КОЗУНАЦИ – 2016 г.

• 76 619
  • 764
  •   2
Отговори
# 630
Днес и аз съм на тема козунаци, въпроса ми към вас е едно пакетче суха мая, много или малко ще бъде за 1 кг брашно?
вчера за пръв път работих със суха мая на Йоткер- 7 гр, пише, че е за около 500 гр брашно,
козунака ми е правен по мързелива рецепта  Blush /около 600 гр брашно, 1 втасване/
страхотен стана  Peace
инак правя 2 големи пици/тавата от печката/ със суха мая- лястовицата- 11 гр. и на нея пише, че е за от 500 до 1000 гр.

# 631
Morena, 11гр пише , но пък не пише за колко брашно е пакетчето  Thinking
Действай, тогава. По сметката свежа: суха= 3:1 имаш все едно 33 г свежа мая, за 1кг барашно е ок.

Захващам се тогава.

Благодаря bouquet

# 632
  • Балчик
Козунаците със закваска:

# 633
  • София
Уфффф, да се отчета най-накрая:
Козунаците опечени - 7 броя + 6 козунако-мъфинчета, че едно експериментално тесто се чудих какво да го правя.
Аааа, и 3 тави с курабийки - супер вкусни станаха!

Ще кача снимки по-късно.

Много странна мая ми се падна тази година. Изключвам мухлясалата Юва Sad
Активиращата смес едва-едва втасваше без значение дали я правех по-гъста или по-рядка, а после тестото като лудо растеше Simple Smile

Общо взето съм много доволна от резултата тази година. Плетките ми не са особено стегнати, но аз и друг път съм казвала, че моята рецепта е с доста висока хидратация и стои по разлято тестото.
Утре ще видим вкуса и конците как са Simple Smile

Дали ще се види нещо  
Цък
Цък
По късно още Simple Smile

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 13:41 от Таря

# 634
  • Sofia
Прекрасни, Джема!  Simple Smile

Ехеее..., Таря, ти си рекордьор! Grinning

# 635
  • в 1001-та нощ
Лека - полека започвам и аз с подготовката на продуктите, че да замеся малко след полунощ  Simple Smile
С кой ще си правим компания тази нощ?  chef

a.l.e.n.a, изглеждат прекрасно! С кокосово масло ли ги прави? Сигурно не си ги разрязала, но поне на вид и мирис как са? Тестото как се държеше?

Снощи започнах да пиша, но не публикувах, та сега отново и със снимки отвътре и на светло Simple Smile

Честно казано резултатът доста надмина очакванията ми Simple Smile Може би имам късмета на начинаещия, но с толкова подкрепа от тук - трябваше да има добър резултат.

Ще разкажа от самото начало - тръгнах с идеята да ползвам 1 кг брашно за около 2 кг тесто, което в пекарната не може да се измеси на 1 път. Започнах с активирането на маята  кубче 42 гр, заедно с малко топло мляко и брашно за козунаци на Арчар. Стаята беше топла и се вдигна бързо. В пекарната сложих 350 гр брашно, другото мляко и маята и се забърка едно топче. Оставих го да втаса,а междувременно разбих яйцата и захарта и ги оставих на топло. Към заготовката добавих яйцата и малко по малко добавях брашно и мазнина - лъжица по лъжица. Понеже количествтоео бе голямо - с лъжица изтеглях тесто нагоре, докато пекарната бърка. Когато месенето приключи - изключих пекарната, извадих тестото, нужно му беше още брашно, разделих го на две и пуснах едната половинка с още брашно, после и другата и ги оставих да втасват задно.

Смокините са от двора  майка ми ги е сушила без препарати, нарязах ги на парчета и ги залях с ром. Когато тестото беше готово, го размесих малко с тях, разделих на две топки, всяка от тях на 3 и от тези топки направих фитили с усукване, които сплетох и всеки козунак сложих в отделна хартия и дата заедно в една тава. Намазах с яйце, сложих орехите и поръсих щедро със захар. Имаше малко отцеден ром от смокините, беше станал тъмен смокинов-ромен сос и понапръсках с него малко отгоре  Twisted Evil

Докато се вдига пак тестото  включих фурната - Раховец, горе-долу мой набор. Горе и долу на четрири с едно съдче вода вътре - четох за фруктовия козунак на Джемма, че го пече на пара и понеже не знам какво е на пара - реших примитивно да вкарам влага във фурната. Като вадих съдчето водата вреше. Вкарах козунаците и намалих на 3 долу и на 1 горе, но оставих една малка чашка с вода. След 20 минути извадих водата и пекох още 20 минути. проверихме с клечка, че няма сурово и това беше.

