КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 925
  • 764
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 47
Колко си играх да обръщам снимките... ако искаш ще ги махна - няма проблем, само кажи.
За сега държа само на две неща, едното е за първо втасване без мазнини и другото е, за по-твърдо тесто, ако брашното се окаже слабо. Също, много ясно, че първото втасване е добре да е максимално дълго, но виж, за втасването след оформянето, ще трябва да поекспериментирам за да се убедя на 100%, както и всички други предложения - с радост ще ги пробвам.
И за брашното не говоря за чаши, а за "пригответе си 1 килограм брашно и още малко за доомесване ако се наложи" или пък "брашното идея си нямам колко беше, слагах колкото поеме". То и няма смисъл от точен грамаж на брашното ако не се ползва абсолютно същото.

# 136
  • София
  • Мнения: 12 258
Да, Марче, и с 20 гр  са работили. Макар аз от ученичка да знам от практиката следното правило- хлебно тесто - 20 гр, козуначено -30.

При -ral4o- идва близо 47 грама за килограм брашно. Не знам защо държи да ѝ втасва бързо тестото. Ако не бъркам Морена сподели миналата година, че напротив, колкото по-бавно ѝ втасвало тестото (в хладилник), толкова е по-доволна от крайния резултат.
Джема, аз цитирам и преписвам така както са работили хората и си споделят рецептите, а и не мога да не им вярвам на такива майстори на печивата. И за мен колкото по-бавно втасва, толкова по-добре стават козунаците. Аз не бързам когато ги правя, време имам достатъчно. Само дето не  го практикувам това с хладилника. Моренка е по-смела... Simple Smile  ама ще пробвам някога, но не сега  около Великден.
Скрит текст:
Имам си друга драма,  купих шприц за сладки на Уилтън, много го исках, ама на пусто не става и не става, бисквитка не ще да излезе, бре въртях, бре натисках, слагах тесто, изкарвах го, пак отново и не и не,  що така, а гледах клипове където безпроблемно ги фръцкат бисквитите... хм . Сама съм , Марчев отсъства от много време и не може някой да ми помогне и да каже що не мога...Ще го връщам...хм. Сега си стои тестото в хладилника, утре ще го мъча отново... newsm78 Някоя красавица от вас да има такъв шприц, та да даде обяснения.  ooooh!
.

ral40, за мен "още малко за доомесване, освен 1 кг брашно, означава една шепа още брашно, не повече. Многото брашно разваля резултата. Мазнината независимо каква, която се прибавя е достатъчна да даде добра консистенция на козуначеното тесто. Аз така ги работя, пък кой каквото иска да търси,  като белтъци в брашната, глутен и др. Какво ми продават бяло брашно , това ползвам. Само за себе си едно зная, много мая не ползвам и не ми ли втаса тестото  - хвърлям го.  Не става и това е, колкото и да го мъча после.

# 137
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Ралчо, мерси, че сподели твоите грамажи!  А снимки нямаш ли?  Simple Smile
Не приемам като заяждане, спокойно. Ще пробвам може би някой път. Simple Smile Както казах - понеже до сега добре ми се получава, муза трябва да имам, за да опитам.
А снимките на Джема махни, че натоварват темата излишно. Аз си ги обърнах, всеки заинтересован ще си ги обърне също.  Simple Smile  Или остави само обърнатите от теб.

.... Всъщност, нали 42 грама свежа и 14 грама суха са си нормално количество за 1 кг брашно, защо да е много маята?...
Много е просто, защото и с двойно по-малко става.  Повечето мая може да разкъсва плетката, както беше казала Джема.

Да, аз бях споделила за хладилника, но и не само... на стайна Т когато ми е втасвало тесто по-бавно, също по-ми харесва резултата.
В хладилника редовно слагам вечер омесено тесто и на сутринта го оставям да се отпусне, оформям, втасва и пека. Последно поничките правих по същия начин.

Аз проблем с брашното и дозировката му изобщо нямам. Стига да имам останалите продукти, няма значение колко е брашното - слагам, колкото е нужно за меко тесто и това е.  Grinning
Също ако рецептата е в чаши - просто ползвам една и съща чаша за всички продукти  и всичко е точно.  Ако искам повече от крайния продукт, просто ще използвам по-голяма чаша и обратно.  Grinning

Реших да ги видя тези брашна "за баница"  и "за козунак". Но и аз това си мисля, то освен белтъчините и пепелното съдържание е важно, ама все си мисля, че е ниско де.  Simple Smile
А дори и с Кастелото на Лидл тип 650, белтъчини 10.8 ми се получават хубави козунаци.
Както съм споделяла - гоня хубава плетка, не конци или вкус.  Crazy


Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 23:42 от Morena

# 138
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Не, няма проблем, просто става излишно пълнене на темата, затова го написах. Hug

Пепелното съдържание показва чистотата на брашното. 650 дава тъмно тесто, не ми харесва за козунак. макар, че за други печива Кастело също ми е ок.

