КОЗУНАЦИ – 2016 г.

• 76 609
  • 764
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
Радавам се, че си доволна, Луска.  Hug

Аз мисля да остържа (ама по-късно де, още малко да превали деня) лимоните, които купихме, без двата, които ще ползвам утре, да си прибера коричките, преди да заминат лимоните. Така винаги имам на разположение. Simple Smile
Снабдих се и със захар Сладея.

# 571
  • София
Рдавам се, че си доволна, ЛускаHug
bouquet

# 572
  • в 1001-та нощ
Еххххх, аз през цялото време мисля, че е събота  Crazy ooooh! Ама забърках нещо - ще видим какво ще стане Simple Smile

Сложих ром в тестото и сурово ухае уникално  Laughing Не знам дали после ще личи Simple Smile Намерих едни домашно сушени смокини и макар, че са меки - накиснах ги в ром. Добавят се при последното месене, преди сплитането, нали? Пише, че трябва да са подсушени, ама как точно? Да ги отцедя от рома и да ги отъркалям по домак. хартия?

За отгоре - мажа с разбито яйце, лепя ядки, а захарта кога се ръси?  Rolling Eyes

# 573
  • Sofia
...Добавят се при последното месене, преди сплитането, нали? Пише, че трябва да са подсушени, ама как точно? Да ги отцедя от рома и да ги отъркалям по домак. хартия?

За отгоре - мажа с разбито яйце, лепя ядки, а захарта кога се ръси?  Rolling Eyes
Добават се както и при измесването, така и при премесването преди оформянето.
Аз предпочитам първия вариант, за да не мачкам излишно втасалото тесто.  Да, в куненска хартия подсушаваш.
Оформям, мажа и ръся с каквото съм решила. Пека.

# 574
Да слагам ли лимонов сок в тестото и колко?

# 575
  • Sofia
Аз на око карам... и ако няма в брашното (повечето имат добавен) слагам на 1кг 1-2с.л.
А и да има в брашното, стига да имам срязан лимон слагам. 

# 576
Решила съм тази вечер да замеся козунаците и  да прибера тесто в хладилника. Каква е технологията?
За първи път ще ги правя по този начин, но възникнаха някои въпроси:

1.Всички ли продукти да сложа наведнъж- мазнината, стафидите,.....?
2.След като извадя тесто от хладилника, колко време да го оставя,  да се отпусне?
3. Как процедирате, когато трябва да се пекат козунаците, отделно един след друг? А нали направените могат да превтасат.
4. Може ли стафидите да не ги накисвам,а само да ги добавя?
5.Да сложа ли в тестото портокалов  или лимонов сок?

# 577
Аз на око карам... и ако няма в брашното (повечето имат добавен) слагам на 1кг 1-2с.л.
Специално си купих лимон за да настържа кора в тестото. Но от темата разбрах, че се слага и сок, но не знам колко. И аз ще изстискам на око. Hug

# 578
  • плевен
Специално си купих лимон за да настържа кора в тестото. Но от темата разбрах, че се слага и сок, но не знам колко. И аз ще изстискам на око. Hug

На доза замесване с около 700 гр брашно ,аз слагам сок от 1/2 лимон + настъргана кора от 1/2 лимон и 1/2 портокал + 1 с.л. ром

# 579
Здравейте дами, предполагам, че вече сте изпекли доста вкусни козунаци Simple Smile
Аз ви пиша с една молба (предполагам, че не съм единствената, която го прави ) , та ... сега на въпроса
Искам да направя вкусен, лесен и мекичък козунак (без сладка, сушени плодове и прочие) , имам хлебопекарна, която да ми помогне за месенето.Преди 2 години , ако не се лъжа, направих първите си козунаци по няколко от вашите рецепти, но не помня на кого и коя точно беше (а станаха уникални, но въобще не мога да си открия рецептите) . Та молбата ми е да ми предложите някоя от рецептите, които са най-отпред в темата, аз ще си я изчета от там, но понеже са толкова много, наистина не знам към коя да се ореантирам, не искам да е много сложна, защото няма да имам цял ден, за да я изпълня Simple Smile
Благодаря ви Simple Smile Hug Hug Heart Eyes

# 580
  • Sofia
Решила съм тази вечер да замеся козунаците и  да прибера тесто в хладилника. Каква е технологията?
За първи път ще ги правя по този начин, но възникнаха някои въпроси:

1.Всички ли продукти да сложа наведнъж- мазнината, стафидите,.....?
2.След като извадя тесто от хладилника, колко време да го оставя,  да се отпусне?
3. Как процедирате, когато трябва да се пекат козунаците, отделно един след друг? А нали направените могат да превтасат.
4. Може ли стафидите да не ги накисвам,а само да ги добавя?
5.Да сложа ли в тестото портокалов  или лимонов сок?

Ако с "този начин"  имаш предвид втасването в хладилник, то правиш всичко както до сега и омесеното тесто вместо във фурната или в стаята, слагаш в хладилника да втасва.

Иначе...
1. Мазнината можеш да сложиш и половината в тестото, другата полавина при измесванетоили както пише в учебника на стр. 8 на тази тема.  Стафидите - в тестото при измесването.
2. Докато поомекне. Зависи колко е студено в хладилника.
3. Слагаш ги на различно топли/студени места - на топло във фурната, в хладна стая, в хладилника... и се пекат в този ред.
4. Може, но е желателно иначе.
5. Ако искаш сложи,  хубаво е, но не е задължително. Повечето брашна имат добавен вит Ц.

Та молбата ми е да ми предложите някоя от рецептите, които са най-отпред в темата, аз ще си я изчета от там
Предлагам ти рецептата за Традиционен козунак от 8стр. на тази тема, от учебника по сладкарство. Изпробвана е. Simple Smile   Или си действай по начина/технологията, който си ползвала до сега.
А ето тук редуцираните грамажи - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=915476.msg33011636#msg33011636

Последна редакция: пт, 29 апр 2016, 17:31 от Morena

# 581
Качвам снимки на моето снощно творение - козуначено руло с шоколад за закуска /извинявам се за снимките, казах на голямата да го снима и чак сега виждам, че качеството е много лошо, пък и с тези трохи в чинията  Blush, но все пак да го покажа  Crazy/

Скрит текст:

И пак да кажа, че и аз не правя традиционен козунак - никога отгоре не ръся захар, /ядки заради малката/, тестото е с 1/2-1/3 захар от рецептата, брашното е смесено, бялото е с по-висока пепелност /но това правя с всеки сладкиш, защото по здравословни причини не можем да ядем сладко/.

Утре ще запретвам ръкави, че нали днес не се меси и мисля да подготвя поне 5 козунака.
Снощи го правих в кексовата форма, която само намазних. Трудничко успях да го извадя цял, но следващия път ще послушам Морена да поизчакам да изстине.  Peace

# 582
  • в 1001-та нощ
Ето го моят резултат Simple Smile

Скрит текст:

# 583
Аз да питам като за последно Mr. Green-на 1 прясна мая (42гр) какво количество брашно се слага? Ако сложа повече, дали ще пречи?

# 584
  • Sofia
на 1 прясна мая (42гр) какво количество брашно се слага? Ако сложа повече, дали ще пречи?
Колко повече? Simple Smile  И не разбрах какво питаш.  Thinking
В рецептата ти не пише ли колко мая трябва? А на пакетчето мая за колко брашно е?

Общи условия

Активация на акаунт