Първият козунак се изяде веднага. Аз изчаках да изстине. Няма никакъв кокосов аромат - нищо общо с онзи сладък хляб, за който писах. Мисля, че в него има повече  мазнина и брашно. Беше по-плътен. Ще му видя рецетата в София.

Има характерния козуначен вкус, не е сухо, леко се усеща рома. Покрай смокините леко хрупка и е онова сладко-ромово-горчиво.  Горната кора е тънка, хрупкава от захарта, орехите са препечени - и те са от двора, счукахме ги вчера.

Днес откъснах едно парче от втория козунак и го снимах с телефона (малко ми е допотопен) на двора, на светло.

Огромно благодаря  Hug на всички за помощта  bouquet bouquet bouquet

# 636
  • Балчик
Втора серия, влажни, влажни вътре, м както обичам. Двете форми ми дойдоха малки, занех си, ама нямах други свободни:

Е, страшни козунаци са станали на всички, браво!

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 14:15 от Джемма

# 637
Нели, за твое място с този опит, сега бих се спряла на традиционния козунак.
Ето ти  рецептата за такъв от учебника по сладкрство на 8стр. на темата:

30г. мая
220мл пр. мляко
5 яйца
150г мазнина (хубаво е да са смесени мас, масло и олио)*
260г захар
1кг брашно  +/-
аромати - ванилия, ром/коняк, лим. кора, др.

Здравейте и от мен  bouquet
Искам да пробвам козунаците си днес по тази класическа рецепта, но да попитам - вместо 30г пр.мая, мога да сложа 10г суха, нали така излиза математиката   newsm78
Предпочитам сухата, защото каквото съм правила с нея, почти съм нямала грешка, докато с прясната не е така (при мен и моите минимални кулинарни възможности, имам предвид  Embarassed )

# 638
  • Sofia
Джема...  Crazy
Ако не си пекла с иглата, пиши как, на колко и за колко пече, плс!

Те моето омазано призведение.  Laughing

Moringa, точно така с маята. Ако пакетчето ти е 11г, ползвай цялото разбира се. Simple Smile

# 639
Пакетчето е на др. Йоткер от 7 г., но ще изтегля с везната точно 10г.
Запрятам ръкави, очавкайте по-късно резултат и от мен или още питания по процеса  Blush
Благодаря за отговора и въобще за темата  Hug

# 640
  • Балчик
Морена, без иглата, защото не исках да има дупка отгоре. Пекох на 160, долен с вентилатор, точно 35 минути. Малко по- големите към 40 минути. Пробвах с клечка лекичко, между плетките, пак за да не остане дупка грозна.

Омазаната ти красота изглежда много вкусно. Hug

За първи път ползвам тип 450 на Мелко, т.е изцяло с него правих едната доза. Много съм доволна.

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 14:32 от Джемма

# 641
  • в 1001-та нощ
Не съм чела назад, ще се върна, но от каквото видях - Джемма - като за изложба са Simple Smile При мен плетките бяха малко "джаста-праста"  Blush

Morena  Rolling Eyes защо ги наричаш омазани  Rolling Eyes

# 642
  • Sofia
О, благодаря, Джема, за комплимента и за инфото! Значи само на "долен реотан с вентилатор"?  МИслех го и аз тоя вариант, ама нали не искам вентилатора... а само реотаните по отделно ги нямам, та не се реших. Пак ще го мисля...  Thinking

Алена, защото ми излезе плънката, та е омазан.  Laughing  На по-тъмните места кората е такава от плънката.

Втасал първи, фурната загрява.  

А твоят резултат е много хубав!  Hug

# 643
  • в 1001-та нощ
Ахаааа Simple Smile Аз се зачудих защо са такива тъмни тук-там Simple Smile Важното е, че са вкусни  Blush

# 644
Браво момичета! Май само аз съм още във фаза първо втасване. Нещо тази година се омотах. и проби не правих, та както и предполагах на втората доза се справих по-добре. първата доза е почти готова за сплитане а втората сега я кротнах за първото втасване. Тепърва и яйца ще боядисвам.
Аз съм със един глупав Раховец и относно печенето аз съм научила един трик от Maxmamma първо пека отдолу като постепенно увеличавам степените и най накрая включвам горните реотани. иначе не става при мен

Общи условия

Активация на акаунт