КОЗУНАЦИ – 2016 г.

• 77 031
  • 764
  •   1
Отговори
# 285
Много ви благодаря Simple Smile Сетих се още един въпрос. Тавата може ли да бъде по-голяма от козунака или той трябва да я изпълва?

# 286
  • Стара Загора
Аз предпочитам нагоре да се надуват, да са по - високи козунаците.  Затова изпълвам тавата , стига да не е плитка.

# 287
  • Sofia
Много ви благодаря Simple Smile Сетих се още един въпрос. Тавата може ли да бъде по-голяма от козунака или той трябва да я изпълва?
Като оформиш и сложиш във съд/форма оформеното тесто, трябва да има място да втасва/расте - мааалко настрани и повече нагоре. Ако ти е нисичък съдът - трябва да ти е по-стегнато - сухо/твърдо тестото.

# 288
Morena,а когато слагаш тестото в печката на ниски градуси за да втаса, необходимо ли е да се завие с мокра кърпа отгоре?

# 289
  • Sofia
Morena,а когато слагаш тестото в печката на ниски градуси за да втаса, необходимо ли е да се завие с мокра кърпа отгоре?
Завиваш с мокра кръпа, да - топлина и влага са идеалниза втасването.
Аз завивам купата с найлонова торбичка или фолио за свежо съхр.,  тестото си образува конденз. Simple Smile
После като е оформено пак го покриваш, докато втасва.

клик

Или ето така с найлонова торбичка

Последна редакция: чт, 21 апр 2016, 12:11 от Morena

# 290
Здравейте, гледам,че почти всички рецепти тук в темата включително и тези от старите книги и учебници са идентични с леки корекции по тях.Имам въпрос всяка една от рецептите от старите книги и не само  изисква в началото маята да бъде активирана в началото  т.нар маено тесто.И след това следва дълго описание на процеса на добавяне на всички съставки.Дали, рецептите в старите книги и учебници са написани така с цел улесняването на хората в домашна обстановка.Защото, в професионална среда тестото се меси в големи количества и миксери и глутенът се разработва много по-добре отколкото в домашна обстановка(за разработването примерно на едно козуначено тесто вкъщи както се разработва в професионална среда ще са нужни над 30мин.  месене на ръка).И едва ли са си играели да активират маята предварително, или да добавят съставките в определен ред.Може би това е навлязло с годините с цел улесняване.Защо си мисля,че ако всички съставки се добавят в миксера(имам предвид спирален миксер) и се месят достатъчно до образуването на силно тесто и добре развит глутен, резултатите ще са далеч по-добри.Аз си мисля,че тайната на конците се крият в доброто брашно и развитието на глутенът, който в домашна обстановка с толкова обогатено тесто би отнело 30-45м месене на ръка.Това не значи, че в домашна обстановка и месене на ръка не може да се направи добър козунак.Все пак, нашите баби са си месили на ръка и са правили чудесни козунаци, но тогава всичко си беше друго брашното, яйцата.......
Ще се радвам да споделите мнения по въпроса.

Нямам опит с процеса на правенето на козунак както едно време и както е по книга.В интернет има страшно много информация, всяка рецепта и процес е различен(но като цяло едно и също).Но бих, желала някой ако има възможност да сподели процеса както е в "старите" книги.

# 291
  • Балчик
Никой не пише учебниците за улеснение в домашната употреба. Повярвай, в цеховете и  хлебозаводите СЕ меси маяно (правилното е това което си написала маено, но аз си му викам маяно) тесто. След това се омесва главното в тестомесачки. Технологията затова е технология, има си и технолог в цеха.
Аз меся с планетарен миксер и за ежедневна употреба правя точно както пишеш, всичко в машината, но за Великден си спазвам всички правила.

А технологията от едно време не е с мая, с квас е.

