КОЗУНАЦИ – 2016 г.

• 76 611
  • 764
  •   1
Отговори
# 615
  • Балчик
И аз пека. Засега снимки в суров вид.

Скрит текст:

със закваска:

кулич и кранч:

първа доза с мак и стафиди:

втора доза  рула с шоколад, козунаци мак и стафиди:

И хлябът със закваска:

# 616
  • Scotland
Искам да кача снимка на първите ми,но не знам как,когато снимката е от компютъра.

# 617
нещастна съм Sad маята ми май не е добра, не ми втасват.
правя класическа рецепта, освен, че не втасва, тестото е много жилаво.

някой ако сподели сега своя рецепта със суха мая, ще я пробвам....машината ще меси. Гледах тези рецепти в началото, но почти всичко е с жива мая.

# 618
  • Sofia
Аз загрях и пекох 5 мин на 220гр. после на 160-150 - общо към 45 мин. В първите 2/3 от времето не мърдаше плетката, накрая някъде се позглади, но общо взето съм доволна от визията. За вътре нямам никакви съмнения. Козунак без конци не съм имала.
Тари, следващия смятам да пека точно като теб. Силна ми е фурната.

Искам да кача снимка на първите ми,но не знам как,когато снимката е от компютъра.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4825;topicrefid=19

Тити, съотношението на свежа : суха мая е 3:1. Няма значение с каква е рецепатата, ползваш каквато икаш мая.

п.п. Почивката мина, отвам да измеся втора доза. Оставям да втасва и зареждам трето маяно тесто. Така или иначе трябва да изчакам детето за боядисването на яйцата...

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 12:28 от Morena

# 619
  • Scotland
нещастна съм Sad маята ми май не е добра, не ми втасват.
правя класическа рецепта, освен, че не втасва, тестото е много жилаво.

някой ако сподели сега своя рецепта със суха мая, ще я пробвам....машината ще меси. Гледах тези рецепти в началото, но почти всичко е с жива мая.

Продукти: 1300 гр брашно, 6-7 яйца в зависимост от големината, 300 мл мляко, 300 гр мас, 400 гр захар, ванилия половин капсула, сол, кората на един лимон или един портокал и сока му,аз ползвах портокал, 22 гр суха или кубче жива мая. Маята с малко от хладкото мляко,лъчижка захар и малко брашно се бърка на кашичка и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се слага в тава,прави се кладенче в средата. Яйцата,захарта,ванилията,щипка сол,портокаловия сок и кората,всичко се бие с миксера. Сипва се заедно с шупналата мая в кладенчето брашно и почва да се меси.Предварително се си разтопили маста.В процеса на месене я добавяте на части.Накрая тестото е добре оформено,меко и не лепне.Оставяте го да втаса,да удвои обема си. После го разделяте на три части.Всяка част на още три. Правите фитили,сплесквате ги,слагате ядки,локум,стафиди или каквото пожелаете,при мен стафиди,шоколад, и орехи и навивате фитилите.Плетете плитки и слагате козунаците в съд за печене. Слагате ги във фурната на 50 градуса,за да втасат хубаво.След като изпълнят формата ги вадите,мажете с жълтък и ръсите със захар и ядки.Връщате фурната и увеличавате на 100 градуса.Печете така 15 минути.После увеличавате на 160 градуса и засичате още 15 минути. След като и те изтекат,покривате с фолио козунаците и допичате за още 15-20 минути.

# 620
# 621
т.е. и сухата мая ли да разтварям както кубче жива?

# 622
Не, сухата се обърква с брашното, не се разтваря.

# 623
Днес и аз съм на тема козунаци, въпроса ми към вас е едно пакетче суха мая, много или малко ще бъде за 1 кг брашно?

# 624
Не, сухата се обърква с брашното, не се разтваря.

ми и аз така знам, ама на bunny jinx рецептата ме замисля. То и без друго нямам мас за нея. 

# 625
Морена, направих по твоята рецепта, в момента втасват, но се чудя не е ли малко 20 гр. мая за килограм брашно? До сега винаги съм правила 1 кубче мая на кг. брашно.

# 626
  • Sofia
Тити, като нямаш мас, карай с каквато имаш мазнина - масло и олио ако смесиш е чудесно.
Не е нужно чак стриктно спазване на рецептите.
Ако искаш ползвай тази от учебника по сладкарство, много е добра - традиционен козунак - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=915476.msg33011636#msg33011636

little angel, а пакетчето ти мая какво казва? За колко брашно и колко грама е?

acer, от моя опит - не е малко. Simple Smile   Снимките в рецепатата мисля доказват.

Аз не успях да взема брашно тип 400, та карам на 50:50  Класик и "за баница" на София мел и съм много доволна.  Simple Smile

# 627
  • Sofia
Ето и моите пухчета:

Миришат страхотно, сложих им махлеп - харесвам тази подправка, в гръцките козунаци винаги слагат.

# 628
Morena, 11гр пише , но пък не пише за колко брашно е пакетчето  Thinking

# 629
  • Sofia
Morena, 11гр пише , но пък не пише за колко брашно е пакетчето  Thinking
Действай, тогава. По сметката свежа: суха= 3:1 имаш все едно 33 г свежа мая, за 1кг барашно е ок.

Тари, браво на теб!  Simple Smile

Последна редакция: сб, 30 апр 2016, 13:22 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт