КОЗУНАЦИ – 2016 г.

• 76 622
  • 764
  •   1
Отговори
# 540
  • Sofia
Намерих текстовете на 8 страница и отивам да си преизчисля количествата, че няма да действам с 6 кг брашно  Blush
Заповядай

Нели, .... традиционния козунак.
Ето ти  рецептата за такъв от учебника по сладкрство на 8стр. на темата:

30г. мая
220мл пр. мляко
5 яйца
150г мазнина (хубаво е да са смесени мас, масло и олио)*
260г захар
1кг брашно  +/-
аромати - ванилия, ром/коняк, лим. кора, др.

* в случая - това в скобите е мой коментар Simple Smile

Нели, маяно тесто е това на 8стр. в учебника, а ето го нагледно от вчера при мен - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=915476.msg33012300#msg33012300
Другото е активиране на маята, снимки тук - http://morrennaa.blogspot.bg/2014/03/blog-post.html
А редуцираната рецепта ти я давах на теб.  Laughing

# 541
  • в 1001-та нощ
Оооо, чудесно  bouquet bouquet bouquet bouquet Тъкмо се чудех колко вода да добавям към сухото мляко  Blush

# 542
  • Варна
Благодаря ти още веднъж Морена. newsm51 Аз тая рецепта я записах и смятам в събота да правя по нея козунаците.
Ти как смяташ ако дам рецептата на обикновения козунак на синковеца, дали се стане само с миксера , ако меси?

# 543
  • Sofia
Нели, нали това писах...

....
А миксерите и хлебопекарните месят прекрасно.  Simple Smile
Имам и двете, изпробвано е. Simple Smile
Предизвикателството е "на ръка" да се постигнат такива конци, като от машините.  Grinning

# 544
  • Варна
Нели, нали това писах...

....
А миксерите и хлебопекарните месят прекрасно.  Simple Smile
Имам и двете, изпробвано е. Simple Smile

Морена, преди малко попаднах на рецептата ти за Козунак с висока хидратация и без месене  и сега се чудя коя рецепта да дам - тази на традиционния козунак или на Козунак с висока хидратация и без месене!  Коя е по лесна и няма да станат големи издънки.  bouquet bouquet bouquet

# 545
  • Sofia
Нека пробват/започнат първо с традиционния. Simple Smile
А иначе... моята голяма щерка (и тя с приятеля си живее) още не е пробвала да прави козунак, но пък малката (8години) прави сама... Simple Smile

# 546
  • Варна
Нека пробват/започнат първо с традиционния. Simple Smile
Благодаря ти мнооооого! bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet

# 547
  • Стара Загора
Дами, месите ли днес?  Нeщо ми е скучно и се чудя дали да не забъркам нещо.
Аз с миксер като на Джeма правих кифлички и мак четата,  чудесни станаха.
http://tanyap.snimka.bg/family/razni2.125524.36636066

# 548
  • в 1001-та нощ
Nell999, ако нямат опит  обърни им внимание, че по тези количества излиза 2кг тесто (горе-долу на око го сметнах) ида видят какво количество може да меси техния миксер Simple Smile

Например - моята пекарна е с капацитет до 1,5 кг тесто, на майка ми до 1 кг и това ще го бъркам на 2 пъти. Не знам за миксери, но е хубаво да се види  Peace

# 549
  • Sofia
a.l.e.n.a, Нели, пак заповядайте!  Hug

Таня, аз нали си казах, пък и се вижда... пия си кафето на лаптопа, след малко отиваме на пазар. Simple Smile
Нали е разпети петък - не меся. Обаче довечера зареждам първата доза на хотел в хладилника.  Laughing
Утре сутринта, докато втасва (оформено) и се пече, ще оправям яйцата и после зареждам ново тесто и те така... Събирам сили и сега, а пък добре, че вчера правих кифлетата, че иначе меракът ми можеше и да превтаса до утре.  Crazy

# 550
  • София
На Разпети петък не се прави нищо.
Е, аз съм на работа де, но няма начин.
Месенето на поредната доза козунаци съм оставила за утре.

# 551
  • Стара Загора
отиваме на кино Simple Smile. Сполучливи козунаци за утре пожелавам  на всички.

# 552
  • Варна
Nell999, ако нямат опит  обърни им внимание, че по тези количества излиза 2кг тесто (горе-долу на око го сметнах) ида видят какво количество може да меси техния миксер Simple Smile

Например - моята пекарна е с капацитет до 1,5 кг тесто, на майка ми до 1 кг и това ще го бъркам на 2 пъти. Не знам за миксери, но е хубаво да се види  Peace
Благодаря Алена  bouquet ще им кажа, но мисля че е голям, професионален миксер и ще се справи с 2 кг тесто. Но все пак да си прочетат инструкциите.

# 553
  • Sofia
Да, то е важно вместимостта на купата, но това всеки трябва да си го знае откакто има уреда.
Аз съм си раздробила 1кг доза на всякакви варианти - на 1/2;  1/3; 2/3;  3/4 и когато какъвто ми трябва ползвам.

# 554
  • София
Не знам дали се меси днес...
Аз омесих и след малко ще пека един по един.
Имам един готов от хлебопекарна - хубав, на конци... Пропуснах да сложа стафиди и други вкусотии и за мен не е много сладък. Обаче не смея да добавям захарта повечко отколкото дадено в рецептата, че миналата година се олях Joy

Имам въпрос: Обикновено пека козунак след козунак... Ако туря в печката няколко - дали ще са изпекат всичките? Или по-добре по един?

Общи условия

Активация на акаунт