Марче, имам такъв шприц, трябва да шприцоваш на суха тава и тестото да е по-меко, да не е твърдо.

Аз се притеснявам за вторника, че имаме само 4 часа практика, студена кухня, след 10 дена ваканция, когато нищо не е горяло в училище, иноксови студени  повърхности и една фурна. Затова ще пробваме само половин доза, това е тренировка за великденската изложба, там не знам пък само с една фурна как ще се справим, миналата година беше лудница и имаше сърдити колеги,ч е не са успели да си купят козунак. Simple Smile
Между другото изложбата - базар е с цел събиране на средства за закупуване на втора фурна. Имаме събрана една сума, трябва ни още половината. Simple Smile
Това е българско училище, с делигиран бюджет!

Последна редакция: нд, 10 апр 2016, 13:16 от Джемма

# 139
  • Северозапада
  • Мнения: 5 748
Здравейте! Чудя се нещо и ще питам експертите. Ще се получи ли нещо, ако тестото се замеси и се остави в хладилник и се пече следващ ден?

# 140
  • Мнения: 1 097
Изкусителки такива!   Hug Накарахте ме да замеся половин доза. В момента е на първо втасване. Замесването е в хлебопекарната, като реших да пусна три пъти програмата за тесто за опит какво ще се получи. Кухнята ухае прекрасно на лимон и ванилия.  Simple Smile

# 141
  • София
  • Мнения: 12 258
Здравейте! Чудя се нещо и ще питам експертите. Ще се получи ли нещо, ако тестото се замеси и се остави в хладилник и се пече следващ ден?
Според Морена, няма никакъв проблем. Тя ще ти каже по-добре. Тестото ще втаса, после трябва да се отпусне и да е готово да рабата и да се направи на плитки-млитки, отново да втаса и чак тогава печеш.

# 142
  • София
  • Мнения: 12 258
........................
Марче, имам такъв шприц, трябва да шприцоваш на суха тава и тестото да е по-меко, да не е твърдо.

Ти имаш, вече имам и аз и какво като го имам - нищо не направих, хвърлих го тестото. Не става и не става. На суха тава, студено, после меко и едно нищо. Размазани, не излизащи,  наполовинки или само някакви листенца тук-там....нищо. Изложих се..мда.
Благодаря ти!  Hug

# 143
  • Северозапада
  • Мнения: 5 748
marchеva14, благодаря! Току що метнах половината в хладилника.  Peace

# 144
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Скрит текст:
Хм, защо така бе, Марче? Моите стават добре. Това ми е рецептата:
http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2010/01/blog-post_4016.html


# 145
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
marchеva14, благодаря! Току що метнах половината в хладилника.  Peace
Малко по-горе съм писала.
Иначе, омесвам и слагам тестото в хладилника възможно най-късно вечер, около23ч. Сутрин около 8ч. го изваждам.
В стая под 20градуса също съм оставяла да нощува.

Еха, Диди, снимки ще покажеш ли, да ни замирише и на нас. Simple Smile

# 146
  • Мнения: 1 097
Morenka, ще покажа...що да не покажа  Laughing
Тестото ми стана меко и плетката се разкъса, знам си, че с моето брашно трябва да слагам малко повече, от колкото е по рецепта, ама... За капак от бързане /пекох преди козунака един лучник / и не оставих да изстине достатъчно фурната, а и вместо на горен и долен реотан ...20 минути пекох в началото на горен,  doh doh докато се усетя и резултатът е, че се получи разпльокан като мекица козунак, но поне стана много вкусен  и влажен, и мекичък...., и конци някакви има...вече половината го няма, но за изложба не става.
Правих го по рецептата с кисело и прясно мляко - любимата ми.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 147
  • Мнения: 24 204
Всъщност е  много хубав,то   е  за ядене,не да става артист.Пукването е  добър знак.
Най-вкусните неща са малко грозни.

# 148
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
О, Диди, малко повече самокритична си.  Добър ти е козунакът и конци се виждат.  Grinning

Боряна, тези са най-сполучливите ми козунаци откъм визия, а отвътре нямам несполучливи.   Simple Smile
А разпукването е добре при кекса, не при козунака.


Скрит текст:





# 149
  • Мнения: 24 204
Аз говорех за притеснената   дама,но и при теб бих искала втория ,дето леко се разпуква.Мое  предпочитание.Някога месех с 1л мляко,30 яйца ,1кг захар  и каквото после миризма,лимон настърган беше  и ванилия,плънка някаква.Специален леген само за това.Всякакви са ставали,аз си обичам пукнати.Твърдо замесеното  става  красиво,но...аз пукнато искам.

Общи условия

Активация на акаунт