КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 638
  • 764
  •   1
Отговори
# 525
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
Криси, разбира се, че може!  Grinning
Аз за себе си вече съм си прафасонирала (намалила съм някои продукти, гледам да олекотя тестото) рецептата и технологията, да ти напиша ли новия вариант?
Ако не...
Не от голямо значение колко ще са яйцата (важно е по скоро общото количество на течноста - яйца + мляко), та затова... не деля яйцата, ползвам цели и отделям от тях белтък или жълък (аз предпочитам с жълтък да мажа). Та в случая половината на 7 като е 3 и половина, ползвам 4 яйца и като отделя за мазане остават всъщност точно 3.5. Simple Smile Но и 3 бих ползвала (нали рекох, че съм променила... Simple Smile ).
Аз от доста време всъщност рабъркавам яйцата и отсипвам малко за мазането, та мажа с двете - белтък и жълтък. Simple Smile
За мазнината...
Цитат
В пресятото брашно направете кладенче и  добавете яйцата, млякото, олиото и маста + 1/2 от маслото (мазнината... редктирах, благодаря, че ми обърна внимание) и  маята. Месете докато напълно се хомогенизира и поеме брашното и се събере на топка. Оставете го покрито да почине (и то, а и вие Wink) 10мин. Сега вече омесете добре за 10мин. Тестото трябва да е меко (като меката част на ухото Simple Smile ), но да не лепне.
Сега месете тестото, добавяйки останалото масло (мазнина) - на части, след като се поеме една част, тогава добавяйте нова.
Слагаш при омесването на продуктите половината мазнина, а при измесването другата половина.

# 526
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
1. Може ли бялото брашно да се замени с типово или още по-добре - пълнозърнесто пшенично?
2. Мога ли да заменя захарта с някакъв друг подсладител, например мед, кленов сироп, агаве?
3. Обикновено правим козунаците с масло, но се чудя дали могат да се направят с гхи?
4. Някой правил ли е козунаци с квас и как? Какво брашно се използва, защото кваса нали уж се "храни" от пълнозърнестата част на брашното, която липсва при бялото.
И един техничен въпрос:
5. Как се получава козунак на конци?
1. Ако действително искаш козунак, а хляб - не може.
2. Може, но резултатът е съмнителен. Повярвай, на децата нищо няма да им стане, ако ядат козунак със захар, не се втелявай толкова по празници. Важното е в ежедневието да не се консумира захар.
3. Може.
4. Може с квас, не е вярно, че се храни от пълнозърнестата част. Ето моят предишен опит, ще правя и утре, но с квас 50 % хидратация. Ще снимам процеса подробно. Вече досаждам на останалите, защото не знам за кой път пускам линк:
http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2015/03/blog-post_13.html
Аз имам две закваски, едната пълнозърнеста, другата бяла.
5. Конци се получават, когато замесиш първо тестото без мазнина, а след това добре го измесиш. За добре оформяне на нишките усукваш фитилите. Права си, че по-големите козунаци са по-влажни от малките. Peace
 

# 527
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
А аз не усуквам фитилите. Simple Smile

# 528
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
А аз не усуквам фитилите. Simple Smile
Да, Морена, не е задължително, но при по-слаби изразени конци сякаш ги правят по-дълги нишките. И аз не усуквам винаги, както дойде.

П.П Вчера учениците ни получиха много похвали и комплименти от колегите, които са изяли вече купените козунаци. Очаровани са от вкуса им и конците. Но те, да ви кажа под секрет, май нищо домашно не правят, така че няма как да не са възхитени. Laughing За някои от тях това е висша класа, домашното производство.

Днес на ред са ми курабийките, имам една интересна идея за украса, дано стане сполучливо и утре запрятам ръкавите за козунаците най-после. Simple Smile

# 529
  • София
  • Мнения: 1 165
Джемма, здравей

Миналата година приготвих рецептата на Мимето, която си сложила в темата. Получиха се великолепни, тази година пак се захващам с нея. Но имам въпрос: използвам целия 1 кг. брашно, нали? Миналата година ми станаха 2 козунака, големи и мнооого прекрасни. Исках да се застраховам затова питам. Дано съм обяснила правилно.

Благодаря ти! bouquet

# 530
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
П.П Вчера учениците ни получиха много похвали и комплименти от колегите, които са изяли вече купените козунаци. Очаровани са от вкуса им и конците. Но те, да ви кажа под секрет, май нищо домашно не правят, така че няма как да не са възхитени. Laughing За някои от тях това е висша класа, домашното производство.
Аз затова се радвам на учениците ти, дано не им мине мерака за кулинарстване като на колегите ти.  

Люксен, брашното в рецептите е ориентир. Може да ти потрябва малко по-малко или малко повече.  Видях питането ти преди да публикувам.  Wink

# 531
  • Sofia
  • Мнения: 4 830

Днес на ред са ми курабийките, имам една интересна идея за украса, дано стане сполучливо и утре запрятам ръкавите за козунаците най-после. Simple Smile

Джемма, много са ми полезни обясненията ти, теоретичните тоже!
Тъкмо си мислех за курабийки... Може ли рецептата, по която ги правиш?

# 532
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 686

5. Конци се получават, когато замесиш първо тестото без мазнина, а след това добре го измесиш. За добре оформяне на нишките усукваш фитилите. Права си, че по-големите козунаци са по-влажни от малките. Peace
 

Тъкмо влизам да и взема рецепта и това ме стресна  Rolling Eyes Чувала съм, че мазнината трябва да се добавя постепенно  Rolling Eyes Сега до колкото разбирам - първо да се измеси само с течните съставки и брашно, а после по малко добавям мазнината и още брашно?

Джемама, имаш ли някъде рецепта и описание на технологията за начинаещи?

# 533
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Да, аз правя точно така - замесвам в машината първо течни съставки, мая и брашно, а след това пускам отново програмата за тесто и добавям мазнината лъжица по лъжица.

# 534
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
a.l.e.n.a, на 8 стр. на тази тема е дала снимка от учебника Джема.
За тази технология (и заради мазнината, но и заради тройното втасване) снощи след второто тестване, с кифлите рекох, че оставам на нея.

# 535
  • Варна
  • Мнения: 1 249
Здравей Джемма! Синът ми и приятелката му,които са в Англия искат да си направят сами козунак, но никога не са месили на ръка - имат професионален миксер.Мисля че е като твоя от снимките с маковите кифлички. До сега са правили само пълнозърнест хляб и тесто за пица, но всичко само с миксера - не са месили на ръка , нямат и хлебопекарна.  
Аз лично се съмнявам че ще направят козунак и затова искам да им предложа рецептата ти за козуначените кифлички, с подробното обяснение стъпка по стъпка за маковите кифлички.
Във връзка с това искам да те питам:                                                                                                                         
1.На прав път ли съм може ли козуначените кифли да се приготвят по начина който си показала за маковите кифлички?
2. Може ли професионалния мискер с бъркалките за тесто да го умеси тестото добре, така че те да не го премесват или да го месят съвсем малко накрая.
3. И последно ако можеш да дадеш и някой съвет който да им напиша.

# 536
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
Джема явно работи нещо, пък аз пия кафе на лаптопа или телефона и...  Crazy
Нели, аз вчера правих козуначените кифли (на Джема) с междинна технология (тази от учебника на 8стр.). Та искам да кажа, че технолгията също (като други неща) е въпрос на личен избор.
А миксерите и хлебопекарните месят прекрасно.  Simple Smile

# 537
  • Варна
  • Мнения: 1 249
Джема явно работи нещо, пък аз пия кафе на лаптопа или телефона и...  Crazy
Нели, аз вчера правих козуначените кифли (на Джема) с междинна технология (тази от учебника на 8стр.). Та искам да кажа, че технолгията също е въпрос на личен избор.
А миксерите и хлебопекарните месят прекрасно.  Simple Smile
Благодаря ти Морена! bouquet Много добре е описана технологията на приготвяне на маковите кифлички и много снимки има та мисля, че децата  така ще се справят отлично.
Обаче сега първо аз ще я опитам рецептата, но с ръчно месене и ще пиша след това.
А дали пък и козунак може да стане само с месене на мискер  Thinking
На кое казвате маяно тесто - на първоначалното активиране на маята със захар мляко и брашно ли?

Последна редакция: пт, 29 апр 2016, 12:06 от Nell999

# 538
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 686
Момичета, много благодаря  Hug Hug  bouquet

Намерих текстовете на 8 страница и отивам да си преизчисля количествата, че няма да действам с 6 кг брашно  Blush

# 539
  • Варна
  • Мнения: 1 249
Момичета, много благодаря  Hug Hug  bouquet

Намерих текстовете на 8 страница и отивам да си преизчисля количествата, че няма да действам с 6 кг брашно  Blush

Алена, напиши това което се е получило от изчисленията ти, моля те! bouquet

Общи условия

Активация на акаунт