Последна редакция: чт, 21 апр 2016, 18:13 от Джемма

# 292
  • Sofia
Петя, аз стари книги нямам.
Само искам да кажа, че както и сама си разбрала, всъщност само изглеждат много рецептите, а разликите са толкова несъществени...
Някой (в това число и аз разбира се  Mr. Green) слага по-малко захар или повече яйца и хоп - нова рецепта... Или редуцира 1кг брашно с 1/2, 1/3, 2/3, 3/4 и хоп, отново нова рецепта... Или вместо класическото мляко - друг млечен продукт, а дори и сирене и пак нова рецепта... Нова плънка и пак нова рецепта...  И т.н. ...
И от това начинаещите тотално се объркват според мен.  Crazy  Whistling

Иначе по рецептите в нета обичайно се активира маята - с щипка захар, малко мляко и брашно - до кашичка.
А според учебника (споделен в тази тема от Джема) се замесва маяно тесто - маята с цялото мляко и брашно до мокро тесто.
Аз меся на ръка 15-20мин. и козунаците ми са с конци. Нещо друго може да им липсва - кога захарта е малко на мъжете вкъщи Wink, на мен плетката не ми харесва на 100%, но конци винаги имат.
И да, конците са факт първо при високопротеиново брашно, после при контакта на брашното с течност, добро измесване и достатъчно втасване.
А при козунак без месене, с много мокро тесто и без месенето.    Grinning

Последна редакция: чт, 21 апр 2016, 17:55 от Morena

# 293
  • Балчик
Иначе за планетарния миксер, конците стават и без  дълго месене. Това е моят миксер  и показвам тесто за питка, но показва как става тестото, без мазнини  и захар, които утежняват. Клипът е сниман за темата за конкретния модел миксер, затова обясненията са малко и странични. В канала ми можеш да видиш и клипчета за козунаци със същата технология - всичко в купата. А маяно тесто се прави, за да се активират дрождите, а не за да се постигнат конци. И разбира се,ч е първото условие за тях е доброто брашно, коментирахме това преди няколко страници.   И да, има си определен ред за замесване, мазнината си е накрая.
В хлебозаводите има така нареченото маено отделение, където се прави само това - активира се маята, чрез месене на маяно тесто. Там от опит да ви кажа, мирише ужааасно (жив спомен от бургаския хлебозавод от 1989 година Sick).

https://www.youtube.com/watch?v=Anltfop6K5k

макчетата от учебника. с едно замесване, без разтваряне на маята:
https://www.youtube.com/watch?v=nCd0rmH9g1U

Морена за това говореше, за машините и едната идея по-добра структура.
И да, на ръка може, но много трудоемко и дълго. Логично е.

Част от поредните творения за изложбата:

Последна редакция: чт, 21 апр 2016, 18:33 от Джемма

# 294
  • Стара Загора
Джема,браво на децата Simple Smile.
Аз ще си пускам клипчета да си припомня плетката за кръгла тава.

# 295
В "Кулинарен журнал" попаднах на рецепта за козунак с течна сметана в тестото. Но не това е странното, а че при печенето се излива течна сметана в тавата, която се изпарявала при печенето. Видя ми се много интересно, някой правил ли е подобно нещо?
Миналата година правих козунак със заквасена сметана на Еликсир, тази още избирам "моята" рецепта.

# 296
Никой не пише учебниците за улеснение в домашната употреба. Повярвай, в цеховете и  хлебозаводите СЕ меси маяно (правилното е това което си написала маено, но аз си му викам маяно) тесто. След това се омесва главното в тестомесачки. Технологията затова е технология, има си и технолог в цеха.
Аз меся с планетарен миксер и за ежедневна употреба правя точно както пишеш, всичко в машината, но за Великден си спазвам всички правила.

А технологията от едно време не е с мая, с квас е.

