, преди първото втасване, а може и преди оформянето, след първото втасване.

normas, благодаря!  Hug
Ползвах тази рецепта, но технологията е по учебника от 8стр. на темата.  Захарта увеличих на 80г обаче и пак не беше много сладко, ама е добре. Simple Smile

# 515
  • Мнения: 299
Аз имам въпрос относно брашното. Винаги правя козунаците със София мел - Класик или специалното за козунаци и както вече писах, не откривам съществена разлика. Но и не знаех толкова много за състава но различните брашна, докато не изчетох всичко тук. Въпросът ми е ще сгреша ли, ако смеся брашно за баница и брашно за козунаци /на София Мел/ в относително равни количества

# 516
  • Sofia
  • Мнения: 22 577
Не, защо да е грешка. Simple Smile
Но това "за козунак" не е по-различно от Класик, та можеш и Класик и "за баница" да смесиш например.

# 517
  • Мнения: 299
Не, защо да е грешка. Simple Smile
Но това "за козунак" не е по-различно от Класик, та можеш и Класик и "за баница" да смесиш например.
Благодаря! bouquet

# 518
  • Мнения: 3 020
И аз покрай вас направих един за сутрешната закуска - преди малко го извадих, ама ей на, децата го почнаха отсега.  Grinning
Но да ви питам само намазнявате кексовата форма или ръсите и брашно?
Принципно правя с хартия за печене, но ако е в кексова форма, се чудя как да процедирам?

# 519
  • София
  • Мнения: 731
Благодаря Ви момичета!  bouquet
Много сте експедитивни!
И на мен ми мина през ума, че може нещо захарта да не е достатъчно сладка...
Каква марка препоръчвате?
Предполагам, че със стафидите и локума ще стане по сладък?

6tastliva
Аз мажа с мсло и олио и ръся с брашно, ако нямам хартия.
Ако се сетя мажа и хартията с малко олио, незнам дали е редно...

# 520
  • София
  • Мнения: 12 222
...........
Но да ви питам само намазнявате кексовата форма или ръсите и брашно?
Принципно правя с хартия за печене, но ако е в кексова форма, се чудя как да процедирам?
Само намазнявам, брашно не ползвам. Ползвам спрей и пръскам.

# 521
  • София
  • Мнения: 2 275
Здравейте момичета.
Много са ви хубави козунаци!

Аз утре ще меся. Набавих всичките продукти, оставям през ноща да станат "стайна температура". След всичките коментари разбрах миналата година каква грешка направих - прекалено много захар!!!

Ще правя по класическата рецепта, имам я от Марчето мнооооого подробно описано.

# 522
  • Мнения: 388
Здравейте Simple Smile
Имам няколко въпроса за козунаците и се надявам тук да има някой с опит, който да може да ми отговори. По принцип всяка година правим козунаци по рецептата на бабата на мъжа ми и стават страхотни, но тази година заради децата ми се иска да са малко по-"здравословни". Та по този повод:
1. Може ли бялото брашно да се замени с типово или още по-добре - пълнозърнесто пшенично?
2. Мога ли да заменя захарта с някакъв друг подсладител, например мед, кленов сироп, агаве?
3. Обикновено правим козунаците с масло, но се чудя дали могат да се направят с гхи?
4. Някой правил ли е козунаци с квас и как? Какво брашно се използва, защото кваса нали уж се "храни" от пълнозърнестата част на брашното, която липсва при бялото.
И един техничен въпрос:
5. Как се получава козунак на конци? Един единствен път ми се получи перфектен козунак - добре опечен, на конци и леко влажен отвътре, но не знам как. Беше в кръгла тавичка и се получи доста висок, поради което го пекох и доста дълго време. От същото тесто в други 2 тави пекох прави и по-ниски козунаци (съответно се опекоха за по-кратко време), които не се получиха по този начин. Дори на вкус бяха различни, въпреки, че тестото беше същото. Има ли значение колко е висок козунака или е нещо друго в технологията на печене? Дали да ги пека с вентилатор за по-равномерно изпичане, но пък съм чувала, че той изсушава и май е по-добре без... Ако е от височината и искам да направя няколко козунака в една правоъгълна тава, където нямам височина, как мога да постигна ефекта с конците?
Много благодаря предварително на всички, които ми отговорят Simple Smile

# 523
  • Sofia
  • Мнения: 22 577
Щастлива, и аз не набрашнявам, само намазнявам. Обаче и не бързай да го извадиш веднага от кексовата форма. Изстивайки се стяга и по-цял ще го извадиш след няколко минути.

geryger, аз захар не мога да препоръчам, така е, не всичките марки са еднакво сладки.
Сякаш "Сладея" ми е правила впечатление като по-сладка, но не съм сигурна. Не купувам/издирвам специално конкретна захар за коузнак, ползвам каквато имам в момента.  Simple Smile

Краставичка, това не питаш, но аз ще си кажа мнението, не съвет или препоръка. Simple Smile
Здравословно се храним, но козунака не пипам.
Козунак  - бяло брашно, мая, яйца, пр. мляко, масло, захар, ванилия лим. кора.
Нали щом заменим даден продукт в някоя рецепта, вече не е оригинал/Козунак.  Wink
И още, не ядем козунак толкова често, че да искам да го направя по-здравословен.
Съотвено по първите четири въпроса нямам опит.
     Относно 5 въпрос, конците... Зависят от развилият се глутен в тестото. А това става първо при съкосновението на високопротеиново/белтъчно (в случая за козунаците) брашно с течност. После при доброто измесване и достатъчно втасване.
Печенето няма общо.

# 524
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Избрах си за утре традиционния козунак на Морена, дано е достатъчно сладък, че досега, освен последния, все не ми е достатъчно сладък. А захарта е еднаква и я ползвам за всичко, та не е от нея.

Морена, 2 въпроса имам , ако може  Embarassed Embarassed:

- понеже той е със 7 яйца за 1-1,2 кг брашно, а аз ще правя половин доза, че почти само аз си го ям, по-скоро 2 цели яйца с един белтък ли да сложа (жълтъкът за намазване) или по-скоро 3 цели яйца с един белтък (жълтъкът за намазване). Или обратното, белтъците да са за намазване, както по-рано писа Марчева?
- не знам дали схванах за мазнината- от 220-те мл мазнина слагаш 180 в тестото и 40г от маслото (половината масло) за измесването, нали?

Освен това си дръпвам една кифличка през екрана.  smile3521

С печенето ще пробвам за 45 мин на 160 градуса, но и термоигла имам и ще следя.  Party

Марчева, оправи ли ти се кръстът?

Общи условия

Активация на акаунт