Да, най-добре си стават с квас разбира се, но си има технология.Италианското панетоне се прави също с квас  (lievito madre), в итлианските пекарни се поддържа твърд квас обикновенно 50% хидратация който се храни от 5 до 7 пъти дневно съхранява се или във вода или в  увит в кърпа за да се контролира ферментацията.Преди да се замеси тестото за панетонето кваса се храни 3 пъти през 4ч на 28C.След това се омесва първото тесто което включва яйца, масло, захар, брашно, кваса и вода,  след като утрои обема се се омесва основното тесто.Панетонето е доста по обогатено с аромати ,яйца, захар и масло от козунака, но като цяло идеята е подобна, само,че процесът е различен.Виждал съм няколко козунака в мрежата правени с квас, но просто са под всякаква критика.Много хора не са запознати с кваса от бяло брашно.И главното е,че ги съхраняват в хладилници и квасовете им са много слаби.А със слаб квас няма как да имаш добър козунак.Не съм запозната с техниките, които са се използвали преди за козунаци с квас(сигурна съм,че сега никъде не се правят).Но бих се радвала ако някой има книга или е запознат с процеса да го сподели.

Попринцип не обичам комерсиалната мая, и работя основно с квас било то за хляб или сладки изделия.Чела съм доста литература свързана с кваса и това как той работи.Има доста тънкости, които трябва да се спазят за да се получи добър краен продукт.Но за съжаление никъде не съм намерила информация за козунаци, а много бих искала.

# 297
  • София
Джема, колко махлеб прибавяш на 1 кг брашно? Споменава ла си, но не си спомням точно, 1 ч.л. ли беше или по-малко, че е силен аромат. Благодаря!
На не повече от 30 градуса във фурната и го завивам с  намаслено фолио за да не залепне по тестото.
.............Тавата може ли да бъде по-голяма от козунака или той трябва да я изпълва?
Поне при мен е така, тавичката е малко по-голяма от тестото и при повторното втасване да изпълни ръбовете ѝ и хвърлям във фурната.
Не съм решила тази година как да печа, като Морена ли само на долен реотан или както си зная, реотани, вентилатор и на 160 градуса.  newsm78  Ама то от фурна до фурна има разлика, та не зная каква е на Моренка нейната, а си зная моята, а, Моренке к`во ще кажеш по въпроса..

# 298
  • Балчик
Dara888, наскоро във фейса Сава Хаджигенов показа козунак залят с пр. мляко. Давам цитат и снимки, тъй като групата е затворена и линкът няма да се отвори вероятно:

Цитат
Здравейте Група. Попаднах на много интересна рецепта и не устоях да я пробвам и да Ви покажа резултата. Класическа рецепта за козунак с квас само, че особеното е когато се оформи в тавичката се залива с малко топло мляко, или сметана (до 1/3 от козуначените плитки) и се оставя да втаса така във фурна. След втасване се вдигат градусите до 180 - 200 и резултатът е пухкав ароматен и наситен на мляко козунак. Пробвайте за любителите на експериментите. Пожелавам Ви весело посрещане на този светъл християнски празник.

На мен лично ми изглежда малко тиклав от снимките.

Petya63, панетонето няма много общо с козунака. Съвсем различна технология има и се цели съвсем различна структура. А тя идва от добавяне на различни закваски  + мая. Да, в оригиналното има и мая, макар  и малко количестсво. Всички тези закваски придават свойствения аромат и вкус. Козунакът става и със 100 % хидратиран квас. Не считам моя опит за под всякаква критика, защото целя именно козунак на конци, а не  пореста, панетонена структура. Хладилникът не прави кваса по-слаб, честата  подхранка преди печенето го усилва. Ако се съхранява извън хладилник, трябва да се подхранва на всеки 2-3 часа лятото. Не всеки може да има такава възможност, а и не е нужно. Абстрахирай се от името на последния линк, то си е кулич, не панетоне, но понеже тук не е известна думата, тогава го написах панетоне.

http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2015/03/blog-post_13.html
http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2015/04/blog-post_18.html
http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2013/03/blog-post.html

Марче, около 15 грама слагам на килограм брашно.

# 299
  • Sofia
Душа, аз никога не съм пекла само на долен реотан. 
Пека или на вентилатор или на горен и долен реотан, напоследък съм зарязала вентилатора.
На 2/5 степени и на 160-165гр.  ще съм аз.

Залят с мляко козунак, не ме блазни да пробвам... изобщо.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт